News here
hirdetés

EGÉSZSÉG

Minden, amit tudni akartál a HPV-ről, de sosem merted megkérdezni

A HPV-fertőzés nagyon gyakori, szinte minden ember átesik rajta legalább egyszer életében.

Link másolása

hirdetés

A méhnyakrák az egyik leggyakoribb daganattípus a nők körében, viszont egy friss felmérés szerint a betegséget kiváltó HPV-fertőzésről csak kevesen hallottak, ezért is fontos, hogy minél többen juthassanak megfelelő információkhoz a témában. Fontos elmenni szűrésekre és lehet kérni védőoltást is. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóját kérdeztük a témában.

– Mi az a HPV, milyen faja veszélyes leginkább?

– A HPV a humán papillomavírus rövidítése, amelynek több mint 200 típusa ismert. Ebből körülbelül 10 típus az, amely összességében gyakrabban fordul elő és daganatkeltő képesség alapján magas kockázatú csoportba sorolható. A méhnyakdaganatok döntő többsége egyértelműen a HPV-fertőzés következményeként alakul ki.

Egyébként több más daganat, mint például a középgarat daganatok, a végbélnyílás daganatok, a szeméremtest és hímvessző daganatok egy része is a HPV miatt alakul ki.

– Hogyan terjed ez a vírus?

– Szexuális úton, tehát a partnertől lehet elkapni a vírust. Hogyha valaki megfertőződik a HPV-vel, azon belül is a magas rizikójú típusok valamelyikével, akkor fokozott a rizikója a méhnyakrák megelőző állapot kialakulásának. Ha a daganatmegelőző állapotot nem vesszük észre, akkor a későbbiekben rosszindulatú daganatos elváltozás alakulhat ki belőle. Gumióvszer használatával csökkenthető a HPV fertőzés kockázata, de az óvszer sem biztosít 100%-os védelmet, mivel nem fedi le a bőr minden fertőzött területét.

hirdetés
Ha valaki átesik a fertőzésen, az nem jelent automatikus és tartós védettséget: ha már egyszer megfertőződött valaki egy adott HPV törzzsel, ismét újra fertőződhet akár azonos típussal is, akkor is, ha azt a fertőzést egyszer már legyőzte a szervezet.

Néhány megdöbbentő adat

A Pulzus 2022 februárjában készített kutatása rávilágít, hogy mennyire hiányosak az ismereteink a HPV-ről – cikkünkben is ennek a felmérésnek az eredményeire hivatkozunk. A kutatás célcsoportja a 18-55 év közötti magyar lakosság volt, 1002 főt kérdezek meg.

- A magyar nők többet tudnak a HPV fertőzés terjedéséről, veszélyeiről, mint a férfiak.

- 100-ból 8-an ritka betegségnek tartják a HPV-fertőzést – pedig a valóságban a felnőttek nagy részét érinti.

- 19% sosem hallott a HPV-ről.

- A kutatásban résztvevő válaszolók csaknem fele nincs tisztában azzal, hogy a HPV a férfiakat és a nőket egyaránt érintheti.

- 58% tudja, hogy a HPV a nőknél méhnyakrákot okozhat.

- 23% semmit sem tud a HPV elleni védőoltásról.

– Nagyon drasztikus, de egy friss felmérés szerint

a megkérdezettek 31 százaléka nem is hallott még soha a fertőzésről, 12 százalék pedig nem tud róla semmit.

- Hogyan lehet felismerni, hogy megfertőződtünk?

– Sehogy. Egyáltalán sehogy. A HPV-fertőzésnek általában semmilyen tünete nincsen. Vannak a HPV-nek alacsony rizikójú típusai, amelyek például nemi szervi szemölcsöket okoznak. Ha akár a férfiaknak, akár a nőknek nemi szervi szemölcse jelentkezik, érdemes elmenni urológushoz vagy nőgyógyászhoz, és azt kezelni kell, ami ecsetelést, fagyasztást, lézeres, vagy sebészi eltávolítást jelenthet, de a betegség ennek ellenére sajnos gyakran kiújul.

– Lehet-e ez ellen mégis valahogy védekezni?

- Természetesen. Az elsődleges védekezés az az, hogy ma már a HPV ellen, pontosabban ezek ellen a magas kockázatú vírusfajták ellen van védőoltás. Ma az iskolákban a hetedikesek szüleinek felajánlják, hogy a gyermekük térítésmentesen megkapja a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, ami egy jó lehetőség, mivel hosszú távon megvédhetik a gyermekeket az oltásban lévő HPV típusok által okozott daganatok egy részétől. Csak az a nagyon lényeges, hogy a szülők mindenképpen kérjék ezt az oltást, mert sajnos mindig van olyan szülő, aki nem szeretné a gyerekét beoltatni.

– Amiben még árulkodó a már korábban is említett felmérés, az a férfiak helyzete.

A megkérdezetteknek ugyanis az 58 százaléka azt mondja, hogy a HPV-fertőzésből szinte csak a méhnyakrák következik, ezért is lehet, hogy az erősebb nemnek kevesebb az információja erről a betegségről, sőt, a nemi szervi szemölcsöt fel sem ismeri a válaszolók 31 százaléka.

Kiknek érdemes beoltatni magukat? Csak a nőknek? Vagy mindkét nemnek?

– Természetesen férfiaknak és nőknek egyaránt érdemes. A férfiaknál is okozhat komolyabb egészségügyi problémát a HPV, de már önmagában az is veszélyes lehet, ha hordozóként megfertőzik hölgypartnereiket. Ugyanakkor korosztályi szinten nemcsak a tizenéveseket lehet beoltani, tehát egy huszonéves, harmincéves, negyvenéves nő is beolttathatja magát, hogyha nem stabil partnerkapcsolatban él. Mert hogyha valaki stabil partnerkapcsolatban él, és egyik félnek sincsen más szexuális kapcsolata, akkor nyilván nem tud nála HPV-fertőzés kialakulni. De ha esetleg valaki másképp él, nincsen állandó partnere, akkor mindenképp javaslom, hiszen a következő partnertől elkaphatjuk a fertőzést.

Az oltás beadásához nem szükséges előzetes HPV teszt, és a HPV elleni védőoltás pozitív HPV teszt esetén is alkalmazható.

Ha pozitív a HPV teszt eredménye, az oltás akkor is megvédhet más, az oltóanyagban lévő HPV típusok által okozott elváltozásokkal szemben, vagy a fertőzés spontán gyógyulása után az ugyanazon típussal történő újrafertőződés kapcsán kialakuló elváltozásoktól.

– Van még valamilyen védekezési mód?

– Igen, évenként el kell menni nőgyógyászati rákszűrésre. Ha valaki elmegy, akkor gyakorlatilag biztos, hogy még csak egy kezdeti stádiumban tud kiderülni egy esetleges elváltozás, melynek kezelésével elkerülhető a méhnyakrák kialakulása.

– Körülbelül hányan érintettek a betegséget illetően?

- Évente körülbelül 1000 fölötti méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon és körülbelül 500 nő meghal méhnyakrákban.

A nemi szervi szemölcsöket illetően több tízezren lehetnek érintettek. A fiatal korosztálynak, a húsz-harminc éveseknek a negyede fertőzött HPV-vel, tehát nagyon nagy az arány.

 

HPV elleni vakcina: tartós védelem

Hazánkban 2006 óta vannak forgalomban HPV-oltóanyagok. A HPV elleni vakcina nem tartalmaz vírust, csak annak egy kis fehérje részletét, amely megtanítja az immunrendszert a védekezésre. A vakcina jól tolerálható, kedvező a mellékhatás profilja és alkalmazását több nemzetközi szervezet is ajánlja.

A HPV-vel kapcsolatos további információkért és referenciákért kérjük keresse fel a hpvdoktor.hu weboldalt.

A cikk és a Pulzus kutatás az MSD Pharma Hungary Kft. támogatásával készült.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Fotók forrása: Pixabay, dr. Ács Nándor.

HU-NON-00784

Lezárás dátuma: 2022.06.29.

MSD Pharma Hungary Kft. // 1095 Budapest, Lechner Ödön Fasor 10/B. // Tel: +36-1-888-5300 // Email: [email protected]


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
„Felkavaró, mennyi elszívott cigarettának felel meg egyetlen Elf Bar” – mondja az orvos
A Magyarországon már betiltott dohányzási fajta károsabb lehet, mint sokan hinnék.
Címkép: Elfbar/Facebook - szmo.hu
2022. július 11.


Link másolása

hirdetés

Egy fogorvos, dr. Onkar Mudhar a TikTokon mondta el, hogy egyetlen rúd Elf Bar elszívása nagyjából annyi kárt okoz, mint 48-50 szál hagyományos cigaretta.

„Nem csak nikotin van benne, ami óriási függőséget okoz, hanem a fogakat is tönkre teheti”

– magyarázza az alábbi videóban.

@dronkarmudhar Don’t do it! #doctor #dentist #viral #vape #fyp #foryou #elfbar #geekbar #shisha ♬ Wifey Riddim - AJ Tracey

hirdetés

Korábban egy magyar orvos is kifejtette a véleményét az Elf Barról. Dr. Kulja András is elmondta, hogy egy Elf Bar nagyjából 45 ciginek felel meg.

„Nem tartalmaz hagyományos növényi összetevőket, nem keletkezik füst, és így a hagyományos dohánytermékekben található rákkeltő anyagokat sem tartalmazza, viszont van vele kettő elég nagy probléma.

Egyfelől nagyon sok nikotint tartalmaz, egy Bar körülbelül 45 szál ciginek felel meg, a nikotin pedig alapvetően egy idegméreg, amely már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget idéz elő. Ezen kívül hatással van a szervezet működésére, például rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív-és érrendszerre, és a magzatok fejlődését is károsítja” – magyarázta az orvos.

@andras.doktor Válasz @viktoria.marta._.fan részére Az Elf Bar szervezetre gyakorolt hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! ? #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #elfbar #nedohányozz ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
Véres köhögést, fejfájást és szédülést is okozhat az Elf Bar
A „manórúd” egyik legnagyobb problémája, hogy 18 év alattiak is hozzájuthatnak, és a termék semmilyen bevizsgáláson nem esik át.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást adott ki az Elf Bar dohánytermékről – számol be a Blikk.

A dr. Szondy Klára tüdőgyógyász által jegyzett írás szerint a "manórúdként" is ismert Elf Bar dohánytermék nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is.

Egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve

az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja által megfogalmazottak szerint az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését.

hirdetés
Ezzel szemben az Elf Bar egyáltalán nem bevizsgált termék.

További aggodalmakra adhat okot, hogy míg Magyarországon kizárólag 18 év felettiek vásárolhatnak dohányterméket, amihez csak a Nemzeti Dohányboltokban juthatnak hozzá legálisan, addig az Elf Bart bárki korlátlanul meg tudja rendelni az interneten is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Akkor is halálos lehet a darázscsípés, ha előtte sosem voltunk allergiásak
A szakember szerint érdemes észnél lennünk, hiszen bármikor kialakulhat allergia.
Fotó:Pixabay/Ralph - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Azért, hogy utána járjanak a történteknek a Reggeliben Dr. Moric Krisztinát, fül-orr gégészt, allergológust kérdezték az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

Dr. Moric Krisztina arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre:

„Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat”

- ismertette a doktornő.

A szakértő szerint, amennyiben valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki.

hirdetés

Ha csípés miatt csak egy „kis helyi reakció” keletkezik, akkor érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik. Az ecet nemcsak népi legenda, a lúgos darázs mérget remekül semlegesíti az ecetsav.

A kalcium beszedése viszont kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

„ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.”

A doktornő figyelmeztetett: kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. Elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

„Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.”

A jó hír az, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Schobert Norbi szerint havi 200 ezer forintot költ az elhízásra egy átlag magyar
Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség: „Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak” – mondta a fitneszguru.

Link másolása

hirdetés

Schobert Norbi szerint az elhízás oka a modern kori szénhidrátmérgezés - írja az RTL.hu.

Úgy véli, hogy az emberek nem táplálkoznak tudatosan. Mikor hízni kezdenek, akkor is inkább a csodában bíznak. Gyakran hallja azt a kifogást az elhízottaktól, hogy az egészséges étrend drágább, és csak a gazdagok engedhetik meg maguknak.

Szerinte

egy átlag magyar ember közel 200 ezer forintot eszik el egy hónapban, azaz körülbelül hat és félezer forintot költ naponta ételre és így az elhízásra. Norbi szerint önsorsrontó a magyar táplálkozás, ráadásul sok szélhámosságnak bedőlnek a fogyasztók.

„Minden negyedik magyar pre-diabéteszes, tehát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájában van” - mondta, hozzátéve, hogy ez brutális, mert ezek az emberek egy-két éven belül diabéteszesek lesznek, ami nagyon súlyos betegség.

Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség. "Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak" - árulta el.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: