News here
hirdetés

EGÉSZSÉG

Az év gyógynövénye 2022-ben: a cickafark

A nemzetségnevét (Achillea) a legendás görög hősről, Akhilleuszról kapta, aki a legenda szerint a gyógynövényt bajtársának gyógyítására, sebkezelésre és vérzéscsillapításra használta a trójai csatában.
Elek Petra cikke a Gyógynövénylap oldalon, Címkép: S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en. - szmo.hu
2022. március 20.


Link másolása

hirdetés
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

A közönséges cickafark (Achillea millefolium)

a világ minden táján megtalálható, főleg réteken, kaszálókon, nyirkos erdős helyeken gyakori Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában. Hazánkban csupán nyomokban fordul elő.

A nemzetségnevét (Achillea) a legendás görög hősről, Akhilleuszról kapta, aki a legenda szerint a gyógynövényt bajtársának gyógyítására, sebkezelésre és vérzéscsillapításra használta a trójai csatában.

A lágyszárú növény virágzata jellegzetes fehér, ritkán rózsaszínű virágokból álló sátorozó buga virágzat. Hosszúkás, lándzsa alakú levelei selymes tapintásúak és szeldeltek, ez is jellemző jegye a fészkesvirágzatúak családnak. A rokonfajokat nehéz megkülönböztetni egymástól, azonban a hatályos Gyógyszerkönyvben csak a közönséges cickafark virágos hajtása hivatalos, ezért fontos, hogy a gyógyászati használatra csak ez a faj kerüljön begyűjtésre, különben a termék szennyezettnek minősül.

A közönséges cickafark virágos hajtásának illóolaja nagyon változó összetételű lehet. Legfontosabb vegyületei a szeszkviterpének, flavonok (pl. apigenin, luteolin és ezek glikozidjai), flavonolok (artemetin, kaszticin) és a poliacetilének. A szeszkviterpének egy része tartalmaz laktongyűrűt is, ezek proazulének (achillin). Ezek a vegyületek

hirdetés
a hagyományos illóolaj-kinyerés során (vízgőz-desztilláció) a hőkezelés hatására kék színű azulénekké (kamazulén) alakulnak, így a kapott illóolaj színe a megszokott sárgás árnyalat helyett kékes-zöldes lesz.

A szín intenzitása arányos a kamazuléntartalommal, így a drog minőségének indikátora lehet.

A gyógynövény virágát és virágos hajtását hagyományosan külsőleg zúzódások, duzzanatok kezelésére, emellett sebkezelésre használták borogatás formájában. Belsőleg (főleg teaként, teakeverékként) megfázásos állapot, magas vérnyomás, amenorrhoea (a menstruációs vérzés hiánya) és egyéb gyomor- és bélrendszeri panaszok enyhítésére alkalmazták.

Olga Kachor képe a Pixabay -en.

A népgyógyászatban való sokoldalú felhasználása nyomán sok kutatást végeztek a növény esetleges további terápiás alkalmazásával kapcsolatban, ugyanakkor a már említett hatások tudományos magyarázatát is többen vizsgálták. Állatkísérletek közül megemlítendő egy a rágcsálókon (egereken, nyulakon) végzett vizsgálat, amely igazolta, hogy a növény vizes kivonata és az illóolaj azuléntípusú vegyületei gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A központi idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatását szintén állatkísérlet során igazolták, bár ehhez a hatásához nagy dózis bevitele szükséges, így számolnunk kell az esetleges mellékhatásokkal, illetve ennek az emberi felhasználás során kis jelentősége van. A gyógynövény nagy flavonoidtartalmú kivonata simaizomgörcs-oldó hatást mutatott, ehhez hozzájárulhat bizonyos szeszkviterpének jelenléte is.

A hagyományos felhasználásból megismert vérzéscsillapító hatást is sikerült igazolni egy nyulakon végzett kísérlet során, melyben a növény egyik alkoloid-típusú vegyülete, az achillein csökkentette a vérzési időt. Mint sok másik illóolajnak, a közönséges cickafark illóolajának is laboratóriumi tesztekben, in vitro igazolt az antimikróbás hatása, mely leginkább a szeszkviterpén- és poliacetiléntartalmának tulajdonítható. A kivonat vízoldékony anyagai, főleg az apigenin és luteolin, in vitro kapcsolódott az ösztrogén-receptorhoz, ezért is lehet szerepe a növénynek menstruációs és egyéb nőgyógyászati panaszok enyhítésében.

A közönséges cickafark virágos hajtásának

belsőleges használatára nem végeztek humán vizsgálatokat, viszont különböző bőrpanaszok (pl. nehezen gyógyuló hegek, bőrirritáció) kezelésére irányultak kutatások.

Egy véletlen besorolásos, kettősvak vizsgálat során 23 önként jelentkező, a tusfürdőkben és samponokban is gyakran előforduló, habzó anyag a nátrium-lauril-szulfát tömény, 8%-os oldatával irritált bőrfelületét kezelték közönséges cickafark olajos kivonatával. A kutatók azt figyelték meg, hogy a kivonat jelentős gyulladáscsökkentő hatást mutatott: alkalmazása után 3-7 nappal a tünetek megszűntek. Azt is megállapították, hogy ez a hatás nem az oldószernek (tehát az olajnak) tulajdonítható.

Használata már évtizedek óta elterjedt hazánkban:

leggyakrabban az emésztőszervi és menstruációs görcsök enyhítésére alkalmazzák. Tea formájában (nem édesítve) az étvágytalanság kezelésre is használják,

mivel szeszkviterpénjei keserű ízű anyagok, ezek étvágyjavító tulajdonságúak. A női kismedencei gyulladások kiegészítő kezelésében ülőfürdőként szerepelhet, továbbá külsőleg sebgyógyításra is alkalmazható.

A cickafark a

közepesen allergizáló növények közé tartozik, jellemző mellékhatásai nincsenek. Keresztallergia felléphet, így a fészekvirágzatú növényekkel szembeni túlérzékenység esetén kerülendőek

a közönséges cickafark készítmények. Illóolaja kis mennyiségű tujont tartalmaz, ami nagy mennyiségben magzat-, illetve idegrendszerkárosító lehet, ezért várandósság idején alkalmazása ellenjavallt, szoptatás alatt túlzott fogyasztása nem javasolt.

Láthatjuk, hogy ez a gyógynövény igazán sokoldalú, így méltó birtokosa a 2022 év gyógynövénye címnek. Használatának történelme van mind a köztudatban, mind a tudományokban. Ezért is fontos, hogy minél több ember megismerje a közönséges cickafarkat.

A Gyógynövénylap blogon a gyógyszerészektől mindent megtudhatsz a gyógynövények felhasználásáról. Keresd őket a Facebookon is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
Kemenesi Gábor: „Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest”
A szakemberek szerint legalább két különböző majomhimlő-járvány van jelenleg.

Link másolása

hirdetés

Újabb vizsgálatok és adatok alapján a szakemberek úgy vélik, hogy sokkal komolyabb a majomhimlő terjedése, mint ahogy azt eddig feltételezték. Sőt, jóval régebben jelen van már az Afrikán kívüli területeken is, mint eddig vélték.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint legalább két, különböző járvány zajlik Európában és Amerikában - írja a statnews.

Az amerikai vizsgálatok szerint 10 mintából 3 más, mint amit eddig Európában találtak. Az ősük közös, de sokkal inkább különböznek egymástól, mint a többi vírus. A három fertőzés Nigériában, Nyugat-Afrikában és Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában történhetett. Ezért a szakértők úgy vélik, hogy a vírust már többször is behurcolták Nigériából, és jelenleg is terjed.

Május közepe óta, amikor az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai felhívták a világ figyelmét a majomhimlő terjedésének tényére, Európában, Amerikában, a Közel-Keleten és Ausztráliában mintegy 40 országban közel 800 megerősített esetről számoltak be.

"Ha szokatlan bőrkiütéses betegséget lát, vagy olyasmit, ami úgy néz ki, mint egy szexuális úton terjedő betegség, úgy néz ki, mint a szifilisz, vagy úgy néz ki, mint a herpesz, valószínűleg el kell gondolkodnunk a majomhimlő vizsgálatán" - mondta egy szakember.

hirdetés

A magyar szakértő, Kemenesi Gábor virológus szerint:

"Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest. Úgy tűnik egy ideje már elkezdődött a történet. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez akkor valami hasonló megdöbbentő lesz".

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában, az Egyesült Királyságban azonosították először 2018-ban. Tünetei a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság. Az ember és ember között nehezen terjed. Még nincs ellenszere, de a korábban feketehimlő ellen készült vakcinák nagyfokú védelmet biztosítanak ellene.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG
Megvan a hosszú élet titka? 90 évig is élhetünk, ha erre odafigyelünk
Sem az extra edzés, sem a szupervitaminok nem olyan hatásosak, mint az, amit most felfedeztek a tudósok.

Link másolása

hirdetés

Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrend és testmozgás, de ez még nem minden! Az orvosok 159 255 nőt vizsgáltak meg, és azt találták, hogy az optimisták nagyobb valószínűséggel élik meg a 90 éves kort, mint azok, akik túl nagy teret engednek a negatív gondolatoknak – írja a The Sun.

A Journal of the American Geriatrics Society című folyóiratban megjelent kutatási eredményben az orvosok azt írták, hogy

az optimizmus az élettartam 5,4 százalékos megnövekedésével függ össze, ami átlagosan 4,4 évet jelent.

Az optimizmus és a hosszabb életkor közötti összefüggés minden etnikai és faji csoportban megfigyelhető, de a nőkre inkább jellemző:

ők ugyanis 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel élik meg a 90 éves kort, mint azok, akik kevésbé optimisták.

A kutatók szerint az eredményeket befolyásolták az olyan életmódbeli tényezők, mint az egészséges élelmiszerek, az embereket körülvevő támogatói hálózat, sőt még a kávéfogyasztás is:

Dr. Dan Liu, a kínai Southern Medical University munkatársa elmondta, hogy azok a felnőttek, akik naponta mérsékelt mennyiségű cukorral édesített kávét ittak, körülbelül 30 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból kifolyólag és kevesebb eséllyel szenvednek rákban vagy szívbetegségben, mint azok, akik nem kávéznak.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés
„A férjem halála után megállapították, hogy összetört szív-szindrómám van”
A diagnózis létező betegség, egyes esetekben akár halálos is lehet.

Link másolása

hirdetés

Shannon Dingle házastársa váratlanul, egy családi nyaraláson vesztette életét. A 37 éves édesapa a család hat gyermeke közül hárommal éppen a vízben játszott, amikor egy hullám akkora erővel csapott le rá, hogy három helyen eltört a nyaka – írja az Insider.

Shannonnak sosem voltak szívproblémái a nyaralás előtt, de amikor a tragédia után hazaértek, erős mellkasi fájdalmat érzett. A hat gyermekkel magára maradt nő olyan erős tüneteket produkált, hogy orvoshoz fordult, aki megállapította,

a gyász miatt összetört szív-szindrómában szenved.

A stressz és a bánat miatt a szíve egyes részei ugyanis túlságosan összeszorultak.

„Olyan érzésem volt, mintha egy polip szorosan a szívem köré tekeredne”

– írta az édesanya.

Az összetört szív-szindróma általában átmeneti, pár héttel a történtek után Shanonnak is javultak a tünetei.

hirdetés

De ez nem mindenkinél van így:

előfordul, hogy valaki belehal a gyászba.

Ez történt Joe Garciával, a texasi lövöldözésben meggyilkolt tanárnő férjével is, aki két nappal felesége halála után halt meg szívrohamban.

Nem véletlen tehát, hogy a szomorúságot gyakran ábrázolják kettétört szívekkel:

„Megtanultam, hogy az összetört szív nem egy cuki emoji. Nem vagyunk ilyen szintű gyászra teremtve, néha a szív nem tudja túlélni a fájdalmat”

– fogalmazott Shannon.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
Akiknek reggeli merevedése van, kevésbé valószínű, hogy sztrókot kapnak
Nem a kortól függ a reggeli merevedés elmaradása, hanem sokkal inkább az artériák megromlott állapotával hozható összefüggésbe.

Link másolása

hirdetés

Kisebb valószínűséggel halnak meg sztrókban azok a férfiak, akiknek rendszeres reggeli merevedése van, írja a LADbible egy új tanulmány alapján.

Az Age and Ageing orvosi folyóiratban publikált felmérésben 1800 középkorú és idősebb férfit kérdeztek arról, hogy milyen gyakran van ébredéskor erekciója. Kiderült, hogy akiknek rendszeresen van reggeli merevedése, 22 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg keringési zavarok, többek között agyvérzés miatt.

Dr. Geoff Hackett brit orvos szerint a reggeli erekció megszűnése annak a jele, hogy az artériák nem megfelelően működnek. Ez akár azt is jelentheti, hogy 3-5 éven belül jelentős a szívroham vagy a szélütés kockázata.

A reggeli merevedés általában nem az egyetlen az éjszakai alvás során. Egy-egy alkalommal akár öt erekció is előfordulhat, melyek alkalmanként 20-30 percig is eltarthatnak.

Ezek jellemzően a REM-fázishoz köthetők, vagyis az alvás azon szakaszához, amikor álmodunk. Egyes esetekben azonban megfigyeltek más alvási periódushoz köthető merevedést is, elsősorban az idősebb férfiak esetében.

Dr. Leen Antonio, a kutatást vezető belga adjunktus aláhúzta, hogy az elmaradó ébredés utáni erekció, valamint a merevedési zavarok és a nagyobb halálozási esély között párhuzam vonható.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: