Eddig sosem látott Vajda Lajos kép került elő egy keretezett képből
Minden idők legteljesebb Vajda-kiállítása nyílik Szentendrén. A különleges képet is bemutatják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 08.Senki sem tudott róla, pedig egy vagyont ér - egy sosem látott Vajda Lajos kép került elő egy festmény háta mögül.

A szentendrei Ferenczy Múzeumban a művész képeinek eddigi legnagyobb bemutatójára készülnek, ehhez magángyűjtőktől is kaptak kölcsön grafikákat. Amikor újrakeretezték volna az egyiket, akkor bukkant elő az alkotás. A képet még a kiállítás megnyitása előtt megmutatták az RTL Híradónak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Több mint két évnyi szakmai előkészítés után november 10-én szombaton nyílik meg a szentendrei Ferenczy Múzeumban a Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című nagyszabású kiállítás.

Az 1908–1941 között élt Vajda – a hazai művészettörténészek konszenzusos megítélése szerint – a modern magyar képzőművészet meghatározó, sokak szerint a legfontosabb képviselője, aki szorosan kötődött Szentendréhez. Eddigi legteljesebb, nemzetközi jelentőségű – tárlatán több mint százötven alkotását láthatja majd a közönség.

Számos kép érkezett külföldi tulajdonosoktól, a kiállított művek legalább egyharmada pedig még nem volt kiállítva, tehát az érdeklődők most találkozhatnak majd velük első alkalommal.

A mostani kiállítás biztosítási összértéke is rendkívüli – az egy milliárd 637 milliós összeg is azt bizonyítja, hogy egy különleges és különlegesen értékes kiállítás látható majd szombattól.

A kiállításhoz szervesen kapcsolódik Vajda Lajos egykori felesége, a szintén jelentős festőművész Vajda Júlia (1913–1982) tárlata a Szentendrei Képtárban „Mégis legyen kiállítás...” – Vajda Júlia élete és művészete címmel.

Vajda Lajos tárlatához kapcsolódóan a Ferenczy Múzeumi Centrum november végén egy közel háromszáz oldalas, reprezentatív katalógust ad ki, a kiállítás megnyitásának napjától pedig hozzáférhető lesz online életmű-katalógusa is, amely Magyarországon eddig egyedülálló vállalkozásként mutatja majd be Vajda Lajos teljes életművét és a reprodukciókhoz szabad hozzáférést is biztosít.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x