hirdetés
fallon-michael-2Lg36hSFaWw-unsplash-1.jpg

Egészséges ikreket szült a nő, akinek még az orvosai is abortuszt javasoltak

Alig 10 százalék esély volt az életben maradásukra, de végül igazi csoda történt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 28.


hirdetés

Amikor a 32 éves Hayley Bevan 2017-ben megtudta, hogy terhes - ráadásul ikrekkel - annak ellenére, hogy meddőnek nyilvánították a petefészek cisztája eltávolítása után, meglepett és egyszerre boldog volt. Ezt megelőzően volt három korábbi terhessége, amiből az egyik úgyszintén ikerterhesség volt, de az egyik fiú tüdőhibája miatt meghalt közvetlen a szülés után.

Így Hayley három gyermekes anya volt, amikor az orvosok közölték vele, mindössze 1% esély van arra, hogy valaha, akár mesterséges megtermékenyítéssel, teherbe tudjon esni. Ennek ellenére mégis megfogantak az ikrek mindennemű beavatkozás nélkül.

Az orvosok a terhességet csodának nevezték. Először úgy tűnt, hogy méhen kívüli terhességről lehet szó, azonban ezzel kapcsolatban mindent a helyén találtak. A 16. heti ultrahangon az is kiderült, hogy ikreket hord a szíve alatt a kismama, azonban a komplikációkra is ekkor derült fény.

Az orvosok 10% esélyt adtak az ikrek életben maradására, ugyanis iker-iker transzfúziós szindrómát (TTTS) fedeztek fel náluk, ami egy igen ritka betegség. Körülbelül 2700 terhességre jut egy TTTS, a szakértők szerint azonban ez a szám alulbecsült lehet, ugyanis a terhesség korai szakaszában ez a betegség vetélést okozhat.

A TTTS az egypetéjű ikreknél fordul elő, ugyanis a közös méhlepény és keringés miatt összeköttetésben állnak egymással a magzatok. A problémát az jelenti, hogy az ikerpár egyik tagja, a donor, folyamatosan vért ad az érösszeköttetésen keresztül a másik gyereknek, aki a recipiens fél. A folyamatos vérveszteség miatt a donornál a fejlődés lelassul, a recipiens félnél pedig a vértúltöltöttség miatt keringési problémák léphetnek fel.

hirdetés

A csecsemők gyakran még magzat korukban meghalnak vagy közvetlen szülés után, az életben maradók nagy része pedig idegrendszeri problémákkal küzdhet.

Pont ezért azt tanácsolták az orvosok is, hogy Hayley vetesse el a babákat. Ő viszont úgy döntött, hogy nem szakítja meg terhességét lányaival.

Hayleyt 25 hetes terhesen egy rutinvizsgálatra ment, ahol megállapították, hogy a magzatok állapota romlik. Így egy sürgősségi lézeres műtéttel választották szét az ikrek keringését, habár az orvosok arra is csak 33% esélyt adtak, hogy mindkét magzat túléli a beavatkozást.

Egy hónappal később egy MRI vizsgálat bizonyította, hogy a műtét sikeres volt.

„Annyira megkönnyebbültem. Azt hittem elvesztem mindkettőjüket, pedig nem tudtam volna elviselni még egy gyerek búcsúztatását” – mondta a The Sunnak.

A szülés komplikációmentes volt, s habár a lányok lélegeztetőre kerültek egy rövid időre, ezt leszámítva egészségesen születtek. Ma pedig már Elsievel és Ivyvel kétévesek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
sky-ujsagirono-teveinterju.jpg

Levették a képernyőről az újságírónőt, amikor kisfia megzavarta az élő tévéinterjút

A műsorvezető is elég furán reagált az aranyos szituációra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Kisebb felháborodást keltett a briteknél egy élő tévéinterjú a Sky News csatornán.

Deborah Haynes, a Sky külügyi szerkesztője otthonából jelentkezett be a műsorba, amelyben a hongkongi eseményekről beszélgettek a műsorvezetővel.

Aztán egyszer csak bejött a képbe egy szőke hajú kisgyerek, az újságírónő kisfia, aki megzavarta az interjút. Haynes rögtön sűrűn elnézést kért, miközben a fiához is beszélt, aki megkérdezte az édesanyját, hogy ehet-e két sütit.

Már nem először fordul elő ilyen "baki" az élő televíziózásban, ezekre a helyzetekre általában mosolyogva szoktak reagálni.

hirdetés

A Sky műsorvezetője, Mark Austin viszont nem volt annyira elragadtatva a beszélgetést megzavaró kisfiútól.

"Nos, most itt hagyjuk Deborah Haynest, akinek szülői feladatai akadtak. Ez történik, amikor karantén van, és a karanténból próbálunk tudósítani"

- mondta a férfi, ezután pedig egyszerűen levették a képernyőről Haynest.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
labrador-pixabay.jpg

Egy kutyaév nem egyenlő 7 emberévvel - teljesen máshogy kell számolni egy új tanulmány szerint

Egy egyéves kutya emberi években számolva valójában 30 év körüli - mutattak rá amerikai kutatók.
Címkép: Elioenai Martin/Pixabay - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Téves az az elmélet, miszerint egy kutyaév hét évnek felel meg - állapították meg amerikai kutatók.

A San Diego-i Orvosi Egyetem szakemberei 100 labrador (köztük kölyök- és idősebb kutyák) genetikai adatai alapján a DNS epigenetikai változását elemezték, hogy kiderüljön, valójában mennyivel öregednek gyorsabban a kutyák nálunk.

Végül arra jutottak, hogy bár ezek az állatok eleinte sokkal hamarabb idősödnek, mint az emberek, az idő előrehaladásával lelassul náluk ez a folyamat.

Például a tanulmány szerint

egy héthetes kölyökkutya egy 9 hónapos csecsemőnek felel meg, míg egy éves korában emberi években számolva már 30 éves. Egy négyéves eb viszont "csak" 54 éves, egy 14 éves, időskorúnak számító kutya pedig valójában olyan öreg, mint egy 70-es évei közepén járó ember.

hirdetés

A kutatók szerint tehát nem állja meg a helyét az az elmélet, hogy egy kutyaév hét emberi évet jelent.

Ehelyett így kellene számolni: vesszük a kutya életkorának a természetes logaritmusát, megszorozzuk 16-tal és hozzáadunk 31-et. Nézzünk egy példát (számológépre is szükség lesz), amiben a kutyus 5 éves: 5 ln = 1,6, ezt megszorozzuk 16-tal és 25,6-ot kapunk, amihez még 31-et kell hozzáadni. Így kiderül, hogy az 5éves kutyánk "emberi életkora": 56,6 év. Ennek a cikknek a közepén - az egyszerűség kedvéért - egy kalkulátort is találtok, ahova csak a kutya életkorát kell beírni.

Azt is megállapították, hogy ahogy az embereknél, a kutyáknál is vannak különböző életszakaszok, mint pl. a gyermekkor, serdülőkor, felnőttkor és időskor, csak a várható élettartamhoz viszonyítva a kutyáknál emberi években számolva mindegyik szakasz rövidebb ideig tart. A labradorok például átlagosan 12 évig élnek.

A szakemberek ugyanakkor elismerik, hogy még több kutyafajt is meg kell vizsgálni ahhoz, hogy beigazolódjanak a megállapításaik.

Forrás: The Guardian


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
anyatej_szappan_northfoto.jpg

A saját anyatejéből gyártott szappant egy angol nő a karantén alatt

Eleinte csak nem akarta kiönteni a felesleges anyatejet. Ma már komplett termékcsaládot építene az ötletére.
Fotó: Northfoto/Ashley White/SWNS.COM - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Kreatívan használta ki a karantént egy angol nő, aki a saját anyatejéből készített a család számára szappant, írja a Birmingham Live.

Ashley White éppen a koronavírus-járvány idején szült áprilisban, ezért alig mozdult ki a lakásból. A korábban egy kávézóban dolgozó nő a kisbaba megszületése után arra gondolt, hogy mivel korábban olvasott már az anyatejből készült szépségápolási termékek jótékony hatásáról, szappant fog készíteni a felesleges tejből, hogy ne menjen pocsékba.

Kezdésnek egy külön tartályt szerelt a fagyasztóba, ahol a tejet gyűjtötte. A szappankészítés során glicerint olvasztott meg a mikrohullámú sütőben, ehhez lassan egy pint anyatejet (4,7 dl) öntött, majd a keverékhez adott még néhány csepp illóolajat is. Végül szárított levendulát tett a szilikon formákba, amire ráöntötte a még folyékony állagú szappant, és hagyta megdermedni.

Az ötlet bevált, ugyanis nagyobbik lányának ekcémájára jó hatással volt az anyatejszappan. A gyerek bőre nagyon jól fogadta a kézműves tisztálkodószert. Mivel Ashley és a férje, Paul is ezzel fürdetik egy ideje a gyerekeket, saját magukon is érzik a pozitív változást: sokkal kevésbé szárad ki a kezük a speciális háziszappantól.

Miután az interneten megosztott néhány képet az ötletéről, többen is megkeresték Ashleyt, hogy vásárolnának a termékből. Ezután kezdett el gondolkozni azon, hogy akár egy teljes anyatej-termékcsaládot létre lehetne hozni. Ugyan egyelőre csak szappant készített eddig, de már fontolgatja egy testápoló, egy zselé és egy tejfürdő előállítását is.

hirdetés

A 31 éves nő azt mondja, ha végül belevág, ugyanúgy 3-4 fontos (1100-1500 forint) áron kínálja majd a szappanokat, amennyibe a hasonló kézműves termékek is kerülnek.

Véleménye szerint az anyatejszappan jó hatással van az ekcémás bőrre, de hatékony segítséget nyújthat pattanások, kiütések vagy a leégés kezelésében is.

A szappangyártó nő végül kitér arra, hogy egyelőre még senkitől nem kapott negatív hozzászólást a sajátos termékeivel kapcsolatban. De tisztában van azzal, hogy ha széles közönség elé lép az anyatejes termékcsaláddal, csak idő kérdése, és megtalálják ilyen hozzászólásokkal is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
halaszsolyom_capa_youtube.jpg

Becsapós videó terjedt a neten: nem cápával a karmai között repült egy hatalmas madár a tengerparton

Mintha életre kelt volna a Sharknado.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Még múlt héten a dél-karolinai Myrtle Beach-nél csípett el véletlenül egy drón a strand videózása közben egy hatalmas sasszerű madarat, ahogy a karmai között egy cápával repül a fürdőzők felett. A pár másodperces jelenet ezen a héten kezdett el döbbenetes sebességgel terjedni az interneten, írja a TMZ.

A felvételen valójában egy halászsólyom látható, áldozata pedig nem egy cápa, hanem egy spanyol makréla lehetett. A videóban egy ponton látszik is, ahogy a hal megpróbál csapkodni, hátha kiszabadul a madár karmai közül, de nem jár sikerrel.

A videót azért is kapták fel ennyire, mert az egyik legnépszerűbb B-filmben, a Sharknadóban van egy erre megszólalásig hasonlító jelenet. A filmet készítő Syfy csatorna a Twitteren rögtön meg is jegyezte:

"Mindig tudtuk, hogy eljön ez a nap. #Sharknado"

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!