hirdetés
idealdesszert.jpg

Egy falatnyi Franciaország Zuglóban – az Ideál Desszertben jártunk

Egy magyar házaspár francia és svájci tapasztalataikat, receptjeiket hazahozva itthon nyitott cukrászdát. Túllépnek a hagyományos, tradicionálisnak nevezhető ízeken, viszont megtartják az alapkombinációkat és ezeket variálják.
Dömötör Nikolett, fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. február 06.


hirdetés

A Bosnyák tér közelében, egy volt hentesüzlet helyén nyitott meg az Ideáldesszert nevű hely, a francia cukrászat legújabb itthoni helytartója. A tulajdonosok, Gogolák Csaba és felesége, Kohlmann Eszter Franciaországban tanulták ki a szakmát és hosszú évekig dolgoztak ott is, Svájcban is, nemrég azonban úgy döntöttek: hazajönnek és Magyarországon próbálnak szerencsét.

Januárban, vízkereszt tájékán látogattunk el hozzájuk – az egyik első dolog, ami szembeötlött a tágas helységbe lépve, az egyik falra felírt süteményrecept volt, mégpedig nem másé, mint egy szezonális édességé: a királyok pitéjéé. Mint kiderült, alapvetően a Háromkirályokhoz kapcsolódik ez a desszert, tradicionálisan pedig egy porcelánfigurát is elrejtenek benne. Amikor összeül a társaság, felvágják a pitét, a szeleteket szétosztják, és akihez jut a porcelánfigura, azé lesz a korona, így ő lesz aznap a király vagy a királynő, magyarázza Csaba, akitől azt is megtudjuk, a falra írt recepteket időről időre cserélik, és egyáltalán nem bánják, ha valaki leírja őket vagy segítséget kér tőlük az otthoni elkészítéshez.

Csaba és Eszter alapvető célja, hogy túllépjenek a hagyományos, tradicionálisnak nevezhető ízeken, viszont ezzel együtt megtartsák az alapkombinációkat és ezeket variálják. Általánosan is igyekeznek az ízeket – vanília, málna, gyümölcsök – és nem a cukrosságot előtérbe hozni.

Csaba szerint

a francia cukrászat alapvető jellegzetessége főleg abban áll, hogy művelőik sokkal inkább mernek nyúlni az újdonságokhoz, sokkal inkább mernek előre lépni, újítani, modernizálni, de közben nem elfelejteni, hanem megújítani a tradicionális süteményeket.

hirdetés

„Ez a fő sajátossága, amiben különbözhet például a jóval konzervatívabb magyartól, habár az elmúlt néhány évben itthon is tapasztalható változás”, fejtegeti.

„Sok olyan úgynevezett újhullámos cukrászda van Budapesten is, ahol francia, franciás süteményeket próbálnak készíteni – ez néha abban nyilvánul meg, hogy akár 5-6 féle olyan ízt kevernek össze, amit soha nem láttunk, soha nem kóstoltunk azelőtt. Az új ízek, a francia sütemény azonban nem itt kezdődik, hanem az ízek előtérbe tolásával, a jó alapanyagok beszerzésével, az állománynövelők és különféle ízkoncentrátumok, aromák, ízfokozók, margarin elhagyásával.

Használjuk a gyümölcsöket, a vajat, a tejet, a tejszínt, egy kis cukrot, egy kis lisztet.”

Csaba annak idején érettségi után döntött úgy, hogy megpróbálja a cukrász-szakmát kitanulni. Két év után a szakma kiváló tanulójaként végzett a Gundelben, 2007-ben pedig kikerült egy francia testvériskolába – ez hozta össze őket Eszterrel is, aki két évvel utána érkezett, szintén a cserekapcsolatnak köszönhetően. Ez az iskola Lorraine megyében van, Nancytól nem messze egy városkában, elmondásuk szerint a mai napig sok magyar diák jár ki oda. Egy év alatt kellett megtanulniuk a francia nyelvet (ami egyébként nem alapkövetelmény a kiutazáskor) olyan szinten, hogy letehessék a szakmunkásvizsgát cukrászatból. A munkahelyen lehet leginkább beleszokni, mesélik, mivel ez egy elég kommunikatív szakma: folyamatosan kérdezni és egyeztetni kell. A vizsga után tovább lehet tanulni, szakosodni például cukorka-, csokoládé- vagy fagylaltkészítésre.

Csaba egy Strasbourg melletti háromcsillagos hotelben tett kitérő után visszatért abba a városkába, ahol az iskola is működik és elhelyezkedett egy cukrász mellett, aki ismert és elismert a régióban. Mint csokoládékészítő-tanuló kezdett el mellette dolgozni, később pedig ő lett a cukrászséf, 8-9 ember munkáját, köztük francia cukrásztanulókét koordinálva. Mindketten egybehangzóan azt mondják, magyarként, külföldiként, „idegenként” semmilyen megkülönböztetés nem érte őket, az egyetlen szempont mindig az volt, milyen kompetenciákkal rendelkeznek.

Eleinte nagyon hiányoztak nekik az otthoni ízek.

„Nehéz volt megszokni, hogy nagyon sűrűn ettünk salátát, halat, könnyű ételeket. Tíz év elteltével persze ez megváltozik, így most, ahogy hazaköltöztünk, oda volt honvágyunk.”

A francia nyelvet még mindig aktívan használják, egymás között sokszor beszélnek így, már csak a szakkifejezések miatt is.

A városkában ő 6, a felesége 4 évet töltött el. Ennyi idő után a szakmai és az anyagi előrelépést abban látták, hogy ha egy másik kultúra felé nyitnak, így Svájcba költöztek át, egy svájci francia cukrászfőnök invitálásának köszönhetően. Ott már nem volt közös a munkahelyük, de utólag úgy értékelik: két külön cukrászdában még jobban ráláttak a területre.

A négy év alatt összesen négy helyen dolgoztak, Genfhez közel. Ott laktak a tó partján.

Minden reggel a Mont Blanc-t és az Alpokat látni munkába menet nem egy rossz dolog, jegyzik meg mosolyogva.

Ennek ellenére nem érezték magukat otthonosan. „Más kultúra, más ország, nem voltak annyira befogadóak, mint a franciák. Olyan sok külföldi él azon a területen, hogy nem igazán foglalkoznak azzal, te ki vagy és honnan jöttél, hol van egyáltalán Magyarország. Elmész, dolgozol, viszontlátásra és hazamész, mindenki elvan a saját életével.” Szakmailag azonban sokat tanultak, főleg a munkaorganizáció és az üzletpolitika területéről. Ekkor már számolták a napokat, hogy mikor tudnak hazajönni Magyarországra és saját cukrászdát nyitni.

A pár végül 2017 szeptemberében költözött haza, és miután összeházasodtak, belevágtak a közös vállalkozásba. A helyet egy éven át keresték, és mivel közben Zuglóba költöztek, szempont volt, hogy közel legyen a lakásukhoz. Annak ellenére, hogy szerettek volna forgalmas helyen megnyitni, a belváros ki volt zárva már az elején a terveik közül, mondván azokban a negyedekben már rengetegen ismerik ezt az újfajta vonalat. Inkább olyat szerettek volna, ahol nem annyira elterjedt, viszont a környékbelieknek lehet rá fizetőképes keresletük és igényük. Nem akartak beállni a sorba. „Nem ismerek olyan cukrászt itthon, aki ennyi időt eltöltött volna külföldön és ilyen tapasztalatokkal, alapokkal nyitott volna cukrászdát. Mi azt készítjük, amit kint fogyasztanak az emberek, élő, kidolgozott receptek alapján”, magyarázza Csaba.

A helyiséget, ami korábban hentesüzlet volt, ők maguk alakították át, a nyitás előtti nyaruk lényegében erre ment rá. Tavaly augusztus 20-án nyitottak, és azóta egyszer sem fordult elő, hogy azért kellett volna küzdeniük, hogy jöjjenek be hozzájuk az emberek (sőt, novemberben fel is kellett venni egy cukrászlányt, hogy győzzék a munkát). Látványkonyha-rész is van benne: a csokimanufaktúra. Itt temperálják a csokit, készítik és díszítik a bonbonokat, macaronokat.

Nem titkolják, hogy magyar alapanyagokkal francia recepteket megvalósítani sokszor kihívás. Ugyanazokból dolgoznak, amikből minden más cukrászat, ugyanazoktól a beszállítóktól vásárolnak, extra vagy különleges dolgokat nem használnak fel, de törekednek a legjobb minőségre. Dolgozhatnának persze francia vajjal, alapanyagokkal is, de abban semmi „izgalom” nem lenne, mondják. „Könnyebb lenne, viszont az ára is más lenne.” Igaz, nem könnyű, ha például a macaronhoz használt tojásfehérje minősége egyik hétről a másikra megváltozik. „Van olyan fehérje-lé, amit egyszerűen nem is lehet habbá verni, mert egy folyós fehérjehab lesz tartás nélkül és önthetem ki. Ilyet még életemben nem láttam. Kint nem volt ennyire ingadozó az alapanyagok minősége, itthon azonban erre nagyon oda kell figyelni”, meséli Csaba.

Az eddigi tapasztalataik alapján úgy látják, az emberek átlagosan maximum 800 forintot hajlandók kiadni egy süteményért, afölött már luxuskategória egy szelet édesség.

Itthon nekem is, teszi hozzá Csaba. "Kivéve, ha olyan, amilyet még soha, sehol nem kóstoltam. Ezért cserébe viszont azt várom el, hogy a végén úgy is álljak fel az asztaltól, hogy ez tényleg nagyon jó volt."

Az Ideáldesszert kínálatának fele mindig cukor-, liszt- és tejmentes, nagy rájuk a kereslet. „Itthon nagyon sokan érzékenyek, a cukorbetegség ma már népbetegség. Kint ez nem volt jellemző, ott kevés hely van, ahol mentes ételeket, édességeket lehet vásárolni. Tény, hogy már egyfajta divattá is kinőtte magát.” Miután előzetesen megkóstolták a környékbeli cukormentes édességeket, azt vették észre, hogy annyira túltolják bennük az édesítőszereket, hogy szinte marja a torkukat. Inkább a minimális édesítőszerre esküsznek, rákontrázni pedig azzal próbálnak, hogy az ízeket emelik ki – legyen a csokoládé kicsit erősebb, legyen benne több a gyümölcs, sokkal kevesebb a piskóta.

„A teljesen cukormentes feketeerdő-szelet és a málnás süteményük nagy sikert aratott a nem érzékenyek körében is, senki nem mondta még, hogy édesítőszer-ízük lett volna”, büszkélkednek. Nagy kedvenc még a Rákóczi túrós és a képviselőfánk – habár egyik sem az, amit ezekről a süteményekről hagyományosan gondolunk (külalakra sem, de még csak nem is a tradicionális receptből készülnek), de ha az ember elfogyasztja, tényleg úgy érzi, hogy azt eszi.

Minden ünnep alkalmával készül valami szezonális édesség: szilveszterkor oroszkrém-malackák álltak a pultban, Valentin napra habcsók-szíveket terveznek, de csokiból, bonbonból is készülnek különlegességekkel.

Hasonló újdonságokat tartogat majd a nőnap, a húsvét, az anyák napja is, azután pedig jön a fagyiszezon (a Damniczky cukrászda fagylaltját lehet náluk kapni), úgyhogy a vitrin tartalma és a kirakat folyamatosan cserélődik.


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
the-magic-etterem-oktogon-01-2.jpg

Roxfort az Oktogon közelében? Itt van Budapest első Harry Potter stílusú étterme!

A „The Magic” néven futó étterem rengeteg tematikus étellel, és meseszép hangulatvilággal várja a Harry Potter és más varázslatos világok rajongóit.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Különleges hamburgerek, színes gofrik, és füstölgő bájitalok mellett élvezhetik a látogatók a Roxfort kastély falait visszaidéző belső kialakítást. Egy kiadós Fekete Mágia Burger vagy egy Unikornis Nasi mellett semmi kétség afelől, hogy emlékezetes étkezésben lehet majd részünk!

A The Magic étterem meglátogatásával most egy remek lehetőséget ragadhatunk meg: egy ott töltött délután vagy este minden bizonnyal olyan világba repít be majd minket, ahol néha szívesen ott is ragadnánk.

Mintha a Roxfortban lennénk

A The Magic étterem koncepciója már az első szempillantástól kezdve világos: ezt a helyet a rajongók tervezték a rajongóknak. Minden egyes apró részlet egy hatalmas tisztelgés a varázslatok világa előtt: olyan éttermet hoztak létre, ami J.K. Rowling mesevilágához hasonlóan nagyon könnyen beszippant. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy rengeteg munka áll a hely létrejötte mögött. A The Magic csapata szobrászokkal és belső építészekkel együtt dolgozva alakította ki az étterem autentikus kinézetét: a falak, a kandallók, a címerek, a szobrok, és a falakról ránk néző vízköpők is mind-mind saját gyártásúak.

Az eredetiségre és a részletekre való odafigyelés az étteremben szereplő kellékeken is látszik. Láthatjuk például Harry első seprűjét, a Nimbus 2000-est (egész pontosan a 10 000/1205-ös sorszámú darabot), és Tom Denem baziliszkusz foggal átszúrt naplóját. Ha pedig még tovább nézelődünk, akkor észrevehetünk más mágikus világokból is bizonyos utalásokat!

hirdetés

A bejárattól jobbra nézve az „Alohomora” varázsige feliratát is láthatjuk a lépcső előtt, amelyen keresztül feljuthatunk a Sötét Mágia Terembe, ahol vaksötét éjszakában lebegő dementorokat láthatunk a falra festve, továbbá dermesztő baziliszkusz szobrok állnak őrt az asztalok felett.

Egyébként már csak azért is érdemes ellátogatni a felső szintre, mert a bejárat felett lebegő roxforti nagyterem gyertyáit egészen más szögből is láthatjuk innen. Ha ugyanis jó helyen állunk meg, akkor le is olvashatjuk a gyertyák által kiadott feliratot!

Étel és ital különlegességek a boszorkányok és a varázslók világából

A The Magic étterem 2019 október óta szolgálja fel különlegességeit az Oktogon közelében található Hajós utcában. Még ha árban nem is a legolcsóbb éttermek közé tartozik a hely, az ételek minősége és látványa kétségtelen, hogy olyasmit nyújt, amit csak nagyon kevés helyen kaphatunk meg.

A hamburgerek közül mindenképp említést érdemel a „Fekete Mágia Burger”, aminek nem csak a neve viseli a fekete színt, hanem még a bucija is! Egy jó angol pub-hoz illően a szaftos marhahúspogácsát bacon hozzáadásával teszik még ízletesebbé. A „Főmágus Kedvence” is igencsak figyelemreméltó, ennél a hamburgernél ugyanis színtiszta hátszínből készítik a húspogácsát. Az sem baj, ha elsőre nem tudunk dönteni: ha megrendeljük az ikonikus „Két Oldal Csatáját”, akkor mindkét burgerből kapunk egy közepes verziót, ami arra is tökéletes, hogy valamelyik barátunkkal osztozkodjunk a finom falatokon.

Ezen a vonalon az „Házimanók Étke” is kitűnő választás tud lenni, ha társasággal érkezünk, ilyenkor ugyanis 3 mini burgert raknak elénk, amiből az egyik grillsajtot tartalmaz! Ha pedig a hamburgerezés után megszomjaznánk, akkor többféle, füstölögve felszolgált bájital közül is válogathatunk, mint például a „Szerencse Szérum” vagy a „Szerelem Főzet”. Ezeket egyébként a gyerekek is ugyanúgy tudják élvezni, mivel alkoholmentesek.

Az édesség fronton sincs mit szégyelnie az étteremnek. A „Magic Waffle” néven futó gofrik bámulatos színkavalkáddal tudják feldobni az asztalunkat. Az „Unikornis Nasi” például rózsaszín, a legújabb „Malazar Átka” pedig fekete. Ez utóbbi nutellát, pisztácia krémet, és Ferrero Rocher bonbont tartalmaz.

Ilyen választék mellett magabiztosan kijelenthetjük: a The Magic létrejöttével nem lehet ellenálni a fekete mágia csábításának!

Érdemes egyébként az étterem Facebook oldalát is követni, mivel gyakran rendeznek olyan nyereményjátékokat, ahol akár egy teljes vacsorát is meg lehet nyerni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
vitezy.png

Kiírták a tendert az 5-ös metró első ütemének tervezésére

A HÉV-ek felújítása és fejlesztése, távlatosan az északi és a déli HÉV-ek Duna alatti összeköttetését jelentő úgynevezett 5-ös-metró gyorsabbá, kényelmesebbé, átszállásmentessé teheti hetente akár egymillió utas közlekedését.
Kép: Facebook, Vitézy Dávid - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

"Ma reggel a Budapest Fejlesztési Központ kiírta az ötös metró első ütemének tervezésére szóló tendert – ahogy ezt az elmúlt hetekben, Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral együtt a BFK létrejötte utáni száz napon belülre megígértük" - írta hétfőn Vitézy Dávid a Facebookon.

"A következő évtized legjelentősebb, közel egymillió budapesti és agglomerációs lakos közlekedését segítő hév-fejlesztéseinek tervezőjét a legnagyobb versenyt biztosító, nyílt európai uniós közbeszerzési eljáráson választjuk ki"

- ígéri Vitézy a posztban.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy a kormány a fővárosi önkormányzattal egyeztetve 2018 novemberében döntött az előkészítés megkezdéséről és arról, hogy a fejlesztést a 2021 és 2027 közötti európai uniós forrásokból valósítsák meg Budapesten és az agglomerációban.

A HÉV-ek felújítása és fejlesztése, távlatosan az északi és a déli HÉV-ek Duna alatti összeköttetését jelentő úgynevezett 5-ös-metró gyorsabbá, kényelmesebbé, átszállásmentessé teheti hetente akár egymillió utas közlekedését, csökkenti a dugókat az utakon, javítja a budapesti levegőminőséget - mondta a projektről Fürjes Balázs.

hirdetés

Mint a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője írta, a koncepció lényege a H5-ös, H6-os és H7-es hévek összekötése a belváros alatt, ezzel egy észak-déli, Szentendrétől Csepelig és Ráckevéig tartó gyorsvasúti rendszer létrehozása. Ezen akár az Esztergom felől és Kunszentmiklós-Tass felől érkező MÁV elővárosi vonatok is közlekedhetnek majd a jövőben. Azt is kiemelte: a vonal egy összekötő alagúttal lehet teljes, ennek a nyomvonaláról azonban még nem döntöttek.

Az infrastruktúratervezéssel párhuzamosan hamarosan indul az érintett HÉV-vonalakra az új, alacsonypadlós, klimatizált vonatok beszerzésére vonatkozó tender is a MÁV-HÉV-vel együttműködésben

- hangsúlyozta az államtitkár.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
setalo-naprendszer-nepliget-mysecretbudapest-6.jpg

Fél óra alatt jutottam el a Plútóig, de az Uránuszt nem találtam – Sétáló Naprendszer a Népligetben

Sokan a létezéséről sem tudnak, pedig érdemes végigjárni. Mutatjuk!
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

„Jó napot kívánok, nem tudja véletlenül, hol találom az Uránuszt?” - kérdeztem egy gyanútlan járókelőtől a Népligetben. „A micsodát?” - kérdezett vissza, és furcsa tekintettel méregetett.

„Az Uránuszt. A Sétáló Naprendszert keresem” - válaszoltam. „Sétáló naprendszer? Uránusz? Még soha nem hallottam róla” - csóválta a fejét és továbbment. Én pedig tovább kerestem az Uránuszt.

Azért jöttem ugyanis a Népligetbe, hogy lejárjam a Sétáló Napendszer teljes útvonalát, és lemérjem, mennyi időt vesz igénybe a séta.

A Népliget mai arculatát, útrendszerét annak idején az akkori budapesti főkertész, Ilsemann Keresztély (1850–1912) alakította ki, és a millienniumi ünnepségsorozat évére parkosította a 103 hektáros területet.

hirdetés

Egy másik volt főkertésze pedig ma is izgalmas látnivalókkal gazdagította Budapest egyik legnagyobb közparkját. A 2013-ban elhunyt Pesti László alapította a Népliget barátai kört is, amelyik számtalan kis információs táblát helyezett el a parkban.

Pesti László nyugdíjasként járta szabadidejében a Népligetet, írásaiban pedig a hely botanikai gazdagságán dolgozott, leírta a történetét és megtervezte a jövőjét is, azt, hogy a víziója szerint hogyan néz majd ki 2068-ban.

Nevet adott a Népliget sétányainak, létrehozott egy útburkolat-mintát, gondosan „könyvelte” az információit a parkról, fát ültetett, gyomlált, karbantartott.

Egyik legérdekesebb munkája – amit szintén a saját pénzén valósított meg, mint az „utcanévtáblákat” –, a Sétáló Naprendszer volt. A tervezést és a kivitelezést Galgóczy István és Mátis András a Planetárium munkatársai, valamint Pesti László végezte.

A Sétáló Naprendszer egy modell. „A Naprendszert ebben úgy kicsinyítették le, hogy a 139 mm átmérőjű Naptól 595 méter távolságban lévő Plútónak mindössze 0,2 mm az átmérője. Ez a méretarány ugyanis a tervező szerint nem csak elképzelhető, de ábrázolható is. Ám ebben a kicsinyítésben a Naphoz hasonló legközelebbi csillag - az Alfa-Centauri - már több mint 4100 km távolságra kerülne!” - írja Nyerges Gyula, aki a modell honlapját készítette.

A Sétáló Naprendszerben a bolygókat kőlapok jelzik, amelyeken a bolygó neve, jele, átmérője, keringési ideje olvasható, és a Nap jelétől mért távolsága méterben.

A séta a Nappal, Planetárium mellett indul, az Ifjúsági sétányon, és a parkot átszelő Vajda Péter utcánál fejeződik be, a Plútó bolygóval.

Nekem körülbelül fél órás kényelmes séta volt (mértem az időt) a táblák bogarászásával együtt.

A lépcső mellett az a kis drapp foltocska a Sétáló Naprendszer kezdőpontja

Megvan a Vénusz!

A Föld és a Hold a virágágyásban rejtőzött el

Mars! A kuka mellé!

Mentem tovább az Ifjúság sétányon a rúnaköveknek látszó borzadályok mellett

Ez a népligeti Nagyvendéglő hűlt helye, valahol errefelé kellene lennie az Uránusznak...

A képen a Neptunuszt rejtettük el.

A végpont, a Plútó

És már fordulhatunk is vissza, hogy újra lejárjuk a távot a Napig.

Egyetlen táblát nem találtam, az Uránuszét. Ennek az egykori, 2018 őszén ledúrt volt Nagyvendéglő magasságában kellett volna lennie, de nem láttam.

Ha tudjátok, pontosan hol az Uránusz táblája, fényképezzétek le, és kommentben mutassátok meg!

hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
etele-plaza-uvegfal.jpg

Budapesten állt össze Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfala

Közel 27 méter magasságban és 31 méter szélességben tornyosul az ország első okosplázájának 154 darab üvegtáblából összeálló homlokzata.
Képek és videó forrása: Roger.Wilco. Légiszolgáltató Bt. - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Formát öltött Magyarország legnagyobb egybefüggő homlokzati üvegfelülete. Az itthon egyedülálló, egy vízilabdapálya méretét is meghaladó üvegfalszerkezet hazánk első okosplázáját ékesíti. A magyarországi bevásárlóközpontok közül ugyancsak elsőként, az Őrmezőn épülő Etele Plaza már a tervezési fázisban megkapta a Breeam Very Good energiahatékonysági és környezettudatos minősítést.

Közel 27 méter magasságban és 31 méter szélességben tornyosul az Etele Plaza 154 darab üvegtáblából összeálló homlokzata.

A Futureal-csoport fejlesztésében megvalósuló bevásárló- és szórakoztatóközpont bejáratát díszítő üvegfal súlya összesen több mint 40 tonnát nyom, a homlokzatot biztosító háttér-tartószerkezeti acél összsúlya pedig majdnem 50 tonna. A hátul feszített pontmegfogásos üvegfelület kialakítása különleges szakmai kihívást jelentett, mivel

Magyarországon ilyen méretű üveghomlokzat még sohasem készült.

Az Etele tér mellett folyamatosan zajlanak Buda legnagyobb bevásárló- és szórakoztatóközpontjának kivitelezési munkálatai, amihez mostanáig közel 10 ezer tonna betonacélt és 73 ezer m3 betont használtak fel.

hirdetés

Magyarország első okosplázájának végső formája már elkezdett kirajzolódni, köszönhetően az eddig felkerült 1500 darab homlokzati elemnek. A Paulinyi & Partners Építészeti Stúdió által tervezett Etele Plazát egyedülálló építészeti megoldásokkal és digitális szolgáltatásokkal vértezik fel.

A már a tervezési fázisban megszerzett Breeam Very Good épületminősítés a fenntarthatóság egyik legmagasabb szintjét képviseli. A bevásárlóközpont a standard előírásokhoz képest több mint 10 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztást érhet el. A Breeam minősítéssel összhangban folyó megvalósításnál emellett külön figyelmet kap a könnyű megközelíthetőség biztosítása, a fényszennyezés valamint a közvetlen környezeti terhelés minimalizálása, az időtálló anyagok beépítése és a hulladék újrafelhasználásának elősegítése is.

A környezetbarát bevásárlóközpont külső megjelenését különleges dobozszerkezetek összeolvadása határozza meg. A lágy vonalvezetés mellett, a belső térben egy közel 200 négyzetméteres interaktív LED kijelzős média felület hozza el Magyarországra a bevásárlóközpont-dizájn legújabb, ötödik generációját. Az Etele Plaza területén a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti majd a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a komplexumban pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül.

Az 55 000 négyzetméter bérbeadható területű Etele Plaza 180 üzlethelyiségében a legnagyobb divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre, valamint közel 1300 parkolóhely várja majd a látogatókat.

A Magyarország legnagyobb multimodális közlekedési csomópontjában fejlesztett bevásárlóközpont várhatóan napi 50 ezer vásárlót vonz majd a fővárosból, az agglomerációból és a közlekedési csomópontból könnyen elérhető vidéki városokból. A belvárosból akár 10 perc alatt megközelíthető komplexum a dél-budai városközpont fejlesztés kereskedelmi hajtóerejévé válik majd.

Az Etele Pláza homlokzati üvegfaláról videó is készült:

hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!