nyito2
Egy elvarázsolt magyar erdő, ahol bármikor eléd toppanhat egy tündér
...vagy egy kobold. Három hely, három különleges világ az élővizek városában, Tatán.
Szöveg és fotók. Söptei Zsuzsanna
2016. augusztus 07.

Tata az egyik legkedveltebb magyar kisváros, amely már a régi időkben is forrásairól, tavairól, patakjairól volt híres. A tatabányai bányászat miatt 1973-ra a vizek elapadtak, a források kiszáradtak. A bányák bezárást követően azonban 2001-ben kezdtek feléledni a vizek és újra felszínre törtek, visszahódítva jó pár korábbi területüket.

Aki Tatán jár, tapasztalhatja, hogy szinte minden látványosság mellett akad valamilyen víz. Mi most három nevezetes vizes hely partját jártuk be.

tata_2016_07 (18)_2

Fényes-tanösvény

A Fényes-fürdő mellett 2015-ben adták át a város új látványosságát. A kiszáradt láp feléledt, a víz nyomán pedig újra élvezhető és csodálható lett a lápi világ. A területen egy 18 állomásból álló ökoturisztikai útvonalat építettek ki, ahol fapallókon lehet a víz felett sétálni és gyönyörködni a nem mindennapi helyben.

tata_fenyes_2016_07 (5)_2
tata_fenyes_2016_07 (24)_2

A lápréteken és erdőkben lévő forrásokból 20-22 fokos, enyhén szénsavas víz tör fel. Ez pedig ideális helyet biztosít számos fokozottan veszélyeztetett fajnak, állatoknak, növényeknek egyaránt. Itt lehet látni Pókbangót, Fehér tündérrózsát, Selymes boglárkát, Sárga úritököt vagy Erdei fülesbaglyot, Pettyes vízicsibét és Cigányrécét is.

A közismertebb madarak közül élnek itt kócsagok, harkályok, gémek, íriszek és a mondókából ismert (és sokak által vakvarjúcskának hívott) kvakvarjú is (a kvak a hangjára utal – a szerk.).

A leglátványosabb azonban maga a láperdő, melynek jellemző fája a „lábakon álló” éger.

A mintegy egy kilométer hosszú úton végigsétálva elröppen a 1,5-2 óra, annyi a látni és hallgatni való. Az egyes állomásokon érdemes elolvasni a táblákon lévő tájékoztatókat.

tata_fenyes_2016_07 (31)_2
A legszebb része a békalencsével fedett „mező”, melyből kimeredeznek az elpusztult fák csonkjai. Nem véletlenül építhették ide a fa kilátót. Itt aztán sok-sok percet el lehet időzni, hallgatózni, hiszen a madarakén kívül fantasztikus élmény a buborékozó víz hangja. Mintha egy szénsavas palackot nyitottak volna ki alattunk. A vízből pedig előbukkannak a teknősök, békák ugrálnak, pókok szaladnak a víz színén, kacsák érkeznek csapatostul. És aki elég türelmes, az rájön, hogy vele szemben nem egy farönk ágaskodik, hanem egy mozdulatlan gémmel néz farkasszemet. A távolban a fákon is ülnek madarak… és ekkor jövünk rá, hogy ide bizony távcsövet is érdemes lenne hozni.

A kalandvágyóknak is tartogat meglepetést a hely. A séta következő állomásán egy kötélhágcsón lehet átkelni a túlpartra. A gyerekeknek vízi játszótér is épült (de jelenleg zárva van).

A tansövény új programja a most induló Zöld detektív interaktív program, amely 1,5-3 órás remek kikapcsolódást ígér. Aki pedig szeretne kicsit borzongani is, annak az éjszakai Telihold túrát ajánljuk.

tata_fenyes_2016_07 (39)_2tata_fenyes_2016_07 (64)_2

Angolpark, Nyári-lak

A Tatára látogatók egyik kedvelt sétálóhelye volt eddig is ez a csodálatos park, mely Magyarország első angol kertje volt. Az Esterházy-család megbízására Böhm Ferenc alakította ki 1783-ban.

tata_angol_park_2016_07 (58)_2tata_angol_park_2016_07 (61)_2

Most még inkább érdemes felfedezni, ugyanis felújították és megnyitották a Kiskastélyt, az Esterházy-család kedvenc pihenőhelyét.

A copf stílusú kerti lak két szintes, földszintjén a körteremben sajnos már csak vetített formában látható a valaha volt szépséges falfestmény, mert azok, az idők folyamán annyira megsérültek, hogy csak egy kis darabon lehetett valamennyire helyreállítani. A teremből nyíló egyik szalon a hölgyeké, a másik az uraké volt. Most korabeli bútorokat és herendi porcelánokat lehet megtekinteni.

Az emeleten a kertről, és más európai kertekről látható bemutató.

nyarilak3
Nem véletlenül került ide a herendi porcelán. Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját. Stingl Vince, aki a herendi porcelángyárat alapította, a kőedények gyártása mellett porcelánnal is kísérletezett. Ám veszteséges volt, így nem maradt más választása, bevette a cégbe Farkasházy Fischer Mórt. A cég fellendült és a mai napig is világhírű.
tata_angol_park_2016_07 (5)_2tata_angol_park_2016_07 (22)_2
A park különlegességei:

Az angol kertek három fő jellemzője a víz, a növény és az építmények. Ezek a tatai parkban is fellelhetők.

- A park legnagyobb vízfelülete a 25 hektáros, mesterségesen kialakított Cseke-tó.

- Köszönhetően az itt is visszatért víznek, újra látható a Tükör-forrás által táplált tó.

- A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze.

- Az országban itt ültettek először szomorú füzeket.

- A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható.

- Már 1934-ben szabadtéri színpadot építettek és nyári fesztiválokat rendeztek.

- A kertben látható még egy török mecset, mely igazából egy pihenőhely volt.

- A Nyári-lak az Angolpark egyik új látványossága.

- A Kiskastély mellett egy különálló házban volt a kiszolgáló-helyiség, konyhával.

- A Pálmaházban régen citrom, narancs és pálmafák voltak, ma rendezvényeknek ad otthont.

- Egy mesterséges barlang is található itt.

- Az italok és ételek hűtésére Jégverem épült.

- A terület szélén jelölték ki 1948-ban az Olimpiai Edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra.

tata_angol_park_2016_07 (34)_2tata_angol_park_2016_07 (35)_2tata_angol_park_2016_07 (82)_2

Az Öreg-tó és a Vár

Tata jelképe, a tóparton álló vár. Luxemburgi Zsigmond király építette 1397-1409 között. Valószínűleg korábban a Lackfi család erődítménye állt itt. Az eredetileg négyzetes alaprajzú, négy saroktornyos, belső udvaros várnak ma már csak a déli szárnya áll, mögötte a feltárt alapok még láthatók.

tata_2016_07 (14)_2

- A várat Mátyás király 1470-es években újjáépíttette, ekkor került rá a második szint és vizesárok.

- A várat Corvin János örökölte, majd II. Ulászlóé lett.

- A törökök ugyan a környéket feldúlták, de a várat Cseszneky György kapitány megvédte.

- A 16. században megint átépítették, de 1683-ban Kara Musztafa felrobbantotta.

- Később Esterházy József gróf vásárolta meg a tatai uradalmat.

- A 19. században tűz pusztította, a megmaradt szárnyat ekkor alakították át romantikus stílusban.

tata_var_2016_07 (26)_2tata_var_2016_07 (34)_2

1955 óta működik itt a Kuny Domokos Múzeum. A most látható állandó kiállításon a tatai fazekasságot, a 19. századi főúri életet mutatják be. De látható benne egy római szoba, és egy 2. századból származó falkép is.

A felső szinten egy festményen látható az Esterházyak által épített, majd lebontott színházról. A nézőtéri székekből pár darabot itt állítottak ki.

Az emeleti kávézóból remek kilátás nyílik a tóra és környékre.

tata_var_2016_07 (39)_2tata_var_2016_07 (51)_2

A vártól kényelmes sétával lehet bejárni az Öreg-tó partját. Érdemes jobbra elsétálni a Lovardáig, ahonnan a tóra is remek kilátás nyílik. Útközben megcsodálhatjuk a híres ősöreg platánfát is.

A vártól balra egy nagyobb sétával juthatunk el a tóparton található malmokig. Aki pedig inkább a vízről csodálná a látványt, annak jó szívvel ajánljuk a sétahajózást.

tata_2016_07 (22)_2tata_2016_07 (29)_2

Az Öreg-tó

Magyarország legrégebbi halastavát mesterségesen alakították ki. Partján több nevezetesség mellett egy erdős rész is található. A tavat az Által-ér táplálja, és több zsilipen és csatornán keresztül távozik a víz belőle. Korábban számos forrás is fakadt itt, de ezek is kiszáradtak a bányászat idején, 2005-től éledtek újra.

Szinte az ősidőktől mocsaras vidék volt. Majd a római korban épített gátnak köszönhetően alakult tóvá, mai formáját az 1740-es években végrehajtott mocsárlecsapolással érték el. A tó halastóként funkcionált 1965-ig. 1977-től lett természetvédelmi terület, és az ezredforduló óta tilos az itt élő állatokra vadászni.

A tó nagyon fontos vízi élőhely, ritka madárfajok is megjelennek erre a vonulási időszakban, van hogy akár 20 000 szárnyas is tartózkodik a területen.

tata_2016_07 (8)_2tata_2016_07 (36)_2

Ha te is szereted Tatát, oszd meg a cikket másokkal is!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!