Mégsem olyan egészséges a kókuszzsír?
Mégsem olyan egészséges a kókuszzsír, mint ahogyan az eddig gondoltuk - írja a BBC. A kókuszzsír az elmúlt években egy jóval egészségesebb opcióként vonult be a köztudatba. Az American Heart Association szerint azonban egyetlen komolyan vehető tanulmány sem támasztja alá, hogy a kókuszzsír egészségesebb lenne a vajnál vagy az állati zsiradéknál. Sőt:
szerintük a kókuszzsír tele van telített zsírsavakkal, amelyek növelik a "rossz" koleszterin szintjét a szervezetben.
Mítosz lehet tehát az egészséges kókuszzsír, de egyébként sincs egyszerű dolga annak, aki az egészséges táplálkozás világában szeretne kiigazodni. Általában azt hallani, hogy az állati zsiradékok mind egészségtelenebbek, míg a növényi zsiradékok - így a kókuszzsír is - egészségesebb választásnak számítanak. Azt, hogy egy adott zsiradék mennyire lehet ártalmas a szervezetünkre nézve, arra alapozzuk, hogy mennyi telített zsírsav van benne. A telített zsírsavak ugyanis sokak szerint ártalmasak, bár az igazság szerint
ebben sem teljes az egyetértés a szakemberek körében.
Maradjunk annyiban, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint a telített zsírsavak nem tesznek jót nekünk, ugyanis növelik a "rossz" koleszterin szintjét a szervezetünkben, ezzel pedig a szívbetegségek és a stroke-ok esélye is megnő.
Na már most az AHA tanulmánya szerint
a kókuszzsírban található zsíroknak a 82 százaléka telített,
ez az arány pedig magasabb, mint az állati zsiradékoké. A marha- és disznózsírban például 50 és 39 százalékos ez az arány, míg a vajban 63.
Címkép: Pixabay