hirdetés

EGÉSZSÉG

20 éves a Budai Egészségközpont

A 2001-ben alapított Budai Egészségközpont (BEK) eredetileg mozgásszervi profillal indult, ma az egyik legjelentősebb magántulajdonban lévő egészségügyi intézmény.

Link másolása

hirdetés

A több mint 10 milliárdos bevételű BEK privát járóbeteg szolgáltatásait az elmúlt 20 évben csaknem 330.000 ügyfél vette igénybe. A központban három budapesti helyszínen 45 szakterület szolgáltatásai érhetők el az ortopédiától a gasztroentorológián, bőrgyógyászaton, fül-orr-gégészeten és pulmonológián át a dietetikai tanácsadásig és gyógytornáig.

Az egészségközpont sikerének egyik pillére a páciensközpontú minőségi szemlélet, ami nemcsak az orvosi munkát, hanem a teljes betegellátási folyamatot meghatározza a bejelentkezéstől és tájékoztatástól a fizikai környezeten át a betegjogok teljeskörű tiszteletéig. A páciensek biztonságát és az ellátás színvonalát standardizált minőségirányítási rendszer garantálja. Az eredményesség másik faktora a folyamatos innovációban keresendő, ami a tulajdonosi stratégia központi eleme. A modernizáció igénye az infrastruktúra és a műszerpark állandó megújításában, a nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekben való részvételben, folyamatos termékfejlesztésben és a munkatársak magas szintű továbbképzésében érhető tetten.

Bár a járványhelyzet nagy kihívás elé állította a magánegészségügyi szektort, a BEK lendülete nem tört meg. A fejlesztések legújabb állomásaként a 2021 januárjában 70 ágyasra nőtt magánkórházi részlegen tovább bővült az elérhető szolgáltatások köre. Az ortopédia és az általános sebészet mellett elindult az urológiai és a baleseti sebészeti ellátás is. A páciensek biztonságos gondozását a BEK saját szakkórházára, az Országos Gerincgyógyászati Központra épülő teljes nagykórházi szolgáltatási környezet, a rendkívül stabil szakmai és infrastrukturális háttér garantálja. A szakemberek munkáját a radiológiai divízió korszerű, a magánellátásban egyedülálló módon felszerelt eszközparkja (ultrahang, digitális röntgen, MRI és CT, DEXA, endoszkópia, bronchoscopia) támogatja.

A Budai Egészségközpont dinamikus fejlődése nem valósulhatna meg a magasan képzett szakemberekből álló csapat nélkül. A páciensek körében is népszerű orvosok és a hivatásuk iránt elkötelezett szakápolók és asszisztensek kiváló szakmai képzettséggel, nagy gyakorlattal rendelkeznek. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a BEK-be érkezők biztonságos körülmények között színvonalas ellátásban részesüljenek. A gyógyultan távozó páciensek öröme igazi motivációt jelent számukra a mindennapi munka során.

2021-ben a Királyhágó utcában új kórházi szárny építése kezdődik meg. A cél, hogy a népegészségügyi igényekhez igazodva szélesebb fekvőbeteg szolgáltatási spektrummal fogadhassák a pácienseket – mindezt világviszonylatban is magas szakmai színvonalon, modern, XXI. századi körülmények között.

hirdetés

További részletek az intézmény honlapján olvashatók.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Kétszer nagyobb eséllyel halnak meg fiatalon azok a nők, akik rendszeresen felriadnak éjszaka

A gyakori ébredés főleg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli.
Címkép: illusztráció, Claudio_Scott/Pixabay - szmo.hu
2021. szeptember 11.


Link másolása

hirdetés

Kétszer akkora eséllyel halnak meg fiatalon azok a nők, akik felébrednek az éjszaka közepén. A frissen megjelent tanulmány szerint ennek csökkenthető az esélye a fogyással, vagy azzal, ha éjszakára füldugót használnak a zajok kizárása érdekében - írja a Daily Star egy kutatás alapján.

Az összesen 8 ezer fővel, nők és férfiak részvételével zajló kísérlet során az éjszakai tudattalan ébredéseket vizsgálták, amelyek néha mindenkivel megtörténnek. Az ilyen pillanatokra nem feltétlenül emlékszünk a következő nap, de másnap álmosak lehetünk miattuk.

A tudattalan ébredéssel a test az olyan, potenciálisan veszélyes helyzetekre reagál, mint a zaj, a fájdalom, a fény- vagy hőmérsékletváltozások. Hirtelen ébredést válthat ki még a légzéskimaradás, ami az alvási apnoé tünete lehet.

Az Adelaide-i Egyetem három külön tanulmányt vetett össze, amelyekben a résztvevők alvását monitoron keresztül figyelték minden éjszaka. Később minden egyes alany egy százalékban kifejezett értéket kapott, az alapján, milyen gyakran és milyen hosszú időtartamra ébredtek fel, valamint, hogy összességében mennyit aludtak. Ezek után mintegy 6-11 éven át követték nyomon az egészségi állapotuk alakulását.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a nők ritkábban ébrednek fel éjszaka, mint a férfiak, ám ennek következményei súlyosabbak lehetnek: a gyakori ébredés főleg a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növeli. Azon nők körében, akik a leggyakrabban ébredtek fel (az alvásidejük akár 6 és fél százalékát is ébren töltötték), ez a rizikó akár 60-100 százalékkal is megemelkedett.

A halálozás esélye általában véve is 20-60 százalékkal nőtt: az általános populációnál mért 21 százalék helyett esetükben 31 és félre növekedett. Ugyanez a különbség azonban a férfiak esetében elhanyagolható maradt.

hirdetés

Dominik Linz, a tanulmány társszerzője és a Maastrichti Egyetem orvosi központjának munkatársa szerint hátrányt jelenthet az idősebb életkor, a nagyobb testsúly és a horkolás is.

“Az életkoron nem lehet változtatni, de a testtömeg és az alvási apnoe csökkenthető. Hogy ez csökkenti-e a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, az egy külön tanulmány tárgya lehetne” - mondta.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
EGÉSZSÉG

Tízezrek életét mentheti meg egy új koleszterincsökkentő gyógyszer, amit évente kétszer kell beadni

Becslések szerint a forradalmi kezelés 55 ezer szívrohamot és sztrókot tud megelőzni.

Link másolása

hirdetés

Egy új koleszterincsökkentő gyógyszert hagytak jóvá nemrég az Egyesült Királyságban, amely több százezer emberen segíthet.

A brit egészségügyi szolgálat közleménye szerint az Inclisiran nevű szert évente kétszer, injekció formájában kell beadni és sztatin típusú gyógyszerekkel együtt is alkalmazható.

Becslések szerint az új, forradalmi kezelés 55 ezer szívrohamot és sztrókot tud megelőzni, és akár 30 ezer életet menthet meg a következő évtizedben.

A brit egészségügyi szolgálat most több mint 300 ezer ember számára teszi elérhetővé az új koleszterincsökkentő gyógyszert, amelyet az állam finanszíroz. A betegeknek a háziorvosi rendelőkben adják be a szert injekció formájában, így elkerülhetik a rendszeres kórházi látogatásokat. Az első adag után három hónap múlva kapnak még egy injekciót, ezután pedig évente kétszer kell ezt megismételni.

A klinikai vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az Inclisiran csökkenti az LDL-C nevű, alacsony sűrűségű lipoprotein szintjét a vérben. Ha ennek a szintje magasabb az átlagosnál, az emberek nagyobb valószínűséggel kaphatnak szívrohamot vagy sztrókot. A kezelés emellett fokozza a máj azon képességét, hogy eltávolítsa a káros koleszterint a vérből.

hirdetés

Angliában öt emberből kettő magas koleszterinszinttel küzd, és körülbelül 6,5 millió felnőtt szed koleszterincsökkentő gyógyszereket. A magas koleszterin jelentősen növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát, amely a "világ legnagyobb gyilkosa". Angliában évente átlagosan 140 ezer ember hal meg szívbetegségben, ez az évi halálesetek egynegyedét teszi ki.

A brit egészségügyi szolgálat múlt héten bejelentette, hogy minden 40 éves és ennél idősebb embernek ingyen megmérik a vérnyomását a főutcákon található gyógyszertárakban, hogy ezzel is segítsék a sztrókok és szívrohamok megelőzését. Becslések szerint már ezzel is kétezer életet meg lehet menteni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG

Érdekes tudományos tényeket árult el a szellentésről egy orvos - azt is elmondta, miért nem szabad visszatartani

A brit doktor oktatóvideóját már több mint 2,6 millióan nézték meg a TikTokon.

Link másolása

hirdetés

Egyre több egészségügyben dolgozó szakember regisztrál a TikTok közösségi oldalra, hogy eloszlassák a tévhiteket és informálják, edukálják a fiatalokat. Dr. Karan Rajan Nagy-Britanniában dolgozó sebészorvos és egyetemi adjunktus is köztük van, aki már elég ismert a videómegosztón, több mint 4,3 millióan követik.

A napokban egy kommentelő kérdésére a szellentésről készített egy rövid videót, amelyből olyan érdekes tényeket mondott el, amelyek sokaknak újdonságot jelenthetnek.

Íme:

1. Az emberek átlagosan 14-szer szellentenek egy nap. „Minél többet annál jobb” - tette hozzá.

2. „Ha valaki azt mondja neked, hogy ő nem szokott szellenteni, az hazudik. Vagy bélelzáródása van, ami egy egészségügyi vészhelyzet.

hirdetés

3. Egy átlagos napi szellentéssel meg lehetne tölteni egy közepes lufit.

4. A nap első szellentése a legnagyobb.

5. A szellentés 75 százalékát a vastagbélben található baktériumok állítják elő. A megemésztett, de nem lebomlott ételt baktériumok bontják le, amelyekből mikroszkópikus szellentést hoznak létre, és ezek felhalmozódásából jön létre egy átlagos szellentés.

6. A szellentés 25 százalékát a keringés során felgyülemlett gázok és a "lenyelt" levegő teszi ki, amit nem böfögünk fel.

7. A szellentések 99 százaléka szagtalan gázokból - hidrogén, szén-dioxid és metán - áll.

8. A szellentések 1 százalékát olyan illékony (könnyen gázneművé váló [folyadék]) kénes vegyületek alkotják, mint a hidrogén-szulfid.

9. „Ha sokáig visszatartod a szellentést, visszakerülhet a véráramba, és akkor távozhat, amikor kifújod a levegőt.”

10. A szellentés hangja a végbélzáróizom rezgésének és a farpofák összerázódásának kombinációja. A hangot a szellentés sebessége és a végbélnyílás feszessége határozza meg.

A doktor videóját már több mint 2,6 millióan nézték meg. A kommentekben sokan rácsodálkoztak a fent említett tényekre, többek számára teljesen új információ volt némelyik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
EGÉSZSÉG
A Rovatból
hirdetés

Erősen megnő a páciens elhalálozásának kockázata a covidos megbetegedés utáni fél évben az oroszok szerint

Az orosz egészségügyi miniszter hangsúlyozta annak fontosságát, hogy koronavíruson átesett betegek alapos orvosi kivizsgálásnak vessék alá magukat.

Link másolása

hirdetés

Az új koronavírusos megbetegedés utáni fél évben erősen megnő a páciens elhalálozásának kockázata - figyelmeztetett Mihail Murasko egészségügyi miniszter kedden a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva.

Murasko a kihordott Covid-19 után hat hónapon belül fellépő lehetséges szövődmények között nevezte meg a vérrögképződést, az idegrendszer, valamint a szív- és az érrendszer károsodását.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az új koronavírusos fertőzésen átesett betegek alapos orvosi kivizsgálásnak vessék alá magukat.

Oroszországban keddre 18 ezer alá csökkent az egy nap alatt új koronavírusos fertőzéssel diagnosztizált páciensek száma, ami június 23-án fordult elő legutóbb. Az igazolt fertőzöttek száma 17 813-mal 6 918 965-re emelkedett a hivatalos adatok szerint.

A napi növekmény 0,26 százalék, az új esetek 7,7 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 554 687-re csökkent, a halottaké 795-tel 183 224-re, a felépülteké pedig 18 624-gyel 6 181 054-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 178,7 millió, az elmúlt napon pedig 256 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 237 319 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: