hirdetés
bor.jpg

Eger és vidéke: 7 kihagyhatatlan program a gasztronómia szerelmeseinek

Az idei évben is lesz például Matyó húsvét, Pünkösdi Tor-túra, Egri Bikavér Ünnepe és Őszköszöntő Zenés Pite-parti.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 29.


hirdetés

Eger és környéke a történelmi látnivalók mellett sokféle gasztronómiai élménnyel is vár. A bor mellett érdemes megkóstolni a különféle ünnepi ételeket, a helyi finomságokat. Vedd elő a naptárad és jegyezd be magadnak az alábbi dátumokat!

1. Hungarikum Piknik – Egri Bornegyed, Szépasszony-völgy

március 30-31.

Eger város és az Egri borvidék hungarikuma, az Egri Bikavér, valamint a Szépasszonyvölgyi Vendégvárók Egyesülete meghívja az ország többi hungarikumát egy közös fesztiválra, hogy egy helyen, Magyarország legnagyobb és egyik legismertebb történelmi borpince-során mutatkozzanak be a magyarság csúcsteljesítményeit megtestesítő értékek.

hirdetés

A rendezvény hagyományt kíván teremteni, távlati célja, hogy Egerben, a Szépasszonyvölgyben legyen a legnagyobb hazai találkozója és fesztiválja a hungarikumoknak és a hazai neves gasztronómiai fesztiváloknak.

Eger, a Te történeted! A barokk, a borok, a legendákkal teli város téged is vár.

2. Matyó Húsvét, a hagyományok ünnepe - Mezőkövesd

április 21-22.

A szellemi világörökség része a Matyó népművészet, melynek otthona Mezőkövesd. A Matyó Húsvét minden ében nagy tömegeket vonz. A vendégek megismerkedhetnek a matyó hagyományokkal, színpompás matyó népviselettel és vödrös locsolkodást is láthatnak hétfőn. Mindkét nap néptánc műsorokkal, báb előadással, népi játszótérrel és élő koncertekkel várják a szervezők az idelátogatókat.

A gasztronómia szerelmesei megkóstolhatják a „pipícset” is, amely egy jellegzetes matyó étel. Kismadárkát formázó, kelt kalácstésztából készült péksütemény, melyet a matyó lányok a locsolásért cserébe adnak a legénynek.

A rendezvény ideje alatt a kirakodó vásárban kézműves sajtokat, édességeket, matyó pálinkát és kürtös kalácsot is kóstolhatnak az ide látogatók.

3. Pünkösdi Tor-túra - Egerszalók

június 8.

A sódombjáról híres Egerszalókot bizony kár lenne kihagyni. A hagyományos látnivalók mellett ezen a napon érdemes végigkóstolni a falut, a házias ízeket, a helyi finomságokat. A falu vendégházainál és pincéinél készülnek a jóféle, házias ételek erre a napra. Lesznek programok, kézműves vásár, gyerekfoglalkozások és persze hagyományőrzés is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
birka_eger_meki.jpg

Pórázon tartott birka üldögélt gazdája mellett az egri McDonald's teraszán

Az esetről videó is készült – a rendhagyó házi kedvenc látszólag nem zavartatta magát, békésen szimatolt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 01.


hirdetés

Bori, a birka olyannyira a gazdája szívéhez nőtt, hogy az háziállatként tartja kutyái és macskái mellett - tudta meg a 24.hu arról a patásról, akit Eger belvárosában, egy McDonald's mellett kaptak lencsevégre.

A pórázra kötött birka türelmesen várt, míg a gazdi elfogyasztotta a menüjét.

A nem mindennapi momentumról videó is készült, melyet Bocsi Natália töltött fel Instagram-oldalára.

hirdetés

Az is kiderült, hogy az esemény valójában nem példa nélküli, hiszen a birka fel szokott tűnni a város különböző pontjain a gazdája oldalán és ilyenkor mindig mosolyt csal a helyiek arcára.

"Azért hoztam be a belvárosba, hogy örömet szerezzek a gyerekeknek. Azt hiszem sikerült is hiszen rengetegen fotózkodtak az én Borimmal"

- mesélte még 2016 decemberében gyapjas jószágáról Seres Imre az egrihirek.hu oldalán.

És akkor a Mekis jelenet:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
eger_vamossy-12-1.jpg

Újra virágba borultak a gesztenyefák - beköszöntött az ősz Egerbe

Egy séta a belvárosban, kalandozás a várban, a múltban, egy kis andalgás a parkban... Kedvcsináló képek egy romantikus hétvégi kiruccanáshoz.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. október 01.


hirdetés

Eddig is sokan látogatták Magyarország egyik legkedveltebb városát, de az utóbbi időben még többen keresték fel a történelmi nevezetességekben és látnivalókban gazdag várost. A hangulatos belvárost, a felújított épületeket és parkokat ősszel is érdemes megnézni.

A különleges klímájú Egerben , és ha hinni lehet nekik, akkor hosszú őszünk lesz. Használjátok ki a szép időt, és nézzetek szét a várban, a kis utcákban, vagy a környék szőlőiben :)

hirdetés

KÖVESS MINKET:

hirdetés
eger_v8.jpg

30 méteres óriáskerékből nézhetsz szét Eger belvárosában

A keréken húsz kabinban nyolcvanan utazhatnak.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. október 19.


hirdetés

Január elejéig lehet óriáskerékre ülni és madártávlatból szétnézni Eger belvárosában, az új látványosságnak, a 30 méter magas óriáskeréknek köszönhetően.

Eddig Észak-Magyarországon nem volt még ilyen attrakció.

A Gárdonyi téren álló kerék 50 tonnás, 20 kabinja van, így nyolcvanan utazhatnak rajta egyszerre. Az ára gyerekeknek 1000, a felnőtteknek 1500 forint.

hirdetés

KÖVESS MINKET:

hirdetés
eger-14-1.jpg

Ágyúk dörrentek, puskák ropogtak Egerben – újrajátszották az egri vár ostromát

Korhű fegyverekkel, beöltözött hagyományőrök idézték fel az 1552-es várvédők és a támadók legnehezebb és legizgalmasabb pillanatait.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. augusztus 17.


hirdetés

Újra zászlók lobogtak, dobok peregtek, ágyúk dörrentek, puskák ropogtak Eger várában. A XXIV. Végvári Vigasságok keretében az augusztus 9-i hétvégén hagyományőrző csapatokkal, korhű fegyverekkel újrajátszották a csatát, felidézték 1552-es kemény, de dicső pillanatait.

hirdetés

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!