hirdetés
eger-7-1.jpg

Egerben már nyitnak a pincék, a játszóterek, a Várban is sétálhatsz

A hangulatos teraszokon lehet már étkezni, mehetsz túrázni, kerékpározni és akár a Dinó Parkba is ellátogathatsz. Itt a lista, hogy mi mindennel várnak már a hétvégén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 08.


hirdetés

Sorra "nyitnak" a városok Magyarországon, a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások enyhítésének köszönhetően. Az egyik legkedveltebb hazai turisztikai célpont Eger. A régi korok emlékeit őrző, a borászatáról és vendégfogadásáról, kirándulási lehetőségeiről híres település is - korlátokkal ugyan - de már várja a látogatókat.

Ha a hétvégén vagy a következő napokban Egerbe mennél, akkor az alábbi programok közül választhatsz már:

Egynapos látogatás

Egy belvárosi séta során megismerkedhetsz Eger főbb attrakcióival. Ehhez a következő látnivalókat érdemes felkeresni: Bazilika, Líceum, Érseki Palota, Dobó tér, Minorita templom, Gárdonyi tér, Piaccsarnok (vásárlási lehetőség), Végvári Vitézek tere, Minaret, Várfalsétány, Egri Vár (gyalog a Váron 8:00-18:00 között át lehet sétálni), Dr. Agyagási Dezső gyógypark, Török Fürdő, Bitskey Aladár Uszoda, Bárány Uszoda, Termálfürdő, Érsekkert, Szépasszonyvölgy. A helyszíneken a beltéri látnivalók még zárva vannak, de a szép utcák és terek így is élvezetes sétát nyújtanak.

A város több pontján kézfertőtlenítő állomások is várnak.

hirdetés

Kiállítóhelyek közül az Időalagút már újra megnyitott. Ők többek között online időpont-foglalással, 2-3 fős vezetett VIP-túrákkal, privát családi túrákkal készülnek.

A gyermekek újra birtokba vehetik játszótereket - ezeket is fertőtlenítették.

A hétvégétől a legtöbb vendéglátóhely megnyitja teraszát/kerthelyiségét, ahol szintén a hivatalos, szakmai útmutatások szerint fogadják a vendégeket.

A héten már kinyitott például a Forst-Ház Étterem és Kávézó, a Depresso, a Főtér Café, a Senátor-Ház, a Ködmön Csárda terasza, a Falánk Fanny, a Lipóti Pékség, a Frei Café, a Marján Cukrászda és a Boldizsár Cukrászda.

A Szépasszonyvölgyben található pincék és éttermek az elmúlt hetekben elvitelre kínálták termékeiket,

e hétvégétől azonban visszatér az igazi szépasszonyvölgyi hangulat, már számos teraszon lehet kóstolni finom egri borokat és ételeket.

Természetesen vásárolni is lehet a pincéknél.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
eger-patak-aradas.jpg

Megáradt az Eger-patak, több mint két méteren tetőzött a vízszint

Egy nap alatt összesen 168 centiméterrel emelkedett meg a vízszint. Több videó is készült a megduzzadt patakról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 27.


hirdetés

Jelentős árhullám vonult le szombat délelőtt az Eger-patak mentén az intenzív éjszakai záporok, zivatarok hatására.

A patak vízszintje 24 óra alatt összesen 168 centiméterrel emelkedett meg, szombat délelőtt már 206 centiméteren tetőzött

- írja az Időkép.

Security Check Required

null

hirdetés

A TV Eger felvételei szombat délelőtt 11 óra után:

Security Check Required

null

A Met Hírnek beküldött videó szombat délelőttről:

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-1.jpg

Mesefigurák költöztek Egerbe: Vukkal, Frakkal és Süsüvel is találkozhatsz a belvárosban

Rajtuk kívül még sok régi kedves ismerős feltűnik a Mesesétányon.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. december 18.


hirdetés

Kedvenc meséink főszereplői is részt vesznek az adventi ünneplésben Egerben. A belváros több pontján, a Mesesétányon láthatók a sokak gyerekkorát idéző figurák.

Sajnos néhány mesehős már csak a képeken látható így, mert párat megrongáltak a fotók készítése óta. Az Eger Advent Facebook-oldal szerint jó pár kiegészítő nemrégiben eltűnt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit-6.jpg

Eger régen és most: fotókon látható, mennyit változott a város

Izgalmas időutazást tehetsz a képek segítségével.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Egyik kedvelt fotós téma az "ilyen volt - ilyen lett". A bőséges lehetőségek közül pedig kiemelkedően izgalmas, mikor egy település múltjának nyomába ered a fotós. Így teszi ezt Egerben Vámossy Béla, aki régóta keresi meg a régi fotók mai helyszíneit. Izgalmas időutazáson vehettek ti is részt a segítségével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit-2.jpg

„Szokatlanul későn kezdődött az ostrom” – 6+1 érdekesség, amiért érdemes ellátogatni az egri várba

Találkozhatsz Dobóval és Szulejmánnal, megismerheted Veronka életét, átélheted a csatát, és izgalmas tényeket is megtudhatsz az ostromról. Ráadásnak pedig kiderül, mi köze volt Gárdonyi fiának a regényhez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

Eger az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Magyarországon. Ebben a gyönyörű vidék, a híres borok mellett az egri vár védőinek dicső története is közrejátszik. Az Egri csillagok című Gárdonyi-regény az egyik legismertebb magyar könyv, és a belőle készült filmet is generációk látták. Így nem csoda, hogy Dobó vagy Szulejmán története a mai napig rengeteg látogatót vonz az egri várba.

A várban pedig sok érdekességgel várják az ideérkezőket. A kiállítások mellett korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők várnak, a Panoptikumban találkozhatsz a regény hőseivel, a fegyverkiállításon megnézheted, mivel küzdöttek a régi vitézek. De átsétálhatsz a közeli minaretbe is, ahol a török építészettel ismerkedhetsz. És hogy még izgalmasabb legyen a felfedezés, elárulunk pár érdekességet az ostromról és a regényről is.

1. A vár egyik különös hangulatú helyén találkozhatsz Dobóval vagy Szulejmánnal

A várban a tárgyi emlékek mellett a bátrabbak megnézhetik a börtönkiállítást, a kazamatákat, és szembenézhetnek a Panoptikumban Dobóval és Szulejmánnal is. A Föld-bástya alsó részében található a Panoptikum, ahol Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének hőseivel találkozhatsz. Az életnagyságú viaszfigurák visszaidézik a vár ostromát, a korszakot, amelyben a hősies várvédők szembeszálltak a hatalmas túlerővel felvonuló, Szulejmán vezette török hadakkal. Hogy ki mindenkivel találkozhatsz, az is kiderül cikkünkből:

hirdetés

2. A hős egri nők hétköznapjairól mesél Veronka a sütőasszony

1552-ben Dobóék hősies győzelmét a törökök elleni harcban többek között a sokszor vakmerő, sokszor furfangos, sokszor halált megvető bátorsággal harcoló nőknek is köszönhették a várvédők. A csaták közti szünetekben azért ők is nők voltak, szerelembe estek, vagy éppen segítettek másoknak. Ahhoz, hogy mindezt jobban elképzelhessük, egy asszonynak eredhetünk a nyomába, aki útközben elmeséli életét is. Hogy milyen volt a törökök ostromolta várban a nők élete, azt Veronka meséjén keresztül ismerheted meg cikkünkből:

3. A várban, a Fegyvermustra kiállításon megnézheted, mivel harcoltak a magyarok és törökök

A középkortól az első világháborúban használt fegyverekig, Európától Afrikán át Ázsiáig kalandozhatsz a fegyverek között. A kollekció gerincét adó török kori és az ezzel párhuzamba állítható magyar fegyverek mellett a kiállítás igyekszik a harcászat átalakulásának lépéseit, a lőpor forradalmi hatását is áttekinteni. Ha érdekel, hogy a katonák mivel küzdöttek, akkor nézz szét ezen a kiállításon is:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!