EGÉSZSÉG
A Rovatból

Egy HIV-gyógyszer segíthet fiatalon tartani az agyat idős korban is

Egy HIV-gyógyszerről kimutatták, hogy javítja az idősödő egerek emlékezetét. Az eredmények segíthetnek feltárni, hogy az emberi agy miként emlékszik vissza az események kontextuális környezetére, és miért válik ez nehezebbé az életkor előrehaladtával.

Link másolása

A Maravirok néven ismert HIV-gyógyszer hatással van a CCR5 névre keresztelt sejtfehérjére, amely a fehérvérsejtek felszínén helyezkedik el. Amikor a HIV-vírus ezen receptorok egyikéhez kapcsolódik, bejuthat a sejtbe és elszaporodhat. Viszont, ha a Maraviroc előbb ér oda, elzárhatja előle a bejáratot – írja a ScienceAlert.

Egy egérkísérlet kimutatta, hogy a gyógyszernek áttörő hatása van az emlékezetben résztvevő sejtekre.

A kutatók észrevették, hogy amikor az egerek öregszenek, megnő a CCR5 expressziója a hipokampuszuk neuronjaiban – ez a memória központja, de a CCR5 expresszió növekedése megnehezíti a neuronok számára, hogy az állatok összekapcsolják egymással az emlékeket.

Amikor a kutatók összehasonlították ezeket az öregedő egereket a többiekkel, rájöttek, hogy az utóbbi csoport könnyebben kapcsolta össze azokat az emlékeket, amelyeket között hosszabb idő telt el.

Az emlékek ebben az esetben leginkább a félelemen alapultak.

Az egereket kivették a megszokott ketrecükből, és új környezetbe helyezték, később pedig ismét áthelyezték őket. Az állatok sokkot kaptak az új helyen, majd ismét visszatették őket a legelső helyre, hogy megnézzék, mi történik. A fiatalabb egerek között a kutatók magasabb arányban érzékeltek sokkot, a magas CCR5 expressziójú állatok esetében azonban összességében alacsonyabb volt a félelem.

Egyik egér sem volt képes olyan hatékonyan összekapcsolni az érzelmi alapú emlékeket egymással, ha két vagy több nap után helyezték át őket – kivéve azokat az állatokat, akiknél hatástalanították a CCR5-öt.

Az agyban nem minden emlék kapcsolódik egymáshoz: néhányat külön kell választani a hatékonyság fenntartásához, ezért a CCR5 szerepe az, hogy segítsen elfelejteni a lényegtelen információkat. A kor előrehaladtával az emlősöknél azonban a CCR5 már nem működik jól, és egy bizonyos ponton még a szorosan kapcsolódó összefüggésekre sem emlékszünk.

Az idősebb egerek esetében sikerült a Maraviroc gyógyszerrel elősegíteni az emlékek összekapcsolását. Ha ezek a kísérletek az embereknél is pozitív eredményeket érnek el, akkor a jövőben a CCR5 lehet a célpont az emlékezetzavarban szenvedők kezelésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Figyelem! Ezt kell tenni, ha megcsípett minket a nílusi szúnyog
Már 15-re emelkedett a hazai esetek száma, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kiadott egy közleményt, amelyben leírják, hogy mit kell tenni, ha megcsípett minket a nyugat-nílusi szúnyog.

Link másolása

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A leginkább idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel.

Az NNGYK emiatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Ezeket ajánlják:

- Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet.

- A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat.

- A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent.

- Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket.

- Ha pedig 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

(Forrás: MTI)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Túlélte a halálos húsevő baktériumot, ami kertészkedés közben juthatott be a szervezetébe
Az antibiotikumokkal és oxigénterápiával kezelt ausztrál nő túlélte a szarvasmarhák és juhok feketeláb-betegségét okozó baktérium okozta fertőzést, ő az első ilyen ember.

Link másolása

A nő orvosai ezen a héten tették közzé az esetet a Medical Journal of Australia című orvosi folyóiratban, miután a másik két ismert emberi eset - az egyik az Egyesült Államokban, a másik Japánban - halálos kimenetelűnek bizonyult.

Dr. Ria Ko, a cikk vezető szerzője, a sydney-i Prince of Wales Kórház orvosa volt, amikor a 48 éves nő tavaly többszervi elégtelenséggel, többek között máj- és veseelégtelenséggel, valamint nagyon alacsony vérnyomással jelentkezett.

A nőt azonnal felvették az intenzív osztályra hasi fájdalmakkal, hasmenéssel és lázzal. Ko felfedezte, hogy a beteg vérében egy olyan baktérium volt a fertőzés kiváltó oka, amelyről korábban még soha nem hallott - írta a Guardian.

Kiderült, hogy a nő éppen költözött és átültette a növényeit, és a karján karmolások voltak a macskáitól.

"Úgy gondoltuk, hogy ennek a baktériumnak a legvalószínűbb behatolási pontja a szennyezett talaj lehet, a Clostridium chauvoei pedig ezeken a karmolásokon keresztül juthatott be a véráramába"

- mondta.

Az állatorvoslásban jól ismert volt a baktérium, mint a szarvasmarhák és juhok feketeláb-kórjának vezető oka, mondta Ko.

Az állatoknál a lábakban lévő izmok elhalását okozza: "A juhok és a szarvasmarhák nem tudnak panaszkodni vagy kommunikálni, hogy fájdalmaik vannak, így a szakirodalomban azt olvastuk, hogy a feketeláb leggyakoribb bemutatkozó tünete a halál, mert a gazdák holtan találják az állatot, aztán jönnek rá, hogy feketelábuk van".

Az ő betegénél a kórokozó toxinokat termelt, ez bélgyulladást okoz, melynek során a bélszövet egyes részei elhalnak, így "húsevőnek" nevezhető - mondta Ko.

David Beggs professzor, a Melbourne-i Egyetem szarvasmarha-állatorvos szakértője elmondta, hogy

a feketelábat okozó Clostridium baktérium a botulizmust és tetanuszt okozó baktériumok rokona, amelyek szintén a talajból kerülnek a szervezetbe, és akkor szaporodnak el, ha oxigénmentes, tápanyagban gazdag környezetbe kerülnek.

Az első héten a nő viszonylag gyorsan felépült, a máj- és a vesefunkciója javult, miután antibiotikumokat és oxigénterápiát kapott, növelték a testszövetekbe jutó oxigén mennyiségét.

A beteget a kórházban töltött negyedik napon bocsátották el az intenzív osztályról. A kilencedik napon azonban a hasi fájdalmai visszatértek, és a CT-vizsgálat lyukat tárt fel a bélfalán, ami sürgős műtétet igényelt.

A nőt két és fél héttel a műtét után hazaengedték a kórházból.

Prof. Anton Peleg, az Alfred kórház és a Monash Egyetem fertőző betegségek osztályának vezetője szerint a nő "szerencsésnek" mondhatja magát, hogy túlélte a fertőzést.

"A szakirodalomban eddig csak két másik leírt eset volt, amikor ez a baktériumtípus súlyos fertőzést okozott, és azokban az esetekben a két beteg elhunyt"

- mondta Peleg.

"A lényeg az, hogy ez nem fertőző betegség" - mondta Beggs. "A baktériumok általában a környezetben vannak, és elég sok körülménynek kell összejönnie ahhoz, hogy akár a szarvasmarha, akár az ember megfertőződjön velük."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Elkeserítő eredményre jutottak a kutatók: egyre több a fiatal rákbeteg
A szakemberek egyelőre nem találtak egyértelmű magyarázatot az ijesztő jelenségre.

Link másolása

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arra az elkeserítő következtetésre jutott, hogy az utóbbi években megnőtt a fiatalok körében a rákos megbetegedések aránya.

Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái az amerikai helyzetet mérték fel, azonban korábban a világ más régióiban is hasonló trendeket fedeztek fel.

Az adatok szerint ugyan a legnagyobb kockázat a rák kialakulása kapcsán továbbra is az életkor, azonban a fiatalok is egyre gyakrabban szenvednek rákos megbetegedéstől, amire egyelőre nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni.

A lehetséges indokok között szerepel a megváltozott életmód és a rossz alvási szokások, az elhízás, az antibiotikum-túlhasználat, illetve a légszennyezés is.

A kutatók 2010 és 2019 között több mint 562 ezer fiatal felnőttet azonosítottak, akiknél kimutatták a rákot, a tendencia pedig egyértelműen romló: 2019-re az 50 év alatti korosztályban 100 ezer személyre vetítve hárommal több új esetet regisztráltak, mint 2010-ben.

2019-ben a bélrák volt a leggyakoribb ráktípus a fiatal felnőttek körében, de egyébként is a gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leglátványosabb a növekedés.

(via 24.hu, ScienceAlert)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Demenciát állapítottak meg a 7 éves kislánynál egy rutin szemvizsgálat után
Isla Edwardsnál 2021-ben diagnosztizálták a súlyos betegséget. Azóta a kislány már a látása 90 százalékát elvesztette.

Link másolása

Minden szülő legnagyobb rémálma vált valóra a texasi Isla Edwards családjában: a kislányt egy rutinvizsgálatra vitték, amikor kiderült, hogy súlyos betegségben szenved. Kiderült, hogy a gyermek demenciás.

A gyermekkori demenciát sajnos nem lehet gyógyítani, ráadásul az orvosok is csak annyit tudnak tenni, hogy megpróbálják enyhíteni a tüneteket.

A Ladbible cikke szerint Isla 2021 márciusában, hétévesen vett részt egy rutin szemvizsgálaton az iskolájában, mert arról panaszkodott, hogy távolra kissé homályosan lát.

A vizsgálat után az orvosok azt javasolták, hogy azonnal forduljanak szemészorvoshoz, ezt az édesanyja, Jacquelyn Stockdale meg is tette, de sajnos nagyon rossz híreket kapott, amikor kijöttek a vizsgálatról.

Az orvosok azt közölték az édesanyával, hogy Isla egy ritka és nagyon súlyos betegségben, egy úgynevezett Batten-kórban szenved. Ez a súlyos betegség gyermekkori demenciát, vakságot és korai halált is okozhat.

Ez egy nagyon ritka, rendkívül pusztító halálos betegség, amelyre sajnálatosan nincs gyógymód.

A doktorok azt mondták az édesanyának, hogy Isla hamarosan teljesen elveszíti majd a látását, mentális állapota hanyatlásnak indul, és fizikai képességei is romlani fognak.

A diagnózis óta eltelt időszak alatt Isla már 90 százalékát elvesztette a látásának, de a szülők szerint a kislány jól tartja magát, és alkalmazkodik a körülményekhez, amennyire lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: