hirdetés
rendorseg-police.jpg

Egy 22 éves nő és egy 2 éves kisfiú holttestére bukkantak Várpalotán

Egyelőre nem tudni, mi történt az áldozatokkal. A rendőrség már vizsgálja az esetet.
Fotó: police.hu - szmo.hu
2018. szeptember 28.


hirdetés

Két holttestet találtak Várpalota egyik külső városrészén pénteken - írja a veol.hu helyszíni információkra hivatkozva, amit már a rendőrség is megerősített.

Délelőtt 11 előtt nem sokkal érkezett bejelentés arról, hogy egy nő és egy gyermek holttestét találták meg egy Várpalota közeli ingatlanban, ahol jelenleg még zajlik a helyszínelés és a halottszemle.

A Veszprém megyei portál úgy tudja,

egy 22 éves nő és egy 2 éves kisfiú az áldozat, ám egyelőre nem tudni, mi történt velük. A fiatal nő 21 éves párjához mentőt kellett hívni, mert vélhetően rosszul lett.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárásban vizsgálja az eset körülményeit.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ferihegy.jpg

Műszaki hiba miatt lezárták a Liszt Ferenc-repülőteret, újra fogadnak már járatokat

Este 20 óra után a repülőtéren 28 járat várakozott indulásra, a Flightradar24.com radarképe szerint a légtérben 17 gép várt landolásra.
MTI - szmo.hu
2019. június 19.Megsérült a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es futópályája szerdán, emiatt várhatóan este 8-ig nem indít és nem fogad járatokat a ferihegyi repülőtér - közölte a HungaroControl külkapcsolati és kommunikációs vezetője.

Kiss Anita elmondta, a futópálya betonszerkezete egy ponton meglazult, az elváló betondarab pedig kilyukasztotta a Wizz Air Stockholmból 18.20 órakor érkező Airbus A321-esének kerekét.

Eddig 28 gép várakozik a repülőtéren a felszállásra, tíz pedig a környező repülőtereken szállt le.

A Flightradar24.com radarképe szerint több Wizz Air- és Lufthansa-járat mellett a Finnair, a Ryanair, a Travel Service és az Austrian Airlines egy-egy gépe is eddig a légtérben várakozott, többségük Bécsben, illetve Pozsonyban száll le.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az MTI-nek megerősítette az információkat. Elmondta, a felújítás alatt lévő, 2-es pályát csak csütörtökön adják át, ezért a repülőtér nem tud járatot indítani és fogadni. A szakemberek már megkezdték az 1-es pálya javítását.

Új hír:

Befejezték a rendkívüli pályakarbantartást a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, nem sokkal 20 óra előtt a légikikötő ismét fogad és indít járatokat - közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az MTI-vel.

Korábban azért kellett lezárni a repülőteret, mert a futópálya betonszerkezete egy ponton meglazult, az elváló betondarab pedig kilyukasztotta a Wizz Air Stockholmból 18.20 órakor érkező Airbus A321-esének kerekét.

A repülőtéren 28 járat várakozik indulásra, a Flightradar24.com radarképe szerint a légtérben 17 gép várakozik landolásra.


KÖVESS MINKET:hirdetés
aligatorteknos.jpg

Agresszív aligátorteknőssel találkozott össze az utcán egy zalai nő

A Pethőhenye határában lévő mocsaras területről mászhatott elő az állat, nagyjából húszéves lehet.
Címkép: Wikipedia - szmo.hu
2019. június 20.Több mint tíz kilogrammos, fél méternél is nagyobb átmérőjű aligátorteknőst fedezett fel szerda délután egy hazafelé tartó asszony a Zala megyei Pethőhenyén - mondta el a település polgármestere az MTI-nek.

Deák István a Zalatáj című lap online kiadásának hírét megerősítve azt mondta:

a jól fejlett hüllő az úttesten sétált.

Az asszony értesítette a polgármestert, aki autójával a helyszínre ment, és sikerült befognia, majd a kocsijában tennie az agresszív állatot. Az aligátorteknőst állatorvos is látta, aki szerint nagyjából húszéves lehet.

Deák István hozzátette, hogy minden bizonnyal

a település határában lévő mocsaras területről mászhatott elő a teknős, és azt feltételezi, hogy akár párja is lehet ott.

A polgármester zárt, biztonságos területen helyezte el az aligátorteknőst, amely etetéskor elfogadta a felolvasztott fagyasztott halat. Azt még nem tudja, hogy véglegesen hol helyezheti el az egyébként csak engedéllyel tartható állatot.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
halafurgon-halalkamion-menekultek-2015-embercsempeszek.jpg

Életük végéig börtönben ülhetnek a halálkamionos embercsempészek

71 ember halt meg miattuk 2015-ben - a legfiatalabb áldozat egyéves sem volt.
MTI - szmo.hu
2019. június 20.Jogerősen életfogytig tartó börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy négy vádlottját.

A táblabíróság június 20-án csütörtökön

az elsőrendű vádlott afgán férfit és három bolgár állampolgárságú társát különös kegyetlenséggel, több ember, köztük 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek.

A negyedrendű vádlott a bűncselekményt tettesként, három társa bűnsegédként követte el. A bíróság a vádlottakat bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettéért is elmarasztalta.

A vádlottak közül csak a harmadrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra, legkorábban harminc év után.

Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért mint bűnszervezet tagját marasztalt el a bíróság, őket négy és tizenkét év közötti börtönbüntetésre ítélve. Ezek a vádlottak nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

A táblabíróság döntésével súlyosbította az emberölés miatt is elmarasztalt vádlottakra a Kecskeméti Törvényszék által kiszabott 25 éves fegyházbüntetést. A csak embercsempészés miatt elítélt vádlottak többségének - az elsőfokú ítéletben meghatározott fegyház helyett - börtönben kell letölteniük büntetésüket. Két vádlottat a táblabíróság - a büntetések belső arányosságára tekintettel - az elsőfokú ítélethez képest hosszabb, kettőt rövidebb szabadságvesztéssel sújtott.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
palkovics.jpg

Egy kiszivárgott hangfelvételen hallható, hogy mit ígért Palkovics László az MTA-nak

Akkor még azt mondta, hogy a kormány nem akarja átvenni a kutatóintézeteket, és nem akarnak beleszólni abba, hogy a tudósok mit kutassanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 19.Egy hangfelvétel került elő, melyen Palkovics László miniszter az MTA elnökségének arról beszélt, hogy mit gondol a kormány az Akadémia jövőjéről. Ebben arról biztosítja őket, hogy nem szándékoznak elvenni a kutatóintézeteket, és továbbra sem szólnak bele abba, hogy mit kutassanak. Az Index birtokába került felvétel még a tárgyalások kezdeti szakaszában készült, és azóta már más lett a kormány álláspontja.

"Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek"

- mondta többek között Palkovics . A lap megjegyzi, hogy májusban már egy sajtóközleményben úgy fogalmaztak, hogy "a kormány a kutatóintézetek további működését az Akadémián kívül képzeli el". A közleményben azt írták, hogy ez az elképzelésük már egy éve azonos, változatlan.

Az Index rákérdezett a minisztériumra, hogy miért változott meg a véleményük, de azt a választ kapták, hogy az álláspontjuk egy éve lényegében változatlan, és hogy a hangfelvételen hallható mondatok még az egyeztetés elején hangzottak el, azóta "a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részleteikben mindkét fél elképzelései módosultak". Szerintük az MTA és a kutatóintézetek átalakítása hasznos mindenkinek, mert "a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja".

A tiltakozások ellenére is benyújtották a törvényjavaslatot a parlament elé.

A kormány javaslatai a tudományos intézményrendszer átalakítására, köztük a kutatóhálózat leválasztása a Magyar Tudományos Akadémiáról (MTA) fenyegetést jelent az akadémiai szabadságra és a kutatói autonómiára

- mondta Lovász László, az MTA elnöke szerdán Budapesten.

A magyar kormány eddig nem tudott érdemi választ adni arra, miért lesz jó, ha a kutatóintézetek nem az MTA égisze alatt dolgoznak tovább - mondta. Jól működő, magas színvonalú irányítás alatt volt eddig az akadémiai kutatóhálózat. Az elért eredményeket és a rendelkezésre álló forrásokat tekintve az MTA kutatóhálózata Európa legjobbjai közé tartozik - hangsúlyozta Lovász László.

Az MTA elnöke hozzáfűzte: a kormány által emlegetett alacsony innovációs teljesítmény nem fog attól javulni, ha az MTA alapkutatást végző intézeteit kiveszik a köztestület felügyelete alól. A kutatóintézet leválasztása ellenben nagyon komoly jogi problémákkal fog járni.

A kormány június 4-én nyújtotta be a kutatás, fejlesztés és innovációs (KFI) rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatát. A javaslat értelmében az MTA kutatóintézetei az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) kerülnek, amelynek tizenhárom fős irányító testületébe hat főt az MTA, hat főt a kormány delegál.

A tervezett módosítás emellett létrehozza a tizenegy tagú Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot. A kizárólag a miniszterelnöknek felelős testület véleményt alkot és javaslatot tesz a kormány KFI tevékenységével kapcsolatban.

Lovász László elmondta: az MTA álláspontja szerint rendkívül aggályos, hogy a javaslatban nincs biztosíték a kutatóintézetek alapfinanszírozására, és nincs törvényi biztosíték a kutatóhálózat képviseletére sem az ELKH-t vezető testületben. Emellett javaslat sérti az MTA tulajdongyakorlási jogait is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megkérdőjelezhető tárgyalási módszerekhez, fenyegetőzéshez folyamadott az elmúlt egy évben a minisztérium és az MTA közötti egyeztetéseken és a nyilvánosságban - tette hozzá.

Az MTA elnöke ezért a parlamenti frakcióvezetőknek írt levélben kérte, hogy az országgyűlési képviselők fontolják meg a tervezet elfogadását - írta az MTI.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x