hirdetés

EGÉSZSÉG

Hónapokig lehetnek, sőt vissza is térhetnek a tünetei a Covidból felépülteknek

Sokaknak a kórházból való távozás után is problémáik vannak tüdőfunkciókkal, a koncentrációval vagy a teljesítőképességgel, illetve gyakran kimerültek is.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Azok sem nyugodhatnak meg teljesen, akik már túlestek a koronavírus általi megbetegedésen, hiszen akár hónapokon keresztül, hullámokban jelentkezhetnek rajtuk újra a Covid-19 tünetei - számolt be róla a Süddeutsche Zeitung.

Joachim Meyer, a München Klinika tüdőgyógyásza és intenzív terápiás főorvosa így nyilatkozott a DPA hírügynökségnek:

sok betegünk számolt be arról, hogy miután felgyógyultak az akut szakaszból, azután sem érzik magukat egészségesnek, sőt egyes tünetek akár hónapokig újra és újra megjelennek náluk.

Sok olyan koronavírusos beteg is van, akiknek, miután elhagyták a kórházat vagy befejezték a kezelésüket, még mindig problémáik vannak a tüdőfunkciókkal, a koncentrációval vagy a teljesítőképességgel. Emellett a gyógyultak nagy számban tapasztalnak hosszú ideig tartó kimerültséget is.

Az orvos úgy gondolja, elmondható, hogy a Covid-19-et visszatérő tünetek és a hullámszerű betegséglefolyás jellemzi.

"Ez egy új betegség, ami marad, és meg kell ismernünk"

– nyilatkozta a főorvos.

hirdetés

Az amerikai kutatók három részre osztják a betegséget.

  • Az akut fertőzés szakasza, az első két hét.
  • Ezt követően gyulladásos betegségek is megjelenhetnek, amik a szervezet túlzott immunválaszát váltják ki. Ebben a fázisban félő, hogy több szerv is súlyosan károsodni fog, a tüdők mellett a vesék és a szív is.
  • A harmadik szakasz a 4. héttel következik, amikor szív- és érrendszeri, neurológiai és pszichológiai szövődmények léphetnek fel.

A mai napig nagy kérdés övezi azt a jelenséget, hogy egyes emberek észre sem veszik, hogy megfertőződtek, mások pedig belehalnak; a szakemberek sem tudják erre a választ.

A főorvos elmondása szerint a betegség súlyosabb lefolyását okozó egyik faktor a nagyobb vírusterhelés.

Ez akkor jelentkezhet, ha az ember nem védekezik a vírus ellen, ezért is nagyon fontos a maszk használata.

A pulmonológus fontosnak tartotta azt is elmondani, hogy a járvány kezdeti protokolljától eltérően, most már a lehető legkésőbbi időpontban teszik invazív lélegeztetőgépre a betegeket.

Ehelyett amíg csak megtehetik, addig nagy mennyiségű oxigént adnak nekik orrszondán vagy maszkon keresztül.

Most már egyre inkább jártasabbak abban, hogy megítéljék, a különböző súlyosságú állapotoknál milyen dózisban érdemes alkalmazni a kortikoszteroidot, amely képes leállítani a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, a citokinvihart. Ezek az új tapasztalatok, felismerések nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb eséllyel éljék túl a koronavírust a súlyos állapotban lévő betegek.

A Telex 10 ezer koronavírusban elhunyt magyar ember adatait elemezte ki, és arra jutottak, hogy lakosságarányosan nézve itthon kifejezetten magas az elhunytak száma, Németországgal ellentétben. Több tényező mellett ennek hátterében az is állhat, hogy Magyarországon túl hamar teszik invazív lélegeztetőgépre a betegeket.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ekkor kaphatod meg a koronavírus elleni oltást – egy netes kalkulátor kiszámolja

Csak néhány kérdésre kell válaszolni, és az online számológép a jelenlegi oltási tempó és vakcinamennyiség alapján megmondja, mikor kerülhetsz sorra és mennyien lehetnek előtted.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. február 17.

hirdetés

Megjelent az interneten egy olyan oldal, ahol néhány adat megadása után kiszámolják neked, hogy várhatóan mikor kerülhetsz sorra a koronavírus elleni oltásban, ha regisztráltál, és hányan vannak még előtted. Már a facebookozók körében is elkezdett terjedni az Omni Calculator névre hallgató online számológép, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett prioritási sorrendet, a Központi Statisztikai Hivatal hetente frissülő oltási hajlandóság felmérését és a már beoltott lakosok számának alakulását veszi alapul.

Csak néhány kérdésre kell válaszolni ahhoz, hogy kiderüljön, nagyjából mikorra számíthatsz a vakcinára.

• Hány éves vagy?

• Idősek otthonában élsz/dolgozol?

• Várandós vagy?

hirdetés

• Egészségügyben dolgozol?

• Kritikus infrastruktúrában dolgozol?

• Krónikus betegségben szenvedsz?

• Rendvédelmi/közigazgatási szervnél dolgozol?

Ezután ki lehet választani, hogy mi alapján számolja a kalkulátor az oltási kapacitást: a legfrissebb napi adat, hétnapos csúszóátlag, a napi átlag, vagy a beoltottak száma per nap/per hét/per hónap/per év alapján.

A megadott paraméterek alapján a kalkulátor végül megmondja, hogy nagyjából hányan várakoznak előtted a vakcinára, és várhatóan mikor kaphatod meg az első, illetve a második oltást.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a számológép a mostani oltási tempót és a jelenleg rendelkezésre álló vakcinamennyiséget veszi figyelembe, ezért a becslés folyamatosan változhat majd a vakcinamennyiség növekedésével/csökkenésével és az oltási tempó gyorsulásával/lassulásával.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG

Vakcina kérdezz-felelek: melyik vakcinával oltatná be magát a kutató-biológus?

A Szeretlek Magyarország új videósorozatában bárki bármit megkérdezhet a szakértőktől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Járókelőket kértünk meg, mondják el, mit kérdeznének egy kutató-biológustól a vakcinákról, ha lehetőségük lenne rá.

Aztán megkerestük a Németországban élő Dr. Boros Gábort, akinek molekuláris kutató-biológusként nagy szerepe volt a Pfizer/BioNtech oltóanyagának létrehozásában, és aki készséggel válaszolt a kérdésekre.

VIDEÓ:Vakcina kérdezz-felek 1. rész

Magyarországon jelenleg 5 különböző vakcina kapta meg a hatóságok engedélyét. A Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS alapú oltóanyagát, az AstraZeneca/Oxford és a Szputnyik V vektorvakcinákat, valamint szerdától már a kínai Sinopharm elölt vírust tartalmazó oltását is használják.

Ha önnek is van olyan kérdése bármelyik oltóanyaggal kapcsolatban, amelyre szeretné megkapni a választ egy szakembertől, küldje el nekünk egy rövid videóban, amit akár a telefonjával is rögzíthet, az [email protected] címre.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Önként vállalta az angol fiú, hogy megfertőzzék a koronavírussal: „Ha nagyon beteg leszek, akkor is megéri”

A 18 éves fiú egyike annak a 90 önkéntes fiatalnak, akik egy eddig egyedülálló kísérletben vesznek majd részt.
Fotó: Alastair Fraser-Urquhart/Facebook - szmo.hu
2021. február 18.

hirdetés

Márciusban indul Angliában az első olyan emberkísérlet a világon, amely során szándékosan fertőznek meg embereket a koronavírussal vizsgálati célból - írja az Independent.

A brit kormány vakcina-munkacsoportja által vezetett kutatás a londoni Royal Free Hospital kórházban zajlik majd

90 fiatal önkéntes részvételével, akiknek az orrába fecskendezik majd a vírust, és figyelemmel kísérik, hogyan reagál rá a testük. A tudósok azt remélik, hogy a kísérlet eredményei hasznosak lehetnek az új kezelések, gyógymódok és oltások kifejlesztéséhez.

A programban csak fiatal felnőttek vesznek részt, hiszen náluk a legkisebb a kockázata a súlyos megbetegedésnek. Ugyanakkor egy becslés szerint 100-ból egy 18-30 közötti embernél hosszabb távon megmaradhatnak a vírus olyan kellemetlen velejárói, mint például az íz- és szagvesztés, a rendszeres légszomj és a durva fáradtság. Ez a kockázat az önkénteseknél is fennáll, ráadásul nem lehet tudni előre, hogy hogy fogják viselni a fertőzést.

A résztvevőknek 16 napig kell karanténban maradniuk, többször tesztelik majd őket, és persze számos vizsgálatot végeznek majd rajtuk. Szolgálataikért 4500 fontot fizetnek, ami 1,8 millió forintnak felel meg.

Ez azonban nem a pénzről szól, hanem sokkal több annál - mondja az egyik önkéntes, Alastair Fraser-Urquhart. Arra a kérdésre, hogy miért jelentkezik egy egészséges 18 éves fiú arra, hogy megfertőzzék egy olyan vírussal, ami már milliókat ölt meg és rengeteg embernek okozott komoly egészségügyi problémákat, azt mondta, hogy nincs jó válasza.

hirdetés
Bár a kísérlet nyilván sok kockázattal jár, szerinte sokkal fontosabb az, hogy nagyon hasznos lesz a járvány elleni harchoz.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Lényegében hatástalan a C-vitamin a koronavírussal szemben

A John Hopkins egyetem kutatása szerint a hagyományos influenzával szemben a Covid lefolyását még kis mértékben sem befolyásolja a nagydózisú vitaminbevitel.
Fotó: Ivabalk / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. február 13.

hirdetés

A témában folytatott első randomizált klinikai vizsgálat alapján a C-vitamin és a cink nem enyhítik a COVID-19 tüneteit – írja a CNN-re hivatkozva a 24.hu. A tanulmány szerint a vitaminok még nagy dózisban sem befolyásolják a betegség lefolyását.

Az influenzával szemben tehát a a szintén vírusos eredetű Covid-19 megbetegedés ellen nem hasznos a C-vitamin.

Dr. Erin Michos, a John Hopkins Egyetem munkatársa és kollégái 214 páciensnek adták magas dózisban az egyik anyagot vagy a kettő kombinációját. A résztvevők mind olyan felnőttek voltak, akik otthon lábadoztak. Egy másik csoportban hagyományos kezelési módszereket, így pihenést, bőséges folyadékpótlást és lázcsillapítást alkalmaztak.

A vitaminokat használt kísérleti alanyok semmivel nem szenvedtek kevesebbet a betegségtől, mint a referenciacsoport, sőt a magas C-vitamin- és cinkbeviteltől gyakrabban panaszkodtak hányingerre, hasmenésre és gyomorgörcsre.

A C-vitamin és a cink ettől függetlenül hasznos immunrendszer-erősítőnek számít, de megbetegedés esetén, úgy tűnik, csak a "hagyományos", régóta velünk lévő betegségek esetén hasznos. A szakértők világszerte folytatják a COVID-19 potenciális kezeléseinek vizsgálatát, több kutató a D-vitaminnal is kísérletezik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: