hirdetés
DSC_2649-1.jpg

Egy bár, ahol minden nap házibuli van, és a személyzet a haverod

A Gozsdu nem a kedvességről és a lazaságról híres, kivéve amikor a BB'z-ről beszélünk.
Szöveg: Vass Adrienn és Csákvári Péter, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2018. február 01.


hirdetés

Régen írtunk már olyan helyről, ami a bulinegyedben található. Olyan helyről pedig, ami a bulinegyed ikonikus helyszínét képezi utoljára akkor, amikor még nem is hívták bulinegyednek. A Király-Gozsdu sarkán lévő BB'z bárnak adtunk nagyjából fél évet, így ez a cikk a leghosszabb tesztelésnek az eredménye, rengeteg menü, számtalan ital és esemény elfogyasztása után.

 

Férfi vélemény:

hirdetés

Ha a Gozsdu udvar vendéglátó egységei állatok lennének, a BB'z Bar & Grill lenne az anyatigris. A Király utcára nyíló ajtaja és ablakai úgy nyelik a vendégeket, mint hal a szatyrot. Magyar és külföldi egyaránt megfordul itt, délben is és éjjel is, ráadásul igazi törzsközönséggel rendelkeznek. Valamit tudnak ezek a falak, hiszen már a múlt században is legendás szórakozóhely volt. Itt volt ugyanis a Kék Macska nevű bordély, ahova a kor celebjei jártak számos óvatos és óvatlan duhajra. Ez volt állítólag VII. Edward király kedvenc helye Magyarországon, ahol megcsalta a Viktoriánus kor névadóját, magát Viktória királynőt.

DSC_9964DSC_5718

It's cool to be nice. Ez a BB'z mottója. Soha életemben nem láttam még csak egy céget sem annyira komolyan venni egy mottót, mint ők. Amikor először beléptem az ajtón, egy hangos köszöntésre lettem figyelmes, mintha egy rég nem látott havernak köszönnének. Mikor rájöttem, hogy rajtam kívül senki sem jött be, ráeszméltem, hogy ez nekem szól. Ez a mentalitás megmarad a szerviz egészén, de még pont az udvariasság keretein belül. Eleinte elgondolkodtam, hogy ez vajon bejön-e mindenkinek, de b*szki, ez egy bulihely a Gozsduban, nyilván nem 50. házassági évfordulókat jönnek ide ünnepelni az emberek.

A cool to be nice érzéshez nagyban hozzájárul a mottó megálmodója is Barbi, aki kvázi a hely egyik tulajdonosa, és aktív vezetője. Barbi szinte a BB'z-ben él, és bár eddig nem sikerült megtudnom, de szerintem a BB'z név a BarBie'z-t rejtheti magában. Ő az a fiatal, proaktív, kutyamániás lány, aki megálmodta az egész hely stílusát úgy, hogy létrehozott egy szórakozóhelyet, ahol szívesen dolgozna.

18575365_1758769454139342_2007980750_oDSC_2213

Az ételkínálat egy határozott bar food, egy tökéletes havi ajánlattal tarkítva. Nem akarnak az étlappal kilőni az űrbe, nem állítják, hogy náluk van a legjobb rántott hús a világegyetemben, hanem egy korrekt választék, üdítő fogásai vannak jelen, a bélszíntől a burritókon át a hamburgerig. A szórakozóhelyektől nem megszokott módon gigászi méretű konyhájuk van, ahol nem egy darab, nappal szobafestőként dolgozó szakács dolgozik- aki a műszak után még poharat szed- hanem tisztességes konyhai személyzet.

A BB'z egy olyan hely, ahol úgy érzed magad, mint egy atomdurva amerikai házibuliban, ahol reggelig mulatsz, majd a házigazda anyja csinál neked egy jó bundás kenyeret. A szomszéd klubbokkal ellentétben itt sosincs belépő, egyáltalán nem megterhelő az árfekvés, és a partyteremtől, a csöndesebb zugokon át a beer pong asztalig vezet az út.

DSC_2571DSC_9907

 

Női vélemény:

A BB'z nem az esetem. Nagyon nem. Mégis dicsérnem kell, mert attól, hogy nem az én igényeimet szolgálja, még baromi jól össze van rakva. Pezsgő, központi, hangos, izgalmas. Élet van benne.

Talán a délutáni időszaka áll hozzám a legközelebb, amikor egy ebédmenü után vígan lehet társasozni, vagy dolgozni egy kicsit a laptopodon az egyik sarokban. Itt nem szólnak rád, ha nem ugrasz fel azonnal az utolsó falat elfogyasztása után.

Aztán nagyon jól tud esni az is, hogy széles az italválaszték. Klassz koktélokat ugyanúgy érdemes rendelni, mint üveg bort, vagy aperol spritzet.

Olyan extrákat is kérhetsz itt, mint például a nálunk újdonságnak és kuriózumnak számító Martini Riserva Speciale-ből készült Martini Negronit. Na ezt például tényleg erősen ajánlom tesztelésre!

DSC_6242DSC_7012

Az elmúlt évben sokszor kérdezték meg tőlem, hogy milyen táncolós, bulizós helyet ajánlanék a városban, de én mindig csak nevetgéltem erre egyet és széttártam a karomat. Mert én borbárba járok, meg kávézóba, de most, hogy a BB'z-ről elmélkedünk, üzenném mindenkinek, hogy: Ez az a hely! Lelkes dj, táncoló pincérek, hol latinos, hol mai pop. Tudod, az amire tényleg lehet rázni.

Táncoslábú partykirályok és királynők, ez lehet a törzshelyetek! Szolidabb feleim, mi meg a nyüzsgés előtt nézzünk be egy burgerre, kávéra vagy meetingre, és akkor a jelenleg egyéves hely előtt hosszú jövő áll itt a Királyban.

DSC_2361DSC_2947DSC_2987DSC_5847
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ĺSC_5522-1.jpg

Fiastyúk: az étterem, amely a kertjéből főz

Van egy apró falu Fejér megyében, ahol tyúklábon forog a ház. Ez a hely pont olyan, mint álmaid étterme.
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 18.


hirdetés

Amikor először hallottam a Fiastyúkról, azonnal elöntött valami pozitív érzés, mielőtt még bármit tudtam volna róla. Egyszerűen a neve, és az abban lévő tyúknak a hangzása is valami olyan gondolatáramlatot gerjeszt bennem, ami a vidék, a természetközeliség, és a nyugalom tengelyén mozog. A csirke annyira városi szó, annyira elcsépelt és rideg. Tyúk... A tyúk az már valami.

És be is igazolódtak az érzéseim a Fiastyúk mivoltával kapcsolatban, ugyanis ez bizony egy udvarház mindentől távol, Csóron. A ház, ami az étterem és a gazdaság bázisa is egyben, egy apró dombon uralja a tájat és a Rostás-Szabó család saját biogazdálkodásának egy része öleli körbe.

Amint beléptünk az udvar kapuján illatok százai csapnak meg a házhoz vezető út mellett elterülő fűszerkertből. Az esszenciális alap fűszerek mellett,(mint a kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem) rengeteg féle zöldséget (találtam még articsókát is) és gyümölcsöt termesztenek. Ezen felül saját szőlőik vannak, amiből bort készítenek (jé), egy csirkegazdaságuk, ahol őshonos magyar sárga tyúkokat (a tojásért) és francia bressi tyúkokat (a húsáért) tartanak. Bent a faluban is van egy telkük, ahol veteményesük, bogyós gyümölcsös, fűszerkert és virágok találhatóak. A Keleti-Bakony déli lejtőin pedig gyümölcsfáik vannak (barack, körte, birs, cseresznye,miegymás). Csak azt szerzik be máshonnan, amit muszáj. Ebben az esetben is ügyelnek arra, hogy amennyire lehet környékbeli gazdáktól oldják meg. Hölgyeim és Uraim, ez az úgy nevezett farm to table csontig való kimaxolása.

hirdetés

Még asztalhoz sem ültem már egy órát kóboroltam a fűszerkertben, amit bőven felírhatunk egy piros pontnak, mert eszméletlen hangulata tud lenni, ha ebéd előtt eszegetünk pár szem málnát, megszaglásszuk a kaprot, majd ugyanabból a kirobbanó ízű zöldségekből és gyümölcsökből dolgozó konyha elé vethetjük magunkat. A menüt kinyitva láthatjuk, hogy egy direkt karcsún hagyott választék tárul elénk, hiszen így tudják tartani azt, amiben hisznek.

Van azonban egy azonnal szembetűnő érdekesség: olyan elemek is játszanak a fogásokban, amiknek ősszel abszolút nincs az a klasszikus szezonja. Ilyen például a málna, amire gyönyörű a magyarázat: a folyton érő málnájuk bizony aktívan terem, tehát a Fiastyúkban igenis szezonja van!

Ez a csavar több más alapanyaggal is előfordul, így mondhatni ennél szezonálisabb menü nem igen van az országban.

Az erős kezdés után igazából nem is kételkedtem abban, hogy jót fogok enni, főleg, hogy már a kenyér+vaj kombótól elájultam, és majdnem jól laktam. A friss helyben sült kovászos kenyér, a kecskesajt, és isteni zöldségkrémek már önmagukban elegek, hogy az embernek jó napja legyen. Szinte hallottam a fanfárt a gyomromban. Előételként parádésan szerepelt a füstölt lazacpisztráng szívsalátával és petrezselymes majonézzel, felkeltette az étvágyam kíváncsiságát és nyitva hagyta a kaput a következő versenyzőknek. Ezután muszáj voltam rámenni a csirkelevesre (ha már saját csirke), ami tárkonyos daragaluskával volt felszerelve. Igazi klasszik csirkehúsleves, baromi kraftos ízekkel, és tökéletesen eltalált sózással, ami kurva ritka főleg olyan helyeken, ahol elvárják a bizalmat a konyha felé azzal, hogy nem tesznek az asztalra ki sószórókat. 

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
muhus-burger.jpg

Megkóstoltuk a jövő húsát, amiről nem mondanád meg, hogy nem állatból van

„Esélyem nem lenne megmondani, hogy ez nem hús” – mondta Peti a tesztelésnél. Azt is megmutatjuk, hogy készül a műhús.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 22.


hirdetés

Peti és Adri azt a burgert és kolbászt kóstolta meg, amely sokak szerint a legjobban hasonlít a klasszikus húsélményhez.

A "húspogácsa" és a "kolbász" is megtévesztésig hasonlít az igazihoz, ráadásul nem csak a vegánok érdeklődnek iránta. A Beyond mögött olyan nevek vannak befektetőként, mint Bill Gates, Leonardo Dicaprio, vagy a McDonald’s egykori vezérigazgatója, Don Thompson.

A Magic Burgerben azt is elmagyarázták és megmutatták, hogy készül, mennyivel környezetkímélőbb az előállítása, és hogy ez az egyik útja a jövő táplálkozásának.

hirdetés

KÖVESS MINKET:





hirdetés
DSC_8138.jpg

Ilyen harcsapaprikást még nem ettél fürdőköpenyben - Rudas Bistro

Ugye te is a fürdéssel kötöd össze fejben a Rudas szót? Ha elolvasod ezt a cikket, legközelebb a gasztronómia is beugrik majd!
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. október 09.


hirdetés

Általában a város ékköveiként tündöklő központi turisztikai lokációk ritkán mutatnak fel a közvetlen környezetükben olyan vendéglátóipari egységeket, amik a hátterük nélkül is megállnák a helyüket. Vagyis borzasztóan leegyszerűsítve az esetek többségében nem kiemelt fontosságú, vagy nagy ívben tesznek a kajára, a látványosság majd úgyis elviszi a prímet. Ezzel végül is nincs is semmi gond, hiszen ezek a gócpontok általában amúgy is annyi embert vonzanak, hogy talán jobb is, ha nem gerjed tovább az érdeklődés irántuk, viszont van itt nekünk valamink, ami korrekt gasztronómiai élmény nélkül néha olyan, mint egy ying-yang jel csak fehér színnel kitöltve.

Fürdőink hírneve egy lapon emlegethető Puskáséval vagy a C-vitaminnal. Nap mint nap több ezer látogató érkezik az egyre szebb, és sokoldalúbb évszázados létesítményekbe, ahol a forró víz, a szaunák, az úszás rendesen étvágygerjesztő hatással bír a lazítókra, akiknek néha eszük ágában sincs elhagyni idő előtt a fürdő területét.

hirdetés

Ezért van, hogy a nagy fürdők ételkínálata a piros arany pöttyökkel avantgárdosított szalámis szendvics és a sajtos-tejfölös közötti skálán döcög, viszont utóbbiból már kiveszett a saját magad általi fokhagymázás lehetőségének romantikája is.

A címből Sherlock már rájöhettél, hogy egy kivétel azért van, és az nem máshol van, mint a Rudasban.

Amikor először jártam a Rudas Bistróban a fenti okoknál fogva nem is számítottam valami nagy dologra. A gyönyörűen felújított épület miatt egy igazán elegáns rántott hús lebegett a szemem előtt épp annyi krumplisalátával - mert tartjuk a lépést ugye - hogy azt könnyen összekeverhetjük a díszítéssel (ne értsetek félre, a fine-dining legnagyobb haverja vagyok, de ahol az egy fogás elfogyasztásán van a hangsúly, ott pakoljuk már meg azt a tányért)

Na, a Rudas Bistro totál felrúgott minden klisét, szembement az árral, és egy olyat lépett, ami bár számos kérdést felvetett, az élvezői végül totális egyetértésben hümmöghettek a pazar panorámába pislogva, hogy ez így azért eléggé rendben van.

Ez a dolog pedig nem más, mint hogy az étterem elérhető egyenesen a fürdőből, akár fürdőköpenyben, papucsban is, de ugyanakkor az utcáról is, márpedig nem műanyag székek, és sopronis asztalok fogadják a népet, hanem egy olyan elegáns étterem, mint bármelyik komoly belvárosi, megtűzdelve a város egyik leggyönyörűbb panorámájával, és egy olyan időről-időre megújuló étlappal, amiről elsőként ajánlanék ételeket, az ide látogató külföldi barátaimnak.

Lapozz az „óda a harcsapaprikáshoz” részért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





hirdetés
Restaurant-Terace0004-__TMP_00266_IMGB7565-HDR-1.jpg

Mátyás király kastélyában vacsoráztunk

Az osztrák konyha jó! Főleg ha egy középkori kastélyban kóstol bele az ember.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 04.


hirdetés

Világ életemben írigy voltam az osztrák nyugdíjasokra. Olyan békésen nyaralgattak a Balatonnál. Mondjuk azt sose értettem, hogy miért jönnek hozzánk, amikor náluk is annyi szépség van. Biztos kell a változatosság. Jöjjenek csak! Mi meg megyünk hozzájuk, például Badenbe. Annak, akinek sok a városi nyüzsi, és valami nyugodt, természetközeli élményre vágyik, biztos be fog jönni. Én is szívesen maradtam volna hetekig, pedig a nyugdíjam még odébb van!

Baden bei Wien az osztrák Alsó-Ausztria szövetségi tartomány része. Bécstől 26 km-rre délre, a magyar határtól 45 perces autóútra található. Tömegközlekedéssel is megközelíthető, hiszen Bécs belvárosából egy közvetlen villamos közlekedik ide, 1 órás menetidővel.

Elsősorban kaszinójáról, kénes gyógyvizéről és gyönyörű Art-Deco épületeiről ismert, de itt írta Beethoven például az Örömódát, itt nyaralgatott Mátyás király, és remekül lehet túrázni is a környék erdeiben.

hirdetés

A legnagyobb meglepetést számomra mégis az okozta, hogy mennyire remek ételeket tettek elénk az itt töltött szűk két nap alatt.

Ha már van magyar vonatkozás, természetesen mi is az egykori Mátyás király-kastélyt választottuk, ami jelenleg Hotel Schloss Weikersdorf néven négycsillagos hotelként működik.

Baden bei Wien egyik legnagyobb szállodájának története a 13. századig nyúlik vissza. Az idők során számos tulajdonosa volt, a feljegyzések szerint Mátyás király is hosszú évekig birtokolta. A lenyűgöző középkori kastély csak 1975-ben nyitott ki hotelként. Ráadásul a komplexum a város legszebb helyén, közvetlenül a világhírű rózsakert mellett található. Az 1960-ban létesített 8 hektáros Doblhoffpark Baden Ausztria legnagyobb rózsakertje. Több mint 900 féle rózsával, több mint 30 ezer rózsafával és fél-trópusi növényekkel várja a látogatókat. A rózsák júniusban és októberben virágzanak, de a kert minden évszakban gyönyörű. Én egy kis hóval meghintve is szívesen nézegetném.

De térjünk át az ételekre, mert mégiscsak az fogott meg leginkább.

Első napunkon ebéd helyett fingerfood volt a menü. És elsőre húztuk a szánkat, de végül degeszre ettük magunkat a mutatós kis falatkákkal. Már ekkor sejtettük, hogy az ételekkel nem lesz probléma.

Pedig nekem az osztrákok nem a kajájukról vésődtek be. Ha jót akarok enni, ha a gasztronómia miatt választok úti célt, akkor eszembe se jut Ausztria... azaz eszembe se jutott eddig, mert úgy látszik, hogy egy négy csillagos kastély azért nem hazudik.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!