EGÉSZSÉG
A Rovatból

Demenciát állapítottak meg a 7 éves kislánynál egy rutin szemvizsgálat után

Isla Edwardsnál 2021-ben diagnosztizálták a súlyos betegséget. Azóta a kislány már a látása 90 százalékát elvesztette.

Link másolása

Minden szülő legnagyobb rémálma vált valóra a texasi Isla Edwards családjában: a kislányt egy rutinvizsgálatra vitték, amikor kiderült, hogy súlyos betegségben szenved. Kiderült, hogy a gyermek demenciás.

A gyermekkori demenciát sajnos nem lehet gyógyítani, ráadásul az orvosok is csak annyit tudnak tenni, hogy megpróbálják enyhíteni a tüneteket.

A Ladbible cikke szerint Isla 2021 márciusában, hétévesen vett részt egy rutin szemvizsgálaton az iskolájában, mert arról panaszkodott, hogy távolra kissé homályosan lát.

A vizsgálat után az orvosok azt javasolták, hogy azonnal forduljanak szemészorvoshoz, ezt az édesanyja, Jacquelyn Stockdale meg is tette, de sajnos nagyon rossz híreket kapott, amikor kijöttek a vizsgálatról.

Az orvosok azt közölték az édesanyával, hogy Isla egy ritka és nagyon súlyos betegségben, egy úgynevezett Batten-kórban szenved. Ez a súlyos betegség gyermekkori demenciát, vakságot és korai halált is okozhat.

Ez egy nagyon ritka, rendkívül pusztító halálos betegség, amelyre sajnálatosan nincs gyógymód.

A doktorok azt mondták az édesanyának, hogy Isla hamarosan teljesen elveszíti majd a látását, mentális állapota hanyatlásnak indul, és fizikai képességei is romlani fognak.

A diagnózis óta eltelt időszak alatt Isla már 90 százalékát elvesztette a látásának, de a szülők szerint a kislány jól tartja magát, és alkalmazkodik a körülményekhez, amennyire lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Két gyomra lett Ildikónak – rutinműtétnek indult, rémálom lett belőle
Az operáló orvos hibázott, a beteg 126 napot töltött az intenzíven, még mindig nem tud rendesen táplálkozni.

Link másolása

A rekeszsérv nem életveszélyes diagnózis, a műtét után, a lábadozási idő leteltével egészségesen folytathatja életét az egykori beteg.

Nem az történt azonban Ildikóval, akinek kálváriájáról a Blikk írt részletesen.

Az egyik fővárosi kórház sebészetén a műtét során elfelejtették összevarrni a nyelőcsövét és a gyomrát, amit ráadásul ki is lyukasztottak.

Emiatt intenzív osztályra került, ahol komoly esélye volt annak, hogy onnan élve már nem kerül ki. A kórház még búcsúra is behívta a hozzátartozókat, annyira kritikussá vált a beteg állapota.

Végül 126 nap után kikerült az intenzív osztályról, azonban a helyreállító műtét során vékonybeléből csináltak gyomrot neki az orvosok, aminek következtében most

két gyomra van.

Az asszony, bár biztos benne, hogy súlyos műhiba áldozata, eddig nem indított pert az őt operáló kórház ellen. „Még mindig nem eszméltem fel a történtekből, talán ez az oka” – mondta el az újságíró kérdésére.

Ildikónak most újra kell tanulnia nyelni, enni. Saját elmondása szerint utoljára 2022 májusában evett és ivott rendesen, azóta szondán keresztül táplálják.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

EGÉSZSÉG
A Rovatból
10 jel ami arra utalhat, hogy alkoholista vagy
Az alkoholisták közül sokan maguknak sem ismerik el a függőségüket. Vannak, akik csak így tudják oldani a hétköznapi stresszt, másoknál azonban személyiségtorzulást is okozhat az elvonási tünetekről nem is beszélve.

Link másolása

Hamarosan véget ér a száraz január, vagyis az alkoholmentes hónap. A 31 napos önkéntes alkoholmegvonásra mindenki különböző indokok miatt szokott benevezni: sokan barátok közötti kihívásként tekintenek erre az időszakra, mások egyszerűen a karácsony környéki mértéktelenséget próbálják ellensúlyozni, írja a LADbible.

Az AlcoholChange.org.uk oldal szerint mindenképp érdemes végiggondolni, hogy ki miért veselkedett neki ezeknek a heteknek, mielőtt újra a pohárért nyúl. Ezen felül azt is érdemes számba venni, hogy a sikeresen (vagy épp sikertelenül) teljesített kihívás mit adott az életünkhöz.

Az Egyesült Királyság alkoholfüggőket kezelő központja szerint érdemes ilyenkor önvizsgálatot tartani, hiszen az alkoholizmus az egyik legnehezebben felismerhető addikció. Ebben nyújthat segítséget a Bradford Health Services tíz pontja:

Közösség és ivás

Árulkodó jele lehet az alkoholizmusnak, hogy a társasági eseményre valaki a többiek előtt érkezik, és már akkor túl van egy-két poháron, mire mások is megérkeznek. Gyanús lehet az is, ha valaki ezekre a baráti összejövetelekre inkább a piálás lehetősége miatt jár, mintsem a közösségi élmény miatt.

Védekezés

Az alkoholfüggők nem veszik jó néven, ha arról faggatják őket, hogy mennyit fogyaszthatnak. Ilyen esetekben ezek az emberek ingerülten reagálnak, és rendre valamilyen kifogást hoznak fel, amivel igazolják a túlzott alkoholfogyasztást.

Kitolódó határok

Kezdetben akár néhány korty ital is elég ahhoz, hogy fejbe vágja az embert. Az alkoholizmus jele lehet, ha ez az érzés idővel teljesen elmúlik, vagy csak jóval nagyobb mennyiség hatására jelentkezik. A rendszeres alkoholfogyasztók esetében az ital hatásaival szembeni tolerancia kitolódik, és egyre több kell a kívánt érzés eléréséhez.

Stresszoldás

A probléma jele lehet az is, ha a munkahelyi stressz és nyomás levezetésére alkoholra van szükség. Ettől még ezek az emberek élhetnek látszólag teljesen egészséges életet, sőt, akár sportolhatnak is, viszont ha az ital a mindennapi gondok elől menekülés részévé válik, mindenképpen érdemes segítséget kérni.

Napközbeni ivás

Az alkoholizmus egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy a betegséggel küzdők már munkába indulás előtt is a piára gondolnak. Akadnak köztük, akik titokban italt csempésznek a munkahelyükre, és a kellemetlen szagok leplezése miatt egyre gyakrabban rágóznak.

Kifogások

Sokan még akkor is megpróbálják tagadni az alkoholizmust, amikor a piálás már teljesen nyilvánvaló gondokat okoz. Hiába bukik le egy ittas vezető, vagy kerül utcai baleset miatt kórházba egy alkoholista, ilyenkor is képesek egészen más magyarázatot adni a problémáikra ahelyett, hogy elfogadnák a valódi indokot.

Megváltozott személyiség

Az emberek gyakran kifordulnak önmagukból, ha alkoholisták lesznek. Az addig csendes, visszahúzódókból harsány hangoskodók lehetnek, a zárkózottak hirtelen kitárulkoznak, de akadnak agresszív erőszakoskodók is. A látszólag megmagyarázhatatlan változások mögött könnyen meghúzódhat a gyakori szeszesital-fogyasztás.

Nincs határ

A többség pontosan érzi, hogy mikor tart az utolsó pohárnál. Az alkoholisták azonban nem, vagy egyre nehezebben tudják elérni ezt a pontot. Sokan közülük csak egy sörre ugranak be a kocsmába, amiből aztán rendre több korsó és éjszakába nyúló ivászat kerekedik.

Elvonási tünetek

A hányinger, az izzadás vagy a szapora szívverés klasszikus tünetei annak az alkoholfüggőnek, aki hirtelen abbahagyja az ivást. Ha ezeket a tüneteket gyorsan megszünteti egy-egy pohár ital, akkor nem is lehet kérdés a továbbiakban az alkoholizmus.

Impulzív döntéshozatal

Az is az alkoholizmus jele lehet, ha italozás közben kockázatos döntéseket hozunk. Ilyen lehet például az ittas vezetés annak ellenére, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit fogyasztottunk. A részeg sofőr ilyen esetekben nem győzi bizonygatni, hogy minden rendben van, nem lesz gond, de az alkohol alaposan lassítja a reakcióidőt. Ha tehát ittasan egyre inkább hajlamosak leszünk rizikósabb helyzetekbe belemenni, szintén érdemes szakember segítségét kérni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Végzetes tüdőgyulladás: „Van olyan, amikor későn derül ki, hogy nagy probléma van”
Havasi Katalinnal a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével a 13 éves nagyecsedi kislány tragédiája kapcsán arról beszélgettünk, miből lehet látni, hogy ennyire súlyos egy tüdőgyulladás, és mit tehetnek az aggódó szülők a gyerekeikért.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. február 08.


Link másolása

A 13 éves Nikolettet hétfőn látta először háziorvos, szerda reggelre már nem élt. Mint kiderült, súlyos tüdőgyulladása volt. A nagyecsedi kislány a múlt hétvégén lett beteg. Hétfőn a háziorvosa azt mondta, influenzaszerű vírust kaphatott el, és otthoni kúrát javasolt. Aznap éjszaka 39 fokos láza lett, majd a hátát is fájlalni kezdte, ezért a szülői kedden bevitték a mátészalkai orvosi ügyeletre. Azonban hazaküldték őket. Két órával később a kislány már szívfájdalomra panaszkodott és vért hányt. Ezúttal a gyereksürgősségire mentek vele, ahonnan mentő vitte át a nyíregyházi kórházba. Hajnalban altatásba került, a légzése összeomlott. Már nem tudták megmenteni az életét.

Azt, hogy történt-e orvosi mulasztás, a Népegészségügyi Központ vizsgálata deríti majd ki. Havasi Katalinnal, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökével arról beszélgettünk, mire érdemes figyelni, és hogyan védhetőek meg leginkább a gyerekek egy ilyen borzasztó tragédiától.

– Nekem szülőként az volt a rémisztő, hogy pár nap alatt vált végzetessé ez a betegség. Hogyan tud ilyen gyors és brutális lefolyású lenni egy tüdőgyulladás egy látszólag egészséges gyermeknél?

– Nagyon szomorú az eset, és mindenekelőtt együttérzésemet szeretném a családnak kifejezni. Ennek ellenére sajnos szembe kell azzal néznünk, hogy vannak olyan gyerekbetegségek, amelyek rendkívül gyorsan és rapidan mennek előre. Felnőtt korban is vannak ilyenek, de azt egy kicsit könnyebben fogadjuk el. A gyermekek betegségei között előfordulhat rendkívül gyors lefolyású vírusos tüdőgyulladás.

Az atípusos baktériumok által okozott tüdőgyulladások nagyon sokáig tünetszegények, majd hirtelen alakulhat ki súlyos állapot, de lehet rapid lefolyású egy típusos bakteriális tüdőgyulladás is.

Amikor a tüdőgyulladás szokványos lefolyásával találkozunk, megfelelő hallgatózási lelettel, a gyerek általános állapotának fokozatos romlásával, akkor „könnyű” dolgunk van, mert a gyermek belép a váróba vagy a rendelőbe, és már látjuk, hogy itt bizony probléma van, és nagyon sürgősen, határozottan kell ezzel szemben fellépni. A fizikális vizsgálatkor pedig nagyon egyértelmű jelei vannak a típusos tüdőgyulladásoknak. Vannak azonban olyan tüdőgyulladások, amelyeket, ahogy például a Covid idején mindenki megtanulta, csak CT-vel lehet kimutatni. A CT-n látszott csak jól ez a tejüvegszerű, Covidra jellemző tüdőkép. Az úgynevezett intersticiális pneumonia, amely vírusos tüdőgyulladásokban gyakori, nem mindig jár jellegzetes hallgatózási lelettel, előfordulhat, hogy már nagyon súlyos tüdőgyulladás alakult ki, amikorra felismerhető. A legtöbb tüdőgyulladásnál folyadék szaporodik fel a légzőhólyagocskákban, és amikor a gyerek nagy levegőt vesz, akkor ennek a folyadéknak hangja van, és ezt hallja a vizsgálóorvos. Amikor a légzőhólyagocskákban nincs folyadék, hanem a tüdő szövete duzzad meg a légzőhólyagocskák között, tehát kívülről szorítja azokat össze, akkor nem biztos, hogy hallatszik az első vizsgáló orvos számára az, hogy itt egy előrehaladott tüdőgyulladásról van szó. Így nem biztos, hogy felmerül a gondolat, hogy sürgős mellkasröntgenre van szükség. Ilyenkor segíti a munkánkat a gyerek általános állapota, és a pulzoximetria, vagyis a véroxigénszint mérés. De tudni kell azt, hogy

a pulzoximetria addig, ameddig a tüdőnk fele jól működik, még mutathat jó értékeket. Fél tüdő teljesen tökéletesen el tudja látni a feladatát, nyugalomban mutathat jó oxigén-szaturációs értékeket, és akkor már akár egy súlyos probléma lehet a hátterében.

Úgyhogy nem szívesen mondom ki, de van olyan, amikor későn derül ki, hogy nagy probléma van. Így aztán én teljesen megértem azokat a szülőket, akik ismételten visszaviszik a gyermeket, ha a gyerek rosszul van, hiszen ők sokkal hamarabb észreveszik, hogy nem úgy viselkedik, nem olyan a viselkedése, mint szokott lenni.

– Milyen tanácsot tud adni a szülőknek?

– Először is az a szerencsés,

ha ahhoz az orvoshoz fordul, aki ismeri a gyereket, mert ő sokkal hamarabb észre fogja venni, hogy ez a gyerek nem „így szokott viselkedni”, nem ilyen szokott lenni.

És lehet, hogy ez még nem fizikális tünet vagy nem tüdőhallgatózási lelet. A másik, amit nagyon megfontolandó tanácsként adnék, hogy a lehetséges védőoltásokat be kell adni a gyerekeknek, hiszen nagyon sokszor azt látjuk, hogy akár egy bakteriális tüdőgyulladást is egy influenzafertőzés alapoz meg. Először van egy influenzafertőzése, legyengül a gyerek szervezete, felülfertőződik, és a második betegség, a szövődmény lesz az, amelyik súlyosabb következménnyel jár. Maga az influenzavírus is okozhat nagyon súlyos tüdőgyulladást. Ha szeretnénk a gyerekeinket megvédeni szülőként, akkor aktívan kell érte tenni, és

a gyerekek számára biztosítani kell a védőoltásokat.

A mostani esetben is valószínűleg a két orvosi vizsgálat között történt jelentős romlás, hiszen, bár én nem tudok semmi konkrétumot, de ha jól olvastam, a második orvosi vizsgálat során már mentőszállítást, kórházi elhelyezést és intenzív terápiát javasoltak. Ami pedig azzal a tanulsággal jár, ha egyáltalán tanulságról beszélhetünk, hogy ha a szülő azt látja, hogy bár látta orvos a gyermekét, de ahhoz képest, amikor az orvos látta, romlik a gyerek állapota, akkor azonnal lássa újra orvos.

Inkább nézzünk meg fölöslegesen egy gyereket kétszer, minthogy későn derüljön ki, hogy nagy a probléma.

És itt nemcsak a tüdőgyulladás az, ami ilyen veszélyes tud lenni. Ha már a védőoltásokról beszéltem, egy kicsit hadd beszéljek szélesebb körben, hiszen nemcsak a tüdőgyulladás, hanem az agyhártyagyulladás is egy olyan súlyos betegség, amelyet mikorra felismerünk, már nem biztos, hogy maradvány nélkül gyógyítható, vagy sikerül egyáltalán meggyógyítani. Akármennyire gyors, pontos az orvosi ellátás. Kezdetben nem ad olyan jellegzetes tüneteket, ami miatt előzetesen lehetne tudni, hogy most erre kell számítani.

Nagyon sok, nagyon súlyos gyerekbetegség kezdődik egy ártalmatlan, banális nátha tüneteivel.

A megelőzést az tudja segíteni, hogyha ami ellen lehet, megvédjük védőoltással, és amikor a gyerek állapota rosszabbodik, akkor ismételten felkeressük az orvost, mert vannak olyan betegségek, amelyek nagyon gyorsan tudnak romlani.

– Tehát elképzelhető az, hogy a gyermek teljesen tünetmentes, jár iskolába, de már magában hordozza a betegséget úgy, hogy az fokozatosan romlik benne, de még nem mutat látható tüneteket?

– Mutat látható tünetet. Először is van egy prodromális szak, az első néhány nap, amikor semmilyen tünete nincs, de a vírusát, baktériumát már hordozza, azok szaporodnak a szervezetében, és fertőzi a környezetét. Ez a kórokozótól függően lehet egy-két nap, lehet egy hét, majd ezt követően kezdődnek az enyhe általános légúti tünetek. Egy nátha, egy kis köhécselés. Nagyon sok gyereknél jelentkeznek hasonló tünetek, legtöbbször valóban ártalmatlan nátha tüneteiként. Ezek a tünetek még nem árulkodnak arról, hogy egy komolyabb kórokozó van jelen és komolyabb lefolyás várható, vagy egy komolyabb betegség fog kialakulni. Általában két-három nap az, amikor még csak az általános tünetek, láz, gyengeség, rossz közérzet jelentkezik, és utána látjuk azt, hogy ebből köhögés lesz, fülfájás lesz, mandulagyulladás lesz, vagy valami komolyabb. De nagyon sokszor fordul elő, hogy napokkal az első tünet után jelentkeznek a specifikus tünetek, és ezeknek a súlyossága, hogy mennyire gyorsan romlik,

függ egyrészt a kórokozótól, másrészt a gyerek immunrendszerének a pillanatnyi állapotától.

Egy bárányhimlő után, egy influenzafertőzés után a gyerekek könnyebben kapják el a következő betegséget, könnyebben lehet súlyosabb lefolyású akár ugyanattól a kórokozótól történő fertőződés is.

– Általában, amikor a gyerekeknek, vagy a felnőtteknek tüdőgyulladása lesz, az magas lázzal jár?

– Megtörténhet az, hogy nem. Ha nem típusos baktérium okozza.

Nem kevés tüdőgyulladást kezeltem úgy, hogy láztalan volt a gyerek, szaladgált a rendelőben, csak már egy hete nagyon csúnyán köhögött.

Az atípusos bakteriális tüdőgyulladás kezdődhet így gyerekeknél, és amikor belázasodik, addigra már kiterjedt tüdőgyulladás áll a háttérben. Közismert példa erre a legionárius betegség, amely egy légiós találkozóról kapta a nevét, ekkor ismerték fel a légkondícionálók tisztántartásának fontosságát. Bár ott felnőttek betegedtek meg, de ugyanez a baktérium gyermekeknél is tüdőgyulladást okoz.

– A mellkasi fájdalmas hátfájásos tünetek sem szükségszerűen velejárói a tüdőgyulladásnak?

– Leggyakrabban a hátfájás, mellkasi fájdalom hátterében ártalmatlan izomfájdalom áll. Maga az influenzavírus nagyon gyakran okoz izomfájdalmakat. Gyerekeknél a mellkasi fájdalom nagyon gyakran izomfájdalom, bordaközti bordaporc érzékenység, vagy hasi panaszok kisugárzó fájdalma. Bár nagyon ritkán, de lehet súlyosabb oka, a tüdőgyulladásnak is tünete a hátfájás, a mellkasi fájdalom, a szívizomgyulladásnak is tünete, de sokkal gyakoribb az, hogy mindez ártalmatlan, vagy egy izomláz okozza, vagy akár egy vírus okozta izomfájdalom. Ezért is tanulunk 11 évet, hogy ezeket jó eséllyel el tudjuk különíteni, hogy mikor mitől fáj. Tehát igen, a tüdőgyulladásnak is ez a tünete, számos súlyos betegségnek is ez a tünete, de ezeknél sokkal gyakrabban teljesen ártalmatlan jelenség, ami kíséri az éppen kapott, egyébként banális vírusfertőzést.

– Van-e esetleg olyan rizikótényező, aminél esetleg jobban odafigyeljünk a gyerekünkre, például, ha van valami alapbetegsége, vagy bármi más körülmény?

– Minden krónikus betegség járhat azzal, hogy egy-egy fertőzés súlyosabb lefolyású, beleértve a szívbetegséget, tüdőbetegséget.

Szomorúan tapasztalom, hogy még az asztmás gyerekek szülei sem tartják fontosnak, hogy az influenzaoltást felvegyék a gyerekek.

Az évente ismétlődő, magas lázas, visszatérő, erős köhögéssel járó fertőzések mind rontják, hosszú távon ronthatják a tüdő funkcióját, illetve fokozott kockázatot jelentenek egy tüdőgyulladás kialakulására. Tehát valóban valamennyi krónikus gondozott betegség, ami esetleg a gyerek tüdejét vagy immunrendszerét érinti, az fokozott hajlamot jelent, vagy fokozott kockázatot jelent ezekre a szövődményekre is.

– Még egy szó a védőoltásokról. Általában azt szokták mondani, hogy inkább az időseknek adjuk be az influenzaoltást. De most már a Covid is szezonális oltás lett. Ezek szerint a gyerekeknek is ugyanúgy ajánlott a szezonális védőoltásokat beadni?

– A Covid-oltás kisgyerekek esetében kevésbé szükséges, vagy kevésbé tudjuk még, hogy szükséges-e, tekintettel arra, hogy ritkán jár súlyos lefolyással, valami miatt a Covid ellen védettebbek a gyerekek. Bár a sokszervi gyulladás és a hosszú covid tünetek miatt ezt a kérdést is napirenden kell tartani. Nincs még annyira hosszú tapasztalat, hogy biztonsággal lehetne azt mondani, hogy minden szezonban mindenki vegye fel a védőoltást. Az alapimmunizálás hasznosságában egyetértenek a szakemberek, mert az átvészelt fertőzés a Covid esetében is rövidebb időre ad védettséget.

A krónikus beteg, gondozott betegséggel élő gyerekek számára, és szülei számára mindenképpen javaslom, hogy a betegséget gondozó szakorvossal beszéljék meg az oltási indikációkat.

Az influenza ellen viszont minden krónikus beteg gyermeknek érdemes a védettséget biztosítani, különösen azoknak a gyerekeknek, akik immungyengeséggel járó betegséggel, vagy tüdőérintettséggel élnek együtt. Influenza elleni védettség valamennyi gyerek számára előnyt jelent, valamennyi gyermek számára hasznos. Azt látjuk, hogy ilyenkor sokkal több gyermek lesz beteg, több a szövődmény, és a gyermekek viszik leggyakrabban a családba is a fertőzést, ami után az egész család beteg lehet. Rossz közérzetet, felülfertőzés kockázata, valamint az iskolából és a munkából kiesés is a következmények közé tartozik. És ebben az időszakban több vírus is terjed, leggyakoribbak az influenza mellett a Covid és az RSV. Egy kevert fertőzés még súlyosabb tünetekkel járhat, és sajnos főként ebben az időszakban találkozunk leginkább igazán súlyos, akár életveszélyes tüdőgyulladásokkal is.

Ezeknek a kockázatát csökkenti az, ha az influenzaoltást, az agyhártyagyulladás elleni oltásokat, illetve éppen azokat az ajánlott oltásokat is megkapja a gyermek, amelyek egyébként nincsenek benne a kötelező sorban.

És ha már a védőoltásokról beszélünk, beszéljünk az emlékeztető oltásokról. Egy kicsit elfogadottabb a szülők számára az, hogy csecsemőkorban be kell oltani a gyermekeket, de könnyen elfeledkezünk arról, hogy mikor kamaszok lesznek, új közösségbe mennek, esetleg nemzetközi tanulmányokat folytatnak, akkor bizony megint megemelkedik azoknak a betegségeknek is a kockázata, amelyek nem szezonálisak, amelyek ellen csecsemőkorban bár kaptak védőoltást, de a védettségük az évek során lecsökkent, ezért vannak, amelyekre érdemes emlékeztető oltást adni ebben az életkorban.

– Arról is szó volt, hogy a tragikus sorsú kislány vért hányt a vége felé. Ez nem valami tipikusan tüdőgyulladásra utaló tünet. Ez hogy történhetett meg, vagy mire gondol, hogy mi történhetett?

– Megismétlem, az esetet nem ismerem.

De a vérzéses tüdőgyulladás a tüdőgyulladás egy súlyos formája, és például pont az influenzavírus is okozhat ilyet.

Nem biztos, hogy bármi köze van hozzá, de bizonyos kórokozóknál ez előfordul, szerencsére nagyon ritkán és szerencsére gyerekeknél még ritkábban. Ebben közrejátszhat esetleg egy véralvadási zavar vagy egy átmeneti véralvadási zavar is, amit nem tudok megmondani, hogy ilyen volt-e a háttérben, de teljesen egészséges előzménnyel is sajnos néha, fiatal felnőtteknél, idősebbeknél előfordulhat, és most ebben az esetben nagyon sajnálatos, hogy egy gyereknél fordult elő.

– Amikor a gyerekek betegek lesznek, otthon maradnak, nem is biztos, hogy a szülők otthon tudnak velük lenni. Kamaszgyereknél különösen. Mégis, mi az, amire figyeljünk, milyen elővigyázatossági intézkedést tehetünk meg, ha minél inkább el akarunk kerülni egy ilyen tragikus kimenetelt?

– Általában azt javaslom, hogy amikor egy gyerek beteg lesz, belázasodik, akkor egy pár nap pihenést biztosítsunk számára. Pontosan ez az első néhány nap, amikor bevesz egy lázcsillapítót és vidáman szalad tovább, „még elmegyek buliba, még elszaladok farsangra, nem vagyok én olyan rosszul” - ezeket, nagyon tanácsolnám, hogy kerüljük el. Amikor akutan beteg lesz valaki, gyerek vagy felnőtt,az első néhány napban, amíg lázcsillapítóra van szükség, amíg rossz az általános állapota, közérzete, addig is inkább a pihenést válassza, ha egyébként egy-két szem gyógyszer bevételével úgy érzi, hogy el tudja végezni azt, amit tervezett arra a napra.

Sajnos a váratlan eseményeknek pont az a jellemzője, hogy váratlanok.

A betegség elején fokozottan figyeljünk a pihenésre, ha nem megszokott a lefolyása a betegségnek, akkor konzultáljunk a gyerekorvosával. Ez alatt azt értem, hogy minden gyerek volt már náthás, minden szülő tudja, hogy ez nála általában hogyan szokott zajlani. Egy napig, két napig, három napig náthás, köhög, szárazon köhög, majd hurutosan köhög, kitisztul és körülbelül egy hét alatt elmúlik. De ha nem a megszokott a lefolyása, ha rosszabb az általános állapota, fokozott étvágytalanság, fokozott aluszékonyság kíséri a betegséget, akkor nemcsak az a fontos, hogy megmutassák a gyereket orvosnak, hanem az is, hogy

ezeket a nyugtalanító, nem megszokott tüneteket mondják is el az orvosnak, hiszen a szülő van ott egész nap a gyermekkel, és nagyon nagy segítséget jelent számunkra, ha a szülő elmondja mindazt, amit nyugtalanítónak lát.

Lehet, hogy meg tudjuk nyugtatni két mondattal, hogy ebben az esetben ez természetes velejárója a betegségnek, de lehet, hogy a fizikális vizsgálathoz nagyon sokat hozzá fog tenni az, hogy a szülő elmondja, hogy például nem eszik, nem iszik, vagy egész nap alszik, alig lehet felébreszteni. Teljesen másképp fog az orvos elindulni a differenciáldiagnosztikában, ha ezeket az információkat megkapja.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


EGÉSZSÉG
A Rovatból
Mind a négy végtagját elvesztette egy rutinbeavatkozás szövődményeként egy amerikai ápolónő
A 41 éves Cindy Mullins mégis hálás orvosainak, akik megmentették életét.

Link másolása

A 41 éves kentucky-i Cindy Mullins karácsony előtt egy vesekőeltávolítás miatt feküdt be a kórházba. A műtét komplikáció nélkül sikerült, a foglalkozására nézve ápolónő Cindy otthonába térhetett. Az orvosok utasításának megfelelően ott távolított el egy értágító eszközt (sztentet), mely beavatkozás után az állapota drámaian romlani kezdett.

Mire a kórházba került vérnyomása olyan mértékben leesett, hogy azonnali altatásra és dializálásra volt szükség. Mikor orvosai közölték vele, hogy az életét csak mind a négy végtagjának eltávolításával tudják megmenteni, a kétgyermekes anya nem érzett dühöt.

„Békesség vett körül. Egyszerűen éreztem Isten jelenlétét”

– mondta.

Bár orvosainak hálás, hogy megmentették az életét, azonban újabb nehézséggel kellett szembenéznie. Az amerikai beteg biztosítási rendszer következményeként 100 millió forint körüli összeget kell a kórháznak kifizetnie. Mivel ennyit önerőből képtelen lett volna előteremteni, közöségi gyűjtéssel próbálkozott, és már közel áll a teljes sikerhez:

eddig 86 millió forint körüli összeget adtak össze a számlájára.

Cindynek ezenkívül szüksége lesz egy elektromos kerekesszékre is, azonban hosszú távon remélhetőleg különleges protézist kap, amellyel újból járni fog.

(Daily Mail)


Link másolása
KÖVESS MINKET: