hirdetés
19396939_1708212219213.jpg

Egy balatonfüredi szálloda, ahol királynak érezheted magad

Korlátlan étel és italfogyasztás a Balaton partján, egy gyerekbarát szállodában. Tudsz ennél kényelmesebb belföldi nyaralást?
Szöveg és kép: Vass Adrienn - szmo.hu
2017. június 24.


hirdetés

Az elmúlt időszakban igen aktívan jártuk másik felemmel az országot, és több helyen is volt szerencsénk belekóstolni a nyaralásba, nyaraltatásba.

Egy idő után unalmas lesz arról beszélni, hogy milyen nyugalom és vidéki vendégszeretet fogadott minket, pedig ezt majdnem mindenhol kénytelen vagyok megemlíteni. Szerencsére azért a városok és a szállodák egyáltalán nem ugyanolyanok és nem unalmasak. Mindenhol van valami, ami egészen más érzéseket hagy maga után.

Az eddigi legspeciálisabb állomásunk mindenképpen Balatonfüred volt, és nem csak azért, mert a rózsákba borult kikötő, az eddig legszebbnek minősíthető káprázat volt számomra, hanem azért is, mert a Hotel Marina merőben más taktikával csalogatja az üdülni vágyókat. És szerintem ez a vendéglátás iszonyatosan megnyerő, kényelmes és hiánypótló.

 

18880249_1686803644687556_4243389403158352558_o

hirdetés

19247963_1708241455877108_4666178119721079729_n

18880119_1685716998129554_7561784468322756791_o

 

Tegyük fel, hogy végre megvan a szabad hét, megvan a keret. Képzeld el, hogy lejössz ide a családdal, és gondtalanul akarsz nyaralni, de fontos, hogy ne legyenek váratlan költségek, és a gyerekek szórakozásához ne kelljen feltétlenül a folyamatos családi felügyelet.

Belépsz az ajtón, megkapod a kulcsod, és minden probléma, amin nyaralás közben agyalhatnál megszűnik.

Mert a Marina olyan all incusive rendszerben működik, hogy minden, amit egy Balatoni szállástól várnál, benne van az árban. Csodaszép privát strandja van. Olyan animátorok dolgoznak itt, szinte egész nap, akik a gyerekeket szeretettel és értelmes elfoglaltságokkal kötik le. Rajzolnak, mesélnek, játszanak, sportolnak.

Ezen kívül azt eszel és iszol amit csak szeretnél, szintén egész nap.

Kapsz egy karszalagot és tiéd a világ. Bármikor ihatsz egy kávét, vagy gyümölcslevet. Embertelen mennyiségű reggeli, déli és esti fogásokból mazsolázhatsz, miközben a strandon a fagyi, a lángos és a sör is alap.

Este zenés-táncos programra is benevezhetsz, és pezsgőkoktélokkal dobhatod fel az estét. Azt eszel, iszol, csinálsz, amit csak akarsz, és körülbelül a szállodát csak azzal a céllal hagyod majd el, hogy körbenézz a városban.

 

18922654_1686803774687543_5542059195097749435_o

19420397_1708241459210441_4986570230229873432_n

18815255_1682589918442262_3033458668317759619_o

 

Van ebben a „minden benne van az árban” modellben valami piszkosul vonzó és megnyugtató.

Nem lesz plusz 4000 egy-két italra, nem lesz borravalózás, nem lesz 1000 forintos mogyoró, amit a gyerek sutyiban kievett a minibárból.

Természeten, ha nem jó a ház bora, tudsz venni Mészáros bikavért is, vagy bele lehet szeretni a hotel ikonikus plüss sárkányaiba, amire aztán csak odacsúsztatod a plusz forintokat, de ha nincs extra kívánságod, csak élveznéd az alap szolgáltatásokat, akkor is degeszre eszed és iszod magad, és nem lesz hiányérzeted.

El sem tudom képzelni, hogy van-e ennél ideálisabb célpont gyerekkel, és mondom ezt úgy, hogy mi fiatal párként érkeztünk, ami abszolút nem a célközönség. És tessék, minket is lenyűgözött az abszolút karbantartott retró diszkó vagy tekepálya. Imádtuk, hogy ha elaludtuk a reggelit, a part melletti étteremben pótolhattuk szendviccsel, vagy ha nem volt kedvünk az ebédlőbe beülni, csak ettünk egy hekket a napsütésben.

Lenyűgözött, hogy mosolygós, udvarias, segítőkész személyzettel találkoztunk minden egyes pultban és azon kívül is. Lenyűgözött a rend, a tisztaság, a szervezettség, a hangulat, amit ez a gondtalan nyaralás nyújtott.

 

18921012_1683618925006028_7368767192238300172_o

19396916_1708241452543775_2311000034339174463_n

18955102_1686803728020881_2113558559692084354_o

 

Egyik nap hajóztunk egyet, és a kikötőben egy bor és halfesztivál csábított, mégsem ragadtunk kint a forgatagban, mert visszavágytunk a medencébe, siettünk, hogy elérjük a vacsorát és az éjfélbe nyúló iszogatás után sem volt kedvünk továbbállni, jókedvűen és minden igényünket kielégítve tértünk nyugovóra.

Imádom a nyaralást, amikor járhatom a várost, és minél több étterembe vagy kávézóba ülhetek be. Imádom, ha nincs limit, és nem kell foglalkozni azzal, hogy még mennyi pénz megy el belépőkre. De ha tetszik, ha nem, ezt nem mindig engedhetjük meg magunknak, és sokan vannak ezzel ugyanígy.

Nekünk és nektek, és mindenkinek, aki tényleg csak strandolna és kikapcsolódna, ez álomnyaralás lehet.

Kiskirály lehetsz ebben a legédesebb módon retró szállodában.

Nem mondom, hogy nincs még itt munka, hogy nem szükségesek a további fejlesztések és a folyamatos igényfelmérés, hogy vajon egy átlag szállóvendégnek elég a Dreher sör és a BB pezsgő. Nem mondom, hogy nem lehetne Finnlandia a vodka, és még inkább a fiatalok ízlésének is megfelelő zenész az esti bulihoz.

De gondolkodjunk racionálisan. Az ár és a tengernyi szolgáltatás arányban van egymással, és a szálloda tele van további tervekkel.

 

18891442_1686803991354188_8680664620268088891_o

18920983_1686803671354220_3688082573969569714_o

18880050_1686803844687536_8029599692434218649_o

 

Van például egy csodás tetető, aminek ha egyszer meglesz a felújítására a pénz, eszméletlen panoráma társaságában lehet majd lábat lógatni. Meg például a szobákat is folyamatosan szépítik és formálják a mai ízlés szerint, de én a teraszos, apartmanszerű, régi típusú szobánkat semmi pénzért nem cseréltem volna el egy emeleti modernre.

Kádban fürödtem (ami sok helyen már abszolút lehetetlen), és minden hajnalban a suttyomban belopózó rókakomát leshettük meg az óriási teraszunkról.

Közben a parton senki nem szólt rá a vidáman mulatozó fiatalokra, és a bár mellett, csendesen kártyázó idősebb német csoport is zavartalanul beszélgethetett.

És hangsúlyozom, hogy mindez Balatonfüreden, az egyik (ha nem a legszebb) balatoni városban történt velünk. Bármelyik héten mennék vissza, és a laptopomat már magammal sem vinném.

A Balaton nem a riviéra. A Balaton a mi kis kincsünk. És aki nem tudja élvezni a parton fekvést, a meleg vízben lubickolást és a kukoricázást vagy palacsintázás mellé, és ennél sokkal-sokkal többre vágyik minden körülmények között, azt őszintén sajnálom.

A hotel honlapjához KATTINTS IDE!



hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
90148420_2253083354795415_4508192871555268608_o.jpg

Miből főzzünk a karanténban? – tippek arra az esetre, ha elfogyna a hús, a tojás vagy a cukor

Itt az idő, hogy egy kicsit kreatívabbak legyünk, és ne pánikoljunk be azonnal ha elfogy a csirkemell a hűtőpultokból.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - Tiny Wasteland - szmo.hu
2020. március 18.


hirdetés

Amikor ezeket a sorokat írom, még "nem olyan vészes a helyzet". Van itthon zöldség és gyümölcs is. Vannak tartalékaim. Valószínűleg még nektek is.

DE könnyen és gyorsan változhat a helyzet, és ha hiánycikk lesz ez-az, vagy ha nem mehetünk ki a boltba kedvünk szerint vásárolni, szükség lesz majd pár tuti tippre, ami segíthet a maradékokból várat építeni.

Könnyű úgy főzni, hogy az ember kézbe kap egy csirkemellet vagy egy friss karfiolt és rákeres, hogy mit tud belőle összehozni. Időnk van, rohanni nem kell, lehet több órán keresztül recepteket böngészni, fórumokon beszélgetni, videókból tanulni.

A probléma inkább abból van, ha nem találjuk meg otthon vagy a boltban azt az alapanyagot, amiből el szeretnénk készíteni az ebédet.

Mi van akkor ha nincs hús, ha nincs kenyér, ha nincs tojás?

hirdetés

Nyugi! Sokkal több mindent el lehet készíteni házilag, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, és sokféle módon helyettesíthető egy-egy alapanyag.

Legyünk kíváncsiak, kreatívak és befogadóak, és leljük örömünket akkor is a főzésben, ha rákényszerülünk egy kis trükközésre.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss pékárú?

Itt az ideje a kifli/zsemle/kenyérsütésnek. Higgyétek el, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik. Nem kell elsőre tökéletes kérgű, habkönnyű fehér kenyeret sütni. Egy frissen sült lepény vagy bodag is megteszi. Könnyen el is  készíthető, így már ezért sem kell minden nap a boltba rohangálni.

Ha pedig boltba mentek, keressétek a tartós verziókat.Vagy Pászkát, krékert, abonettet, és tárazzatok be ezekből.

Ha van rá lehetőségetek egy kenyérsütő gépre is beruházhattok. Nem csak a kranténos időkben lesz hű társatok.

Mi tegyek, ha nincs otthon friss hús?

Úgy tűnik, hogy a friss hús elsőként válik majd luxuscikké. Érdemes tehát az agyunkat átállítani a húsmentes alternatívákra, a húspótlókra. A gomba és tojáspörkölt után jöhet a babfasírt vagy a tofu és a szója.

A vegán fórumokon sok tippet és trükköt találhattok. Nem kell lemondani a magyaros ízekről akkor sem, ha nincs otthon sertés. A csicseri és zöldborsópörkölt is fantasztikus találmány. Legyetek nyitottak!

Ha mégis valami húsfélére vágytok, a konzerv halakkal érdemes barátkozni.

Mi tegyek, ha nincs otthon tojás?

Ha rántottát ennél tojás nélkül, a csicserilisztes verzióra keress rá. Ha pedig süteményben helyettesítenéd ezt az alapanyagot, sokféle alternatív megoldás akad.

Több éve sütök-sőzök tojásmentes ételeket is. Remek süteményeket lehet készíteni nélküle. Ez is csak nyitottság kérdése!

A legegyszerűbb megoldás egy fél banán, egy fél avokádó vagy némi alma lehet, de ez csak pár tipp a sok közül.

Mi tegyek, ha nincs otthon tejtermék?

A tejtermékek nagy része is a romlandó élelmiszerek közé tartozik, így ezek közül sem akad mindig kéznél elegendő.

Szerezzetek be tejport. Az utolsó mentsvár lehet.

Ha nincs állati tej, nézzetek körül a növényi alternatívák között. Tejföl helyett tartós tejszínnel is lehet főzni, a gyorsan romló trappista helyett pedig jó lehet egy doboz reszelt parmezán, amiből kevesebb is elég a tésztára, és tovább el is áll.

A bevállalósabbak kereshetik a bioboltokban a sörélesztőpehely nevű terméket is. A sajtot lehet azzal is pótolni végső esetben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
DSC_8478.jpg

Kedvencünk a Dobostorta! – 5 budapesti cukrászda, ahol hibátlanul készítik

Ez a csodás sütemény a mai napig sokunk kedvence, és amennyire egyszerűnek tűnik az alapanyagokat nézve, olyan bonyolult igazán jól elkészíteni.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Tavaly novemberben a dobostorta is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, és az embernek rögtön kedve támadt újra kóstolni belőle.

Ezt a süteményt 136 évvel ezelőtt, 1884-ben készítette el először Dobos C. József, és a legenda szerint egy hiba miatt született meg a recept. Állítólag, a vajat köpülő fiú tévedésből só helyett cukrot tett az edénybe, és ezt a cukros vajat ízesítette tovább Dobos kakaóval, majd álmodta meg rá az égetett cukor tetőt.

A torta roppant elegánsra és különlegesre sikerült, pedig nem feltétlenül kitűnni akart vele az addigi édességek mezőnyéből, hanem főként

egy masszív, jól szállítható süteményt akart kreálni, amivel végül Erzsébet királynét és I. Ferenc Józsefet is levette a lábáról, és Európa-szerte híressé vált.

Amikor visszavonult, átadta a receptet a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek, azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon felhasználhatja.

hirdetés

2017-ben Magyarországon miniszteri rendeletben határozták meg a híres torta összetételét és alakját: „Kör alakú torta, amelyben öt Doboslap között Doboskrém található. A Doboslap és a Doboskrém közel egyenlő vastagságú. A Dobostorta tetejét az aranybarnára karamellizált cukorral készített Dobostető alkotja.”

Szóval a Dobostorta neve kötelez, és bár sok cukrászdában megtalálható a mai napig, azért nem mindenhol hibátlan a kivitelezés.

Mi most 5 olyan budapesti helyet ajánlunk, ahol valóban fenséges ez a sütemény!Gerbeaud Café

A Gerbeaud tortájának titka a a magas minőségű alapanyagban rejlik. A Valrhona kakaó valóban elképesztően intenzív aromát ad neki, és egyedivé teszi a süteményt, valamint az erősen vajas ízt kicsit háttérbe is szorítja. A teteje úgy roppan, ahogy kell, és a lapok nagyon puhák, ízletesek. Érdekes, hogy ezt a masszív receptet milyen könnyedre varázsolták. Csillagos ötös kivitelezés ez!

Ha tehetitek, helyben fogyasszátok, mert a kávézó hangulata is sokat hozzátesz az élményhez.

2250 Ft

Vörösmarty tér 7-8.Ruszwurm Cukrászda

A Ruszwurmról a krémesükkel kapcsolatban hallottam már ódákat zengeni, pedig a dobosukért is megéri felcaplatni a Várba. Mondjuk asztalt találni még február közepén, délután is lehetetlennek bizonyult, de jól van ez így. Sok turista falatozik náluk, és szerencse, hogy rajtuk keresztül ismeri meg a világ több klasszikus süteményünket is.

A dobostorta itt is teljesen hagyományos recept alapján készül, és bennem a gyerekkor ízeit idézte fel azonnal. Friss volt, mélybarna teteje is csodásan roppant. Nem tudtunk belekötni.

700 Ft

Szentháromság u. 7.

Auguszt 1870

Az Auguszt idén 150 éves. Nem is kérdés, hogy náluk is megannyi tradicionális süteményt talál az ember. Rengeteg opció figyel a hűtőpultban, majdnem el is csábultunk egy gyümölcsösebb szereltre, de végül csak győzött a dobos.

Nem bántuk meg! Gyönyörű, sárga piskóta, és krémes, vajas íz.

A felső szinten van egy kávézó, ahol igazán jól esik kicsit beszélgetni, olvasni egy szelet felett, de mi most az alsó szinten, az ablak melletti könyöklőn fogyasztottuk el a szeletünket.

800-950 Ft

Fény utca 8.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
Névtelen-terv-4.jpg

Egy tökéletes rakott krumplinál nincs jobb! – a Stand 25-ben jártunk

A Stand 25 jelenleg az ország legjobb 12 étterme között szerepel. A fenséges ízek mellett pedig a megfizethető árak miatt is érdemes felkeresni őket.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2020. február 26.


hirdetés

Február 24-én, hétfőn este rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, ahol Szulló Szabina és Széll Tamás étterme, a Stand másodszor is Magyarország legjobb étterme lett.

Mi is jártunk már náluk, még a nyitás környékén, és az alapján nem is nagyon vitatkoznánk az  eredménnyel. (Ezt a tesztet ITT találjátok.)

De a Stand, mondjuk úgy, hogy egy bizonyos rétegnek szól. A legolcsóbb, 3 fogásos ebéd is 12 500 forintba kerül, és bár minden fillért megér, ezt az összeget nem feltétlenül tudja vagy szeretné kifizetni mindenki.

A Dining Guide "Top 10 +2" magyar étterem listáján azonban van még egy Szulló Szabina és Széll Tamás által vezetett hely, a Stand 25, ami jóval szolidabb árakkal csábít, de ez nem megy az ízek rovására. 

A Stand 25-nek sokáig volt egy nagy hibája: a Belvárosi Piac adott neki otthont. Ez nagyban bekorlátozta a nyitvatartási idejüket, a méretüket, és nehéz volt kizárni, felülírni a piacos hangulatot ha ott evett az ember.

hirdetés

Novemberben azonban a Stand 25 átköltözött Budára, a Lánchíd és a Váralagút környékére, és teljesen új időszámítás vette kezdetét.

Hosszabb nyitva tartás, nagyobb vendégtér, bővített menü és nem utolsó sorban sokkal elegánsabb, finomabb hangulat járt együtt a költözéssel. Mintha mindig is ide készültek volna.

A bisztró filozófiája azonban maradt: Minőségi, magyar alapanyagokból, hagyományos magyar ételeket magas színvonalon készítenek el, mindezt pedig egy elérhető, jó árfekvésben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
Copy-of-DSC08188-Edit-1.jpg

Izraeltől Spanyolországig - világkonyhák a bulinegyedben

Kipróbáltuk a négy legizgalmasabb helyet, a portugál pékségtől a spanyol tapas-bárig.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

Van egy hely a város közepén, ahova a magyar leginkább csak dolgozni jár, a mi fejünkben lassan szitokszó a neve az éjszakai életben, egy darabig hónapról-hónapra új cégérek váltották ott egymást, és a külföldiek számára az első számú éjszakai célpont Budapesten. Az ország legdinamikusabban fejlődő udvara, belvárosunk Dubaja, a magyar Time Square azonban egy igen érdekes irányba kezdett fejlődni.

Atyaúristen hány cikket kezdtem már azzal, hogy „új hely nyílt a bulinegyed szívében”. Ennek oka egyértelműen pedig az, hogy mocsok sok étterem nyitott a bulinegyed szívében, és szintén sok adta át a kilincset egy másik formációnak. Ez a szív pedig nem más, mint

a Gozsdu-udvar, ami a kezdeti klubbosodás után most a gasztronómia gócpontja lett - csak nem igazán a miénk. Pedig olyan kulináris élményekkel pakolhatunk itt fel, amikhez sok ezer kilométert kellene utaznunk,

ugyanis a Gozsdut annyira ellepték a külföldiek, hogy bizonyos értelemben külfölddé is vált. Ez a tény ugyanakkor nem igazán viselte meg senki lelkét, hiszen isten igazából sosem volt egy kultikus hely a városban, leginkább a történelem csak sötét foltokat ejtett rajta. 

De mi is az a Gozsdu-udvar?

hirdetés

A Gozsdu-udvar a budapesti Király utca 13. szám és a Dob utca 16. szám között hét négyszintes épületből (4800 m²) és hat udvarból áll, amelyhez hozzáadódik a Holló utca 10. szám alatti, szintén négyszintes épület. Az épületegyüttest a román nemzetiségű Gozsdu Manó (Emanoil Gojdu) ügyvéd végrendelete alapján 1870-ben létrehozott Gozsdu Alapítvány építette 1901-ben, Czigler Győző tervei szerint. A Gozsdu-udvar pár percre található Budapest egyik legforgalmasabb részétől, a Deák Ferenc tértől és az Andrássy úttól. A tágabb városrészt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A második világháború idején a gettó szíve volt, majd később államosították, a kétezres években pedig egy cég vásárolta meg, hogy kialakítsa a mai formáját.

A Gozsdu klubtól Tel-Avivig

Amikor 2008 tájékán először sétáltam be a rosszéletű Király utca felől az udvarba, még csak egy olasz étterem, és a Gozsdu klub bontogatta itt a szárnyait. Egy gigászi felújítás végső munkálatainak lehettünk tanúi, szinte nem hiszek a szememnek, ha ránézek egy akkori képre az udvarról. A következő években rengeteg hely költözött be, majd szépen meg is telt az egész, és megkezdődött a bulinegyed projekt, ami bizony innen robbant ki.

Furcsa mód, a bulikahangulat az elmúlt két évben kicsit elcsendesedett, kijjebb költözött, a Gozsdu pedig átadta magát az éttermek világának, és két részre is szakadt: a Zsidai féle Spílerek és a Gozsdu klubbot leváltó Jamie’s Pizzeria viszi a Király felőli többséget, a Dob utca és a Holló utca felé pedig egy másik cég terjeszkedett, ami ügyesen felvásárolt egy csomó üzlethelyiséget, és egyszer csak azt vettük észre, hogy ez baromi izgalmas helyeknek adott teret. Történt ugyanis, hogy ez a cég megelégelte a sok kontár turistalehúzó helyet, akik újra és újra próbálkoztak az udvarban, és inkább maga kezdte formálni a kínálatot különböző tematikájú színvonalas egységekkel. És ezzel el is érkeztünk a lényeghez, a négy legizgalmasabb játékosukhoz.

Lisboa

Kezdjük a mindenhez kapcsolódó elemmel: a Lisboaval. Amikor elképesztő hírveréssel berobbant a Gozsdu első péksége, elég nehéz volt összerakni, hogy miért portugál. Miért ne? A portugálok életében a pékség egy sokkal fajsúlyosabb dolog, mint a miénkben, és szó se róla, egy sem volt még a városban, ahol egy igazi pastéis de nata-t lehetett volna kapni. A helyet egy portugál fiatalember irányítja, aki totál autentikus keretek között tudja tartani a termelést, és egy igen üde színfoltja lett az udvar közepének is a hely.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!