EGÉSZSÉG
A Rovatból

Véres köhögést, fejfájást és szédülést is okozhat az Elf Bar

A „manórúd” egyik legnagyobb problémája, hogy 18 év alattiak is hozzájuthatnak, és a termék semmilyen bevizsgáláson nem esik át.

Link másolása

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást adott ki az Elf Bar dohánytermékről – számol be a Blikk.

A dr. Szondy Klára tüdőgyógyász által jegyzett írás szerint a "manórúdként" is ismert Elf Bar dohánytermék nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is.

Egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve

az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja által megfogalmazottak szerint az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését.

Ezzel szemben az Elf Bar egyáltalán nem bevizsgált termék.

További aggodalmakra adhat okot, hogy míg Magyarországon kizárólag 18 év felettiek vásárolhatnak dohányterméket, amihez csak a Nemzeti Dohányboltokban juthatnak hozzá legálisan, addig az Elf Bart bárki korlátlanul meg tudja rendelni az interneten is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Figyelem! Ezt kell tenni, ha megcsípett minket a nílusi szúnyog
Már 15-re emelkedett a hazai esetek száma, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kiadott egy közleményt, amelyben leírják, hogy mit kell tenni, ha megcsípett minket a nyugat-nílusi szúnyog.

Link másolása

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A leginkább idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel.

Az NNGYK emiatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Ezeket ajánlják:

- Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet.

- A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat.

- A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent.

- Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket.

- Ha pedig 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

(Forrás: MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Túlélte a halálos húsevő baktériumot, ami kertészkedés közben juthatott be a szervezetébe
Az antibiotikumokkal és oxigénterápiával kezelt ausztrál nő túlélte a szarvasmarhák és juhok feketeláb-betegségét okozó baktérium okozta fertőzést, ő az első ilyen ember.

Link másolása

A nő orvosai ezen a héten tették közzé az esetet a Medical Journal of Australia című orvosi folyóiratban, miután a másik két ismert emberi eset - az egyik az Egyesült Államokban, a másik Japánban - halálos kimenetelűnek bizonyult.

Dr. Ria Ko, a cikk vezető szerzője, a sydney-i Prince of Wales Kórház orvosa volt, amikor a 48 éves nő tavaly többszervi elégtelenséggel, többek között máj- és veseelégtelenséggel, valamint nagyon alacsony vérnyomással jelentkezett.

A nőt azonnal felvették az intenzív osztályra hasi fájdalmakkal, hasmenéssel és lázzal. Ko felfedezte, hogy a beteg vérében egy olyan baktérium volt a fertőzés kiváltó oka, amelyről korábban még soha nem hallott - írta a Guardian.

Kiderült, hogy a nő éppen költözött és átültette a növényeit, és a karján karmolások voltak a macskáitól.

"Úgy gondoltuk, hogy ennek a baktériumnak a legvalószínűbb behatolási pontja a szennyezett talaj lehet, a Clostridium chauvoei pedig ezeken a karmolásokon keresztül juthatott be a véráramába"

- mondta.

Az állatorvoslásban jól ismert volt a baktérium, mint a szarvasmarhák és juhok feketeláb-kórjának vezető oka, mondta Ko.

Az állatoknál a lábakban lévő izmok elhalását okozza: "A juhok és a szarvasmarhák nem tudnak panaszkodni vagy kommunikálni, hogy fájdalmaik vannak, így a szakirodalomban azt olvastuk, hogy a feketeláb leggyakoribb bemutatkozó tünete a halál, mert a gazdák holtan találják az állatot, aztán jönnek rá, hogy feketelábuk van".

Az ő betegénél a kórokozó toxinokat termelt, ez bélgyulladást okoz, melynek során a bélszövet egyes részei elhalnak, így "húsevőnek" nevezhető - mondta Ko.

David Beggs professzor, a Melbourne-i Egyetem szarvasmarha-állatorvos szakértője elmondta, hogy

a feketelábat okozó Clostridium baktérium a botulizmust és tetanuszt okozó baktériumok rokona, amelyek szintén a talajból kerülnek a szervezetbe, és akkor szaporodnak el, ha oxigénmentes, tápanyagban gazdag környezetbe kerülnek.

Az első héten a nő viszonylag gyorsan felépült, a máj- és a vesefunkciója javult, miután antibiotikumokat és oxigénterápiát kapott, növelték a testszövetekbe jutó oxigén mennyiségét.

A beteget a kórházban töltött negyedik napon bocsátották el az intenzív osztályról. A kilencedik napon azonban a hasi fájdalmai visszatértek, és a CT-vizsgálat lyukat tárt fel a bélfalán, ami sürgős műtétet igényelt.

A nőt két és fél héttel a műtét után hazaengedték a kórházból.

Prof. Anton Peleg, az Alfred kórház és a Monash Egyetem fertőző betegségek osztályának vezetője szerint a nő "szerencsésnek" mondhatja magát, hogy túlélte a fertőzést.

"A szakirodalomban eddig csak két másik leírt eset volt, amikor ez a baktériumtípus súlyos fertőzést okozott, és azokban az esetekben a két beteg elhunyt"

- mondta Peleg.

"A lényeg az, hogy ez nem fertőző betegség" - mondta Beggs. "A baktériumok általában a környezetben vannak, és elég sok körülménynek kell összejönnie ahhoz, hogy akár a szarvasmarha, akár az ember megfertőződjön velük."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Elkeserítő eredményre jutottak a kutatók: egyre több a fiatal rákbeteg
A szakemberek egyelőre nem találtak egyértelmű magyarázatot az ijesztő jelenségre.

Link másolása

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arra az elkeserítő következtetésre jutott, hogy az utóbbi években megnőtt a fiatalok körében a rákos megbetegedések aránya.

Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái az amerikai helyzetet mérték fel, azonban korábban a világ más régióiban is hasonló trendeket fedeztek fel.

Az adatok szerint ugyan a legnagyobb kockázat a rák kialakulása kapcsán továbbra is az életkor, azonban a fiatalok is egyre gyakrabban szenvednek rákos megbetegedéstől, amire egyelőre nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni.

A lehetséges indokok között szerepel a megváltozott életmód és a rossz alvási szokások, az elhízás, az antibiotikum-túlhasználat, illetve a légszennyezés is.

A kutatók 2010 és 2019 között több mint 562 ezer fiatal felnőttet azonosítottak, akiknél kimutatták a rákot, a tendencia pedig egyértelműen romló: 2019-re az 50 év alatti korosztályban 100 ezer személyre vetítve hárommal több új esetet regisztráltak, mint 2010-ben.

2019-ben a bélrák volt a leggyakoribb ráktípus a fiatal felnőttek körében, de egyébként is a gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leglátványosabb a növekedés.

(via 24.hu, ScienceAlert)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Demenciát állapítottak meg a 7 éves kislánynál egy rutin szemvizsgálat után
Isla Edwardsnál 2021-ben diagnosztizálták a súlyos betegséget. Azóta a kislány már a látása 90 százalékát elvesztette.

Link másolása

Minden szülő legnagyobb rémálma vált valóra a texasi Isla Edwards családjában: a kislányt egy rutinvizsgálatra vitték, amikor kiderült, hogy súlyos betegségben szenved. Kiderült, hogy a gyermek demenciás.

A gyermekkori demenciát sajnos nem lehet gyógyítani, ráadásul az orvosok is csak annyit tudnak tenni, hogy megpróbálják enyhíteni a tüneteket.

A Ladbible cikke szerint Isla 2021 márciusában, hétévesen vett részt egy rutin szemvizsgálaton az iskolájában, mert arról panaszkodott, hogy távolra kissé homályosan lát.

A vizsgálat után az orvosok azt javasolták, hogy azonnal forduljanak szemészorvoshoz, ezt az édesanyja, Jacquelyn Stockdale meg is tette, de sajnos nagyon rossz híreket kapott, amikor kijöttek a vizsgálatról.

Az orvosok azt közölték az édesanyával, hogy Isla egy ritka és nagyon súlyos betegségben, egy úgynevezett Batten-kórban szenved. Ez a súlyos betegség gyermekkori demenciát, vakságot és korai halált is okozhat.

Ez egy nagyon ritka, rendkívül pusztító halálos betegség, amelyre sajnálatosan nincs gyógymód.

A doktorok azt mondták az édesanyának, hogy Isla hamarosan teljesen elveszíti majd a látását, mentális állapota hanyatlásnak indul, és fizikai képességei is romlani fognak.

A diagnózis óta eltelt időszak alatt Isla már 90 százalékát elvesztette a látásának, de a szülők szerint a kislány jól tartja magát, és alkalmazkodik a körülményekhez, amennyire lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: