EGÉSZSÉG
A Rovatból

Hisztamin intolerancia: honnan tudhatjuk biztosan, hogy tényleg érint minket?

A Semmelweis Egyetem tanársegédje, dr. Gönczi Lóránt arra hívja fel a figyelmet, hogy sokan élhetnek téves diagnózissal.

Link másolása

Az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, aki hisztamin intolerancia diagnózisa miatt szigorú diétára kényszerülnek, mert egy vérvizsgálat az úgynevezett DAO enzim csökkenését mutatta a szervezetükben. Az aktuális kutatások szerint a hisztamin intolerancia megállapításához azonban egyetlen laborvizsgálat nem elegendő, és nem áll rendelkezésre jelenleg egyetlen kiforrott diagnosztikus módszer sem a kórkép fennállásának igazolására.

Mi is az a hisztamin?

A hisztamin részben a szervezetünk immunsejtjeiben termelődő, allergiás reakciók során élettani folyamatokban részt vevő, részben pedig bizonyos élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő természetes anyag (úgynevezett biogén amin), amely lebontásáért a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Ha ennek működése valamilyen okból gátolt, vagy hiányos, akkor lassul a hisztamin lebontása a szervezetben, és az élelmiszerekkel magasabb koncentrációban bekerülő hisztamin esetlegesen allergiaszerű tüneteket okozhat.

„Az elmúlt két évben ugrásszerűen elterjedt az a magánlaborokban végzett teszt, amely során a DAO enzim aktivitását határozzák meg a vérben, és annak csökkenésekor hisztamin intoleranciát állapítanak meg. E mögött azonban nagyon kevés tudományos kutatás áll, és azok eredménye sem egyértelmű."

"A hisztamin intoleranciára jellemző tünetek és a DAO enzim mért aktivitása között nem áll fenn szoros kapcsolat. Ezt részben az is magyarázza, hogy az enzim aktuális aktivitását sok külső tényező, például alkoholfogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek is befolyásolják” – mondja dr. Gönczi Lóránt.

Milyen tüneteket okozhat a hisztamin intolerancia?

A Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika tanársegédje hozzáteszi: ha a hisztamint nagy mennyiségben visszük be a szervezetbe, akkor bármely egészséges emberben okozhat panaszokat. Egy ismert és dokumentált, de ritka kórkép a hisztamin mérgezés (hisztamin intoxikáció), amely során súlyos ételallergiához hasonló tünetek alakulnak ki a betegekben, például bizonyos halkonzervek (makrélafélék) fogyasztása után, hiszen ezek kimondottan nagy mennyiségben tartalmazhatnak hisztamint.

"Az ételallergiák esetében 20-40 percen belül jelentkeznek a bőrtünetek, úgy mint bőrpír, viszketés, illetve gasztroenterológiai tünetek, többek között hányinger, hányás, hasmenés. Ha bőrtünetek nem lépnek fel, és a beteg csak étkezés utáni hasmenésre, rosszullétre, émelygésre panaszkodik, akkor még sokkal több kórkép jöhet szóba, vagyis a diagnózis még nehezebben határozható meg" – ismerteti az orvos.

"Mi is sok olyan beteget láttunk már, aki úgy érkezett a hisztamin intolerancia diagnózisával, hogy volt egy alacsonyabb DAO laborenzim értéke, és az egyetlen panasza az étkezés utáni émelygés volt, vagyis a hisztamin intolerancia diagnózisát a klinikai tünetek nem támasztották alá."

Hogyan lehet megállapítani a hisztamin intoleranciát?

A hisztamin intolerancia fennállását három lépcsőben lehet vizsgálni. Első lépcsőben szükséges az anamnézis felvétele és a klasszikus ételallergia, illetve egyéb, ételallergiához hasonló tüneteket okozó ritka betegségek kizárása (pl. masztocitózis és karcinoid szindróma). Ha ez megtörtént, akkor következő lépcsőként hisztamin kizárásos diétát kell tartani, és diétás naplót vezetni. A magas hisztamin tartalmú ételek: az olajos halak, makrélafélék, érlelt sajtok, szárazon érlelt húsok, kolbászok, bizonyos zöldségek, például a spenót, a paradicsom vagy a savanyú káposzta, illetve a sör és a bor.

"Alapvetően ezeket az élelmiszereket kell elhagyni, mert bár egyéb élelmiszercsoportok is tartalmaznak hisztamint, de jóval kisebb mértékben. A diétás napló és a hisztamin kizárásos diéta során kiderül, hogy melyik élelmiszercsoport okoz panaszt a betegnél. A szakmai közlemények csak utolsó lépcsőként, és pusztán komplementer tesztként, kiegészítő vizsgálatként javasolják a DAO-enzim meghatározását" – ismerteti dr. Gönczi Lóránt.

A doktor arra is kitér, hogy 2017-ben a német és svájci allergológiai társaság kiadott egy állásfoglalást, ami leírja, hogy pusztán a DAO-enzim meghatározása során nincs elegendő bizonyíték a hisztamin intolerancia diagnózisának felállítására, ezért önmagában nem használható sem a betegség megerősítésére, sem annak kizárásra.

„Összességében elmondható, hogy a hisztamin valódi lebontási zavarából származó kórkép minden valószínűség szerint igen ritka, és nem mutat szoros kapcsolatot a vér DAO enzim szintjével” – fűzi hozzá a tanársegéd. Azt is említi, hogy a hisztamin intolerancia tünetegyüttesét nehéz lehet elkülöníteni egy új, fel nem tárt ételallergiától, mely felnőtt korban szintén nagyon ritka.

Ha a gyomor-bélrendszeri panaszok bőrtünetek nélkül jelentkeznek, – ami nem típusos hisztamin intolerancia esetén – akkor az irritábilis bél szindrómától (IBS) kell elkülöníteni. Pusztán az enzimaktivitás mérési eredményére alapozva sok IBS-ben szenvedő betegnél állíthatják fel tévesen a hisztamin intolerancia diagnózisát, ami miatt feleslegesen vezetnek be diétás szigorításokat, ez a betegek életét nehezebbé teszi, de hosszútávon nem javítja a klinikai tüneteket.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Figyelem! Ezt kell tenni, ha megcsípett minket a nílusi szúnyog
Már 15-re emelkedett a hazai esetek száma, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kiadott egy közleményt, amelyben leírják, hogy mit kell tenni, ha megcsípett minket a nyugat-nílusi szúnyog.

Link másolása

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A leginkább idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel.

Az NNGYK emiatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Ezeket ajánlják:

- Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet.

- A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat.

- A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent.

- Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket.

- Ha pedig 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

(Forrás: MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
A Rovatból
Elkeserítő eredményre jutottak a kutatók: egyre több a fiatal rákbeteg
A szakemberek egyelőre nem találtak egyértelmű magyarázatot az ijesztő jelenségre.

Link másolása

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arra az elkeserítő következtetésre jutott, hogy az utóbbi években megnőtt a fiatalok körében a rákos megbetegedések aránya.

Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái az amerikai helyzetet mérték fel, azonban korábban a világ más régióiban is hasonló trendeket fedeztek fel.

Az adatok szerint ugyan a legnagyobb kockázat a rák kialakulása kapcsán továbbra is az életkor, azonban a fiatalok is egyre gyakrabban szenvednek rákos megbetegedéstől, amire egyelőre nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni.

A lehetséges indokok között szerepel a megváltozott életmód és a rossz alvási szokások, az elhízás, az antibiotikum-túlhasználat, illetve a légszennyezés is.

A kutatók 2010 és 2019 között több mint 562 ezer fiatal felnőttet azonosítottak, akiknél kimutatták a rákot, a tendencia pedig egyértelműen romló: 2019-re az 50 év alatti korosztályban 100 ezer személyre vetítve hárommal több új esetet regisztráltak, mint 2010-ben.

2019-ben a bélrák volt a leggyakoribb ráktípus a fiatal felnőttek körében, de egyébként is a gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leglátványosabb a növekedés.

(via 24.hu, ScienceAlert)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Demenciát állapítottak meg a 7 éves kislánynál egy rutin szemvizsgálat után
Isla Edwardsnál 2021-ben diagnosztizálták a súlyos betegséget. Azóta a kislány már a látása 90 százalékát elvesztette.

Link másolása

Minden szülő legnagyobb rémálma vált valóra a texasi Isla Edwards családjában: a kislányt egy rutinvizsgálatra vitték, amikor kiderült, hogy súlyos betegségben szenved. Kiderült, hogy a gyermek demenciás.

A gyermekkori demenciát sajnos nem lehet gyógyítani, ráadásul az orvosok is csak annyit tudnak tenni, hogy megpróbálják enyhíteni a tüneteket.

A Ladbible cikke szerint Isla 2021 márciusában, hétévesen vett részt egy rutin szemvizsgálaton az iskolájában, mert arról panaszkodott, hogy távolra kissé homályosan lát.

A vizsgálat után az orvosok azt javasolták, hogy azonnal forduljanak szemészorvoshoz, ezt az édesanyja, Jacquelyn Stockdale meg is tette, de sajnos nagyon rossz híreket kapott, amikor kijöttek a vizsgálatról.

Az orvosok azt közölték az édesanyával, hogy Isla egy ritka és nagyon súlyos betegségben, egy úgynevezett Batten-kórban szenved. Ez a súlyos betegség gyermekkori demenciát, vakságot és korai halált is okozhat.

Ez egy nagyon ritka, rendkívül pusztító halálos betegség, amelyre sajnálatosan nincs gyógymód.

A doktorok azt mondták az édesanyának, hogy Isla hamarosan teljesen elveszíti majd a látását, mentális állapota hanyatlásnak indul, és fizikai képességei is romlani fognak.

A diagnózis óta eltelt időszak alatt Isla már 90 százalékát elvesztette a látásának, de a szülők szerint a kislány jól tartja magát, és alkalmazkodik a körülményekhez, amennyire lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
A gyerekek körében is tarol a koronavírus új variánsa, a gyermekorvos szerint azonban komoly aggodalomra egyelőre nincsen ok
Dr. Havasi Katalin szerint a szülők néha kicsit megijednek, amikor kiderül, hogy koronavírusról van szó, de speciális terápia nincs, és pár nap pihenés segít. A virológus is azt mondja, hogy tömeges tragédiáktól most nem kell tartani.
Fotó: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2023. szeptember 20.


Link másolása

Augusztus végén Magyarországon is azonosították a koronavírus egyik új variánsát, az Erist. Az országban a legutóbbi jelentések szerint több helyen is nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, az iskolákból pedig egyre több gyerek hiányzik náthára jellemző tünetekkel a melegebb szeptemberi idő ellenére.

Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondja, megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél hirtelen magas láz jelentkezik. Elsősorban a nagyobb gyerekek között vált gyakoribbá a felső légúti tünetekkel, fejfájással, gyengeséggel járó fertőzés, ami azonban egy-két nap alatt lezajlik, különösebb utóbetegségek nélkül.

Azoknál, akik igazoltan a koronavírust kapták el, gyakori tünet a kötőhártya-gyulladás is.

Idén tavasszal a mostaninál jóval több súlyosabb esettel találkoztak a gyerekorvosok, akkor ugyanis az influenza, a Covid és az RSV-vírus keveredett egymással. Ez sokaknál légzési nehezítettséghez és az elhúzódó tünetekhez vezetett.

Az Eris esetében a gyerekeknél kórházi kezelésre vagy lélegezetőgép alkalmazására eddig nem volt szükség. A doktornő szerint a szülők néha kicsit megijednek, amikor kiderül, hogy koronavírus-fertőzés okozza a gyermekük tüneteit.

„Ilyenkor igyekszünk megnyugtatni őket, hogy ez nem jelent semmiben különbséget, ezzel együtt kell, hogy éljünk.”

A beteg gyerekekkel otthon a szülők ugyanazt tudják tenni, mint a többi vírusfertőzésnél, nincs speciális terápia vagy nincs speciális eljárásrend.

„Amikor lázas és beteg a gyerek, akkor pár napot pihenjen otthon, ne menjen közösségbe, ne menjen a barátok közé. Ugyanez vonatkozik a szülőkre is, és akkor ők is gyorsabban túl lesznek rajta, és talán a terjedés sebességét is csökkenthetjük"

- mondja a gyermekorvos.

Dr. Havasi Katalin abban bízik, hogy az Eris egy olyan emlékeztető védőoltásként fog működni, amely nem jár súlyos tünetekkel, azonban a koronavírus elleni védettségre emlékezteti a szervezetet, így egy esetleges újabb, súlyosabb tüneteket okozó variáns megjelenésekor kevesebb súlyos tünettel rendelkező beteggel fognak majd találkozni.

A poszt-COVID kialakulásának esélyeiről a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint egyelőre korai lenne még nyilatkozni, mert az később, akár enyhe lefolyású betegség után is jelentkezhet.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kérdésünkre azt írta, országos járványról jelenleg nem lehet beszélni.

Az Eris variáns fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

A megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetekkel: lázzal, fejfájással, orrfolyással, torokfájással, izom- és ízületi fájdalommal, gyengeséggel jelentkezik.

Boldogkői Zsolt virológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója azt mondja,

elképzelhető, hogy nagyon beindul a vírus és magasak lesznek az esetszámok, de attól semmiképpen nem kell tartani, hogy tömeges tragédiák lesznek a kórházakban, mint például a delta variánsnál, mert egyrészt a vírus legyengült, másrészt pedig bizonyos fokú védelem megmaradt az emberekben.

Az Eris mellett egyébként megjelent egy másik új variáns is a világban, a Pirola. Ezt Magyarországon még nem mutattak ki, de a virológus szerint ettől még egyáltalán nem biztos, hogy nincs jelen az országban.

A szakértő azt mondja, főként az időseket, illetve az immunbetegeket veszélyeztetheti komolyan az Eris. Mivel omikron-variánsról van szó, ezért a Pfizer- és a Moderna-vakcinák is hatásosak lehetnek, mivel a Modernának van kifejezetten az eredeti omikronra kifejlesztett oltása, a Pfizer pedig egy kevert vakcinát fejlesztett, amely az eredeti vuhani vírus mellett tartalmazza az omikront.

A virológus szerint a vírus abba az irányba fejlődött, hogy

a vakcinák már nem nagyon tudják meggátolni, hogy valaki elkapja a fertőzést, viszont nem kerülnek az emberek kórházba, illetve lélegeztetőgépen nem halnak meg olyan gyakorisággal, mint azok, akik nem vették fel korábban az oltást.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető.

Link másolása
KÖVESS MINKET: