News here
hirdetés

EGÉSZSÉG

Mi okozhatja az állandó fáradtságot?

A vitaminhiány, az állandó stressz és a mozgáshiány mellett további kilenc oka lehet még az állandó fáradtságnak.

Link másolása

hirdetés

Az emberek többsége időnként küzd a napközbeni fáradtsággal. De ha a probléma állandósul, és akadályozza a mindennapi életet, akkor érdemes utánajárni az okoknak, írja a Mirror.

Az állandó kimerültséghez számos tényező hozzájárulhat a kevés alvástól az egészségtelen életmódon át a hálószoba hőmérsékletéig. Jó hír azonban, hogy a legtöbb esetben az állandósuló fáradtságérzet egy egyszerű életmódváltással orvosolható. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi okozza a állandó fáradtságot, és hogy az érzést pontosan meg tudjuk különböztetni a teljesen hétköznapi álmosságtól.

Íme 12 ok, ami kiválthatja az állandó fáradtság érzetét:

1. Étkezés kihagyása vagy túl sok étkezés

Amikor kimarad egy-egy étkezés, vagy túl sok idő telik el két étkezés között, akkor a szervezetünk nem kapja meg a működéséhez szükséges kellő energiát. Ilyenkor csökken a vércukorszint, és fáradtak lehetünk. Hasonló hatással lehet az emberi testre a túlevés is: ekkor gyorsan viszünk be túl sok energiát, amitől hirtelen fáradtság alakulhat ki.

2. Vitaminhiány

A folyamatos fáradtság akár a vitaminhiány következménye is lehet. Az állandó aluszékonyság jele lehet a D-vitamin, a B-12-vitamin, a vas, a magnézium vagy a kálium alacsony szintje. Érdemes ebben az esetben elvégeztetni egy rutin vérvizsgálatot.

hirdetés
3. Alváshiány

A felnőttek többségének 7-9 óra a napi alvásigénye. Aki sokáig marad ébren, könnyen alváshiányos állapotba kerülhet. Szakértők szerint megoldás lehet, ha tudatosan figyelünk arra, hogy mindig ugyanakkor kerüljünk ágyba. Az alvást pedig elősegítheti a stresszes helyzetek kerülése.

4. Túl meleg vagy hideg a hálószobában

Sokan a nem megfelelően megválasztott hőmérséklet miatt nem tudják kellően kipihenni magukat. Az éjszakai túl meleg vagy túl hideg okozhatja a reggeli fáradtság érzését.

5. Mozgásszegény életmód

Miközben a fizikai aktivitás növelheti az energiaszintet, az ülő életmód kimerültséget és álmosságot okozhat. Szakértők szerint legalább heti 150 perc edzés szükséges ahhoz, hogy csökkentsük a kora esti fáradtságot és a stresszt, valamint javítsuk az alvásunk minőségét.

6. Túlsúly

Minél nehezebb valaki, annál több energiára van szüksége a súly megmozgatásához, végeredményben pedig annál könnyebben kimerül. Érdemes tehát egy nem túl radikális váltással életmódot váltani, vagyis több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani a gyorskaják, a cukrozott és zsíros ételek kárára.

7. Stressz

A krónikus stressz fejfájást, izomfeszültséget, gyomorpanaszokat és fejfájást okozhat. Érdemes tehát megtanulni, hogyan lehet kordában tartani a feszültséget. Jó módszer lehet erre a rendszeres sportolás vagy a meditáció, de már az is sokat segíthet, ha tudatosan figyelünk a légzésünkre.

8. Depresszió

A depresszió enerváltságot és fáradtságot okozhat, különösen a téli hónapokban, amikor eleve kevesebb a napfény. Szakértők szerint aki depressziósnak érzi magát, minél előbb forduljon orvoshoz, hogy elkerülje az állapot súlyosbodását.

9. Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása lehet az állandó fáradtság. Érdemes visszaemlékezni arra, mikor jelentkezett először a krónikus álmosság, és ha ez egybeesik egy új gyógyszer szedésének megkezdésével, akkor jelezzük a tüneteket orvosunknak.

10. Alvászavarok

Gyakran állnak az állandó fáradtság hátterében alvási zavarok. Az egyik legismertebb ezek közül az alvási apnoe, amikor alvás közben hosszabb-rövidebb időre kimarad a légzés. Ez egy rendkívül súlyos állapot, melynek következtében az agy és a test nem jut éjszakánként megfelelő mennyiségű oxigénhez, emiatt kezdetben krónikus fáradtság lesz úrrá a betegen, később pedig stroke-hoz vagy szívrohamhoz is vezethet.

11. Alapbetegségek

A szűnni nem akaró napközbeni fáradtságot okozhatja a cukorbetegség, a menopauza, pajzsmirigy problémák, a liszt- és gluténérzékenység, a fibromyalgia vagy egyéb betegségek is. Aki 2-3 hónapnál tovább észlel rendszeres fáradtságot és mindezt nem tudja életmódbeli változással magyarázni, minél előbb keresse fel az orvosát.

12. Télen a fűtés

Kevesen tudják, de a túlpörgetett fűtés a téli hónapokban állandó kimerültséget okozhat. Lehet, hogy napközben a jó meleg érzést még képesek vagyunk elviselni, de ha éjszaka 20-22 foknál melegebb van, az már ronthatja az alvás minőségét, és napközbeni fáradtsághoz vezethet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
„Felkavaró, mennyi elszívott cigarettának felel meg egyetlen Elf Bar” – mondja az orvos
A Magyarországon már betiltott dohányzási fajta károsabb lehet, mint sokan hinnék.
Címkép: Elfbar/Facebook - szmo.hu
2022. július 11.


Link másolása

hirdetés

Egy fogorvos, dr. Onkar Mudhar a TikTokon mondta el, hogy egyetlen rúd Elf Bar elszívása nagyjából annyi kárt okoz, mint 48-50 szál hagyományos cigaretta.

„Nem csak nikotin van benne, ami óriási függőséget okoz, hanem a fogakat is tönkre teheti”

– magyarázza az alábbi videóban.

@dronkarmudhar Don’t do it! #doctor #dentist #viral #vape #fyp #foryou #elfbar #geekbar #shisha ♬ Wifey Riddim - AJ Tracey

hirdetés

Korábban egy magyar orvos is kifejtette a véleményét az Elf Barról. Dr. Kulja András is elmondta, hogy egy Elf Bar nagyjából 45 ciginek felel meg.

„Nem tartalmaz hagyományos növényi összetevőket, nem keletkezik füst, és így a hagyományos dohánytermékekben található rákkeltő anyagokat sem tartalmazza, viszont van vele kettő elég nagy probléma.

Egyfelől nagyon sok nikotint tartalmaz, egy Bar körülbelül 45 szál ciginek felel meg, a nikotin pedig alapvetően egy idegméreg, amely már kis mennyiségben is nagyon erős függőséget idéz elő. Ezen kívül hatással van a szervezet működésére, például rontja az alvás minőségét, károsítja a sejtek örökítőanyagát, hatással van a szív-és érrendszerre, és a magzatok fejlődését is károsítja” – magyarázta az orvos.

@andras.doktor Válasz @viktoria.marta._.fan részére Az Elf Bar szervezetre gyakorolt hatásai. Ha több infót szeretnél, akkor keresd fel a cikiacigi.hu oldalt! ? #hirdetés #cikiacigi #orvos #edukáció #elfbar #nedohányozz ♬ eredeti hang - Dr. Kulja András


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
Véres köhögést, fejfájást és szédülést is okozhat az Elf Bar
A „manórúd” egyik legnagyobb problémája, hogy 18 év alattiak is hozzájuthatnak, és a termék semmilyen bevizsgáláson nem esik át.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást adott ki az Elf Bar dohánytermékről – számol be a Blikk.

A dr. Szondy Klára tüdőgyógyász által jegyzett írás szerint a "manórúdként" is ismert Elf Bar dohánytermék nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is.

Egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve

az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja által megfogalmazottak szerint az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését.

hirdetés
Ezzel szemben az Elf Bar egyáltalán nem bevizsgált termék.

További aggodalmakra adhat okot, hogy míg Magyarországon kizárólag 18 év felettiek vásárolhatnak dohányterméket, amihez csak a Nemzeti Dohányboltokban juthatnak hozzá legálisan, addig az Elf Bart bárki korlátlanul meg tudja rendelni az interneten is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Akkor is halálos lehet a darázscsípés, ha előtte sosem voltunk allergiásak
A szakember szerint érdemes észnél lennünk, hiszen bármikor kialakulhat allergia.
Fotó:Pixabay/Ralph - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Azért, hogy utána járjanak a történteknek a Reggeliben Dr. Moric Krisztinát, fül-orr gégészt, allergológust kérdezték az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

Dr. Moric Krisztina arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre:

„Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat”

- ismertette a doktornő.

A szakértő szerint, amennyiben valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki.

hirdetés

Ha csípés miatt csak egy „kis helyi reakció” keletkezik, akkor érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik. Az ecet nemcsak népi legenda, a lúgos darázs mérget remekül semlegesíti az ecetsav.

A kalcium beszedése viszont kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

„ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.”

A doktornő figyelmeztetett: kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. Elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

„Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.”

A jó hír az, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Schobert Norbi szerint havi 200 ezer forintot költ az elhízásra egy átlag magyar
Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség: „Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak” – mondta a fitneszguru.

Link másolása

hirdetés

Schobert Norbi szerint az elhízás oka a modern kori szénhidrátmérgezés - írja az RTL.hu.

Úgy véli, hogy az emberek nem táplálkoznak tudatosan. Mikor hízni kezdenek, akkor is inkább a csodában bíznak. Gyakran hallja azt a kifogást az elhízottaktól, hogy az egészséges étrend drágább, és csak a gazdagok engedhetik meg maguknak.

Szerinte

egy átlag magyar ember közel 200 ezer forintot eszik el egy hónapban, azaz körülbelül hat és félezer forintot költ naponta ételre és így az elhízásra. Norbi szerint önsorsrontó a magyar táplálkozás, ráadásul sok szélhámosságnak bedőlnek a fogyasztók.

„Minden negyedik magyar pre-diabéteszes, tehát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájában van” - mondta, hozzátéve, hogy ez brutális, mert ezek az emberek egy-két éven belül diabéteszesek lesznek, ami nagyon súlyos betegség.

Norbi beszélt arról is, hogy az ő családjában is előfordult a cukorbetegség. "Nagyszüleimnek levágták a lábát, megbolondultak a diabétesztől, leállt a veséjük, megvakultak" - árulta el.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: