hirdetés
DSC_2649-1.jpg

Egy bár, ahol minden nap házibuli van, és a személyzet a haverod

A Gozsdu nem a kedvességről és a lazaságról híres, kivéve amikor a BB'z-ről beszélünk.
Szöveg: Vass Adrienn és Csákvári Péter, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2018. február 01.


hirdetés

Régen írtunk már olyan helyről, ami a bulinegyedben található. Olyan helyről pedig, ami a bulinegyed ikonikus helyszínét képezi utoljára akkor, amikor még nem is hívták bulinegyednek. A Király-Gozsdu sarkán lévő BB'z bárnak adtunk nagyjából fél évet, így ez a cikk a leghosszabb tesztelésnek az eredménye, rengeteg menü, számtalan ital és esemény elfogyasztása után.

 

Férfi vélemény:

Ha a Gozsdu udvar vendéglátó egységei állatok lennének, a BB'z Bar & Grill lenne az anyatigris. A Király utcára nyíló ajtaja és ablakai úgy nyelik a vendégeket, mint hal a szatyrot. Magyar és külföldi egyaránt megfordul itt, délben is és éjjel is, ráadásul igazi törzsközönséggel rendelkeznek. Valamit tudnak ezek a falak, hiszen már a múlt században is legendás szórakozóhely volt. Itt volt ugyanis a Kék Macska nevű bordély, ahova a kor celebjei jártak számos óvatos és óvatlan duhajra. Ez volt állítólag VII. Edward király kedvenc helye Magyarországon, ahol megcsalta a Viktoriánus kor névadóját, magát Viktória királynőt.

DSC_9964DSC_5718

It's cool to be nice. Ez a BB'z mottója. Soha életemben nem láttam még csak egy céget sem annyira komolyan venni egy mottót, mint ők. Amikor először beléptem az ajtón, egy hangos köszöntésre lettem figyelmes, mintha egy rég nem látott havernak köszönnének. Mikor rájöttem, hogy rajtam kívül senki sem jött be, ráeszméltem, hogy ez nekem szól. Ez a mentalitás megmarad a szerviz egészén, de még pont az udvariasság keretein belül. Eleinte elgondolkodtam, hogy ez vajon bejön-e mindenkinek, de b*szki, ez egy bulihely a Gozsduban, nyilván nem 50. házassági évfordulókat jönnek ide ünnepelni az emberek.

A cool to be nice érzéshez nagyban hozzájárul a mottó megálmodója is Barbi, aki kvázi a hely egyik tulajdonosa, és aktív vezetője. Barbi szinte a BB'z-ben él, és bár eddig nem sikerült megtudnom, de szerintem a BB'z név a BarBie'z-t rejtheti magában. Ő az a fiatal, proaktív, kutyamániás lány, aki megálmodta az egész hely stílusát úgy, hogy létrehozott egy szórakozóhelyet, ahol szívesen dolgozna.

18575365_1758769454139342_2007980750_oDSC_2213

Az ételkínálat egy határozott bar food, egy tökéletes havi ajánlattal tarkítva. Nem akarnak az étlappal kilőni az űrbe, nem állítják, hogy náluk van a legjobb rántott hús a világegyetemben, hanem egy korrekt választék, üdítő fogásai vannak jelen, a bélszíntől a burritókon át a hamburgerig. A szórakozóhelyektől nem megszokott módon gigászi méretű konyhájuk van, ahol nem egy darab, nappal szobafestőként dolgozó szakács dolgozik- aki a műszak után még poharat szed- hanem tisztességes konyhai személyzet.

A BB'z egy olyan hely, ahol úgy érzed magad, mint egy atomdurva amerikai házibuliban, ahol reggelig mulatsz, majd a házigazda anyja csinál neked egy jó bundás kenyeret. A szomszéd klubbokkal ellentétben itt sosincs belépő, egyáltalán nem megterhelő az árfekvés, és a partyteremtől, a csöndesebb zugokon át a beer pong asztalig vezet az út.

DSC_2571DSC_9907

 

Női vélemény:

A BB'z nem az esetem. Nagyon nem. Mégis dicsérnem kell, mert attól, hogy nem az én igényeimet szolgálja, még baromi jól össze van rakva. Pezsgő, központi, hangos, izgalmas. Élet van benne.

Talán a délutáni időszaka áll hozzám a legközelebb, amikor egy ebédmenü után vígan lehet társasozni, vagy dolgozni egy kicsit a laptopodon az egyik sarokban. Itt nem szólnak rád, ha nem ugrasz fel azonnal az utolsó falat elfogyasztása után.

Aztán nagyon jól tud esni az is, hogy széles az italválaszték. Klassz koktélokat ugyanúgy érdemes rendelni, mint üveg bort, vagy aperol spritzet.

Olyan extrákat is kérhetsz itt, mint például a nálunk újdonságnak és kuriózumnak számító Martini Riserva Speciale-ből készült Martini Negronit. Na ezt például tényleg erősen ajánlom tesztelésre!

DSC_6242DSC_7012

Az elmúlt évben sokszor kérdezték meg tőlem, hogy milyen táncolós, bulizós helyet ajánlanék a városban, de én mindig csak nevetgéltem erre egyet és széttártam a karomat. Mert én borbárba járok, meg kávézóba, de most, hogy a BB'z-ről elmélkedünk, üzenném mindenkinek, hogy: Ez az a hely! Lelkes dj, táncoló pincérek, hol latinos, hol mai pop. Tudod, az amire tényleg lehet rázni.

Táncoslábú partykirályok és királynők, ez lehet a törzshelyetek! Szolidabb feleim, mi meg a nyüzsgés előtt nézzünk be egy burgerre, kávéra vagy meetingre, és akkor a jelenleg egyéves hely előtt hosszú jövő áll itt a Királyban.

DSC_2361DSC_2947DSC_2987DSC_5847
KÖVESS MINKET:





hirdetés
23131973_1949069918442627_8616325726808175997_n.jpg

Az őszi utazás varázsa - 5 úticél, ahova most érdemes ellátogatni

Az őszi nyaralás jóval költségkímélőbb megoldás, és az időjárás miatt kirándulni is sokkal élvezetesebb.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 15.



Van olyan szerencsétlen, aki pont csak nyáron nem jut el soha nyaralni?

Én egyértelműen ezt a tábort erősítem. Mindegy, hogy hova sodor az élet, nyáron sose állok készen. Vagy szabadidő nincs, vagy a pénz nem elég... de már a bánkódásra is sajnálom az időt, hiszen ősszel mindig jön a kárpótlás.

Ősszel utazni remek! Jóval költségkímélőbb megoldás, és a legtöbb helyen a gatya se rohad le rólunk, így komolyabb felfedezésekbe foghatunk, mintha kánikulában mennénk.

Persze nem minden hely alkalmas a szezon utáni lazításra. Azok a helyek, amik kifejezetten a strandolásra és a partyzásra építenek, szomorúan festhetnek egy novemberi napon, de vannak olyan úti célok, amik ilyenkor is tündökölnek.

Fogadjátok szeretettel a szubjektív, letesztelt 5-ös listánkat!

Dubaj

Kezdem a kakukktojással, a legnagyobb falattal. Hiszen Dubajban csak ősszel kezdődik a szezon.

Nyáron konkrétan olyan eszeveszett hőség van, hogy turistaként totálisan felesleges arra járni. Egy csomó hely zárva van ilyenkor, így a plázában hesszelésen kívül nem sok jót lehet csinálni a 43 fokban.

De tavasszal és ősszel beindul a buli!

Míg mások a ballonkabátot kotorják elő otthon, te bikinit ránthatsz és válogathatsz a luxus programokat ígérő partok közül.

Ha pedig nem a tengerparton fekvés vonz, akkor is találhatsz kedvedre valót.

Növényekkel és bazárokkal teli parkok, hegyek, völgyek és tavak várnak a felfedezésre. Dubajban az turizmust évről évre komolyabban veszik, így az európai turista is tárt karokkal van várva.

Bővebben Dubajról itt olvashatsz:

„Van az a klasszikus dubajos program – na ez most más volt” – dubaji luxus turistaszemmel

Izrael

Ha Izrael, akkor Tel-Aviv, igaz? Hát én most pont egy másik várost ajánlanék: Menj Eilatba ősszel, és egy igazán pihentető pár napban lehet részed.

A repülő a sivatag közepén fog letenni, így élből egy lenyűgöző túra után jutsz majd be a városba. Itt remek szállások, bevásárlóközpontok és éttermek várnak majd, de a nyári nyüzsi helyett élhetőbb hangulat vesz majd körbe. Itt is örömmel fogadják a turistákat, és a legtöbb helyen igazán kellemes beszélgetésekbe is keveredhet az ember.

A természeti adottságok pedig szintén lenyűgözőek. Jordánia hegyei úgy magasodnak a tenger mellett, hogy a világ egyik legszebb partját hozzák ezzel létre. Napokig el lehetne itt üldögélni a víz mellett, de ha a sivatagba merészkednél, akkor is komoly meglepetésekben lehet részed. A Red Canyon például igazi fotózkodós helyszín.

Jah, és Eilattal pénzügyileg is jobban jössz ki, mint ha Tel-Avivot választanád. Csak keress rá a szezonon kívüli szállások áraira!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
DSC_9312-1.jpg

A libanoni étterem, ahol az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat

Ha kicsit egzotikusabb ízekre vágysz, a NOOR-t ki kell próbálnod! Mi is így tettünk.
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 04.



Most, hogy kicsit elcsitult az étteremnyitási láz (persze simán lehet, hogy csak a letűnt nyár miatt tűnik így), olyan éttermeket kezdtem felkutatni, amik nyitva vannak már egy ideje, valamiért kilógnak a sorból, ugyanakkor nincs velük tele a sajtó. Ez egy igen erős szűrő, mert - nem fogod kitalálni - ebbe a keresztmetszetbe esnek a szar éttermek tucatjai is.

Így még egy filtert kellett belőnöm a kereséshez, és ez nem volt más, mint a szóbeszéd. Így jutottam el a NOOR-ba, ami végre nem a belváros szülötte, ugyanakkor az Alagút utcában igazi kis kulthellyé nőtte ki magát ez a libanoni(!) étterem, ami nem hivalkodóan, viszont baromi minőségien lát vendégül.

Libanoni étteremből egy kezemen meg tudom számolni, mennyi van a városban, vagyis maradjunk annál, hogy hányat ismerek. A libanoni konyha, mint olyan, talán elsőre nem ugrik be mindenkinek, vagyis talán nem olyan egyértelmű, mint egy mexikói – taco vagy egy olasz – tészta esetében, de ha a Közel-Kelet felé húz az agyunk, akkor nagyjából körvonalazódhat, merre járunk gasztronómiailag.

 

Ahogy belép az ember, azonnal beüt a keleti fless, aztán gyorsan vissza is ránt valami az ismeretlenbe. Ez azért lehet, mert azonnal megcsap a vízipipa édes füstje, ezzel egy máris érdekes atmoszféra csavar magába, majd rájössz, hogy a sötét, de meleg enteriőr nem a mindennapjaidból köszön vissza, hanem inkább filmekből, és nem, egyértelműen nem egy török étteremre emlékeztet az, amit látsz.

Az ételek között lehetnek ismerős elemek, mivel a közel-keleti konyha azért szépen építkezik egymásból (darált dolgok, nyársas dolgok, bárány báránnyal, darált bárány, darált bárány nyárson, ugye).

Az étlap viszont annyira szépen lett megalkotva, hogy kinyitván az ember egyből egy bejrúti bisztróban érzi magát, aztán csak néz, mint a cédrus a zászlójukon, hogy na most akkor mit.

Nyilván úgy döntöttem, legyen a bárány meg legyen darált bárány is, ha már itt vagyunk. A darált bárány a kofta névre hallgat, és nem kell ragozni: egy irgalmatlanul jól eltalált fűszerezésű, darált (le nem írom többször ezt a szót) bárány (ezt se, de muszáj lesz) rudacskáról beszélünk, paradicsommártással és fűszeres burival. Az egész fogyasztás élménye a mártogatással egy mini szertartás, és

az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
MOT_egyutt_feher.jpg

Maga a málnás ízorgazmus - megkóstoltuk az Ország Tortáját

Soha nem volt még ennyire gyümölcsös Magyarország Tortája! Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét, és a cukormentes győztest, a Kicsi Gesztenyét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 01.



A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével pedig idén nyolcadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megrendezték.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája pedig Gyuris László szegedi cukrászmester Kicsi Gesztenye tortája lett.

Mi ott voltunk tegnap a Parlamentben, egy teremnyi éhes újságíróval egyetemben, és alig vártuk, hogy belemerítsük a villánkat a sütikbe.

Tóth Norbert győzelme valahol sejthető volt. Hiszen a dunaföldvári cukrász negyedik alkalommal indult a megmérettetésen, és eddig minden alkalommal be is jutott a legjobbak közé.

Harmincegy tortát sikerült maga mögé utasítania egy idén is erős mezőnyben. Ráadásul magát a versenykiírást sem egyszerű megugrani.

Mindenkinek 22-25 centi átmérőjű tortát kell készíteni, aminek 16 szeletesnek kell lennie. A magassága 10 cm-nél nem lehet több, és jellemzően magyar, természetes összetevőkből álló alapanyagokat kell használni. (Nem használhatnak margarint, növényi tejszínt, mesterséges színezéket és aromát sem.)

Norbert a kész süteményről így nyilatkozott még májusban a DUOL.hu-nak:

"Idén a málnát választottam. Azért, mert szép a színe, zamatos és a vendégek is nagyon szívesen fogyasztják. A Boldogasszony csipkéjét úgy jellemezhetném: egyféle íz, többféle textúra. Minden rétegében visszaköszön a málna. Alul egy málnás, ropogós réteg található, utána egy málnapürével dúsított tésztaréteg következik, majd a cremeux (tejszínnel lazított krém), végül a teteje, amin egy bazsalikomos, citromos ganache (csokoládé és tejszín) található."

A névválasztással kapcsolatban pedig a következőket osztotta meg:

"A málna volt a kiindulópont. Megtudtam, hogy a Dunántúl egyes részein a málna népies neve a boldogasszony csipkéje. Rögtön megtetszett, mert egy torta esetében a névválasztás is nagyon fontos: hangzatosnak, fülbemászónak kell lennie."

A tortából a sajtótájékoztatóra szerencsére nem csak egy 16 szeletes példánnyal készültek, hanem egy asztal méretű adagot szeleteltek fel. A kóstolás után pedig bátran állíthatom, hogy az idei győztes valóban különleges.

Az elmúlt években sokszor tört előre a francia vonal. Kevés tészta, sokféle markáns krémréteg. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem hiányzott már egy kicsit magyarosabb vonal, ahol a tészta több szerephez jut. Remek csavar az is, hogy a lapok is erősen málnásak, hogy tényleg minden morzsában ott a gyümölcs. A bazsalikommal és citrommal kiegészülve igazán üdítő szelet ez, a megjelenése pedig valóban ünnepi, mégis természetes.

Egy szó, mint száz, nem hallottam panaszt rá senkitől. A gyümölcsös ízeket kedvelők szeretni fogják!

Természetesen a cukormentes verziót is megkóstoltuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
ĺSC_5522-1.jpg

Fiastyúk: az étterem, amely a kertjéből főz

Van egy apró falu Fejér megyében, ahol tyúklábon forog a ház. Ez a hely pont olyan, mint álmaid étterme.
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 18.



Amikor először hallottam a Fiastyúkról, azonnal elöntött valami pozitív érzés, mielőtt még bármit tudtam volna róla. Egyszerűen a neve, és az abban lévő tyúknak a hangzása is valami olyan gondolatáramlatot gerjeszt bennem, ami a vidék, a természetközeliség, és a nyugalom tengelyén mozog. A csirke annyira városi szó, annyira elcsépelt és rideg. Tyúk... A tyúk az már valami.

És be is igazolódtak az érzéseim a Fiastyúk mivoltával kapcsolatban, ugyanis ez bizony egy udvarház mindentől távol, Csóron. A ház, ami az étterem és a gazdaság bázisa is egyben, egy apró dombon uralja a tájat és a Rostás-Szabó család saját biogazdálkodásának egy része öleli körbe.

Amint beléptünk az udvar kapuján illatok százai csapnak meg a házhoz vezető út mellett elterülő fűszerkertből. Az esszenciális alap fűszerek mellett,(mint a kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem) rengeteg féle zöldséget (találtam még articsókát is) és gyümölcsöt termesztenek. Ezen felül saját szőlőik vannak, amiből bort készítenek (jé), egy csirkegazdaságuk, ahol őshonos magyar sárga tyúkokat (a tojásért) és francia bressi tyúkokat (a húsáért) tartanak. Bent a faluban is van egy telkük, ahol veteményesük, bogyós gyümölcsös, fűszerkert és virágok találhatóak. A Keleti-Bakony déli lejtőin pedig gyümölcsfáik vannak (barack, körte, birs, cseresznye,miegymás). Csak azt szerzik be máshonnan, amit muszáj. Ebben az esetben is ügyelnek arra, hogy amennyire lehet környékbeli gazdáktól oldják meg. Hölgyeim és Uraim, ez az úgy nevezett farm to table csontig való kimaxolása.

Még asztalhoz sem ültem már egy órát kóboroltam a fűszerkertben, amit bőven felírhatunk egy piros pontnak, mert eszméletlen hangulata tud lenni, ha ebéd előtt eszegetünk pár szem málnát, megszaglásszuk a kaprot, majd ugyanabból a kirobbanó ízű zöldségekből és gyümölcsökből dolgozó konyha elé vethetjük magunkat. A menüt kinyitva láthatjuk, hogy egy direkt karcsún hagyott választék tárul elénk, hiszen így tudják tartani azt, amiben hisznek.

Van azonban egy azonnal szembetűnő érdekesség: olyan elemek is játszanak a fogásokban, amiknek ősszel abszolút nincs az a klasszikus szezonja. Ilyen például a málna, amire gyönyörű a magyarázat: a folyton érő málnájuk bizony aktívan terem, tehát a Fiastyúkban igenis szezonja van!

Ez a csavar több más alapanyaggal is előfordul, így mondhatni ennél szezonálisabb menü nem igen van az országban.

Az erős kezdés után igazából nem is kételkedtem abban, hogy jót fogok enni, főleg, hogy már a kenyér+vaj kombótól elájultam, és majdnem jól laktam. A friss helyben sült kovászos kenyér, a kecskesajt, és isteni zöldségkrémek már önmagukban elegek, hogy az embernek jó napja legyen. Szinte hallottam a fanfárt a gyomromban. Előételként parádésan szerepelt a füstölt lazacpisztráng szívsalátával és petrezselymes majonézzel, felkeltette az étvágyam kíváncsiságát és nyitva hagyta a kaput a következő versenyzőknek. Ezután muszáj voltam rámenni a csirkelevesre (ha már saját csirke), ami tárkonyos daragaluskával volt felszerelve. Igazi klasszik csirkehúsleves, baromi kraftos ízekkel, és tökéletesen eltalált sózással, ami kurva ritka főleg olyan helyeken, ahol elvárják a bizalmat a konyha felé azzal, hogy nem tesznek az asztalra ki sószórókat. 

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x