EGÉSZSÉG
A Rovatból

„Rémálom volt a fiamat szenvedni látni” - húsevő baktérium fertőzte meg a tinédzsert, le kellett vágni a végtagjait

Egy amerikai fiú néhány órával azután, hogy torokgyulladást diagnosztizáltak nála, majdnem meghalt. Három hónapot töltött lélegeztetőgépen. Az orvosok csak egy százalék esélyt adtak neki a túlélésre.

Link másolása

Mason Jones egy átlagos 15 éves srác volt, aki Nyugat-Virginiában élt, barátaival töltötte az idejét, biciklizett és videojátékozott.

Miután azonban rosszul kezdte érezni magát, édesanyjával, Charde McMillannel elmentek az orvoshoz, hogy kiderítsék, miért fáj a torka, és miért fáradt - írta az UniLad.

Mason antibiotikumokat kapott, de 24 órán belül rohamosan romlott az állapota, az ajkai lilává váltak, és lila foltok jelentek meg a bőrén.

Kórházba szállították, mivel szervi elégtelenség és szepszis lépett fel nála, vagyis amikor az immunrendszer túlreagál egy fertőzésre, és elkezdi károsítani a szervezet saját szöveteit és szerveit.

Masont a Charlotteville-i University of Virginia kórházba kellett szállítani, és három hónapot töltött lélegeztetőgépen. Az orvosok csak egy százalék esélyt adtak neki a túlélésre.

"Eleinte nem voltak más tünetek, csak a torokgyulladás tünetei: torokfájás, láz, fáradtság"

- mondta Charde a Daily Mailnek.

Masonnál streptococcus toxikus sokk szindrómát (STSS) diagnosztizáltak nekrotizáló fasciitissel, és gyorsan szepszist kapott.

A nekrotizáló fasciitis egy gyorsan terjedő fertőzés, amelyet "húsevő" baktérium okoz, és minden ötödik beteg meghal.

Emiatt Masonnak több bőrátültetésre és a kórház speciális egységeinek gondozására is szüksége volt.

"Nem volt vérellátás a kezében és a lábában" - tette hozzá Charde. "Lényegében egyszerűen elhaltak és mumifikálódtak. Szörnyű volt. Soha nem tapasztaltam még ilyen típusú fizikai és érzelmi fájdalmat, hogy láttam a fiamat szenvedni és ennyire tehetetlen lenni."

Végül 2023. június 6-án az orvosoknak amputálniuk kellett Mason mindkét kezét és mindkét karjából körülbelül négy centimétert. Kevesebb mint két héttel később, nem sokkal a 16. születésnapja előtt Mason mindkét lábát le kellett vágni, közvetlenül a térd alatt.

Miközben Mason megpróbál új életéhez alkalmazkodni, és még mindig további ellátást keres, a családja létrehozott egy GoFundMe oldalt, hogy segítséget kérjen a gyógyulásához. Az oldal részletesen bemutatja, hogyan történt az eset, és eddig valamivel több mint 40 000 dollárt gyűjtöttek össze.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
QR-kódos kártyával jelentkezhetnek be a háziorvoshoz a betegek Verőcén
A páciens online is előjegyezheti magát időpontra, előre megüzenheti, mi a panasza, az orvos így már felkészülten fogadja, ami jelentősen segíti a szakmai munkát.

Link másolása

Cserni István verőcei háziorvos egy informatikussal 2013-ban fejlesztette le a mindennapi munkát egyszerűsítő, hatékonyabbá tevő és betegbarát rendszert, az Erodiumot. A fejlesztésért Cserni tavaly Richter Érdemrendet kapott, de állami támogatás nincs az orvosi betegirányító rendszer bevezetésére, a praxisoknak maguknak kell kigazdálkodniuk a költségeit – írja a hvg.

Cserni István húsz éve látja el háziorvosi feladatait Verőcén. Sokszor tapasztalta, hogy a bizonytalan várakozási idő után a páciensek olyan pszichés állapotban kerülnek az orvos elé, ami nem optimális egy orvos-beteg találkozásra. „Ilyen esetekben a rendelőben mért vérnyomásérték gyakorlatilag értékelhetetlen.”

Azt is tapasztalta, hogy sok rendelőben nem feszültségmentes a várakozás. Például ha valaki megszegi az érkezési sorrendben várakozók szabályát, elszabadulhatnak az indulatok. És hiába vannak olyan háziorvosok, akik ragaszkodtak az előzetes időpontkéréshez, jogszabályi kötelesség, hogy a sürgősebb eseteket előre vegyék, ami szintén szülhet feszültségeket.

Cserni szerint ráadásul nemcsak a várakozó betegeknek megterhelő, a háziorvosnak és az asszisztensnek is túl sok energiája megy el a betegellátás mellett a várakozó betegek rangsorolására.

„Az alapvető probléma Magyarországon, hogy itt egy orvos-egy nővér rendszerek vannak, pedig ezen kívül a háziorvosi praxisokba szükséges és optimális lenne plusz egy ember, aki recepciós feladatokat látna el. Erre azonban a praxisoknak nincsen finanszírozási lehetőségük.”

Az Erodium ezt hidalja át. Egy informatikussal 2013-ban kezdte el fejleszteni az online előjegyző és betegirányító rendszert, amelyre sem állami, sem pályázati, sem egyéb magántőke bevonását nem vették igénybe.

Lényege, hogy a páciensek kapnak egy QR-kóddal ellátott bejelentkező kártyát, amit a váróban lévő terminálon tudnak leolvasni, ezzel jelzik az orvosnak, hogy megérkeztek. A kártyához tartozik egy személyes webfiók is, ahol a betegek felvihetik a tüneteket, panaszokat.

„Mindent el tudok intézni a webfiókon keresztül, továbbá egy helyen látom a rendelési időt, de azt is, hogy az orvosom mikor lesz szabadságon, és ez idő alatt ki fogja helyettesíteni. Átlátható az időpontfoglaló is, van receptkérési és leletértékelési funkció is. Emellett visszahívást is lehet kérni” – mondja erről az egyik beteg.

Ha most valaki üzembe akarja helyezni a rendszert, akkor a bekerülési költsége nagyjából kilencszázezer forint körül van, ebben benne van a terminál, a rendszer testre szabása, helyszíni telepítése, beüzemelése és 1000 db bejelentkező kártya. Ezenfelül havonta 17 ezer forint körüli összegbe kerül az Erodium üzemeltetése, de erre nem jár semmilyen támogatás. A praxisnak ki kell gazdálkodni a szükséges forrást.

Az Erodiumot már csaknem 300 háziorvosi praxis használja az ország összesen körülbelül 5700 házi- és gyerekorvosi praxisa közül.

Vannak olyan települések, ahol az önkormányzat részben vagy egészben átvállalta a praxisok helyett a költségeket, Dunakeszin például az önkormányzat az összes háziorvos számára megvásárolta a rendszert, csak a havi működési költséget kell állniuk a praxisoknak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Új felfedezés: a Covid-vakcinák csökkenthetik a vírussal kapcsolatos szívelégtelenség és vérrögök kockázatát - állapítja meg a tanulmány
A kutatók szerint az oltások akár egy évig is jelentősen csökkentik a súlyos szív- és érrendszeri szövődmények esélyét, holott eddig ennek az ellenkezőjéről írtak egyes források.

Link másolása

Több mint 20 millió ember egészségügyi adatait elemezték az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Észtországban, és bizonyítékot találtak arra, hogy az oltások védelmet nyújtanak a betegség súlyos kardiovaszkuláris szövődményeivel szemben, adja hírül a theguardian.com.

A Covid-vakcinák, köztük az Oxford-AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna rendkívül hatékonynak bizonyultak a súlyos betegségek megelőzésében a járványban, de ritka esetekben a véralvadási állapot növekedését is regisztrálták, hasonlóan más vakcinákhoz, például az influenza elleni oltásokhoz.

A legújabb tanulmány a Covid-oltás általános hatását kívánta megvizsgálni, tekintettel arra, hogy

maga a vírusfertőzés ismerten jelentősen növeli a szívelégtelenség és számos más súlyos szív- és érrendszeri probléma kockázatát.

„Ebben a nagyon nagy tanulmányban azt mutatjuk ki, hogy

a beoltott embereknél erőteljesen csökkent ezeknek a szövődményeknek a kockázata a Covid után”

– mondta Daniel Prieto-Alhambra, az Oxfordi Egyetem farmako- és eszközepidemiológia professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A Heart folyóiratban a kutatók leírják, hogy az Oxford-AstraZeneca és a Janssen által gyártott adenovírus-alapú Covid-vakcinák, valamint a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinái a vírusfertőzés után leginkább első hónapban védtek a Coviddal kapcsolatos szívelégtelenség és vérrögök ellen.

Ebben az időszakban a szívelégtelenség kockázata

55% -kal alacsonyabb volt, és a vénákban és artériákban lévő vérrögök kockázata 78% -kal, illetve 47% -kal csökkent, összehasonlítva a be nem oltott embereknél tapasztalt előfordulási aránnyal.

Míg a vakcinák védő hatása hosszabb távon csökkent, azoknál, akik Covid-oltást kaptak, akár egy évig is alacsonyabb maradt a Coviddal összefüggő szívelégtelenség és vérrögök kockázata, mint a be nem oltottaknál – állapították meg a kutatók.

Három-hat hónappal a fertőzés után a szívelégtelenség kockázata a beoltott embereknél még mindig 39% -kal alacsonyabb volt, mint a be nem oltott embereknél, a vénákban és az artériákban a vérrögök kockázata 47% -kal, illetve 28% -kal csökkent. A fertőzés után hat és 12 hónap között ugyanazon szövődmények kockázata 48%, 50% és 38% -kal alacsonyabb volt a beoltott emberek esetében.

A védőhatás abból ered, hogy a vakcinák csökkentik a betegség súlyosságát, olyankor is, amikor az emberek áttöréses fertőzéseket tapasztalnak, és a vírus az oltás ellenére betegséget okoz.

„Az üzenet összességében az, hogy ha be van oltva, a poszt-Covid kardiovaszkuláris és tromboembóliás szövődmények kockázata drámaian csökken” - mondta Prieto-Alhambra. „Különösen azok számára jó hír ez, akik nagy kockázatnak vannak kitéve, vagy félnek a szív- és érrendszeri szövődményektől vagy vérrögöktől.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Akár tízezer slukkot is szívhatnak az új cigivel, komoly veszélyt jelent a fiatalokra
A szakember szerint az új eszköz gyorsan terjed, miközben nincs bevizsgálva, nem tudni, hogy milyen anyag van benne, ráadásul gyakran okoz nikotinmérgezést.

Link másolása

Komoly - akár életveszélyes - következménye is lehet a nemrégiben népszerűvé vált Poco Barra eldobható elektronikus cigarettának. Ezt igen hoszú ideig lehet használni, ami akár nikotin-túltelítettséget okozhat. Az egyre gyakoribb gondok miatt SZTFH webshopokat blokkol, a NAV árusokra csap le, az NNGYK pedig tájékoztató kampányba kezdett - írja a 24.hu

A fiatalok között rohamosan terjedő - ízesített folyadékkal teli - eszközzel akár 10 ezer slukkot is el lehet szívni. Mivel dohányterméknek számít, így csak a jogszabályilag engedélyezett helyen és módon lehet árusítani.

A lapnak dr. Várdi Katalin pulmonológus-szomnológus azt mondta,

a legfontosabb és legijesztőbb információ a Poco Barral kapcsolatban az, hogy gyakorlatilag végtelen ideig lehet szívni, ami nikotin-túltelítettséget okozhat.

Mivel hosszan működik, így egy délután alatt akár egy-, öt- vagy akár tízdoboznyi mennyiséget is el lehet szívni belőle úgy, hogy közben fel sem tűnik a használónak. Ráadásul egy patronban igen nagy a nikotin aránya. A szakemberek szerint a gyártók célja a rászoktatás. Ám a leszoktatás súlyos követkeményekkel jár, a gyerekekben szorongás, depresszió alakulhat ki.

Komoly gond, hogy az eszközben lévő anyag nincs bevizsgálva, azt a gyártó bármikor módosíthatja, és nem tudni a szervezetre gyakorolt hatásáról sem. Az is problémás, hogy a használók bármi mást is tölthetnek bele, amivel akár a tüdejüket is kiégethetik.

A szakember szerint az is fontos, hogy a szülőket, pedagógusokat oktassák az új eszközről, hogy időben felismerjék, ha ilyennel találkoznak. Ez azért is lényeges, mert az utóbbi időben megnőtt a nikotinmérgezések száma. Az Országos Mentőszolgálat azt közölte a lappal, hogy 2023. január 1. óta - a rendelkezésre álló adatok alapján - 96 olyan esethez riasztották a mentőket, ahol a panaszok, tünetek összefüggésbe hozhatók voltak a nikotinfogyasztással. A nikotinmérgezéses esetek több mint 92 százaléka érintett kiskorúakat. Az enyhe tünetek közé tartozik a fejfájás, a szédülés, a hányinger, a szívdobogásérzés, de súlyos esetben akár szívritmuszavar, görcsroham, légzésleállás is jelentkezhet. Ilyenkor az életműködések stabilizálása a legfontosabb cél – közölték.

Az 1828-as, ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számon pedig akár névtelenül is bejelentést tehet, aki valahol termékértékesítésről szerzett tudomást.

A lap értesülése szerint

az illegális dohánykereskedelem jelentős része átvonult az online térbe, ahol a fiatalok otthonosan mozognak, és mindenféle korlát nélkül vásárolhatnak dohányterméket.

Az SZTFH egy jogszabálynak köszönhetően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együttműködve 2024. január 20-tól blokkolja az ilyen felületeket. Idén már 33 ilyen weboldalt ellenőrztek, 19 jogsértő weboldalt ideiglenesen blokkoltak, 9 érintett ellen már megindult a hatósági eljárás is.

Az elkövető magánszemélyekkel szemben az SZTFH 1 millió forinttól 50 millió forintig terjedő bírságot alkalmazhat. Ha a jogosulatlan dohánytermék-kiskereskedelmet gazdasági társaság követi el, a bírság összege 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedhet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
Vényköteles marad az esemény utáni tabletta – az Európai Unióban egyedüliként
Habár az Egészségügyi Szakmai Kollégium támogatja a sürgősségi fogamzásgátló tabletta vénykötelességének eltörlését, a Belügyminisztérium nem módosítja az erre vonatkozó jogszabályt.

Link másolása

Hiába támogatja az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészet és nőgyógyászat tagozata, hogy recept nélkül hozzáférhető legyen az esemény utáni tabletta, a kormány nem tervezi a sürgősségi készítménnyel kapcsolatos jogszabály módosítását – közölte a Belügyminisztérium a Népszava kérdésére.

A lap emlékeztetett: az Európai Unióban már csak Magyarországon nem érhető el orvosi rendelvény nélkül az esemény utáni tabletta, amely a szexuális együttlét után 72 órán belül alkalmazva megakadályozza a terhességet.

A HVG szakmai forrásokra hivatkozva néhány napja azt írta, az Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészet és nőgyógyászat tagozata támogatja a sürgősségi fogamzásgátló tabletta vénykötelességének eltörlését.

A Népszava kérdésére a Belügyminisztérium közölte, a kormány nem tervezi a sürgősségi készítménnyel kapcsolatos jogszabály módosítását.

Válaszukban azt írták: „A törzskönyvezett készítmények receptkötelességéről az illetékes törzskönyvező hatóság dönt. Magyarországon nem változott a szakmai álláspont: sürgősségi fogamzásgátló rendelésére csak az ellenjavallatok ellenőrzése mellett kerülhet sor, ami a kockázatok miatt nőgyógyászati megítélést igényel. A kormány a fentiek alapján nem tervezi a szabályozás módosítását.”

Magyarországon jelenleg a lakhely szerint illetékes nőgyógyászati rendelőben vagy a háziorvosnál írják fel a receptet, míg más uniós országokban recept nélkül is hozzá lehet jutni az esemény utáni tabletta a gyógyszertárakban.

Link másolása
KÖVESS MINKET: