hirdetés

EGÉSZSÉG

„Ez egy ketyegő időzített bomba” – 10 évig szenvedett mellimplantátum-betegségben

„29 évesen úgy éreztem, minden levegővétel több, mint amit a testem el tud viselni” – mondta az amerikai nő, akinek egy évtized kellett, hogy rájöjjön, mi okozza a szörnyű tüneteket.
fotó:unsplash/Philippe Spitalier - szmo.hu
2020. december 20.

hirdetés

"Azt hittem meghalok, a testem üvöltött, hogy szabaduljak meg tőlük, ez egy ketyegő időzített bomba volt" - nyilatkozta egy mellimplantátum-betegségben szenvedő amerikai nő a lovewhatmatters portálnak.

„Soha nem gondoltam volna, hogy a mellimplantátumok miatt gondolok majd az öngyilkosságra. 29 évesen úgy éreztem, minden levegővétel több, mint amit a testem el tud viselni."

"19 éves voltam, fitatal és naív, amikor besétáltam egy plasztikai sebész rendelőjébe, hogy mellinplantátumot csináltassak. Soha senki nem mondott semmit a mellemről, csak volt egy enyhe aszimetriám és ezt felerősítettem a fejemben, és gondoltam jó megoldás lesz az implantátum" - kezdte történetét az amerikai Miss K.

"Az implantátumok olyan ártatlannak és gyönyörűnek tűntek a sebész asztalán. Az orvos, aki egyébként egy családi barát volt, elmagyarázta a műtét kockázatait, beszélt a fertőzésekről, a műtéti hegekről" - mesélte az asszony, majd hozzátette: az orvos azt mondta, hogy az implantátumok tökéletesen biztonságosak és hosszú évtizedekig fognak tartani.

"Amikor felébredtem a műtét után megjött az önbizalmam. Lenéztem, és láttam, hogy az aszimmetria már nem volt észrevehető. A műtét okozta fájdalom és az implantátumok súlya kis ár volt azért, hogy jól éreztem magam a testemben. Szerencsére gyorsan és gond nélkül gyógyultam meg. Az egészségügyi problémáim azonban nem sokkal később el is kezdődtek."

hirdetés

"A műtét előtt teljesen egészséges fiatal nő voltam. Volt egy ártalmatlan vesekövem, és 17 évesen vakbélműtétem, de ennyi. Aztán a mellműtét után néhány hónappal pánikrohamok kezdődtek. Az elsőre élénken emlékszem, és félelmetes volt" - magyarázta a lapnak Miss K.

"Éjjel egyedül olvastam otthon a kis lakásomban, amikor a szívem hirtelen kalapálni kezdett. A végtagjaim kihűltek és zsibbadtak, nem éreztem az ujjaim hegyét vagy az ajkaimat, és éreztem, hogy elájulok. Hívtam a mentőket de mire kiértek a roham elmúlt."

"Aztán hasonló rohamok jöttek, egyre több, éveken keresztül. Egyszer vezetés közben minden elsötétült. Apám eljött értem és kórházba vitt. Az ügyeletes azt mondta: pszichiáterhez kell mennem. Hivatalosan is depressziós lettem. Felírtak antidepresszánst és próbáltuk a rohamok gyakoriságát csökkenteni" – mesélte a nő.

"2012-ben elkezdett hullani a hajam, néhány évvel később már az izületeim is fájtak, pedig nem erőltettem meg a testem. Több szakembert is felkerestem, de senki sem tudott magyarázatot adni a tünetekre."

"Aztán észrevettem, hogyha megérintem a bal mellem, fájni kezd a bordáimnál. Megnéztem az interneten, hogy esetleg ilyenkor cserélni kell-e, vagy valami szövődmény. Amit találtam, magyarázatot adott az elmúlt évek gyötrelmeire" - tette hozzá az asszony.

"Mellimplantátum-betegség. Szinte hihetetlen volt látni a rengeteg cikket, azokról a nőkről, akik éppen olyan tünetekkel küzdöttek, mint én. Észrevettem, hogy minden nőben, akiről olvastam, három közös dolog van. Mindegyiknek volt mellimplantátuma, az orvosok nem találtak megoldást a szorongásos tüneteikre, és minden bajuk elmúlt, miután kivették az implantátumukat. Arra gondoltam, nálam is ez lehet a megoldás."

"Azonnal felvettem a kapcsolatot több orvossal is. Nem értették, miről beszélek, azt mondták, ezek a problémák csak a fejemben vannak. Azt hittem, megőrülök" - folytatta a történetét az amerikai nő.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Ekkor kaphatod meg a koronavírus elleni oltást – egy netes kalkulátor kiszámolja

Csak néhány kérdésre kell válaszolni, és az online számológép a jelenlegi oltási tempó és vakcinamennyiség alapján megmondja, mikor kerülhetsz sorra és mennyien lehetnek előtted.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. február 17.

hirdetés

Megjelent az interneten egy olyan oldal, ahol néhány adat megadása után kiszámolják neked, hogy várhatóan mikor kerülhetsz sorra a koronavírus elleni oltásban, ha regisztráltál, és hányan vannak még előtted. Már a facebookozók körében is elkezdett terjedni az Omni Calculator névre hallgató online számológép, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett prioritási sorrendet, a Központi Statisztikai Hivatal hetente frissülő oltási hajlandóság felmérését és a már beoltott lakosok számának alakulását veszi alapul.

Csak néhány kérdésre kell válaszolni ahhoz, hogy kiderüljön, nagyjából mikorra számíthatsz a vakcinára.

• Hány éves vagy?

• Idősek otthonában élsz/dolgozol?

• Várandós vagy?

hirdetés

• Egészségügyben dolgozol?

• Kritikus infrastruktúrában dolgozol?

• Krónikus betegségben szenvedsz?

• Rendvédelmi/közigazgatási szervnél dolgozol?

Ezután ki lehet választani, hogy mi alapján számolja a kalkulátor az oltási kapacitást: a legfrissebb napi adat, hétnapos csúszóátlag, a napi átlag, vagy a beoltottak száma per nap/per hét/per hónap/per év alapján.

A megadott paraméterek alapján a kalkulátor végül megmondja, hogy nagyjából hányan várakoznak előtted a vakcinára, és várhatóan mikor kaphatod meg az első, illetve a második oltást.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a számológép a mostani oltási tempót és a jelenleg rendelkezésre álló vakcinamennyiséget veszi figyelembe, ezért a becslés folyamatosan változhat majd a vakcinamennyiség növekedésével/csökkenésével és az oltási tempó gyorsulásával/lassulásával.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG

Vakcina kérdezz-felelek: melyik vakcinával oltatná be magát a kutató-biológus?

A Szeretlek Magyarország új videósorozatában bárki bármit megkérdezhet a szakértőktől.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 21.

hirdetés

Járókelőket kértünk meg, mondják el, mit kérdeznének egy kutató-biológustól a vakcinákról, ha lehetőségük lenne rá.

Aztán megkerestük a Németországban élő Dr. Boros Gábort, akinek molekuláris kutató-biológusként nagy szerepe volt a Pfizer/BioNtech oltóanyagának létrehozásában, és aki készséggel válaszolt a kérdésekre.

VIDEÓ:Vakcina kérdezz-felek 1. rész

Magyarországon jelenleg 5 különböző vakcina kapta meg a hatóságok engedélyét. A Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS alapú oltóanyagát, az AstraZeneca/Oxford és a Szputnyik V vektorvakcinákat, valamint szerdától már a kínai Sinopharm elölt vírust tartalmazó oltását is használják.

Ha önnek is van olyan kérdése bármelyik oltóanyaggal kapcsolatban, amelyre szeretné megkapni a választ egy szakembertől, küldje el nekünk egy rövid videóban, amit akár a telefonjával is rögzíthet, az [email protected] címre.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Önként vállalta az angol fiú, hogy megfertőzzék a koronavírussal: „Ha nagyon beteg leszek, akkor is megéri”

A 18 éves fiú egyike annak a 90 önkéntes fiatalnak, akik egy eddig egyedülálló kísérletben vesznek majd részt.
Fotó: Alastair Fraser-Urquhart/Facebook - szmo.hu
2021. február 18.

hirdetés

Márciusban indul Angliában az első olyan emberkísérlet a világon, amely során szándékosan fertőznek meg embereket a koronavírussal vizsgálati célból - írja az Independent.

A brit kormány vakcina-munkacsoportja által vezetett kutatás a londoni Royal Free Hospital kórházban zajlik majd

90 fiatal önkéntes részvételével, akiknek az orrába fecskendezik majd a vírust, és figyelemmel kísérik, hogyan reagál rá a testük. A tudósok azt remélik, hogy a kísérlet eredményei hasznosak lehetnek az új kezelések, gyógymódok és oltások kifejlesztéséhez.

A programban csak fiatal felnőttek vesznek részt, hiszen náluk a legkisebb a kockázata a súlyos megbetegedésnek. Ugyanakkor egy becslés szerint 100-ból egy 18-30 közötti embernél hosszabb távon megmaradhatnak a vírus olyan kellemetlen velejárói, mint például az íz- és szagvesztés, a rendszeres légszomj és a durva fáradtság. Ez a kockázat az önkénteseknél is fennáll, ráadásul nem lehet tudni előre, hogy hogy fogják viselni a fertőzést.

A résztvevőknek 16 napig kell karanténban maradniuk, többször tesztelik majd őket, és persze számos vizsgálatot végeznek majd rajtuk. Szolgálataikért 4500 fontot fizetnek, ami 1,8 millió forintnak felel meg.

Ez azonban nem a pénzről szól, hanem sokkal több annál - mondja az egyik önkéntes, Alastair Fraser-Urquhart. Arra a kérdésre, hogy miért jelentkezik egy egészséges 18 éves fiú arra, hogy megfertőzzék egy olyan vírussal, ami már milliókat ölt meg és rengeteg embernek okozott komoly egészségügyi problémákat, azt mondta, hogy nincs jó válasza.

hirdetés
Bár a kísérlet nyilván sok kockázattal jár, szerinte sokkal fontosabb az, hogy nagyon hasznos lesz a járvány elleni harchoz.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Lényegében hatástalan a C-vitamin a koronavírussal szemben

A John Hopkins egyetem kutatása szerint a hagyományos influenzával szemben a Covid lefolyását még kis mértékben sem befolyásolja a nagydózisú vitaminbevitel.
Fotó: Ivabalk / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. február 13.

hirdetés

A témában folytatott első randomizált klinikai vizsgálat alapján a C-vitamin és a cink nem enyhítik a COVID-19 tüneteit – írja a CNN-re hivatkozva a 24.hu. A tanulmány szerint a vitaminok még nagy dózisban sem befolyásolják a betegség lefolyását.

Az influenzával szemben tehát a a szintén vírusos eredetű Covid-19 megbetegedés ellen nem hasznos a C-vitamin.

Dr. Erin Michos, a John Hopkins Egyetem munkatársa és kollégái 214 páciensnek adták magas dózisban az egyik anyagot vagy a kettő kombinációját. A résztvevők mind olyan felnőttek voltak, akik otthon lábadoztak. Egy másik csoportban hagyományos kezelési módszereket, így pihenést, bőséges folyadékpótlást és lázcsillapítást alkalmaztak.

A vitaminokat használt kísérleti alanyok semmivel nem szenvedtek kevesebbet a betegségtől, mint a referenciacsoport, sőt a magas C-vitamin- és cinkbeviteltől gyakrabban panaszkodtak hányingerre, hasmenésre és gyomorgörcsre.

A C-vitamin és a cink ettől függetlenül hasznos immunrendszer-erősítőnek számít, de megbetegedés esetén, úgy tűnik, csak a "hagyományos", régóta velünk lévő betegségek esetén hasznos. A szakértők világszerte folytatják a COVID-19 potenciális kezeléseinek vizsgálatát, több kutató a D-vitaminnal is kísérletezik.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: