News here
hirdetés

EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Mi okozhatja az állandó fáradtságot?

A vitaminhiány, az állandó stressz és a mozgáshiány mellett további kilenc oka lehet még az állandó fáradtságnak.

Link másolása

hirdetés

Az emberek többsége időnként küzd a napközbeni fáradtsággal. De ha a probléma állandósul, és akadályozza a mindennapi életet, akkor érdemes utánajárni az okoknak, írja a Mirror.

Az állandó kimerültséghez számos tényező hozzájárulhat a kevés alvástól az egészségtelen életmódon át a hálószoba hőmérsékletéig. Jó hír azonban, hogy a legtöbb esetben az állandósuló fáradtságérzet egy egyszerű életmódváltással orvosolható. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi okozza a állandó fáradtságot, és hogy az érzést pontosan meg tudjuk különböztetni a teljesen hétköznapi álmosságtól.

Íme 12 ok, ami kiválthatja az állandó fáradtság érzetét:

1. Étkezés kihagyása vagy túl sok étkezés

Amikor kimarad egy-egy étkezés, vagy túl sok idő telik el két étkezés között, akkor a szervezetünk nem kapja meg a működéséhez szükséges kellő energiát. Ilyenkor csökken a vércukorszint, és fáradtak lehetünk. Hasonló hatással lehet az emberi testre a túlevés is: ekkor gyorsan viszünk be túl sok energiát, amitől hirtelen fáradtság alakulhat ki.

2. Vitaminhiány

A folyamatos fáradtság akár a vitaminhiány következménye is lehet. Az állandó aluszékonyság jele lehet a D-vitamin, a B-12-vitamin, a vas, a magnézium vagy a kálium alacsony szintje. Érdemes ebben az esetben elvégeztetni egy rutin vérvizsgálatot.

hirdetés
3. Alváshiány

A felnőttek többségének 7-9 óra a napi alvásigénye. Aki sokáig marad ébren, könnyen alváshiányos állapotba kerülhet. Szakértők szerint megoldás lehet, ha tudatosan figyelünk arra, hogy mindig ugyanakkor kerüljünk ágyba. Az alvást pedig elősegítheti a stresszes helyzetek kerülése.

4. Túl meleg vagy hideg a hálószobában

Sokan a nem megfelelően megválasztott hőmérséklet miatt nem tudják kellően kipihenni magukat. Az éjszakai túl meleg vagy túl hideg okozhatja a reggeli fáradtság érzését.

5. Mozgásszegény életmód

Miközben a fizikai aktivitás növelheti az energiaszintet, az ülő életmód kimerültséget és álmosságot okozhat. Szakértők szerint legalább heti 150 perc edzés szükséges ahhoz, hogy csökkentsük a kora esti fáradtságot és a stresszt, valamint javítsuk az alvásunk minőségét.

6. Túlsúly

Minél nehezebb valaki, annál több energiára van szüksége a súly megmozgatásához, végeredményben pedig annál könnyebben kimerül. Érdemes tehát egy nem túl radikális váltással életmódot váltani, vagyis több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani a gyorskaják, a cukrozott és zsíros ételek kárára.

7. Stressz

A krónikus stressz fejfájást, izomfeszültséget, gyomorpanaszokat és fejfájást okozhat. Érdemes tehát megtanulni, hogyan lehet kordában tartani a feszültséget. Jó módszer lehet erre a rendszeres sportolás vagy a meditáció, de már az is sokat segíthet, ha tudatosan figyelünk a légzésünkre.

8. Depresszió

A depresszió enerváltságot és fáradtságot okozhat, különösen a téli hónapokban, amikor eleve kevesebb a napfény. Szakértők szerint aki depressziósnak érzi magát, minél előbb forduljon orvoshoz, hogy elkerülje az állapot súlyosbodását.

9. Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása lehet az állandó fáradtság. Érdemes visszaemlékezni arra, mikor jelentkezett először a krónikus álmosság, és ha ez egybeesik egy új gyógyszer szedésének megkezdésével, akkor jelezzük a tüneteket orvosunknak.

10. Alvászavarok

Gyakran állnak az állandó fáradtság hátterében alvási zavarok. Az egyik legismertebb ezek közül az alvási apnoe, amikor alvás közben hosszabb-rövidebb időre kimarad a légzés. Ez egy rendkívül súlyos állapot, melynek következtében az agy és a test nem jut éjszakánként megfelelő mennyiségű oxigénhez, emiatt kezdetben krónikus fáradtság lesz úrrá a betegen, később pedig stroke-hoz vagy szívrohamhoz is vezethet.

11. Alapbetegségek

A szűnni nem akaró napközbeni fáradtságot okozhatja a cukorbetegség, a menopauza, pajzsmirigy problémák, a liszt- és gluténérzékenység, a fibromyalgia vagy egyéb betegségek is. Aki 2-3 hónapnál tovább észlel rendszeres fáradtságot és mindezt nem tudja életmódbeli változással magyarázni, minél előbb keresse fel az orvosát.

12. Télen a fűtés

Kevesen tudják, de a túlpörgetett fűtés a téli hónapokban állandó kimerültséget okozhat. Lehet, hogy napközben a jó meleg érzést még képesek vagyunk elviselni, de ha éjszaka 20-22 foknál melegebb van, az már ronthatja az alvás minőségét, és napközbeni fáradtsághoz vezethet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Kihullhat-e a hajunk, ha sokat maszturbálunk? Egy brit orvos szerint lehet összefüggés
Elméletben igen, gyakorlatban viszont nehezen elképzelhető - mondja a hajbeültetésekre specializálódott Umear Ahmad.

Link másolása

hirdetés

Fontos kérdésre adott választ egy hajbeültetésekre specializálódott orvos a Ladbible nevű brit bulvárújságban. Umear Ahmadot arról kérdezte a közelmúltban néhány páciense, hogy

lehet-e összefüggés a maszturbálás és hajhullás között? Ahmad válasza erre pedig az, hogy elméletben igen, gyakorlatban viszont nem. Pontosabban nehezen elképzelhető.

Ahmad egész pontosan azt mondta, hogy a haj egészségének megőrzéséhez sokféle vitaminra, köztük A-vitaminra is szükség van. A spermában pedig történetesen rengeteg az A-vitamin, tehát egy ejakulációval sok a haj számára is fontos vitamin távozik a szervezetből.

Elméletileg tehát lehetséges a kapcsolat a maszturbálás és hajhullás között, viszont az orvos azt is hozzátette: ahhoz, hogy valakinek emiatt kezdjen el hullani a haja, gyakorlatilag folyamatosan maszturbálnia kéne.

Ahmad szerint ezért, aki aggódik a haja egészsége miatt, annak inkább arra érdemes figyelnie, hogy mit eszik, és tápanyagokban, vitaminokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendre érdemes törekednie.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
Áttörés a Parkinson-kór kutatásában: megtalálták, pontosan hol támad a rettegett betegség
Találtak egy neuroncsoportot, amely hiányzik a Parkinson-kórban elhunytak agyából. Vagyis azonosították azokat az agysejteket, amelyek a legsebezhetőbbek.
Fotó: WYLD - szmo.hu
2022. május 12.


Link másolása

hirdetés

Napjaink egyik legrettegettebb betegségének tartják a főleg idős korban, de néha előbb is támadó, a mozgáskoordinációs képességünket fokozatosan elpusztító Parkinson-kórt. A tudomány jelenlegi állása szerint ma még gyógyíthatatlan, legfeljebb lassítani lehet a leépülést, de egy új felfedezés reménytkeltő lehet a jövőre nézve.

A Harvard egyetemhez és a Massachusetts Institute of Technology-hoz (MIT) tartozó Broad Institute két neurobiológusa, Tushar Kamath és Abulraouf Abdulraouf olyan emberek agysejtjeit tanulmányozták, akik Parkinson-kórban vagy demenciában haltak meg, és összevetették olyanokéval, akik nem szenvedtek egyik betegségben sem.

Találtak egy olyan sejtcsoportot, amely erősen hajlamosítható a degenerációra, és emiatt a terápiás kezelésnek ezt kellene mindenekelőtt célba vennie

– írja a ScienceAlert.

A tanulmány, amely a Nature Neuroscience-ben jelent meg, arra is rávilágított, hogy a Parkinson-kór kialakulásánál miként jelentkezik a genetikai kockázat.

A Parkinson-kór progresszív neurodegenerativ betegség, amelyre az ellenőrizhetetlen mozgások, a remegés, a beszédnehézségek és egyensúlyi problémák a jellemzőek, amelyek idővel egyre súlyosabbá válnak. Okozója azoknak az idegsejteknek a károsodása, amelyek a dopamint termelik, azt a hormont, amely az ember hangulatát és mozgását szabályozza. Parkinson-kórnak a dopaminergikus neuronok elvesztését nevezzük a középagy fekete állománynak nevezett részében.

hirdetés

Mivel nem minden dopaminergikus agysejt hal el, egyelőre a tudósok eddig nem rendelkeztek egyértelmű bizonyítékkal azzal kapcsolatban, hogy a molekuláris szerkezetekben egyes neuronok miért sebezhetőbbek a többieknél.

A bostoni kutatócsoport most 22 ezer egyedi neuront izolált és térképezett fel Parkinson-kórban elhunytak agyából, valamint olyanoktól, akik a kevésbé ismert, de hasonló tüneteket mutató Lewy-testes demenciában szenvedtek. Ebben a betegségben, amely önmagában, de más agyi rendellenességekkel együtt is jelentkezhet, Lewy-testeknek nevezett abnormális proteinhalmazok keletkeznek a sejtek belsejében és ezek is zavart okozhatnak a motorikus mozgásokban. A vizsgálat az egyes sejtek RNS-szekventálásával folyt.

A beteg sejtminták 10 embertől származtak, és 8 olyan embertől is vették vizsgálati anyagot, akiknek nem voltak ilyen betegségeik. Az egyes sejtekben mért génaktivitás nyomán a dopamint gyártó neuronok 10 altípusát különböztették meg a fekete állományban, mindegyikre jellemző génaktivitással.

Az egyik dopaminergikus neuroncsoport azonban hiányzott a Parkinson-kórban elhunytak agyából.

Az alaposabb vizsgálat során megállapították, hogy a sejthalálhoz köthető molekuláris folyamatot más neurogenerativ betegségek esetében ez a neuroncsoport erősítette fel, és így pontosan meg tudták határozni ezeknek a helyét: a fekete állomány tömör részének alsó felében. Ezen felül ebben a neuron-alhalmazban találhatóak a legnagyobb arányban azok a gének, amelyek továbbítják a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Ez magyarázatot adhat rendkívüli sebezhetőségükre. Kamath és kollégái szerint tehát a Parkinson-kór ismert genetikai kockázati tényezői hathatnak a legérzékenyebb neuronok túlélésére.

Most, hogy többet tudunk a Parkinson-kór által legsebezhetőbb sejtekről és hogy mi betegíti meg őket, a kutatók laboratóriumban folytathatják munkájukat átprogramozva bőrsejteket képlékeny őssejtekké, majd a Broad Institute-beli tudósok által azonosított agysejt-típusokká. Így a tudósok eljuthatnak a betegség genetikai mozgatóihoz, fellendülhet a gyógyszerkutatás, lehetővé válhat akár a Parkinson-kór regeneratív gyógyszerének kifejlesztése is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Ebola-rokon vírust találtak denevérekben Magyarországon
A Lloviu vírus laboratóriumi körülmények között képes embert is fertőzni.

Link másolása

hirdetés
Magyarországi denevérekben azonosították az úgynevezett Lloviu vírust.

A kórokozó laboratóriumi körülmények között képes embert is fertőzni - írja a 24.hu.

A felfedezés jelenleg nem több tudományos eredménynél. Az azonban már tudható, hogy az Ebola- vagy Marburg-vírushoz hasonló megbetegedést nem képes okozni.

A Lloviu nevű filovírus az ebola távoli, „európai” rokona és egy emberkerülő denevérfaj elzártan élő populációjában azonosították.

A vírus a védett állatokra jelent veszélyt. Most vizsgálják, hogy átterjedhet-e emberre. A lap megjegyzi, hogy ez a kutatás is megmutatja, hogy milyen méreteket ölt a természetpusztítás, és hogyan vonja magára az ember a különböző betegségeket.

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának vezető kutatója volt a Lloviu-vírust azonosító csapat vezetője. A portálnak elmondta, hogy ezt a vírust már Olaszországban is azonosították, sőt több más országban is, ahol hosszúszárnyú denevérek élnek.

hirdetés

Most a begyűjtött vírust laboratóriumban vizsgálják. Ezzel akár az ellene való felkészülést is elősegítik - mondta. "Ha ilyenkor – mint esetünkben is – kiderül, hogy a kórokozó emberi sejteket is fertőz, a kutatás természetesen magasabb fokozatba kapcsol".

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ami egy kutatáskor jelentkezik, az még nem jelenti azt, hogy a való életben, a természetben is előfordul.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Egyre többet tudni a gyerekeket támadó hepatitisről, ami már világszerte felbukkant
Az már bizonyos, hogy nem a Covid valamely szövődménye okozza.
Fotó: ZahidJavali/Pixabay - szmo.hu
2022. május 01.


Link másolása

hirdetés

Az elmúlt néhány hónapban világszerte közel 200 súlyos, megmagyarázhatatlan hepatitises esetet jelentettek gyermekeknél, ebből legalább kilenc esetet az Egyesült Államokban - írja a Live Science. 

A hepatitis nem más, mint a máj gyulladása. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint vírusok, gyógyszerek, például alkohol, vényköteles gyógyszerek, toxinok vagy bizonyos betegségek is kiválthatják. A hepatitist leggyakrabban vírusfertőzés okozza, – konkrétan az A, B, C, D és E hepatitis vírusok esetében.

Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a hepatitis duzzanatot és májkárosodást okozhat, ami befolyásolhatja ennek a létfontosságú szervnek a működését.

A súlyos hepatitis azonban eddig szokatlannak számított a gyermekeknél. Ráadásul ezekben az esetekben kizárták a hepatitisz vírusok, a májgyulladások szokásos felelőseinek jelenlétét.

Bár az orvosok néha találnak megmagyarázhatatlan hepatitises eseteket, most a vártnál nagyobb számban fordulnak elő. Skóciában például több mint egy tucat esetet jelentettek gyermekeknél márciusban és áprilisban, miközben az országban általában évente négynél kevesebb ilyen esetet észlelnek.

Eddig mintegy 190 megbetegedést jelentettek világszerte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint. Ez több mint 100 esetet foglal magában az Egyesült Királyságban, amely mellett körülbelül egy tucat másik ország jelentett megbetegedést, köztük az Egyesült Államok, Izrael, Dánia, Írország, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Norvégia, Franciaország, Románia és Belgium. Az esetek többnyire 10 év alatti gyermekeknél fordultak elő.

A hepatitis klasszikus tünete a sárgaság, vagyis a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése, amelyet sok érintett gyermeknél észleltek. Vannak, akik gyomor-bélrendszeri tüneteket is tapasztalt, beleértve a hasi fájdalmat, hasmenést és hányást is. Láz ritkán alakult ki.

hirdetés

Mi okozza a járványt?

A hepatitis egyéb tünetei közé tartozik a fáradtság, az étvágytalanság, a sötét vizelet, a világos színű széklet és az ízületi fájdalom. A WHO szerint az érintett gyermekek közül 17-en májátültetésre szorultak, és legalább egy meghalt.

Az esetek oka egyelőre ismeretlen. A tisztviselők azonban azt gyanítják, hogy az esetek az adenovírus-fertőzéssel állnak összefüggésben. Ez a víruscsalád, amely számos tünetet okozhat, beleértve a megfázást, lázat, tüdőgyulladást, hasmenést és kötőhártya-gyulladást.

Az Egyesült Államokban mind a kilenc megmagyarázhatatlan eset pozitívnak bizonyult a 41-es típusú adenovírusra, amely a gyermekeknél általában gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz.

Bár a 41-es típusú adenovírust korábban összefüggésbe hozták a legyengült immunrendszerű gyermekek hepatitiszével, nem ismert, hogy a betegség kiváltója lehetne az egyébként egészséges gyermekeknél.

A COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 vélhetően nem áll a megbetegedések hátterében. Az egyesült államokban kezelt gyerekek egyike sem volt pozitív a COVID-19-re, és az Egyesült Királyságban sem találtak ilyen összefüggést.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: