hirdetés
elza.jpg

Ebben a házban dolgozott Mágnás Elza kitartója

Tettünk egy kedvcsináló sétát a körút 100 éves házai között. Mutatjuk mi vár rátok az idei Budapest100-on.
Horváth Emese cikke, fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2016. április 06.


hirdetés

A Nagykörút közel hatvan épülete és számos üzlete nyílik meg előttetek április 16-17-én. A Budapest100 ugyanis idén nem a száz éves házakat ünnepli, hanem a 120 éves Nagykörutat. Az eseményhez így az ott álló házak koruktól függetlenül csatlakozhatnak.

A nyitva tartó házak programjain nem csak az épületek történetével, de az egykori lakók életével és a házakhoz fűződő legendákkal is megismerkedhettek. Tettünk egy kis kedvcsináló sétát a körúton a Budapest100 legizgalmasabb házai között, mutatjuk mi vár rátok.

3-as_haz_04

Mi az a Budapest100?

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

hirdetés

A Szomorú Vasárnap előadójának otthona

Első állomásunk egy késő eklektikus stílusban épült lakóház volt a Ferenc körút 5 szám alatt. A házban átélt 56-os eseményekről dr. Simon Péter történész mesélt, aki már gyermekkorától a ház lakója.

1-es_haz_12

Elmondta, hogy ebbe az épületbe is fegyveres felkelők vették be magukat, sőt az egyik lakó még egy nehéz gépfegyvert is felcipelt valahogyan az első emeletre. Megtudtuk azt is, hogy a légópince a két szomszédos házzal is össze van kötve - ezt majd ti is megnézhetitek a Budapest100 alatt.

1-es_haz_06

A ház híres lakókkal is büszkélkedhet. Az '50-es évektől egészen haláláig itt élt Kalmár Pál dalénekes, aki Seress Rezső Szomorú Vasárnap című slágerének első előadója volt.

Dr. Simon elmesélt egy igen személyes és szomorú emléket is a kor legmenőbb dalénekeséről, akit ő Pali bácsiként ismert. Kalmár Pál már jócskán elmúlt nyolcvan éves, amikor a csapot nyitva felejtve beáztatta történetmesélőnk lakását. Dr. Simon akkor még fiatal srácként felment, és felajánlotta, hogy segít kimerni, és eltakarítani a lakásban álló vizet, ám az idős, de büszke Pali bácsi nem hagyta neki. Egyedül takarított fel, aminek következtében tüdőgyulladást kapott, és sajnos nem sokkal később ebbe bele is halt.

A ház bejárásán és megismerésén kívül a Budapest100 hétvégéjén a Szomorú Vasárnap dalt övező legendákkal is megismerkedhettek.

A 100 éves patika

Következő állomásunkon, a József körút 64. szám alatt korhű ruhába öltözött házmester egy nagypolgári kisasszony várt bennünket. Pogácsával kínáltak, és közben büszkén mesélték, hogy az épület Pecz Samu munkája, aki többek között a Vámház körúti Vásárcsarnok és a Magyar Országos Levéltár épületének építésze volt.

2-es_haz_04

2-es_haz_09

A séta alkalmával megismerhettük a szép, eklektikus bérházban működő gyógyszertár történetét is. Megnéztük a gyógyszerkészítés hagyományos eszközeit, láthattunk kézi mérleget és megcsodálhatjuk a patika 1975-ben védetté nyilvánított bútorzatát is.

2-es_haz_21

Mindezek mellett a Budapest100 hétvégéjén a házban lakó művészek fotó illetve szobor kiállítását is megnézhetitek, és szombat délután a Drywing zenekar koncertjét is meghallgathatjátok az udvarban.

Sütizés és gyerekprogramok

Az Erzsébet körút 35-ben nagyon megfogott bennünket a ház barátságos atmoszférája és a szép tavaszi dekoráció. Ez a helyszín minden bizonnyal a gyerekek egyik kedvence lehet az idei Bp100 során. Az Ybl Miklós tervei alapján épült ház udvarán ugyanis a kicsiket rajzolás, kézműveskedés és játék várja.

3-as_haz_06

3-as_haz_08

A nagyobbak háztörténeti sétán vehetnek részt, és épülettörténeti kvízt oldhatnak meg finomságokért. Lesz "Nap sütije" választás és receptcsere is. Ti is bátran vigyetek magatokkal házi készítésű süteményeket, és csatlakozzatok a piknikhez!

Itt dolgozott Mágnás Elza kitartója

Nem is gondoltuk, milyen sok neves intézménynek és hírességnek adott otthont a Szent István körút 1. szám alatti álló bérház, amelyet Gaál Bertalan műépítész tervezett és építtetett.

4-es_haz_05

Megtudtuk, hogy ebben a házban volt irodája Schmidt Miksa bútorgyárosnak, akit Mágnás Elza kitartójaként ismerhettek. Neki köszönhetjük egyébként a Kiscelli kastély felújítását, és azt, hogy végrendeletében a városra hagyta a kastélyt és a környező parkot.

4-es_haz_04

A ház második emeletén működött a Vígszínház nívós színésziskolája, amelyben olyan neves színészeink tanultak, mint Jávor Pál, de itt végzett Gaál Béla, a híres Meseautó rendezője is.

4-es_haz_09

Itt volt a radikális Renaissance című folyóirat kiadóhivatala, amelyben rendszeresen publikáltak a Nyugat írói, többek közt Ady, Babits, Juhász és Kosztolányi is. Illetve megtudtuk, hogy a házban működött Radnóti Miklós egyik kedvenc cukrászdája is, ahol írás közben gyakran ette kedvenc süteményét, a minyont.

A ház hírességeinek bemutatása mellett a Budapest100 vasárnapján egy nyomozójátékban is részt vehettek a ház körül.

A 100 éve is modern szálloda

A Teréz körút 43. alatt 1913-ban nyitotta meg kapuit a Britannia szálloda. Múltidéző sétánkon ezt az épületet is megcsodálhattuk kívül-belül. A Béke hotel őse már annak idején is kora legmodernebb szállodájának számított.

5-os_haz_01

Megtudtuk, hogy megépülésekor egész szállodát központi gőz- és vízfűtéssel látták el, egyedülálló módon minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet. Ráadásul az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett.

Az első világháború után a szálloda vezetésével Németh Aladárt és feleségét bízták meg. Ők a nagy gazdasági világválság éveiben felismerték, hogy nem építhetik a szálloda forgalmát kizárólag luxus éttermükre. Így az alagsori helyiségekből létrehozták a polgári színvonalú Szondy sörözőt és Nótás Éttermet. Az innen átmentett Haranghy-féle színes üvegablakokat megcsodálhattuk a szálloda éttermében és folyosóin. Haranghy Jenő faliképei díszítették az 1937-ben megnyitott Kupola termet is, amelynek teteje annak idején gombnyomásra két irányban eltolódott, így a vendégek nyáron a szabad ég alatt táncolhattak.

5-os_haz_03

5-os_haz_09

A Budapest100 hétvégéjén az épülettörténeti sétán ti is a Haranghy-üvegablakok titkainak nyomába eredhettek, és megkóstolhatjátok a szállodában működő Zsolnay Kávéház exkluzív süteményeit is.

Ne feledjétek, hogy a Budapest100 hétvégéjén, április 16-17-én előttetek is megnyílnak a körút házai. A résztvevő épületek listáját és a részletes programokat az esemény honlapján találjátok.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kiurult-halaszbastya.jpg

A szellemvárossá vált Budapest is feltűnik egy brit hírcsatorna összefoglalójában

Az üres Andrássy út, a Hősök tere és a Halászbástya is feltűnik a brit Channel 4 videójában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

A brit Channel 4 készített egy összefoglalót, melyben összefűzték a világ nagyvárosairól készült korábbi és jelenlegi felvételeiket. A koronavírus-járvány miatt ugyanis még a népszerű helyek is kiürültek világszerte. A legtöbb helyen nem, vagy csak alig látni embereket, autókat az utcákon.

Ebbe az összeállításba került be Budapest is. A magyar fővárosban már akkor észre lehetett venni, hogy jóval kevesebben vannak az utcákon, a népszerű helyeken, amikor még nem vezették be a kijárási korlátozást.

A szellemvárossá vált Budapestről Kálló Péter is készített fotókat, illetve drónos felvételeket. Abban az időben forgatott, amikor egyébként csúcsforgalom szokott lenni a fővárosban.

hirdetés

De az üres Andrássy út, a Hősök tere és a Halászbástya bekerül a brit Channel 4 összefoglalójába is. A magyar főváros a videóban 5 percnél látható.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kiurult-budapest-koronavirus-kallo-peter-2.jpg

Fantasztikus drónvideón és fotókon láthatod, milyen üres Budapest a koronavírus miatt

Kifejezetten abban az időben forgatott Kálló Péter, amikor normális esetben csúcsforgalom van a városban, és a turista látványosságok is tömve vannak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

Lenyűgöző drónvideót készített és tett közzé Facebookon Kálló Péter a koronavírus-járvány miatt kiürült Budapestről.

"Nagyon furcsa ezt átélni"

- írta a a posztszövegben.

"Viszont drónnal ebben a helyzetben lehet tartani a megfelelő távolságot".

A felvételek napközben készültek, kifejezetten abban az időben, amikor rendszerint csúcsforgalom szokott lenni, és a turista látványosságok is tömve vannak.

hirdetés

A videón látható helyszínek: Hősök tere, Bazilika, Erzsébet tér, Bajcsy-Zsilinszky út, Andrássy út, Halászbástya, Mátyás templom, Clark Ádám tér, Lánchíd, Parlament.

VIDEÓ: A kiürült Budapest

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
regi-jarvanyok-nyoma-budapesten.jpg

Régi járványok nyomai és emlékei a mai Budapesten

Lepra, pestis, kolera - nevek, épületek és szobrok őrzik a kórság emlékét.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

Az elmúlt évszázadok alatt gyakran ütötték fel a fejüket pusztító járványok Európában, így Magyarországon is. Pestis, kolera, spanyolnátha (influenza), himlő, tífusz - ezek ellen eleinte az elkülönítésen kívül semmilyen védekezési módot nem tudtak bevetni.

Pesten és Budán számtalan épület és szobor emlékeztet ma is az egykori járványokra; de azt is tudhatjuk, hol voltak olyan temetők a mai Budapest területén, ahol a betegségekben elhunytakat kísérték utolsó útjukra. Ezek közül mutatok most néhányat.

1737-ben (nem először és nem is utoljára) pestisjárvány tarolta végig Budát és Óbudát. Később többször is felütötte a fejét a kór.

A budai Kapás utca által határolt régi budai temetőt az 1738-40-es pestisjárvány idején pestistemetőnek használták. Ez a hely nagyjából a mai Szász Károly utca két oldalán, a mai lakóházak helyén volt.

Ezt a temetőt 1740-ben lezárták, és egy kicsivel arrébb, a mai Medve utcában létesítettek új temetkezési helyet. A mai Csík Ferenc Általános Iskola régi épületének helyén.

hirdetés

Ebben az újabb temetőben helyezték végső nyugalomra az 1740. szeptember 10-én meghalt Pretelli Ignác vízivárosi jezsuita plébánost is. Ám 1760 körül ez a temető is megtelt, és ezután a Városmajor keleti sarkánál, a mai Széll Kálmán tér és a Szilágyi Erzsébet fasor találkozásánál nyitottak új sírhelyeket.

A Pestistemetőt és a Medve utcai temetőt a 19. század végén számolták fel. A területből építési telek lett, és be is építették mindkettő helyét. A Medve utcai elemi iskola 1874-ben épült.

A pesti oldalon a mai Molnár utca területén is pestistemető volt a XVIII. században.

Az egykori pestistemetőtől nem messze, a vízivárosi Mária téren szobor emlékeztet a járványra. Eredetileg egy nyílt kápolnában állt a vízivárosi Felsővásártéren, a jelenlegi Batthyány tér területén. A pestisjárványok idején ugyanis a templomokat bezárták, a hívek kint a szabadban hallgathattak misét.

A szobrot annak idején mellékalakokkal készítette el Hörger Antal: a Szeplőtelen Szűz és a kis Jézus figuráján kívül Sienai Szent Katalin és Nepomuki Szent János volt látható. A szobrot 1748-ban áthelyezték a tér egy másik részére, 1826-ban pedig lebontották. A mellékalakok a budai kapucinusok Fő utcai zárdájának a kertjébe kerültek, ahol száz évvel később nyomuk veszett, a Mária-szobor viszont az Irma-térre került az oszloppal együtt 1834-ben.

1938 tavaszán a szobor felső részét ellopták, ekkor Visnyovszky Lajos faragta újra, 1945-ben az ostrom alatt megsérült, 1984-ben Szomolányi Péter faragta újra. A tér nevét a XX. században a szobor tiszteletére változtatták Mária térre.

Ugyancsak pestisjárványra emlékeztet bennünket a Mátyás-templom közelében álló Szentháromság-oszlop is.

A pesti oldalon a Szent Rókus és Szent Rozália tiszteletére épült templomot 1711-ben húzták fel, és ez az épület is a pestisjárványokra emlékeztet: Rókus a pestisbetegek védőszentje volt, Rozália pedig állítólag járvány idején segített a hozzá fohászkodóknak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
feher-diszkivilagitast-kapott-a-lanchid.jpg

Fehér díszvilágítást kap a Lánchíd az egészségügyiek tiszteletére

A hírt Karácsony Gergely jelentette be.
MTI, Fotó: Videó képernyőkép - szmo.hu
2020. március 28.


hirdetés

A koronavírus-járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozók tiszteletére péntektől fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd - tudatta Budapest főpolgármestere szombaton, a Facebook-oldalán közzétett videójában.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, hogy a Lánchíd "apró gesztusként" péntektől az orvosok, ápolók köpenyének színét viseli. A fehér "egy újrakezdés lehetősége is, egy olyan világé, ahol azokat az embereket, akik életeket mentenek, a baj elmúltán is jobban meg fogjuk becsülni" - tette hozzá.

"A fehér a köpeny színe, az újrakezdés lehetőségét fejezi ki, egy olyan világ színe, ahol azokat az embereket, akik most életeket mentenek, a baj elmúltával is jobban fogjuk becsülni."

Azt mondta, "bár az elmúlt években hajlamosak voltunk róla megfeledkezni, de most a járvány idején mindenki számára világossá vált, hogy milyen fontosak azok az emberek, akik az egészségügyben dolgoznak". Az egész város, az egész ország egy emberként drukkol az orvosoknak, az ápolóknak és az őket segítőknek, hogy az ország legyőzhesse a járványt - fűzte hozzá.

A főpolgármester a budapestiek nevében köszönetet mondott az egészségügyben dolgozók munkájáért.

hirdetés

VIDEÓ: Fehérbe öltözött a Lánchíd az egészségügyi dolgozók tiszteletére:

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!