Hotdog-orgia a Ráday utcában: végigettük a BudDogot
Ezerrel pörgött Budapesten a finedining- és streetfood-őrület az elmúlt két nyáron, nem győztük kapkodni a fejünket, hogy éppen melyik legendás gyorskaja állóvize kavarodik fel, és vet új hullámokat. Valamikor az év közepén jött el a hot dogok ideje, amikor már egynél több konkrét hotdogozót tudtunk lelkesen ajánlani a virslire éhező külföldinek vagy gasztrohipszternek az utcán. A még tavaly debütált Hot Dog and Cold Beer budapesti zászlóshajója után idén a BudDog öltöztette a virsliket merészebb módon a megszokottnál. Sőt, ami azt illeti nem is virsliket, hanem kolbászokat.
A BudDog jelenleg két helyen operál: az Eiffel téren kialakított új foodtruck-összecsődülésnél (tavasszal és nyáron), és állandó helyükön, a Rádayn lévő Rombuszban. A kínálat ugyanaz, és: lehengerlő.
Az első találkozásomkor a buddogokkal csak arra tudtam gondolni, hogy ezek túl szépek ahhoz, hogy megegyük őket. Ezek ékszerek!
A kolbászkák felvették díszes ruhájukat, és indulnak a bálba. A gondolatmenet továbbgördül a fejemben, és az étvágysablon helyett arra gondolok, hogy legyen tánc, lássuk el lehet-e fogyasztani is, vagy egy tic-tacnyi mennyiséget sikerül beleoktrojálni végül a számba, ahogy az lenni szokott.
A palettán alig több mint fél tucat, de annál izgalmasabb dog foglal helyet. Ezekbe háromféle kolbász figyelhet: a jó paprikás magyaros, a sápadt testű fűszeres bajor, és az ultimate kacsakolbász. Felmerül a kérdés, így még hot dognak nevezhetőek-e, de őszintén szólva nem találtuk sehol a "Hot dog 10 parancsolatot", ami megválaszolná ezt a kérdést.
Lö Kacsa
Fotó: BudDog / Facebook
Ez az a fajta dog, amiből bizony egy is elég a jóllakáshoz, tehát jól meg kell gondolni melyik lesz az. Lö Kacsa. Lezser de elegáns hangzású név, egy lezser de elegáns ízvilágú hot dognak. Rozmaringos kacsakolbász, narancsos mustár, grillezett hagyma, bébispenót és csíra temetkezik a kiflibe. Édes-savanyú ízek és a roppanó kacsa találkozik a szánkban. Az élmény kacsarajongóknak hasonlíthat az első bóléáztatta szerelmes csókra a négy éve kipécézett lányra a szalagavatón.
A betyár dog
Nem hittem a szememnek. A paprikás kolbász rösztitallérral, tejfölös és csípős szósszal, valamint kovászos uborka és kapor a kontent ebben a csodában. Egy komplett újragondolt Tisza menti csárda étlapjának snack-oldala bele lett komponálva. Egyetlen aggodalmam az volt, hogy ennek a monstrumnak az elfogyasztásához négy kéz kellene, de a helyzet korántsem volt ennyire súlyos. Bár a röszti eléggé fickándozott, egy hamar betanulható kisujj-tartással ez jól kompenzálható.
Gusto
Van itt kutya, kérem, az olasz szcénából is a Gusto formájában. pestós-sültpaprikás-rukkolás megoldás kedvez a mediterrán streetfood-rajongóknak. Ha létezne konkrétan digó étel, akkor tuti ez lenne az (bár azt hiszem, létezik konkrétan digó étel, és az a pastrami). Ha valaki esetleg mégsem a pestós-hot dogos hangulatában kelt volna fel reggel, egy padlizsánkrémes-paradicsomos verzió is akad itt, ami talán egy picit pár nekem is meredekebb kombó a kolbászal, nem ezt szavaznám meg az első helyre, de hát ízlések és hotdogok...
Ezeken kívül találunk még szezonális kreációkat, újabban leveseket, sőt hotdog-burgert is. A leendő és aktuális hotdog-fanoknak tehát kihagyhatatlan állomás akár rendszeres ebédmegoldásnak is a Buddog. Ráday utcai telephelyük pedig igen hangulatos elfogyasztóhely még így késő ősszel is.
Ha szívesen megkóstolnád valamelyik BudDog-hotdogot, nyomj egy lájkot!