EGÉSZSÉG
A Rovatból

Demenciát állapítottak meg a 7 éves kislánynál egy rutin szemvizsgálat után

Isla Edwardsnál 2021-ben diagnosztizálták a súlyos betegséget. Azóta a kislány már a látása 90 százalékát elvesztette.

Link másolása

Minden szülő legnagyobb rémálma vált valóra a texasi Isla Edwards családjában: a kislányt egy rutinvizsgálatra vitték, amikor kiderült, hogy súlyos betegségben szenved. Kiderült, hogy a gyermek demenciás.

A gyermekkori demenciát sajnos nem lehet gyógyítani, ráadásul az orvosok is csak annyit tudnak tenni, hogy megpróbálják enyhíteni a tüneteket.

A Ladbible cikke szerint Isla 2021 márciusában, hétévesen vett részt egy rutin szemvizsgálaton az iskolájában, mert arról panaszkodott, hogy távolra kissé homályosan lát.

A vizsgálat után az orvosok azt javasolták, hogy azonnal forduljanak szemészorvoshoz, ezt az édesanyja, Jacquelyn Stockdale meg is tette, de sajnos nagyon rossz híreket kapott, amikor kijöttek a vizsgálatról.

Az orvosok azt közölték az édesanyával, hogy Isla egy ritka és nagyon súlyos betegségben, egy úgynevezett Batten-kórban szenved. Ez a súlyos betegség gyermekkori demenciát, vakságot és korai halált is okozhat.

Ez egy nagyon ritka, rendkívül pusztító halálos betegség, amelyre sajnálatosan nincs gyógymód.

A doktorok azt mondták az édesanyának, hogy Isla hamarosan teljesen elveszíti majd a látását, mentális állapota hanyatlásnak indul, és fizikai képességei is romlani fognak.

A diagnózis óta eltelt időszak alatt Isla már 90 százalékát elvesztette a látásának, de a szülők szerint a kislány jól tartja magát, és alkalmazkodik a körülményekhez, amennyire lehet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Figyelem! Ezt kell tenni, ha megcsípett minket a nílusi szúnyog
Már 15-re emelkedett a hazai esetek száma, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kiadott egy közleményt, amelyben leírják, hogy mit kell tenni, ha megcsípett minket a nyugat-nílusi szúnyog.

Link másolása

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A leginkább idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel.

Az NNGYK emiatt arra kéri a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

Ezeket ajánlják:

- Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet.

- A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat.

- A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent.

- Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket.

- Ha pedig 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy a fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

(Forrás: MTI)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Elkeserítő eredményre jutottak a kutatók: egyre több a fiatal rákbeteg
A szakemberek egyelőre nem találtak egyértelmű magyarázatot az ijesztő jelenségre.

Link másolása

Egy nemrégiben megjelent tanulmány arra az elkeserítő következtetésre jutott, hogy az utóbbi években megnőtt a fiatalok körében a rákos megbetegedések aránya.

Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa és kollégái az amerikai helyzetet mérték fel, azonban korábban a világ más régióiban is hasonló trendeket fedeztek fel.

Az adatok szerint ugyan a legnagyobb kockázat a rák kialakulása kapcsán továbbra is az életkor, azonban a fiatalok is egyre gyakrabban szenvednek rákos megbetegedéstől, amire egyelőre nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni.

A lehetséges indokok között szerepel a megváltozott életmód és a rossz alvási szokások, az elhízás, az antibiotikum-túlhasználat, illetve a légszennyezés is.

A kutatók 2010 és 2019 között több mint 562 ezer fiatal felnőttet azonosítottak, akiknél kimutatták a rákot, a tendencia pedig egyértelműen romló: 2019-re az 50 év alatti korosztályban 100 ezer személyre vetítve hárommal több új esetet regisztráltak, mint 2010-ben.

2019-ben a bélrák volt a leggyakoribb ráktípus a fiatal felnőttek körében, de egyébként is a gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leglátványosabb a növekedés.

(via 24.hu, ScienceAlert)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Te is 1000 mg C-vitamint szedsz? Szakértőnk eligazít, hogyan hasznosulnak legjobban a vitaminok
Egy nemrég készült felmérésünkből kiderült, hogy 10-ből 4-en napi 1000 mg C-vitamint fogyasztanak – ami több, mint amire szükség van. De mire figyeljünk a vitaminokkal kapcsolatban? Mit mivel, mikor, milyen formában fogyasszunk?
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2023. szeptember 13.


Link másolása

Hogy vitaminpótlásra szükségünk lehet, az egyre kevésbé vitatott – főleg az olyan időszakokban, amikor hajlamosabbak lehetünk a megbetegedésekre. Bár most még hőmérsékletileg a nyárban érezhetjük magunkat, percek kérdése és beköszönt az ősz, ezzel együtt az influenzaidőszak is. Toljuk tele magunkat vitaminokkal? A megelőzés sosem árt, na de nem mindegy, hogy miből mennyit, milyen formában és mikor fogyasztunk.

Nemrég egy online felmérést készítettünk Quattroceutical Kft.-val közösen portálunkon – 1021-en válaszoltak az egészségtudatossággal kapcsolatos kérdésekre, amit ezúton is köszönünk. A válaszokból az is kiderült például, hogy C-vitaminból többet is fogyasztunk, mint kellene, és bár a megkérdezettek csaknem harmada sejti, hogy nem mindegy, mit mikor kapkodunk be, azért nem teljesen világos, hogy mit is kellene keresnünk az összetevők között, ha valóban hatásos vitamint, ásványi anyagot akarunk választani.

Szakértőnkkel, Molnár Nikolettával, a Proformance Laboratories vezető kutatójával, az MTA korábbi tudományos munkatársával, a Stilla cseppek megalkotójával vettük sorra, hogy tudományos szemszögből nézve mennyire megfelelő a vitaminfogyasztásunk, egyáltalán a tudásunk a vitaminokról.

A válaszolók a legnagyobb arányban és leggyakrabban C és D vitamint fogyasztanak. C vitaminból 40%-uk napi 1000 mg-ot. Mennyi lenne a szükséges? Van-e hátránya a túlzott C-vitamin bevitelnek?

Az ajánlás szerint napi 80 mg C-vitamin bevitelére van szüksége az emberi szervezetnek – az 1000 mg tehát ennek a mennyiségnek már a sokszorosa.

Mivel vízoldékony vitaminról beszélünk, a felesleges aszkorbinsav 4-6 óra alatt kiürül a vizelettel, célszerűbb a napi többszöri, kisebb dózisokban való pótlás.

A C-vitamin a belekben szívódik fel, de minél többet szedünk be egyszerre, annál inkább üríti a szervezetünk, általánosságban elmondható, hogy 200 mg-ig a C-vitamin felszívódása közel 100%-os, 1000 mg-nál már csak körülbelül 50-60%.

De még ez is rendkívül jónak mondható.

Gyakori mondás, hogy nem lehet baj belőle, ha sok C-vitamint viszünk be a szervezetbe, majd a vizelettel távozik a felesleg.

Csakhogy a vesét megterheli ez a túlzott bevitel, vesekő-képződésre hajlamosító tényező lehet. Azt se felejtsük el, hogy a napi bevitelben benne van akár a zöldség-gyümölcs fogyasztásunk, akár egy más készítményhez adott extra C-vitamin mennyisége is. Ha ehhez szedünk még pluszban 1000 mg C-vitamint, az már nagyon sok lehet a vesénk számára.

Hatékony megoldás, többféle problémára: Stilla cseppek

Ha már eljutottunk addig, hogy nem mindegy számunkra, milyen formában visszük be a vitaminokat, hatóanyagokat szervezetünkbe, mert a célunk az lenne, hogy minél több hasznosuljon abból, amit elfogyasztunk, akkor érdemes egy próbát tennünk a Stilla cseppekkel.

Ezek a vízalapú mikrotápanyag-cseppek 90%-ban jól hasznosuló hatóanyagokat tartalmaznak, könnyen felszívódnak, adagolásuk egyszerű.

A különböző készítmények segítenek a vitaminok és ásványi anyagok pótlásában – erre való a C+D+Zn, vagy a Ferrox – vagy konkrét problémák megoldásában nyújtanak támogatást: mint az immunrendszer védekezőképességének fokozása, az alvásminőség javítása, az ízületi panaszok csökkentése, a koncentráció javítása, a memória javítása.

A kérdőívet kitöltők 39%-a úgy gondolja, hogy mindegy, hogy milyen formában juttatjuk be a vitaminokat, ásványi anyagokat, lényeg a rendszeres fogyasztás. Valóban így lenne? Mi a különbség a különböző formák között?

Tény, hogy a rendszeresség fontos, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában juttatjuk be a vitaminokat, ásványi anyagokat a szervezetünkbe.

A cseppekkel csak a hatóanyagot visszük be, nincs szükség csomosódásgátlóra, töltőanyagra, egyéb mesterséges anyagra, amivel feleslegesen terheljük a szervezetet.

Hogy érzékeltessem, miért lehet rosszabb választás a tabletta: egy kísérleteben például a tabletta nem esett szét megfelelő idő alatt az emberi szervezetben, csak áthaladt rajta – így semmilyen módon nem hasznosult a benne lévő hatóanyag.

A vízben oldott cseppek, nem tartalmaznak plusz vivőanyagot, jobban hasznosulnak. Hatóanyagkutatóként, termékfejlesztőként én ezért is preferálom inkább a cseppes formulát. A vízoldékony vitaminok és hatóanyagok esetében ez a leghatásosabb beviteli forma.

A válaszolók 29%-a véli úgy, hogy ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy a választott készítménynek az összetevői mire hatnak, több kárt okozhatunk, mint hasznot. Miért van jelentősége annak, hogy odafigyeljünk arra, mi az ajánlott adagolás, vagy a bevétel javasolt időpontja?

Ha nem követjük az előírásokat, nem figyelünk az ajánlásra, hogy milyen napszakban érdemes bizonyos vitaminokat, étrendkiegészítőket fogyasztani, vagy mit mivel nem tanácsos párosítani, akkor azt érjük el, hogy a hatóanyagok nem tudnak teljes mértékig hasznosulni. Egy egyszerű példa, amire talán iskolai tanulmányainkból is emlékszünk: a víz- és zsíroldékony vitaminok hasznosulása eltérő időpontban lehet eredményes.

A koffein több hatóanyag felszívódását gátolja, például a C-vitaminét is, ezért javasolt, hogy 1,5-2 óra teljen el a kávéfogyasztás és a C-vitamin bevétele előtt. Este sem ajánlott a C-vitamin-fogyasztás, mert élénkíthet és vízhajtó hatása van.

A D-vitamint inkább délben javasolt bevenni, mert az zsírban oldódó vitamin, és valószínűbb, hogy ebédidőben már eszünk olyat, ami segíti a felszívódását.

Vannak olyan étrendkiegészítő készítmények, mint amilyen a C-D-Cink nevű Stilla cseppek, amelyek többféle vitamint is tartalmaznak – ezt például inkább ebédnél, napközben célszerű fogyasztani, hogy minden benne lévő hatóanyag a lehető legjobban hasznosuljon.

A vas esetében az a legjobb, ha már reggel, éhgyomorra bevesszük, akkor tud a legjobban hasznosulni. Fontos azonban, hogy ne teával, kávéval, vagy szénsavas üdítőkkel vigyük be a szervezetbe.

Ezzel szemben a magnéziumnál nincs kötöttség a napszakot illetően, a legjobb az, ha tiszta vízzel vesszük be. Amire viszont figyeljünk: ha magnéziumot és vasat is szedünk, ne egy időpontban vegyük be őket, mert ez esetben az egyik nem fog felszívódni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
A gyerekek körében is tarol a koronavírus új variánsa, a gyermekorvos szerint azonban komoly aggodalomra egyelőre nincsen ok
Dr. Havasi Katalin szerint a szülők néha kicsit megijednek, amikor kiderül, hogy koronavírusról van szó, de speciális terápia nincs, és pár nap pihenés segít. A virológus is azt mondja, hogy tömeges tragédiáktól most nem kell tartani.
Fotó: MTI/Rosta Tibor - szmo.hu
2023. szeptember 20.


Link másolása

Augusztus végén Magyarországon is azonosították a koronavírus egyik új variánsát, az Erist. Az országban a legutóbbi jelentések szerint több helyen is nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, az iskolákból pedig egyre több gyerek hiányzik náthára jellemző tünetekkel a melegebb szeptemberi idő ellenére.

Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondja, megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akiknél hirtelen magas láz jelentkezik. Elsősorban a nagyobb gyerekek között vált gyakoribbá a felső légúti tünetekkel, fejfájással, gyengeséggel járó fertőzés, ami azonban egy-két nap alatt lezajlik, különösebb utóbetegségek nélkül.

Azoknál, akik igazoltan a koronavírust kapták el, gyakori tünet a kötőhártya-gyulladás is.

Idén tavasszal a mostaninál jóval több súlyosabb esettel találkoztak a gyerekorvosok, akkor ugyanis az influenza, a Covid és az RSV-vírus keveredett egymással. Ez sokaknál légzési nehezítettséghez és az elhúzódó tünetekhez vezetett.

Az Eris esetében a gyerekeknél kórházi kezelésre vagy lélegezetőgép alkalmazására eddig nem volt szükség. A doktornő szerint a szülők néha kicsit megijednek, amikor kiderül, hogy koronavírus-fertőzés okozza a gyermekük tüneteit.

„Ilyenkor igyekszünk megnyugtatni őket, hogy ez nem jelent semmiben különbséget, ezzel együtt kell, hogy éljünk.”

A beteg gyerekekkel otthon a szülők ugyanazt tudják tenni, mint a többi vírusfertőzésnél, nincs speciális terápia vagy nincs speciális eljárásrend.

„Amikor lázas és beteg a gyerek, akkor pár napot pihenjen otthon, ne menjen közösségbe, ne menjen a barátok közé. Ugyanez vonatkozik a szülőkre is, és akkor ők is gyorsabban túl lesznek rajta, és talán a terjedés sebességét is csökkenthetjük"

- mondja a gyermekorvos.

Dr. Havasi Katalin abban bízik, hogy az Eris egy olyan emlékeztető védőoltásként fog működni, amely nem jár súlyos tünetekkel, azonban a koronavírus elleni védettségre emlékezteti a szervezetet, így egy esetleges újabb, súlyosabb tüneteket okozó variáns megjelenésekor kevesebb súlyos tünettel rendelkező beteggel fognak majd találkozni.

A poszt-COVID kialakulásának esélyeiről a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint egyelőre korai lenne még nyilatkozni, mert az később, akár enyhe lefolyású betegség után is jelentkezhet.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kérdésünkre azt írta, országos járványról jelenleg nem lehet beszélni.

Az Eris variáns fertőzőképessége és terjedési sebessége feltételezhetően nagyobb, mint a korábbi variánsoké, de a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

A megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetekkel: lázzal, fejfájással, orrfolyással, torokfájással, izom- és ízületi fájdalommal, gyengeséggel jelentkezik.

Boldogkői Zsolt virológus, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója azt mondja,

elképzelhető, hogy nagyon beindul a vírus és magasak lesznek az esetszámok, de attól semmiképpen nem kell tartani, hogy tömeges tragédiák lesznek a kórházakban, mint például a delta variánsnál, mert egyrészt a vírus legyengült, másrészt pedig bizonyos fokú védelem megmaradt az emberekben.

Az Eris mellett egyébként megjelent egy másik új variáns is a világban, a Pirola. Ezt Magyarországon még nem mutattak ki, de a virológus szerint ettől még egyáltalán nem biztos, hogy nincs jelen az országban.

A szakértő azt mondja, főként az időseket, illetve az immunbetegeket veszélyeztetheti komolyan az Eris. Mivel omikron-variánsról van szó, ezért a Pfizer- és a Moderna-vakcinák is hatásosak lehetnek, mivel a Modernának van kifejezetten az eredeti omikronra kifejlesztett oltása, a Pfizer pedig egy kevert vakcinát fejlesztett, amely az eredeti vuhani vírus mellett tartalmazza az omikront.

A virológus szerint a vírus abba az irányba fejlődött, hogy

a vakcinák már nem nagyon tudják meggátolni, hogy valaki elkapja a fertőzést, viszont nem kerülnek az emberek kórházba, illetve lélegeztetőgépen nem halnak meg olyan gyakorisággal, mint azok, akik nem vették fel korábban az oltást.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a koronavírus elleni védőoltások, illetve a koronavírus omikron variánsa elleni Pfizer vakcina az oltópontok mellett a háziorvosoknál is elérhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET: