Árrobbanás jön a sertéshúsok piacán
Újabb áremelkedésre készülhetünk a sertéshúsoknál is - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az InfoRádióban.
Szerinte a múlt év végén a takarmányár-növekedés, az önköltségi árak emelkedése okozott gondot, és ennek hatásai az idei év elején már érezhetőek lesznek.
– magyarázta Éder Tamás.
"Ezzel párhuzamosan az önköltségek az ismert folyamatok miatt jelentősen növekedtek; nőttek a takarmány-, az energiaárak és a bérek is. Az árak pedig a kereskedelmet is érintették" – tette hozzá.
A szakember szerint a boltokban a sertéshúsból készült termékek nem drágultak 2021-ben.
Ugyanakkor az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, így árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.
Az első áremelkedéseket még újabbak követik, véleménye szerint fél éven át. A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit. Elmondása szerint a 25-30 százalékos takarmánydrágulás úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy "durva hüvelykujjszabály": a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.