News here
hirdetés

EGÉSZSÉG

Mi okozhatja az állandó fáradtságot?

A vitaminhiány, az állandó stressz és a mozgáshiány mellett további kilenc oka lehet még az állandó fáradtságnak.

Link másolása

hirdetés

Az emberek többsége időnként küzd a napközbeni fáradtsággal. De ha a probléma állandósul, és akadályozza a mindennapi életet, akkor érdemes utánajárni az okoknak, írja a Mirror.

Az állandó kimerültséghez számos tényező hozzájárulhat a kevés alvástól az egészségtelen életmódon át a hálószoba hőmérsékletéig. Jó hír azonban, hogy a legtöbb esetben az állandósuló fáradtságérzet egy egyszerű életmódváltással orvosolható. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi okozza a állandó fáradtságot, és hogy az érzést pontosan meg tudjuk különböztetni a teljesen hétköznapi álmosságtól.

Íme 12 ok, ami kiválthatja az állandó fáradtság érzetét:

1. Étkezés kihagyása vagy túl sok étkezés

Amikor kimarad egy-egy étkezés, vagy túl sok idő telik el két étkezés között, akkor a szervezetünk nem kapja meg a működéséhez szükséges kellő energiát. Ilyenkor csökken a vércukorszint, és fáradtak lehetünk. Hasonló hatással lehet az emberi testre a túlevés is: ekkor gyorsan viszünk be túl sok energiát, amitől hirtelen fáradtság alakulhat ki.

2. Vitaminhiány

A folyamatos fáradtság akár a vitaminhiány következménye is lehet. Az állandó aluszékonyság jele lehet a D-vitamin, a B-12-vitamin, a vas, a magnézium vagy a kálium alacsony szintje. Érdemes ebben az esetben elvégeztetni egy rutin vérvizsgálatot.

hirdetés
3. Alváshiány

A felnőttek többségének 7-9 óra a napi alvásigénye. Aki sokáig marad ébren, könnyen alváshiányos állapotba kerülhet. Szakértők szerint megoldás lehet, ha tudatosan figyelünk arra, hogy mindig ugyanakkor kerüljünk ágyba. Az alvást pedig elősegítheti a stresszes helyzetek kerülése.

4. Túl meleg vagy hideg a hálószobában

Sokan a nem megfelelően megválasztott hőmérséklet miatt nem tudják kellően kipihenni magukat. Az éjszakai túl meleg vagy túl hideg okozhatja a reggeli fáradtság érzését.

5. Mozgásszegény életmód

Miközben a fizikai aktivitás növelheti az energiaszintet, az ülő életmód kimerültséget és álmosságot okozhat. Szakértők szerint legalább heti 150 perc edzés szükséges ahhoz, hogy csökkentsük a kora esti fáradtságot és a stresszt, valamint javítsuk az alvásunk minőségét.

6. Túlsúly

Minél nehezebb valaki, annál több energiára van szüksége a súly megmozgatásához, végeredményben pedig annál könnyebben kimerül. Érdemes tehát egy nem túl radikális váltással életmódot váltani, vagyis több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani a gyorskaják, a cukrozott és zsíros ételek kárára.

7. Stressz

A krónikus stressz fejfájást, izomfeszültséget, gyomorpanaszokat és fejfájást okozhat. Érdemes tehát megtanulni, hogyan lehet kordában tartani a feszültséget. Jó módszer lehet erre a rendszeres sportolás vagy a meditáció, de már az is sokat segíthet, ha tudatosan figyelünk a légzésünkre.

8. Depresszió

A depresszió enerváltságot és fáradtságot okozhat, különösen a téli hónapokban, amikor eleve kevesebb a napfény. Szakértők szerint aki depressziósnak érzi magát, minél előbb forduljon orvoshoz, hogy elkerülje az állapot súlyosbodását.

9. Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása lehet az állandó fáradtság. Érdemes visszaemlékezni arra, mikor jelentkezett először a krónikus álmosság, és ha ez egybeesik egy új gyógyszer szedésének megkezdésével, akkor jelezzük a tüneteket orvosunknak.

10. Alvászavarok

Gyakran állnak az állandó fáradtság hátterében alvási zavarok. Az egyik legismertebb ezek közül az alvási apnoe, amikor alvás közben hosszabb-rövidebb időre kimarad a légzés. Ez egy rendkívül súlyos állapot, melynek következtében az agy és a test nem jut éjszakánként megfelelő mennyiségű oxigénhez, emiatt kezdetben krónikus fáradtság lesz úrrá a betegen, később pedig stroke-hoz vagy szívrohamhoz is vezethet.

11. Alapbetegségek

A szűnni nem akaró napközbeni fáradtságot okozhatja a cukorbetegség, a menopauza, pajzsmirigy problémák, a liszt- és gluténérzékenység, a fibromyalgia vagy egyéb betegségek is. Aki 2-3 hónapnál tovább észlel rendszeres fáradtságot és mindezt nem tudja életmódbeli változással magyarázni, minél előbb keresse fel az orvosát.

12. Télen a fűtés

Kevesen tudják, de a túlpörgetett fűtés a téli hónapokban állandó kimerültséget okozhat. Lehet, hogy napközben a jó meleg érzést még képesek vagyunk elviselni, de ha éjszaka 20-22 foknál melegebb van, az már ronthatja az alvás minőségét, és napközbeni fáradtsághoz vezethet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Kemenesi Gábor: „Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest”
A szakemberek szerint legalább két különböző majomhimlő-járvány van jelenleg.

Link másolása

hirdetés

Újabb vizsgálatok és adatok alapján a szakemberek úgy vélik, hogy sokkal komolyabb a majomhimlő terjedése, mint ahogy azt eddig feltételezték. Sőt, jóval régebben jelen van már az Afrikán kívüli területeken is, mint eddig vélték.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint legalább két, különböző járvány zajlik Európában és Amerikában - írja a statnews.

Az amerikai vizsgálatok szerint 10 mintából 3 más, mint amit eddig Európában találtak. Az ősük közös, de sokkal inkább különböznek egymástól, mint a többi vírus. A három fertőzés Nigériában, Nyugat-Afrikában és Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában történhetett. Ezért a szakértők úgy vélik, hogy a vírust már többször is behurcolták Nigériából, és jelenleg is terjed.

Május közepe óta, amikor az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai felhívták a világ figyelmét a majomhimlő terjedésének tényére, Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Ausztráliában mintegy 40 országban közel 800 megerősített esetről számoltak be.

"Ha szokatlan bőrkiütéses betegséget lát, vagy olyasmit, ami úgy néz ki, mint egy szexuális úton terjedő betegség, úgy néz ki, mint a szifilisz, vagy úgy néz ki, mint a herpesz, valószínűleg el kell gondolkodnunk a majomhimlő vizsgálatán" - mondta egy szakember.

hirdetés

A magyar szakértő, Kemenesi Gábor virológus szerint:

"Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest. Úgy tűnik egy ideje már elkezdődött a történet. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez akkor valami hasonló megdöbbentő lesz".

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában, az Egyesült Királyságban azonosították először 2018-ban. Tünetei a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság. Az ember és ember között nehezen terjed. Még nincs ellenszere, de a korábban feketehimlő ellen készült vakcinák nagyfokú védelmet biztosítanak ellene.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Véres köhögést, fejfájást és szédülést is okozhat az Elf Bar
A „manórúd” egyik legnagyobb problémája, hogy 18 év alattiak is hozzájuthatnak, és a termék semmilyen bevizsgáláson nem esik át.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület szakmai állásfoglalást adott ki az Elf Bar dohánytermékről – számol be a Blikk.

A dr. Szondy Klára tüdőgyógyász által jegyzett írás szerint a "manórúdként" is ismert Elf Bar dohánytermék nikotintartalma eszközönként változó lehet: van 0 %-os, de létezik belőle 2-5 %-os is.

Egy 600 slukkra elegendő, 5 %-os termék 14 doboz cigaretta nikotintartalmának felel meg.

Bár a nikotin önmagában valóban kevesebb káros egészségügyi hatással bír, mint a dohány égése során keletkező kátrány és füst, ám ekkora mennyiségben fejfájást, mellkasi fájdalmat, szédülést, illetve

az illóanyagok mennyisége miatt – a hörgő nyálkahártya irritációja révén – akár vérköpést is eredményezhet.

Előbbiek elsősorban a nagy adagú, nem bemért nikotintartalom miatt alakulhatnak ki.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának klinikai főorvosa, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnökségének tagja által megfogalmazottak szerint az Elf Bartól eltérően a trafikokban kapható termékek ismert, legális gyártóinak – mint például a hevített dohánytermékek vagy e-cigaretták – kötelességük forgalomba hozatal előtt bevizsgáltatniuk és engedélyeztetniük a termékeiket, ezért ismerjük azok működését.

hirdetés
Ezzel szemben az Elf Bar egyáltalán nem bevizsgált termék.

További aggodalmakra adhat okot, hogy míg Magyarországon kizárólag 18 év felettiek vásárolhatnak dohányterméket, amihez csak a Nemzeti Dohányboltokban juthatnak hozzá legálisan, addig az Elf Bart bárki korlátlanul meg tudja rendelni az interneten is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Megvan a hosszú élet titka? 90 évig is élhetünk, ha erre odafigyelünk
Sem az extra edzés, sem a szupervitaminok nem olyan hatásosak, mint az, amit most felfedeztek a tudósok.

Link másolása

hirdetés

Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrend és testmozgás, de ez még nem minden! Az orvosok 159 255 nőt vizsgáltak meg, és azt találták, hogy az optimisták nagyobb valószínűséggel élik meg a 90 éves kort, mint azok, akik túl nagy teret engednek a negatív gondolatoknak – írja a The Sun.

A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban megjelent kutatási eredményben az orvosok azt írták, hogy

az optimizmus az élettartam 5,4 százalékos megnövekedésével függ össze, ami átlagosan 4,4 évet jelent.

Az optimizmus és a hosszabb életkor közötti összefüggés minden etnikai és faji csoportban megfigyelhető, de a nőkre inkább jellemző:

ők ugyanis 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel élik meg a 90 éves kort, mint azok, akik kevésbé optimisták.

A kutatók szerint az eredményeket befolyásolták az olyan életmódbeli tényezők, mint az egészséges élelmiszerek, az embereket körülvevő támogatói hálózat, sőt még a kávéfogyasztás is:

Dr. Dan Liu, a kínai Southern Medical University munkatársa elmondta, hogy azok a felnőttek, akik naponta mérsékelt mennyiségű cukorral édesített kávét ittak, körülbelül 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból kifolyólag és kevesebb eséllyel szenvednek rákban vagy szívbetegségben, mint azok, akik nem kávéznak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
„A férjem halála után megállapították, hogy összetört szív-szindrómám van”
A diagnózis létező betegség, egyes esetekben akár halálos is lehet.

Link másolása

hirdetés

Shannon Dingle házastársa váratlanul, egy családi nyaraláson vesztette életét. A 37 éves édesapa a család hat gyermeke közül hárommal éppen a vízben játszott, amikor egy hullám akkora erővel csapott le rá, hogy három helyen eltört a nyaka – írja az Insider.

Shannonnak sosem voltak szívproblémái a nyaralás előtt, de amikor a tragédia után hazaértek, erős mellkasi fájdalmat érzett. A hat gyermekkel magára maradt nő olyan erős tüneteket produkált, hogy orvoshoz fordult, aki megállapította,

a gyász miatt összetört szív-szindrómában szenved.

A stressz és a bánat miatt a szíve egyes részei ugyanis túlságosan összeszorultak.

„Olyan érzésem volt, mintha egy polip szorosan a szívem köré tekeredne”

– írta az édesanya.

Az összetört szív-szindróma általában átmeneti, pár héttel a történtek után Shanonnak is javultak a tünetei.

hirdetés

De ez nem mindenkinél van így:

előfordul, hogy valaki belehal a gyászba.

Ez történt Joe Garciával, a texasi lövöldözésben meggyilkolt tanárnő férjével is, aki két nappal felesége halála után halt meg szívrohamban.

Nem véletlen tehát, hogy a szomorúságot gyakran ábrázolják kettétört szívekkel:

„Megtanultam, hogy az összetört szív nem egy cuki emoji. Nem vagyunk ilyen szintű gyászra teremtve, néha a szív nem tudja túlélni a fájdalmat”

– fogalmazott Shannon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: