hirdetés
elza.jpg

Ebben a házban dolgozott Mágnás Elza kitartója

Tettünk egy kedvcsináló sétát a körút 100 éves házai között. Mutatjuk mi vár rátok az idei Budapest100-on.
Horváth Emese cikke, fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2016. április 06.


hirdetés

A Nagykörút közel hatvan épülete és számos üzlete nyílik meg előttetek április 16-17-én. A Budapest100 ugyanis idén nem a száz éves házakat ünnepli, hanem a 120 éves Nagykörutat. Az eseményhez így az ott álló házak koruktól függetlenül csatlakozhatnak.

A nyitva tartó házak programjain nem csak az épületek történetével, de az egykori lakók életével és a házakhoz fűződő legendákkal is megismerkedhettek. Tettünk egy kis kedvcsináló sétát a körúton a Budapest100 legizgalmasabb házai között, mutatjuk mi vár rátok.

3-as_haz_04

Mi az a Budapest100?

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

A Szomorú Vasárnap előadójának otthona

Első állomásunk egy késő eklektikus stílusban épült lakóház volt a Ferenc körút 5 szám alatt. A házban átélt 56-os eseményekről dr. Simon Péter történész mesélt, aki már gyermekkorától a ház lakója.

1-es_haz_12

Elmondta, hogy ebbe az épületbe is fegyveres felkelők vették be magukat, sőt az egyik lakó még egy nehéz gépfegyvert is felcipelt valahogyan az első emeletre. Megtudtuk azt is, hogy a légópince a két szomszédos házzal is össze van kötve - ezt majd ti is megnézhetitek a Budapest100 alatt.

1-es_haz_06

A ház híres lakókkal is büszkélkedhet. Az '50-es évektől egészen haláláig itt élt Kalmár Pál dalénekes, aki Seress Rezső Szomorú Vasárnap című slágerének első előadója volt.

Dr. Simon elmesélt egy igen személyes és szomorú emléket is a kor legmenőbb dalénekeséről, akit ő Pali bácsiként ismert. Kalmár Pál már jócskán elmúlt nyolcvan éves, amikor a csapot nyitva felejtve beáztatta történetmesélőnk lakását. Dr. Simon akkor még fiatal srácként felment, és felajánlotta, hogy segít kimerni, és eltakarítani a lakásban álló vizet, ám az idős, de büszke Pali bácsi nem hagyta neki. Egyedül takarított fel, aminek következtében tüdőgyulladást kapott, és sajnos nem sokkal később ebbe bele is halt.

A ház bejárásán és megismerésén kívül a Budapest100 hétvégéjén a Szomorú Vasárnap dalt övező legendákkal is megismerkedhettek.

A 100 éves patika

Következő állomásunkon, a József körút 64. szám alatt korhű ruhába öltözött házmester egy nagypolgári kisasszony várt bennünket. Pogácsával kínáltak, és közben büszkén mesélték, hogy az épület Pecz Samu munkája, aki többek között a Vámház körúti Vásárcsarnok és a Magyar Országos Levéltár épületének építésze volt.

2-es_haz_04

2-es_haz_09

A séta alkalmával megismerhettük a szép, eklektikus bérházban működő gyógyszertár történetét is. Megnéztük a gyógyszerkészítés hagyományos eszközeit, láthattunk kézi mérleget és megcsodálhatjuk a patika 1975-ben védetté nyilvánított bútorzatát is.

2-es_haz_21

Mindezek mellett a Budapest100 hétvégéjén a házban lakó művészek fotó illetve szobor kiállítását is megnézhetitek, és szombat délután a Drywing zenekar koncertjét is meghallgathatjátok az udvarban.

Sütizés és gyerekprogramok

Az Erzsébet körút 35-ben nagyon megfogott bennünket a ház barátságos atmoszférája és a szép tavaszi dekoráció. Ez a helyszín minden bizonnyal a gyerekek egyik kedvence lehet az idei Bp100 során. Az Ybl Miklós tervei alapján épült ház udvarán ugyanis a kicsiket rajzolás, kézműveskedés és játék várja.

3-as_haz_06

3-as_haz_08

A nagyobbak háztörténeti sétán vehetnek részt, és épülettörténeti kvízt oldhatnak meg finomságokért. Lesz "Nap sütije" választás és receptcsere is. Ti is bátran vigyetek magatokkal házi készítésű süteményeket, és csatlakozzatok a piknikhez!

Itt dolgozott Mágnás Elza kitartója

Nem is gondoltuk, milyen sok neves intézménynek és hírességnek adott otthont a Szent István körút 1. szám alatti álló bérház, amelyet Gaál Bertalan műépítész tervezett és építtetett.

4-es_haz_05

Megtudtuk, hogy ebben a házban volt irodája Schmidt Miksa bútorgyárosnak, akit Mágnás Elza kitartójaként ismerhettek. Neki köszönhetjük egyébként a Kiscelli kastély felújítását, és azt, hogy végrendeletében a városra hagyta a kastélyt és a környező parkot.

4-es_haz_04

A ház második emeletén működött a Vígszínház nívós színésziskolája, amelyben olyan neves színészeink tanultak, mint Jávor Pál, de itt végzett Gaál Béla, a híres Meseautó rendezője is.

4-es_haz_09

Itt volt a radikális Renaissance című folyóirat kiadóhivatala, amelyben rendszeresen publikáltak a Nyugat írói, többek közt Ady, Babits, Juhász és Kosztolányi is. Illetve megtudtuk, hogy a házban működött Radnóti Miklós egyik kedvenc cukrászdája is, ahol írás közben gyakran ette kedvenc süteményét, a minyont.

A ház hírességeinek bemutatása mellett a Budapest100 vasárnapján egy nyomozójátékban is részt vehettek a ház körül.

A 100 éve is modern szálloda

A Teréz körút 43. alatt 1913-ban nyitotta meg kapuit a Britannia szálloda. Múltidéző sétánkon ezt az épületet is megcsodálhattuk kívül-belül. A Béke hotel őse már annak idején is kora legmodernebb szállodájának számított.

5-os_haz_01

Megtudtuk, hogy megépülésekor egész szállodát központi gőz- és vízfűtéssel látták el, egyedülálló módon minden szobába bevezették a folyó hideg és meleg vizet. Ráadásul az épület beépített központi porszívóval is rendelkezett.

Az első világháború után a szálloda vezetésével Németh Aladárt és feleségét bízták meg. Ők a nagy gazdasági világválság éveiben felismerték, hogy nem építhetik a szálloda forgalmát kizárólag luxus éttermükre. Így az alagsori helyiségekből létrehozták a polgári színvonalú Szondy sörözőt és Nótás Éttermet. Az innen átmentett Haranghy-féle színes üvegablakokat megcsodálhattuk a szálloda éttermében és folyosóin. Haranghy Jenő faliképei díszítették az 1937-ben megnyitott Kupola termet is, amelynek teteje annak idején gombnyomásra két irányban eltolódott, így a vendégek nyáron a szabad ég alatt táncolhattak.

5-os_haz_03

5-os_haz_09

A Budapest100 hétvégéjén az épülettörténeti sétán ti is a Haranghy-üvegablakok titkainak nyomába eredhettek, és megkóstolhatjátok a szállodában működő Zsolnay Kávéház exkluzív süteményeit is.

Ne feledjétek, hogy a Budapest100 hétvégéjén, április 16-17-én előttetek is megnyílnak a körút házai. A résztvevő épületek listáját és a részletes programokat az esemény honlapján találjátok.

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
20181217_084130-2.jpg

Átadták Budapest egyetlen sós-jódos vizű gyógyfürdőjét

Több mint egy évtized után újra megnyitott a Pesterzsébeti fürdő.
Szponzorált tartalom(x) - szmo.hu
2019. július 15.Megújult formában, ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdője, a Pesterzsébeti fürdő. A teljes körű felújításnak köszönhetően egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdővel gazdagodott a főváros fürdő palettája. A zárt termálfürdő 2018 év végi megnyitását követően mostantól a kültéri strandrész is Dél-Pestre csábítja a víz szerelmeseit.

A fürdőkomplexum gyógyhatásainak következtében a gyógyulni vágyó, illetve preventív céllal fürdőző vendégek számára is kiváló helyszín. A Budapesten egyedülálló, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévíz a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ezen kívül a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról is ismert.

A főváros mellett elterülő Pesterzsébet (ma XX. kerület) Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét ekkor még a Duna vizével töltötték meg. Az említett gyógyhatásokkal rendelkező vizet Földváry Jánosnak köszönhetjük, aki 1931-től, a fürdő bérlő-üzemeltetőjeként azonnal jelentős és eredményes vízkutatásba kezdett.

A jelenlegi felújítás során a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdőn kívül egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült a fürdő. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág külön zónaként vehető igénybe.

A látogatók kényelmének fokozására a fürdő területén belül egy 120 állású parkoló került kialakításra.


KÖVESS MINKET:hirdetés
nyito-3.jpg

Olyan forró volt egy játszótéri csúszda a 9. kerületben, hogy megsült rajta a tojás

A Kétfarkú Kutya Párt le is videózta, ahogy rántottát készítenek az egyébként gyerekek által használt csúszdán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.Egy nyári napon egy ferencvárosi játszótéren sütöttek meg egy rántottát – a csúszdán. A Kétfarkú Kutya Párt videót is készített róla.

A receptjük egyszerű volt: egy tojás, fűszer, zsemle, paradicsom és egy csúszda...

A rántotta igen hamar elkészült, még egy kicsit "le is kozmált", mert a sütőfelület túl forró volt.

Az akciót követően a "szakácsok" elmosogatták az "edényt" is.

VIDEÓ: Tojássütés egy játszótéri csúszdán

A tojássütésről képeket is megosztottak a Facebookon, ahol ajánlásként ezt írták hozzá: "Kipróbáltuk, hogy egy ferencvárosi játszótér fémcsúszdáján megsül-e a tojás. Nos, igen. Szóval végül is egy önkormányzati illegális gyereksütőre bukkantunk."

A kommentelők megjegyezték, hogy nem túl jó ötlet a játszóterekről a fát kivágni, és az árnyék nélküli helyekre fém játékokat rakni. Akadt olyan is, aki szerint a tűző nap miatt nem lehet a gyereket kiengedni a játszótérre.

Többek szerint a csúszdák tájolásával van a gond. "Ez teljesen normális. Magyarországon a honfoglalás óta a nap felé kell fordítani a csúszdákat. Soha máshogy. Valami kultikus oka lehet" – írta egy hozzászóló.

Mások már egész menüt is el tudnának készíteni egy játszótéren: "Jó ez a kis klímaváltozás. Az asszony már a játszira jár főzni, a rakéta tetején süti az oldalast, a mókuskerékben meg kicentrizi a salátát. A beton pingpong asztalon meg klopfolja a malaccombot."

Volt aki arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonlóan gondot jelent például az aluljárókba levezető lépcsők fémkorlátja is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
balint-galeria-kavezo-mysecretbudapest-14.jpg

Budai villa eldugott kertjében találod a város egyik legromantikusabb kávézóját

A Bálint Galéria Kávézó ideális chillezős, beszélgetős vagy randizós hely.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. július 06.Ha csak szórakozottan sétálgatsz a budai utcákon, lehet, hogy észre sem veszed a kis titkos, kertek mélyén rejtőző helyeket. Ha azonban nyitott szemmel és figyelmesen jársz, olyanokra bukkansz, mint a Bálint Galéria Kávézó a Budagyöngye mögött, a Házmán utcában.

A kávézó egy lakóház szuterénjében, a terasza pedig a ház kerítéssel körülölelt kertjében működik. A nyitott kapu és fölötte a tábla jelzi, hol jársz, majd meglátod a szép, íves lépcsőt a kaspókkal és virágládákkal, és már tudod, hogy jó helyre csöppentél.

Tulajdonosa, Lacza Bálint 2000-ben nyitotta és saját magáról nevezte el. Eredetileg bárpulttal felszerelt műhely volt, bútorkereskedésnek indult, és fokozatosan alakult át kávézóvá, ahogy betértek ide a látogatók. A belső helyiségek egyébként még mindig ennek a nyomát őrzik: érdekesen összeválogatott bútorokból és berendezési tárgyakból kuckós, kényelmes, elbújós helyet alakítottak ki. A belső szoba alkalmas arra, hogy egy baráti társasággal különvonuljatok.

És nem csak bútorok gyűltek itt az eltelt évek alatt, hanem különféle műtárgyak (festmény, szobor) és lakásdekorációnak beillő kiegészítők (például lámpák). Kedvencem a pincérnőnek öltöztetett próbababa. A kertben az egyik asztalon pedig pontosan ugyanolyan szalvétatartó tűnt fel nekem, mint amilyet az egyik dédapám használt.

A kávézót sokan akkor ismerték meg, amikor irodalmi esteket, kulturális programokat tartottak.

A Budapest legszebb teraszai és kerthelyiségei versenyen 2014-ben és 2016-ban a közönségdíjat a Bálint Galéria Kávézó kapta.

A tulajdonos azt mondta, két év munkája van abban, hogy a berendezést összhangba hozta a 19. század közepén emelt épülettel.

A kert valóban kert, a szó klasszikus értelmében, virágokkal (hortenziák, imádom), cserepes növényekkel, bokrokkal, kovácsoltvas székekkel és díszekkel. Ha csak kicsit bújnál el, egy fedett szaletlit találsz, ha nagyon, akkor egészen hátul is leülhettek, ott, ahol csak egy asztal áll.

Amikor alaposabban körülnézel, akkor a szobrokat is felfedezheted a kertben, például a fejetlen Ferenc Józsefet, amiről az ismerősök már regéltek.

Mikor jöhetsz? Hétfőtől szombatig 11-től 23 óráig tartanak nyitva. Mit érdemes innod a Bálint Galéria Kávézóban? Nap közben kávét, délután és este fröccsöt vagy sört. Kivel érdemes jönnöd? A szerelmeddel. Vagy a barátaiddal. De ha egyedül érkezel, az sem ciki, innen senki nem fog kinézni, nyugodtan üldögélhetsz az italoddal.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
french-fries-1851143_1920.jpg

Hivatalos: elindult McDonald's házhoz szállítása Budapesten

A Netpincéren már fellelhető a gyorsétterem, de egyelőre csak a főváros néhány pontjára szállítanak.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. július 09.Aki a fővárosban lakik és egy kis "bűnös Mekizésre" vágyik, hamarosan teljes titokban is megteheti, akár a foteljéből.

Elindult ugyanis a McDonald's házhozszállítása Magyarországon is.

Az európai piacon csak kiemelt nagyvárosokban futó rendszer nálunk még nem debütált hivatalosan, azonban a Netpincér oldalán már megtalálható a József körúti étterem - szúrta ki a G7.

A próbaüzemmel startoló program lassan bővül majd és végül az egész országban elérhető lesz.

Ez azt jelenti, hogy 89 McDonald's-ból, köztük 49 budapesti étteremből rendelhetünk majd.

Addig viszont még türelemmel kell lennünk, ugyanis egyelőre csak néhány fővárosi étterem körzetére, pl. a belváros Kiskörúton belüli részeire terjed ki a szolgáltatás.

A dobásról az étteremlánc is nyilatkozott.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x