hirdetés
eu-1.jpg

Durva túlárazásokra bukkant az EU a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél

Egy uniós finanszírozású projekt elszámolási tervét vizsgáltak át. Túlárazásokat és indokolatlan költségeket is találtak. Büntetés is jöhet.
24.hu - szmo.hu
2017. április 10.


hirdetés

Komoly kifogásokat támasztott az Európai Bizottság a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik projektjével szemben. A Bizottság levélben hívta fel a Lázár János vezette Miniszterelnökségen belül működő irányító hatóság figyelmét, hogy az ellenőreik

durva túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak az uniós pénzből, összesen 17,5 milliárd forintból finanszírozott projektben.

A 24.hu azt írja, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint állt rendelkezésre „a közszolgáltatás komplex kompetencia, életpályaprogram és oktatás technológiai fejlesztése” elnevezésű projektre.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az uniós pénzből közszolgáknak szerveznének képzéseket, tananyagot fejlesztenének az állami és önkormányzati hivatalnokok képzésére, valamint irányítanák a meghirdetett pályázatok végrehajtását.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaly nyáron nyerte el a támogatást, az év végén azonban vizsgálatot tartottak az Európai Bizottság ellenőrei, és alaposan áttanulmányozták a projekt elszámolási tervét. Az ellenőrök rengeteg indokolatlan kiadást találtak, amelyeket tételesen fel is soroltak az irányító hatóságnak küldött levélben.

hirdetés

A 24.hu szerint az ellenőrök a levélben leírták, hogy többek között túlzónak találták az előkészítésre tervezett költségeket, a projekt személyi költségeit, az oktatási helyszínek bérlési költségeit, a különböző berendezések beszerzésének költségeit, valamint az "immateriális eszközökre" fordítandó összegeket.

Kiderült például, hogy a projekt megvalósításának személyi költségeire 3,1 milliárd forintot fordítanának, ami kitenné az NKE összes alkalmazottjának (vagyis nagyjából 750 embernek) a 10 hónapos bérét. Ezen kívül 400 millió forintot szánnának a képzésen részt vevők élelmezésére, miközben - ahogyan azt a Bizottság is jelezte - a catering nem tartozik bele az egyetem magyar költségvetésből finanszírozott képzési programjaiba.

A képzési költségek 3,7 milliárd forintot tennének ki. Ennek az összegnek a felét tennék ki azon helyiségek bérlése, amelyekben a képzést tartanák, holott rengetegen elektronikusan kapják majd meg a képzést, illetve az egyetem állami tulajdonban lévő helyiségeket is használhatna - állítják az ellenőrök.

Kicsivel több mint 4 milliárd forintba kerülne a különböző berendezések beszerzése. A Bizottság azonban több olyan tételt is azonosított a tervezetben, amely egyáltalán nem, vagy csak nagyon érintőlegesen kapcsolódik magához a projekthez. Az NKE például digitális beléptetőrendszert, mozgásérzékelő kamerákat és digitális IP-alapú telefonrendszert szeretett volna az egyetemre. Ezeknek semmi köze nincs a képzéshez, de a Bizottság szerint még a tervezett IT-alkalmazások kifejlesztése sem igényel olyan magas összeget, mint amilyen az elszámolási tervben szerepel, mivel az Államreform Operatív Programból már kapott pénzt hasonló célokra az NKE.

Az "immateriális eszközökre" 4,5 milliárd forintot számoltak. Ide tartozik például a képzési portál fejlesztése, a szoftverlicencek vásárlása, a szoftverfejlesztés, és a tananyagfejlesztés. Az ellenőrök szerint az NKE ezekre is kapott már korábban pénzeket más operatív programokból.

A levélben az Európai Bizottság

felszólította az irányító hatóságot, hogy igazolják a felsorolt tételek indokoltságát.

A 24.hu szerint a megfogalmazás arra utal, hogy Magyarország vagy visszavonja a kifogásolt költségeket, vagy komoly büntetést kaphatnak a projektnél. A bizottság két hónapot adott a levél megválaszolására.

A 24.hu értesüléseit egyébként a Miniszterelnökség és az egyetem is megerősítette a lapnak. A Miniszterelnökség azt mondta, az irányító hatóság jelenleg is vizsgálatokat folytat az ügyben, és már készülnek is a válasszal. Az egyetem pedig azt mondta, folyamatosak az egyeztetések az irányító hatósággal, de ez nem befolyásolja a projekt lebonyolítását.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borondbe-zarta-a-parjat-meghalt-a-ferfi.jpg

Bőröndbe zárva halt meg a férfi, mert a párja azt hitte, jó vicc, ha rácipzározza éjszakára

A floridai pár együtt italozott, és tragikus vége lett bulinak.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. február 27.


hirdetés

Borzalmas halálesetről számolt be a Guardian című lap.

Egy floridai nőt a párja meggyilkolásával vádolnak.

A 42 éves Sarah Boone hétfőn délután hívta a 911-et, mert a barátja, Jorge Torres Jr. meghalt.

A nő azt mondta, hogy előző este együtt italoztak, és amikor bújócskát játszottak, a férfi úgy gondolta, hogy jó móka lesz, ha bebújik bőröndbe.

A nő állítása szerint,miután a férfi belemászott, ő becipzározta a bőröndöt, majd felment az emeletre és lefeküdt aludni. Reggel, miután már csak élettársa holttestét találta a táskában.

hirdetés

A rendőrség azonban a nő telefonján megtalált videó alapján másként rekonstruálta a történteket.

A férfi ugyanis megpróbált kiszabadulni a bőröndből, segítségért kiabált, és azt kiabálta, hogy nem kap levegőt.

A nő erre azt válaszolta, hogy ő is ugyanezt érzi, amikor a férfi hűtlenkedik.

A helyi hatóságok letartóztatták a gyilkossággal vádolt nőt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
halalra-gazoltak-veress-laszlo-szineszt.jpg

Fejbe lőtte magát egy férfi a siófoki rendelő előtt

Valószínűleg súlyos betegsége vezethetett a végzetes döntéshez.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 28.


hirdetés

Önkezével vetett véget az életének egy férfi vasárnap a siófoki rendelőintézet előtt - írja a Sonline.hu.

Az idős ember fejbe lőtte magát, azonnal életét vesztette.

A lap egkeresésére a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság az esetről annyit közölt, hogy idegenkezűség gyanúja nem merült fel, ezért közigazgatási eljárásban vizsgálják a haláleset körülményeit.

A lap információi szerint egy idősebb, betegséggel küzdő férfi vetett véget életének.

Ha segítségre van szükséged

hirdetés

Ha te is úgy érzed, segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
oldalara-borult-egy-mentoauto-budapesten.jpg

Felborult egy mentőautó Budapesten, a XX. kerületben

Egy ember megsérült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 27.


hirdetés

Baleset történt Budapesten csütörtökön reggel.

Összeütközött egy gépkocsival és felborult egy mentőautó a XX. kerületben, a Nagysándor József utca és a Mártírok útja kereszteződésében.

A hírt a Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján közölte.

A közleményben azt írták, hogy az első információk szerint egy ember megsérült.

A forgalmat rendőrök irányítják, a környéken torlódásra kell számítani.

hirdetés

Forrás és fotó: MTI.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
sokkolo.jpg

Sokkolóval ébresztettek a rendőrök egy irkutszki férfit, belehalt

Egy taxiban történt az eset a közép-oroszországi városban.
MTI / Fotó: Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. február 27.


hirdetés

Elektromos sokkolóval kíséreltek meg felébreszteni a rendőrök egy taxiban elaludt utast, aki belehalt a kísérletbe - mondta el a szibériai nagyváros tanácsában szerdán egy helyi képviselő.

A 24 éves férfit a taxisofőr a fuvar végén nem tudta felébreszteni. A rendőrökhöz fordult segítségért, akik áramütéssel próbálkoztak, ami végzetesnek bizonyult.

A tragédia február 15-én éjjel történt. A két rendőr ellen belső vizsgálat indult, amelynek eredményeként leszerelték őket, és büntetőeljárást indítottak ellenük. A képviselő azt hangoztatta, hogy a rendőrök túllépték hatáskörüket, mert törvényes indok nélkül alkalmaztak kényszerítő eszközt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!