hirdetés
isteni-kez_1.jpg

„Ebben a világban mindenki valamiért megharcol” - Interjú Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel, az Isteni kéz című alkotás producerével

Január 27-én, hétfőn kezdődött és február 2-a, vasárnapig tart a 6. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. A rangos eseményen több mint 60 dokumentumfilmet tekinthetünk meg, köztük Oscar-díjas rendezők munkáit, illetve az idei Oscaron jelölt filmeket is. A versenyszekción kívüli alkotások egyik legérdekesebbike László Barna Isteni kéz című műve.
Malinovszki András - szmo.hu
2020. január 28.


hirdetés

Az Isteni kéz egy lenyűgöző film egy személyes tragédiáról, az életünk átértékeléséről és világok találkozásáról. A film Mezei Ferenc Csángálóról szól, aki egy erdélyi kis faluban él, világhíres brácsaművész. A több mint ötven éve töretlenül népszerű, a világ számos színpadán és itthon is nagy sikerrel muzsikáló Szászcsávási Zenekar oszlopos tagja.

Élete és művészete azonban drámai fordulatot vesz, mikor kezén kontrollálhatatlan remegés lesz úrrá, majd hamarosan megtudja: egy számára addig nem ismert betegségben, Parkinson-kórban szenved.

Családiasan szép képek között kísérjük végig az idős művész vívódását, miközben gyönyörű erdélyi cigányzene szól. A brácsa lüktető ritmusa és általában a filmben szereplő dallamok tovább fokozzák a feszültséget, ami Csángáló lelkében zajlik, és ami miatt olykor szembe kerül környezetével is.

A dokumentumfilm-fesztivál fő tematikája idén a harc, és Csángálónak is meg kell vívnia saját kis küzdelmeit. Többek között együttese vezetőjével, egyben sógorával, aki kénytelen kirakni a bandából; unokájával, aki tovább vihetné nagyapja sikereit – de legfőképp saját magával és a gondolattal, hogy a betegségében való segítség közepette el kellene fogadnia olyan dolgokat is, amik homlokegyenest ellenkeznek hitvilágával, gondolkodásmódjával. Külön drámai szál, hogy mindeközben sógora, Dumnezeu is vívódik: egyrészt Csángáló sorsa és az iránta érzett sajnálat miatt, másrészt a film cselekménye úgy alakul, hogy az élet őt is kemény megpróbáltatás elé állítja.

Dumnezeu, a Szászcsávási banda vezetője

hirdetés

A filmben és a fesztivál más alkotásaiban szereplő harcokról, az esemény történetéről és idei programjáról kérdeztük Sós Ágnes Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendezőt, a film producerét, aki egyben az egész Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál alapítója és igazgatója.

Hogyan találkoztál az Isteni kéz történetével?

Ez alapvetően kicsit száraz sztori. A fesztivál szakmai programjába meghívtunk témaötleteket, és ezek között láttam ennek a filmnek a tervét, ami öt évvel ezelőtt még nagyon gyerekcipőben járt. Annyit lehetett tudni, hogy van egy világhírű népzenész, Csángáló, az egyik legnagyobb élő magyar brácsás, és elkezd remegni a keze, Parkinson-kórja lesz. Az akkor 23 éves egyetemista rendező ezt a témát hozta el fejlesztésre. Elkezdtünk róla beszélgetni, sokat kérdezett, aztán mellé álltam, én lettem a kreatív producere, így alkotótársak lettünk.

De azért volt, ami megragadott a történetben…

Az az érdekes, hogy igazából elsőre nem. Mikor először láttam a filmtervet, azt mondtam, hogy ez még talán rövidfilmnek is kevés, hogy egy idős embernek elkezd remegni a keze. Még akkor is, ha bizonyos körökben nagyon ismert és népszerű brácsás. Ez még nem egy film: mindenki megöregszik, mindenki megbetegszik. De aztán elkezdtem érezni, hogy ebben a témában benne lehet egy filmnyi, és innen indult a küzdelem, hogy hogyan lehet ezt egész estés dokumentufilmmé kerekíteni. Innentől rengeteget forgatott Barna, és közben az élet is telt és hozott csodákat, azaz az élet is írta a forgatókönyvet. Úgyhogy a mi gondolkodásunk, a mi szorgalmunk és az élet együtt csinált egy - remélem - jó filmet.

Mezei Ferenc Csángáló

Nehéz ezt a folyamatban részt vevőként megmondani, de szerinted jó film lett?

Tényleg nehéz ezt megmondani: én nagyon remélem, hogy a közönség is szeretni fogja. Bevallom neked, hogy az előző filmemnél, a Szerelempataknál én nagyon meg voltam rémülve, szinte sírva mondtam a vágómnak, hogy nem sikerült olyan jó filmet csinálnom, mint az előző (A láthatatlan húrok - M. A.). Mire ő mint szigorú német csak annyit mondott, hogy minden film más. Ezzel akkor nem vigasztalt meg, de mikor a közönség szeretni kezdte a filmet, rájöttem, hogy igaza van. Sosem tudod pontosan előre, hogy a közönség agyát, lelkét és érzelmeit hogy találod el. Vannak céljaid, de nem tudod kiszámolni a dolgot. Próbálsz érzelmes és fontos filmet csinálni, de a végeredmény a filmvásznon dől el.

Az idei a hatodik fesztivál. Amikor 2014-ben elkezdtétek, akkor volt egy terv, hogy hova fog kinőni? Voltak célok, és sikerült elérni őket?

Nem volt terv. Azt láttuk, hogy lassan a világ minden országában van nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál. Nálunk ugyan létezett a Verzó - Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, de ez egy panorámafesztivál volt. Olyan nem volt, ami meghívja a nemzetközi rendezőket, beszélgetéseket tart, komoly díjat oszt ki. Nekem a Láthatatlan húrokkal és a Szerelempatakkal is megadatott, hogy járjam a világot, több mint ötven fesztiválon voltam. És én elmeséltem a fiataloknak, hogy például egy amszterdami fesztiválon százezrek vannak tíz napon át, 8 helyszínen, de van ilyen Torontóban, Németország több városában, és még Romániában is. Hát nem kéne itthon is valakinek egy ilyet csinálni? Álmomban nem gondoltam volna, hogy én leszek az egyik, aki megcsinálja. Fiatal kollégám, Balogh Rita mondta, hogy csináljuk.

Nagyon keményen dolgoztunk, mert azt éreztük, hogy iszonyú sok időt kell behoznunk. Lengyelországban akkor már negyven, a cseheknél huszonegynéhány éve volt dokumentumfesztivál, de a horvátoké is tizenöt éves volt, amikor mi a nulláról elindultunk. Nagyon hajtottunk, sok munkával, sok jófej kollégával, akik önként dolgoztak a projekten, és bizonyos értelemben sikerült utolérnünk a világot. Színvonalban mindenképpen, nézőszámban sajnos még nem, mert ehhez még nem telt el elég idő, és reklámra sem volt elég pénzünk. Ennek híre kell, hogy menjen, attól nő a nézőszám. Sokat kell gondolkodnunk, hogyan tudjuk a lyukakat betömködve, ötletekkel és kreativitással elérni az embereket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
baba-2.jpg

Álarcos énekes: A Baba lepleződött le, két nyomozó is jól tippelt

A következő adásban kiderül, ki nyeri meg a versenyt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

A vasárnapi elődöntőben a Röfi, a Banán, a Baba és a Zebra állt a színpadra. A végén a Baba és a Röfi közül a nyomozók végül a Röfit engedték tovább, így a Babának kellett lelepleznie magát.

A zsűriből Gáspár Laci és Csobot Adél is jól tippelt, a Baba jelmezében az X-Faktorban megismert Manuel rejtőzött.

A Baba produkciója:

És ezeket a nyomokat hagyta:

Majd a leleplezés:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Már biztos, hogy véget ér a Barátok közt, az is kiderült, miért

A Blikk értesüléseit Kolosi Péter is megerősítette. Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója szerint rengeteg kísérletet tettek arra, hogy a sorozat erre a szintre ne tudjon eljutni, de ez sajnos nem sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ma reggel derült ki, hogy jövő nyáron befejeződik az RTL Klub 22 éve futó sorozata. A Blikk értesülései szerint az RTL Klub azért döntött a szappanopera befejezése mellett, mert már nem jövedelmező számukra. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója nem sokkal később a SorozatWikinek adott interjújában megerősítette a hírt.

"A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény" – mondta Kolosi Péter, aki szerint a műsor nézettsége viszont ma már nem éri el a kívánatos szintet.

"Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült."

- fogalmazott.

hirdetés

Kolosi azt mondta, hogy a sorozat nézettsége azután kezdett romlani, hogy Kalmár Tamás producer távozott.

"Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani" - fogalmazott a programigazgató.

"Sokszor szóltunk a gyártó vezetőnek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt."

Erről a szappanopera jelenlegi producerével is egyeztettek.

"A tartalmi változtatások az év elején megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben."

Csakhogy a várt sikerek elmaradtak, mert a nézők nem szoktak vissza a sorozatra. Kolosi szerint már a nyári számokból látszódott, hogy a Barátok köztnek meg kell szűnnie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Blikk: véget ér a Barátok közt 22 év után

Egy bennfentes szerint a sorozat írói már elkezdték elvarrni a szálakat, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

22 év után befejeződik a Barátok közt - írja a Blikk több egybehangzó forrásra hivatkozva.

A lap szerint a legendás magyar sorozat már nem éri meg a 23. születésnapját, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.

A lezárás oka az, hogy bár hosszú évekig ez volt az ország legnépszerűbb szappanoperája, az utóbbi időben azonban már nem hozza az elvárt nézettséget.

A Blikknek egy bennfentes elárulta, hogy

az RTL Klub állítólag már közölte a Barátok közt íróival, hogy kezdjék el elvarrni a történetszálakat, hogy a széria méltó befejezést kapjon. Ez a folyamat december végéig be is fejeződhet, legkésőbb tavasszal pedig a forgatásnak is vége lehet.

hirdetés

A lap szerint már a sorozat színészei is gyakran beszélgetnek arról, hogy mi lesz a sorsuk.

"Eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben"

- mondta egy, az élő szerződése miatt neve elhallgatását kérő szereplő.

Egy szintén névtelenségbe burkolózó kollégája szerint is "egy süllyedő hajón" ül a csapat. Úgy gondolja, a mai világban már nincs létjogosultsága egy ilyen típusú sorozatnak, amit már nem néznek a fiatalok, ezért sem hoz jó nézettséget.

Az RTL Klub és a Barátok közt produkciója egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy még hivatalos tájékoztatás sincs arról, hogy valóban véget ér-e a sorozat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demcsak-stohl-nicsak-ki-vagyok.jpg

Nicsak, ki vagyok?: Stohl András Apáca jelmezben énekelt, Demcsák Zsuzsa Egérként rappelt

Pataki Attila pedig Kalózként lépett fel a TV2 jelmezes-éneklős műsorában, egyedül őt nem találták el a zsűricsapatok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ismét három híresség lepleződött le a Nicsak, ki vagyok? című műsor második adásában. A TV2 jelmezes-éneklős showjában ezúttal az Apáca, a Kalóz, az Egérke és a Diszkógömb lépett színpadra, közülük pedig csak a Diszkógömb kiléte maradt rejtve.

Miután mind a négy versenyző énekelt egyszer, a zsűricsapatok úgy döntöttek, hogy

az Apácának kell először levennie a maszkot, aki pedig nem más volt, mint Stohl András.

Kajdi Csaba csapata jól tippelt, Ábel Anitáék viszont nem szereztek pontot, mert ők Feke Pálra gondoltak.

VIDEÓ: így leplezte le magát az Apáca, vagyis Stohl András

hirdetés

A második kör után a Kalózról hullt le a lepel, aki Pataky Attila volt.

Ábel Anita foghatta a fejét, mert ő az Edda frontemberét érezte a jelmez alatt, de csapatával végül mégis Delhusa Gjonra esett a választásuk. Az jelentett csak vigaszt a műsorvezetőnek, hogy a rivális csapat sem szerzett pontot, ők ugyanis Hevesi Tamást mondták.

VIDEÓ: így vette le Kalóz-maszkját Pataki Attila

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!