hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
elza
Ebben a házban dolgozott Mágnás Elza kitartója
Tettünk egy kedvcsináló sétát a körút 100 éves házai között. Mutatjuk mi vár rátok az idei Budapest100-on.
Horváth Emese cikke, fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2016. április 06.


hirdetés

A Nagykörút közel hatvan épülete és számos üzlete nyílik meg előttetek április 16-17-én. A Budapest100 ugyanis idén nem a száz éves házakat ünnepli, hanem a 120 éves Nagykörutat. Az eseményhez így az ott álló házak koruktól függetlenül csatlakozhatnak.

A nyitva tartó házak programjain nem csak az épületek történetével, de az egykori lakók életével és a házakhoz fűződő legendákkal is megismerkedhettek. Tettünk egy kis kedvcsináló sétát a körúton a Budapest100 legizgalmasabb házai között, mutatjuk mi vár rátok.

3-as_haz_04

Mi az a Budapest100?

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

A Szomorú Vasárnap előadójának otthona

Első állomásunk egy késő eklektikus stílusban épült lakóház volt a Ferenc körút 5 szám alatt. A házban átélt 56-os eseményekről dr. Simon Péter történész mesélt, aki már gyermekkorától a ház lakója.

1-es_haz_12

Elmondta, hogy ebbe az épületbe is fegyveres felkelők vették be magukat, sőt az egyik lakó még egy nehéz gépfegyvert is felcipelt valahogyan az első emeletre. Megtudtuk azt is, hogy a légópince a két szomszédos házzal is össze van kötve - ezt majd ti is megnézhetitek a Budapest100 alatt.

1-es_haz_06

A ház híres lakókkal is büszkélkedhet. Az '50-es évektől egészen haláláig itt élt Kalmár Pál dalénekes, aki Seress Rezső Szomorú Vasárnap című slágerének első előadója volt.

Dr. Simon elmesélt egy igen személyes és szomorú emléket is a kor legmenőbb dalénekeséről, akit ő Pali bácsiként ismert. Kalmár Pál már jócskán elmúlt nyolcvan éves, amikor a csapot nyitva felejtve beáztatta történetmesélőnk lakását. Dr. Simon akkor még fiatal srácként felment, és felajánlotta, hogy segít kimerni, és eltakarítani a lakásban álló vizet, ám az idős, de büszke Pali bácsi nem hagyta neki. Egyedül takarított fel, aminek következtében tüdőgyulladást kapott, és sajnos nem sokkal később ebbe bele is halt.

A ház bejárásán és megismerésén kívül a Budapest100 hétvégéjén a Szomorú Vasárnap dalt övező legendákkal is megismerkedhettek.

A 100 éves patika

Következő állomásunkon, a József körút 64. szám alatt korhű ruhába öltözött házmester egy nagypolgári kisasszony várt bennünket. Pogácsával kínáltak, és közben büszkén mesélték, hogy az épület Pecz Samu munkája, aki többek között a Vámház körúti Vásárcsarnok és a Magyar Országos Levéltár épületének építésze volt.

2-es_haz_04

2-es_haz_09

A séta alkalmával megismerhettük a szép, eklektikus bérházban működő gyógyszertár történetét is. Megnéztük a gyógyszerkészítés hagyományos eszközeit, láthattunk kézi mérleget és megcsodálhatjuk a patika 1975-ben védetté nyilvánított bútorzatát is.

2-es_haz_21

Mindezek mellett a Budapest100 hétvégéjén a házban lakó művészek fotó illetve szobor kiállítását is megnézhetitek, és szombat délután a Drywing zenekar koncertjét is meghallgathatjátok az udvarban.

Sütizés és gyerekprogramok

Az Erzsébet körút 35-ben nagyon megfogott bennünket a ház barátságos atmoszférája és a szép tavaszi dekoráció. Ez a helyszín minden bizonnyal a gyerekek egyik kedvence lehet az idei Bp100 során. Az Ybl Miklós tervei alapján épült ház udvarán ugyanis a kicsiket rajzolás, kézműveskedés és játék várja.

3-as_haz_06

3-as_haz_08

A nagyobbak háztörténeti sétán vehetnek részt, és épülettörténeti kvízt oldhatnak meg finomságokért. Lesz "Nap sütije" választás és receptcsere is. Ti is bátran vigyetek magatokkal házi készítésű süteményeket, és csatlakozzatok a piknikhez!

Itt dolgozott Mágnás Elza kitartója

Nem is gondoltuk, milyen sok neves intézménynek és hírességnek adott otthont a Szent István körút 1. szám alatti álló bérház, amelyet Gaál Bertalan műépítész tervezett és építtetett.

4-es_haz_05

Megtudtuk, hogy ebben a házban volt irodája Schmidt Miksa bútorgyárosnak, akit Mágnás Elza kitartójaként ismerhettek. Neki köszönhetjük egyébként a Kiscelli kastély felújítását, és azt, hogy végrendeletében a városra hagyta a kastélyt és a környező parkot.

4-es_haz_04

A ház második emeletén működött a Vígszínház nívós színésziskolája, amelyben olyan neves színészeink tanultak, mint Jávor Pál, de itt végzett Gaál Béla, a híres Meseautó rendezője is.

4-es_haz_09

Itt volt a radikális Renaissance című folyóirat kiadóhivatala, amelyben rendszeresen publikáltak a Nyugat írói, többek közt Ady, Babits, Juhász és Kosztolányi is. Illetve megtudtuk, hogy a házban működött Radnóti Miklós egyik kedvenc cukrászdája is, ahol írás közben gyakran ette kedvenc süteményét, a minyont.

A ház hírességeinek bemutatása mellett a Budapest100 vasárnapján egy nyomozójátékban is részt vehettek a ház körül.

A 100 éve is modern szálloda

A Teréz körút 43. alatt 1913-ban nyitotta meg kapuit a Britannia szálloda. Múltidéző sétánkon ezt az épületet is megcsodálhattuk kívül-belül. A Béke hotel őse már annak idején is kora legmodernebb szállodájának számított.

5-os_haz_01

Megtudtuk, hogy megépülésekor egész szállodát központi gőz- és vízfűtéssel látták el, egyedülálló módon minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet. Ráadásul az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett.

Az első világháború után a szálloda vezetésével Németh Aladárt és feleségét bízták meg. Ők a nagy gazdasági világválság éveiben felismerték, hogy nem építhetik a szálloda forgalmát kizárólag luxus éttermükre. Így az alagsori helyiségekből létrehozták a polgári színvonalú Szondy sörözőt és Nótás Éttermet. Az innen átmentett Haranghy-féle színes üvegablakokat megcsodálhattuk a szálloda éttermében és folyosóin. Haranghy Jenő faliképei díszítették az 1937-ben megnyitott Kupola termet is, amelynek teteje annak idején gombnyomásra két irányban eltolódott, így a vendégek nyáron a szabad ég alatt táncolhattak.

5-os_haz_03

5-os_haz_09

A Budapest100 hétvégéjén az épülettörténeti sétán ti is a Haranghy-üvegablakok titkainak nyomába eredhettek, és megkóstolhatjátok a szállodában működő Zsolnay Kávéház exkluzív süteményeit is.

Ne feledjétek, hogy a Budapest100 hétvégéjén, április 16-17-én előttetek is megnyílnak a körút házai. A résztvevő épületek listáját és a részletes programokat az esemény honlapján találjátok.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Egy utcai fa törzsében él a hajléktalan férfi Budapest belvárosában
Lakója szerint akár 2-3 ember is elférne a fa belsejében.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 19.


hirdetés

Budapest szívében, a Kodály köröndön egy 150 éves platánfában él Mucska Péter, aki Szlovákiából érkezett Magyarországra. A férfi az RTL Híradójának mondta: egy hónapja költözött a fa belsejébe, és úgy érzi, jó helye van, mert a széltől és az esőtől is megvédi búvóhelye.

Azt mondja: két embernek megfelelő a lakhely és akár fel is állhatnak benne lakói, olyan tágas.

A férfi elmondta: csak aludni jár lakhelyére, napközben igyekszik valahogy pénzt keresni.


KÖVESS MINKET:
Bejártuk a Kelenföldi Erőművet - hátborzongató az elhagyatott, art deco-stílusú kapcsolóterem
Már jó ideje üresen áll, és ez bizony látszik is rajta. Tudtad, hogy Brad Pitt is forgatott benne?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

A Kelenföldi Erőmű több mint 100 éves épületében jártunk, megnéztük a különleges, art deco stílusú kapcsolótermet is, ami 2005-ben, a századik évfordulón egy hónapon keresztül nyitva állt a látogatók előtt.

A tervezés egyik alapelve az volt, hogy a dolgozónak joga van mindent látni. Az erőmű ma már nem üzemel, műemlékként tartják számon, de népszerű forgatási helyszín is egyben: a Tankcsapda egyik videóklipje itt készült, járt benne Brad Pitt is, sőt az Ideglelés Csernobilban is itt forgott.

Érdekesség, hogy a második világháború alatt bunkert építettek bele, ami a támadások alatt a lehulló üvegszilánkoktól védte az ott dolgozókat.

Ha a kapcsolótermen nem is annyira bántóan, de a többi helységen bizony látszódik, hogy évek óta üresen áll az épület.


KÖVESS MINKET:

Kiderült, hol vannak Budapest legveszélyesebb útjai
A legtöbb baleset a Váci úton történt, de egy rövidebb szakaszra leszűkítve nem az végzett az élen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

Budapestet tekintve a Váci úton, az Üllői úton, valamint a Pesti úton volt a legtöbb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset 2018-ban.

Sokkoló, de sajnos igaz:

tavaly több személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt Magyarországon, mint az azt megelőző évben.

A KSH legfrissebb adataiból a Vezess összeállított két érdekes listát a különösen veszélyes budapesti utakról.

A legtöbb baleset alapján készült lajstrom élén a Váci út végzett,

ahol tavaly 90 baleset történt. A nem túl előkelő versenyben az Üllői út és a Pesti út következik.

Mint látható, ennek a toplistának az első három helyére alapvetően a hosszabb utak kerültek, de egészen más a kép, ha figyelembe vesszük az utak hosszát is, és azokhoz arányosítva vizsgáljuk meg a balesetszámokat. Eszerint

a főváros legveszélyesebb útja az Andrássy út, amelynek 2 kilométerén 37 ütközés történt.

Ebben az összevetésben a József körút és a Margit körút került még fel a képzeletbeli dobogóra.

A teljes listákat a részletes balesetszámokkal ITT találod.

Korábbi magyarországi adatok

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán


KÖVESS MINKET:

Bombákat hatástalanítanak Budafokon, a lakosság egy részének el kell hagynia otthonát szombaton
A bombák kiemelésének és hatástalanításának idejére, várhatóan szombat délelőtt 10 órától a 6-os számú főútnak a Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát lezárják.
MTI - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Második világháborús bombák kiemelése és hatástalanítása miatt a Budafokon élők egy részének el kell hagynia otthonát szombaton; a hatósági zárás idejére a közúti és a vasúti közlekedést korlátozzák - közölte a fővárosi kormányhivatal hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Magyar Honvédség tűzszerészei szombaton emelnek ki a Dunából, majd hatástalanítanak két, egyenként egytonnás robbanótestet. Az amerikai bombákat tavaly ősszel találták meg a Duna fővárosi, XXII. és XXI. kerületek közötti szakaszán.

A rendőrség a művelet idejére egy kilométeres körben biztonságból kiürítteti a városrészt, valamint lezárja a 6-os számú főutat, és a Kelenföld-Érd és alsó-Tárnok közötti vasútvonalon is szüneteltetik majd a közlekedést.

A kiürítendő területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat délelőtt 10 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. A XXII. kerületi önkormányzat erre az időre három befogadóhelyet jelölt ki, valamint a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is gondoskodik - írták.

A mozgásukban korlátozott, idős vagy várandós lakosok szállításának megkönnyítéséért a budafok-tétényi önkormányzat különbuszokat állít forgalomba.

A közlekedés is változik: a bombák kiemelésének és hatástalanításának idejére, várhatóan szombat délelőtt 10 órától a 6-os számú főútnak a Savoya Park és a budafoki lehajtó közötti szakaszát lezárják. A közösségi közlekedési megállókban szombat reggel a buszjáratokra már csak felszállni lehet, várhatóan 10 órától pedig a területet elkerülik a tömegközlekedési eszközök, buszjáratok a hatósági zárás feloldásáig.

A kiürítéssel érintett területen élők postaládáiba tájékoztatót juttat el a kerületi önkormányzat, részletes, naprakész információk a kormanyhivatal.hu oldalon olvashatók.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x