hirdetés
nyit
Egy család, négy generáció munkájának hála: ritka növényeket rejt a Badacsony
A Folly Arborétumért már az ükunokák felelnek. A család több mint száz éve gyűjti a különleges ciprusokat, cédrusokat a Badacsony oldalában.
Fotók: Kardos Ildikó - szmo.hu
2017. április 08.


hirdetés

Bő száztíz év és több generáció kellett ahhoz, hogy a Badacsony oldalában egy különleges gyűjteményben gyönyörködhessünk. Badacsonyörsön a Kisörsi-hegy déli oldalában kezdte el az első fákat telepíteni dr. Folly Gyula. Ma az ükunokák folytatják a munkát.

A gyönyörű kilátással rendelkező, speciális klímájú helyen régen szőlőültetvények voltak. Ennek helyén létesült a különös gyűjtemény. A fenyőfák közül pedig ma remek a rálátás a híres badacsonyi borvidékre.

folly_arboretum_kardos_ildiko (13)
folly_arboretum_kardos_ildiko (14)

Az arborétum

Az arborétum különleges növényeket gyűjt. A több ütemben ültetett fenyők első csoportja már 90-100 éves, míg a legfiatalabbak pár évesek. A fák között szép számmal látni cédrusokat és ciprusféléket, melyeknek már a látványa is lenyűgöző. A nyugalmat árasztó fák ráadásul kalandosan kerültek ide.

A Földön élő mintegy ezer nyitvatermő faj közül hatszáz él meg a mérsékelt égövben, ennek ötöde pedig a Folly Arborétumban is megtalálható. 130 fenyőfajt ültettek, 20 lomblevelű fafaj van itt, 16 boróka faj él, de találni jegenyét, lucfenyőt, répafenyőt és ezek számos változatát. Összességében 400 fenyőféle és 200 lombos fa él az öt hektáros területen.
folly_arboretum_kardos_ildiko (15)folly_arboretum_kardos_ildiko (16)folly_arboretum_kardos_ildiko (17)
folly_arboretum_kardos_ildiko (18)folly_arboretum_kardos_ildiko (19)

A család

A „fenyőmúzeumot” az 1900-as évek elején kezdte kialakítani dr. Folly Gyula pécsi orvos. Elsősorban olyan fajokat keresett, amelyek az itteni klímát jól bírják. Ezért nyugat-európai faiskolákból hozatott növényeket, és kézzel ültették el azokat. A vizet a Balatonból faedényekben hordták fel. Kerttervezésről ekkor még nem sok szó esett, hiszen nem ismerte a fák méretét, az itteni viszonyok melletti fejlődését.

Az alapító halála után az első világháborúban a fejlesztés leállt, a család csak a fenntartást tudta megoldani. Végül az 1950-es években a családi tulajdon egy része a Badacsonyi Állami Gazdasághoz került, de a fiú, dr. Folly Gyula közgazdász újrakezdte a telepítést a ház körüli területükön.

folly_arboretum_kardos_ildiko (6)folly_arboretum_kardos_ildiko (10)

Az állami gazdaság több kivágott szőlőterületet is adott a gyűjtemény bővítésére. Itt a munkát már az unoka, Folly Gyula agrármérnök vette át. 1977-ben díszfaiskolát hozott létre, hogy ennek bevételéből finanszírozza az arborétum költségeit.

1981-ben gyűjtőútra ment, és száz új fajtával tért haza Nyugat-Európából. A kertet ekkor már állami támogatással bekerítette. Később az állami területeket visszavásárolva újra a család kezébe került a birtok.

folly_arboretum_kardos_ildiko (1)folly_arboretum_kardos_ildiko (3)folly_arboretum_kardos_ildiko (4)folly_arboretum_kardos_ildiko-5

A Folly Arborétum 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területéhez tartozik.

Öt éve pedig a negyedik generáció is bekapcsolódott a munkába. Folly Réka és Folly Judit viszi tovább az arborétum és a borászat vezetését.

Borászat, játszótér, kilátó

folly_arboretum_kardos_ildiko (11)folly_arboretum_kardos_ildiko (12)

Az arborétumban a fákon kívül még számos látnivaló, program is található. A borászatot az üknagypapa indított el, ő építette meg a mai is használatos pincét. Főleg fehérborokat készítenek, borkóstolót is tartanak.

folly_arboretum_kardos_ildiko (7)folly_arboretum_kardos_ildiko (8)folly_arboretum_kardos_ildiko (9)

A gyereket kalandparkkal, erdei iskolával várják. Az általános iskolai tanulmányokhoz igazodva elindították az Égig érő tanterem” programot is. Itt különféle állomásokon ismerkedhetnek a kert növény és állatvilágával, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Az iskolás csoportoknak a belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges.

A kilátóból is ajánlott szétnézni, mert csodás panorámában lehet gyönyörködni.

Nyáron pedig, szombat esténként élő jazz-zene szól a kertben.

További információk ITT


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Mutatunk egy holland virágoskertet, ami pont olyan, mintha maga tavasztündér ültetné bele a virágokat
A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlenül mellette virágba borul egy másik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 02.Nemrégiben bemutattuk a holland Keukenhof virágoskertet úgy, ahogy az Instagramon látják. A márciustól május közepéig nyitva tartó kert hetente más-más virággal kápráztatja el a látogatókat.

A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlen mellette virágba borul egy másik. Március végén sajnos a tulipánok még csak fedett helyen virágoztak, de a krókuszok között már bontogatták leveleiket. A jácintültetvényeknek pedig olyan illatuk van, hogy még a madarak is dalra fakadnak tőle.

A virágoskertet kishajóval is körüljárhatjátok, a tulipánföldeket pedig egy hatalmas szélmalomból csodálhatjátok meg, de ezekért az élményekért hosszú sor végére kell beállni. A parkban egyébként számtalan pihenőhely van különböző stílusokban: van hippi-sarok, és van hatalmas, fűvel borított franciaágy is. Az ügyesebbek a tavon farönkökön is átkelhetnek: nem kell megijedni, nem lebegnek, hanem stabilan állnak, de azért szédítő az élmény.

A belépőt és a parkolójegyet legegyszerűbb online megvenni és nem árt nyitásra odaérni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Újabb szuper helyekre repülhetünk olcsón Budapestről fapados légitársaságokkal
16 lehetőséggel bővült a kínálat, érdemes időben és alaposan tájékozódni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 02.2019-ben újabb célállomásokra indítanak járatokat Budapestről fapados légitársaságok.

Eddig a Wizz Air három, a Ryanair pedig tizenegy, míg a Laudamotion és a Transavia Airlines egy-egy új városba repül majd a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről.

Vannak olyan helyek, ahová több társaság is indít járatot, így a Wizz Air és a Ryanair is megy Londonban a Gatwick repülőtérre, vagy például a görögországi Szalonikibe és a spanyol Palma de Mallorca szigetére is.

Ha most tervezed az utadat, akkor érdemes megnézni több légitársaság ajánlatát is az adott időszakra, mert a kínálat bővült. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt döntesz, hiszen némi rugalmassággal, vagy korai foglalással sokat spórolhatsz.

Vannak népszerű helyek és népszerű időszakok, ezekre már hónapokkal korábban célszerű a jegyet megvásárolni. Ám a kevésbé kapós időkben lehet, hogy épp az indulás előtt 1-2 hónappal lesznek olcsóbbak a jegyek. Ugyanígy egyes hétköznapok kisebb összegbe kerülnek, vagy ha vállalod a kora reggeli vagy késő esti indulást, további komoly kedvezményt érhetsz el.

Ha gyakran utazol, akkor iratkozz fel a légitársaságok hírleveleire, mert ezekből értesülhetsz az akciókról. Vannak olyan cégek, akik a törzsutasoknak külön kedvezményt is adnak, ezért ezt is gondold végig, az éves tagdíjért cserébe számos helyen spórolhatsz.

A keresgélésben pedig több honlap is segít, például a Google Flights és az azair.com, de kérhetsz hírlevelet a repjegy.hu-tól is ahonnan az akciókról küldenek értesítést.

Forrás: Blikk

Címlapkép: illusztráció, forrás: Pixabay


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sopron: a romantikus kisváros legszebb kora tavaszi pillanatai
Az öreg házak, a virágzó növények, a hangulatos esti utcák, és a nyugalmas természet... Ez mind-mind Sopron.
Fotók: Pölcz Klaudia - szmo.hu
2019. március 06.Itt minden együtt van, ami egy romantikus kikapcsolódáshoz szükséges: a virágzó kerttől a kanyargós utcácskáig, a susogó fáktól az esőtől csillogó kövekig... És persze maga a városka, Sopron, amelyet nem lehet megunni.

Ha kíváncsi vagy a többi képre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Virágba borult Eger - még elbűvölőbbé vált ez a gyönyörű város
A kertek, a parkok, a sétány menti fák mind színpompás díszbe öltöztek.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. április 15.Eger történelmi falai között sétálva elvarázsol mindenkit a sokféle virágdísz.

Igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a városnak a színkavalkád.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x