hirdetés
elza.jpg

Ebben a házban dolgozott Mágnás Elza kitartója

Tettünk egy kedvcsináló sétát a körút 100 éves házai között. Mutatjuk mi vár rátok az idei Budapest100-on.
Horváth Emese cikke, fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2016. április 06.


hirdetés

A Nagykörút közel hatvan épülete és számos üzlete nyílik meg előttetek április 16-17-én. A Budapest100 ugyanis idén nem a száz éves házakat ünnepli, hanem a 120 éves Nagykörutat. Az eseményhez így az ott álló házak koruktól függetlenül csatlakozhatnak.

A nyitva tartó házak programjain nem csak az épületek történetével, de az egykori lakók életével és a házakhoz fűződő legendákkal is megismerkedhettek. Tettünk egy kis kedvcsináló sétát a körúton a Budapest100 legizgalmasabb házai között, mutatjuk mi vár rátok.

3-as_haz_04

hirdetés
Mi az a Budapest100?

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

A Szomorú Vasárnap előadójának otthona

Első állomásunk egy késő eklektikus stílusban épült lakóház volt a Ferenc körút 5 szám alatt. A házban átélt 56-os eseményekről dr. Simon Péter történész mesélt, aki már gyermekkorától a ház lakója.

1-es_haz_12

Elmondta, hogy ebbe az épületbe is fegyveres felkelők vették be magukat, sőt az egyik lakó még egy nehéz gépfegyvert is felcipelt valahogyan az első emeletre. Megtudtuk azt is, hogy a légópince a két szomszédos házzal is össze van kötve - ezt majd ti is megnézhetitek a Budapest100 alatt.

1-es_haz_06

A ház híres lakókkal is büszkélkedhet. Az '50-es évektől egészen haláláig itt élt Kalmár Pál dalénekes, aki Seress Rezső Szomorú Vasárnap című slágerének első előadója volt.

Dr. Simon elmesélt egy igen személyes és szomorú emléket is a kor legmenőbb dalénekeséről, akit ő Pali bácsiként ismert. Kalmár Pál már jócskán elmúlt nyolcvan éves, amikor a csapot nyitva felejtve beáztatta történetmesélőnk lakását. Dr. Simon akkor még fiatal srácként felment, és felajánlotta, hogy segít kimerni, és eltakarítani a lakásban álló vizet, ám az idős, de büszke Pali bácsi nem hagyta neki. Egyedül takarított fel, aminek következtében tüdőgyulladást kapott, és sajnos nem sokkal később ebbe bele is halt.

A ház bejárásán és megismerésén kívül a Budapest100 hétvégéjén a Szomorú Vasárnap dalt övező legendákkal is megismerkedhettek.

A 100 éves patika

Következő állomásunkon, a József körút 64. szám alatt korhű ruhába öltözött házmester egy nagypolgári kisasszony várt bennünket. Pogácsával kínáltak, és közben büszkén mesélték, hogy az épület Pecz Samu munkája, aki többek között a Vámház körúti Vásárcsarnok és a Magyar Országos Levéltár épületének építésze volt.

2-es_haz_04

2-es_haz_09

A séta alkalmával megismerhettük a szép, eklektikus bérházban működő gyógyszertár történetét is. Megnéztük a gyógyszerkészítés hagyományos eszközeit, láthattunk kézi mérleget és megcsodálhatjuk a patika 1975-ben védetté nyilvánított bútorzatát is.

2-es_haz_21

Mindezek mellett a Budapest100 hétvégéjén a házban lakó művészek fotó illetve szobor kiállítását is megnézhetitek, és szombat délután a Drywing zenekar koncertjét is meghallgathatjátok az udvarban.

Sütizés és gyerekprogramok

Az Erzsébet körút 35-ben nagyon megfogott bennünket a ház barátságos atmoszférája és a szép tavaszi dekoráció. Ez a helyszín minden bizonnyal a gyerekek egyik kedvence lehet az idei Bp100 során. Az Ybl Miklós tervei alapján épült ház udvarán ugyanis a kicsiket rajzolás, kézműveskedés és játék várja.

3-as_haz_06

3-as_haz_08

A nagyobbak háztörténeti sétán vehetnek részt, és épülettörténeti kvízt oldhatnak meg finomságokért. Lesz "Nap sütije" választás és receptcsere is. Ti is bátran vigyetek magatokkal házi készítésű süteményeket, és csatlakozzatok a piknikhez!

Itt dolgozott Mágnás Elza kitartója

Nem is gondoltuk, milyen sok neves intézménynek és hírességnek adott otthont a Szent István körút 1. szám alatti álló bérház, amelyet Gaál Bertalan műépítész tervezett és építtetett.

4-es_haz_05

Megtudtuk, hogy ebben a házban volt irodája Schmidt Miksa bútorgyárosnak, akit Mágnás Elza kitartójaként ismerhettek. Neki köszönhetjük egyébként a Kiscelli kastély felújítását, és azt, hogy végrendeletében a városra hagyta a kastélyt és a környező parkot.

4-es_haz_04

A ház második emeletén működött a Vígszínház nívós színésziskolája, amelyben olyan neves színészeink tanultak, mint Jávor Pál, de itt végzett Gaál Béla, a híres Meseautó rendezője is.

4-es_haz_09

Itt volt a radikális Renaissance című folyóirat kiadóhivatala, amelyben rendszeresen publikáltak a Nyugat írói, többek közt Ady, Babits, Juhász és Kosztolányi is. Illetve megtudtuk, hogy a házban működött Radnóti Miklós egyik kedvenc cukrászdája is, ahol írás közben gyakran ette kedvenc süteményét, a minyont.

A ház hírességeinek bemutatása mellett a Budapest100 vasárnapján egy nyomozójátékban is részt vehettek a ház körül.

A 100 éve is modern szálloda

A Teréz körút 43. alatt 1913-ban nyitotta meg kapuit a Britannia szálloda. Múltidéző sétánkon ezt az épületet is megcsodálhattuk kívül-belül. A Béke hotel őse már annak idején is kora legmodernebb szállodájának számított.

5-os_haz_01

Megtudtuk, hogy megépülésekor egész szállodát központi gőz- és vízfűtéssel látták el, egyedülálló módon minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet. Ráadásul az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett.

Az első világháború után a szálloda vezetésével Németh Aladárt és feleségét bízták meg. Ők a nagy gazdasági világválság éveiben felismerték, hogy nem építhetik a szálloda forgalmát kizárólag luxus éttermükre. Így az alagsori helyiségekből létrehozták a polgári színvonalú Szondy sörözőt és Nótás Éttermet. Az innen átmentett Haranghy-féle színes üvegablakokat megcsodálhattuk a szálloda éttermében és folyosóin. Haranghy Jenő faliképei díszítették az 1937-ben megnyitott Kupola termet is, amelynek teteje annak idején gombnyomásra két irányban eltolódott, így a vendégek nyáron a szabad ég alatt táncolhattak.

5-os_haz_03

5-os_haz_09

A Budapest100 hétvégéjén az épülettörténeti sétán ti is a Haranghy-üvegablakok titkainak nyomába eredhettek, és megkóstolhatjátok a szállodában működő Zsolnay Kávéház exkluzív süteményeit is.

Ne feledjétek, hogy a Budapest100 hétvégéjén, április 16-17-én előttetek is megnyílnak a körút házai. A résztvevő épületek listáját és a részletes programokat az esemény honlapján találjátok.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
budapest-szuletesnap-kisfilm-1000x601.jpg

Boldog születésnapot Budapest! - Különleges kisfilm készült a fővárosról

A videóban az alkotók egy táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

November 17-én ünnepli 146. születésnapját Budapest. A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében, ez a nap az évfordulója Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 1873-as egyesítésének.

A kiegyezés korabeli döntésnek azóta is élvezhetjük jótékony hatásait, hiszen mára Budapest meghatározó gazdasági és turisztikai központ lett a régióban.

Ennek alkalmából készített filmet a fővárosról a különböző helyszíneket és az őket kereső filmeseket, fotósokat összekötő új magyar startup, a spotager.com.

A videóban az alkotók Bíró Emese balett-táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket, ezzel szeretnék felhívni a figyelmünket arra, hogy nézzünk ezen az egy napon mi is egy kicsit más szemmel Budapestre.

hirdetés

Itt tudod megnézni a filmet:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_4906-1.jpg

Még a halálfélelmemről is megfeledkeztem, miközben a Boráros tér szépségeit néztem

Ez a bika most a hídon áll vagy lebeg? Miért van ennyire kitekeredve a feje? A teste tényleg egy mélytányér?
Orosz Emese cikke, fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Utálom a Boráros teret. Nem vagyok egy ijedős csaj, de szó szerint félek, ha egyedül kell átmennem a villamostól a hévig, pláne sötétedés után. Jó pár rémtörténetet hallani, és a hírek is rendszeresen beszámolnak ott történt atrocitásokról. Legutóbb például gyerekeket raboltak ki fényes nappal az ottani gördeszkapályán.

A cím ezzel szemben nem elírás. A szemét és gyanús figurák fölött elnézve a Boráros térnek igenis vannak szépségei. Lampert Benedekkel ezúttal a Boráros tér mocskában keresgéltünk kincseket.

hirdetés

A Boráros tér közepén áll Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművészt 1983-ban felállított Borárus-szoborkompozíciója. Jól látszik a hídról, és tulajdonképpen uralja a hídfeljáró déli oldalának kerengőjét is. A kőhordók homloklapját egykor bronzdíszek ékesítették. Sajnos nem igazán csodálkoztunk azon, hogy ezeknek az évek során lába kélt.

A borárus szobor miatt joggal feltételezhetnénk, hogy a tér egykor borpiacnak adott otthont. Ez azonban csak urbán legenda, amiért a jó humorú szobrászművész a felelős.

A tér valójában Boráros Jánosról (1756-1834), Pest egykori főbírójáról és ügyvezető helyettes polgármesteréről, a Városliget megteremtőjéről kapta a nevét. A Ráday utca és a tér találkozásánál álló Boráros tér 4. számú ház térre néző homlokzatán impozáns emléktábla őrzi az ő emlékét is.

Kiskoromban autóval sokszor hajtottunk át a Petőfi hídon, én pedig már egész korán kiszúrtam a különös “kecskefejű tálat”, amit gyerekként sehogy sem értettem. Ezt most a hídon áll vagy lebeg? Miért van ennyire kitekeredve a feje? A teste tényleg egy mélytányér? És mielőtt jól szemügyre vehettem volna, rendszerint már el is suhantunk mellette.

Ma már tudom, hogy a “kecskefejű tál” igazából a nagyszentmiklósi aranykincs legismertebb darabjának, a bikafejes ivócsanaknak sokszorosára nagyított, hegesztett rézből és krómacélból készített mása.

Az ivócsanak különben szintén Boráros Jánosnak állít emléket. Az egykori avar fejedelmi kincstár részét képező, 23 aranyedényből álló nagyszentmiklósi aranykincset ugyanis egy szerb szőlősgazda a saját udvarán találta meg 1799-ben, miközben épp árkot ásott. A gazda felesége a kincseket eladogatta, illetve beolvasztatta. A túlélő darabok különböző kereskedőkön át Pestre jutottak, ahol Boráros János gyűjtötte össze, és küldte tovább őket a bécsi Császári és Királyi Régiségtárba.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!