hirdetés
Budapest egyik legszebb modern épülete áll a Pozsonyi úton
A Dunapark-ház különleges lépcsőházai miatt izgalmas felfedezni valókat rejt. A Budapest100 hétvégén benéztünk.
Szegedi Éva, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. május 07.


hirdetés

Bele lehet szeretni egyetlen szempillantás alatt egy épületbe? Természetesen, erre bizonyíték a pasaréti Szent Antal plébániatemplom is. És bele lehet szeretni egy bérpalota lépcsőházába is? Persze, hiszen a Dunapark-ház különleges, égszínkék padlóburkolattal ellátott lépcsőházainak komoly rajongótábora van Budapesten.

Nem csoda, hogy a Budapest100 idei programjain az egyik legnépszerűbb ez a Pozsonyi úti épület volt. Rengetegen akarták látni a saját szemükkel vagy kísérletet tenni arra, hogy lélegzetelállító fotókat készítsenek a csodaszép ívekben kanyarodó lépcsőkről.

A Pozsonyi út és a Szent István park sarkán álló épülettömböt a Alföldi Cukorgyár építtette, a hozzá kapcsolódó, és vele egységet alkotó 42. szám alatt álló házat egy másik vállalat. A teljes tömb egy zseniális építészpáros, Hofstätter Béla és Domány Ferenc munkája. 1935-36-ban épült, akkor, amikor Újlipótváros gyors ütemben terjeszkedett és egymás után jelentek meg a modern, nagyvárosi életre tervezett modernista lakóházak emberléptékű belmagassággal és gangos udvarok helyett zárt lépcsőházakkal.

A fejlődés a két háború között nagyon fontossá vált. A Bauhaus magyar követői által alapított Tér és Forma című lap 1937 májusában megjelent száma a következőket írja az építkezésről, egy-egy városrész átalakulásáról:"Egy újabb, haladóbb szellem érvényesülését jelentik, melynek hatása természetesen hamarosan megnyilvánul minden téren. Rányomja bélyegét a város fejlődésére, koncentrálja a különben szerteforgácsolódó energiákat és korlátok közé szorítja — ha kell — az egyéni önző érdeket, szabadon engedi viszont érvényesülni — ha lehet — az egyéni kezdeményezést.

Ezeknek a körülményeknek az összhatása alatt épült ki szinte amerikai tempóban Budapestnek egyik legérdekesebb, legújabb városrésze, az Új-Lipótváros is és létesült annak dunaparti részén a ma már általánosan ismert, impozáns méretű Lipótvárosi park."

Miért volt olyan különleges ez a ház? Egyrészt azért, mert bár a külseje alapján mindenki azt mondja rá, hogy Bauhaus, a lépcsőházak az art deco formavilágát tükrözik.

Másrészt azért, mert tökéletesen megkomponált épületegyüttes, amely túlélte Budapest ostromát és azokat az évtizedeket is, amelyekben szerették eltüntetni a nagypolgári élet nyomait.

Harmadrészt azért izgalmas, mert luxus bérháznak épült, és a kényelmi szolgáltatásoktól a dizájnig minden ezt igazolja.

Negyedrészt pedig a beépített anyagok miatt: ez teszi mai is a fotósok számára vonzóvá.

A vasbeton lépcsőfokokat ugyanis márvánnyal burkolták, középen élénk, kék színű Emergé gumiszőnyeggel. Ettől is ilyen gyönyörű a Pozsonyi út 38-40 két lépcsőháza.

A 38-as számú lépcsőház:

Milyen megoldások szolgálták ki az igényes lakókat? Többek között a korabeli, speciális kaputelefon-rendszer. Ez a földszinti névjegyzékkel összekötött hangosbeszélőből és házitelefonból állt. Az előcsarnokból érkező hangot felvevő mikrofon és a lakásbeli hangot továbbító hangszóró egy készülékké volt összeépítve, és az előcsarnok márványburkolatába süllyesztve a lakók névtáblája mellett volt.

A lépcsőházakból két vagy három szoba hallos, négy szoba hallos lakások nyíltak (nyílnak). Bár, mint azt a Tér és Forma című lapban megjegyzik, az ablaktalan hall nem éppen modern megoldás, csak a különféle előírások és szabályok miatt kényszerültek a tervezők arra, hogy ez is legyen a lakásban. A kor érdekessége, hogy még mindig alkalmaztak cselédeket, szakácsnőket stb., de a lakáson belüli cselédszoba helyett a VI. emeleten voltak garzonlakások (kis fürdőszobával és az előszobába beépített teakonyhával.)

Lépcsőházanként két lift működött. A tetőteraszon kert volt zuhanyzóval és öltözőkkel, de ebből mára nem látni semmit...

A földszinten gyerekkocsi tároló is volt, és az építtetők gondoltak a korszerű fűtésre, hang- és hőszigetelésre is. "A környéken a tapasztalat szerint a főváros lakosságának az a rétege keres lakást, amely tulajdonképpen villalakásba menne, de hivatása a város ezen kerületéhez köti. A dunaparti jó levegő és szép kilátás, valamint az itt kialakult korszerű lakásépítési mód pótolja a villalakás közvetlen kertjét és egyéb előnyeit" - indokolják a kényelmi megoldásokat a Tér és Forma című folyóiratban.

A földszintre eredetileg mozit terveztek, majd elvetették az ötletet, és így született meg a ma is működő Dunapark Kávéház, amelyről az épületegyüttes a becenevét kapta.

A 40-es számú lépcsőház

Hírességek és közéleti személyiségek is szívesen költöztek ide

Állítólag Dévényi Tibornak és Fenyő Miklósnak is van itt lakása.

De a házban lakott többek közt Major Tamás, báró Hatvany Lajos, Heltai Jenő, Kéthly Anna, az egyik építész Hofstätter Béla, Szabolcsi Bence zenetörténész-művészettörténész és Rétsági László (a Kútvölgyi Kórház belgyógyásza).

A legenda szerint az épületben található lakása teraszáról szúrta ki Hatvany Lajos, hogy a Szent István parkban felállított Raoul Wallenberg emlékművet a felavatása előtti éjszaka bontani kezdték és elszállították.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Eldőlt: elbontják a Nyugati téri felüljárót
A döntést viszont még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.A Főváros Közfejlesztések Tanácsa 2019. május 14-i ülésén döntött arról, hogy hamarosan elbontják a Nyugati téri felüljárót - írja a pestbuda.hu. A felüljáró bontása már évek óta tervben volt, de úgy tűnik, hamarosan tényleg eltűnik. Tarlós István főpolgármester a szerda reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta,

a bontásra azért van szükség, mert a felüljáró városképi szempontból rendkívül csúnya.

A Nyugati téri, kétszer egysávos, 420 méter hosszú felüljárót 1981. november 10-én adtak át, építése az észak-déli metró beruházásához kapcsolódik, ugyanis akkor úgy gondolták, hogy az autós felszíni közlekedésnek kell előnyt adni. A felüljáró bontása viszont az elmúlt években többször is felmerült a portál szerint, de eddig a szakemberek azt mondták, csak akkor lehet elbontani a felüljárót, ha épül helyette egy közúti aluljáró. Ez pedig a portál szerint azért lett volna költséges, mert a "Nagykörút tele van nagy átmérőjű alapközművekkel, így azok alá kellett volna vinni az alagutat".

A főpolgármester viszont azt mondta, hogy a tervezést végző FŐMTERV szerint mégis megoldható a szintbeli keresztezés. A közfejlesztési tanács pedig ezt a javaslatot elfogadta. Ugyan utaltak rá, hogy a megoldás nem lesz egyszerű, hiszen azt is biztosítani kell, hogy az ott közlekedő a 4-es és a 6-os villamosok a jelenlegi gyakorisággal közlekedhessenek.

Tarlós István ugyanakkor azt is elmondta, hogy a felüljáró lebontását még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia, de a portál szerint azt is megemlítette, hogy eddig mindkét testület minden esetben jóváhagyta a közfejlesztési tanácsi döntéseket, így most is erre számít.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Agyonszerkesztett fotóval hirdeti Budapestet egy thaiföldi utazási iroda
Hát, így még biztos soha nem láthattuk a magyar fővárost... De talán nem is baj. :D
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Érdekes hirdetésre bukkant egy thaiföldi utazási iroda oldalán a Bangkok Charlie Facebook-oldal. A plakáton ugyanis eredetileg egy európai körutazását hirdetnek, viszont az egész tulajdonképpen egy Photoshop-katasztrófának tűnik.

Ha ránézünk a fotóra, akkor először a magyar főváros, Budapest ugrik be, igen ám, de közben egy képen igazából minden szerepel, amit egy turista a Magyarország-Csehország-Ausztria körúton láthat.

A másik poén, hogy az utazás igazából 7 nap és 4 éjszaka, tehát körülbelül mondjuk pont ennyi fog megmaradni egy turista fejében a körútról. A Facebook-oldal, ami rátalált a különleges ajánlatra tulajdonképpen csak "szelfikörútnak" nevezi ezeket az ajánlatokat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Látványos videó: így néz ki madártávlatból a megújuló Városliget
A magasból is megnézhetjük, hol tartanak a Liget Budapest Projekt fejlesztései.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 11.A Városligetbe látogatók idén is több elkészült projektelemet vehetnek majd birtokba.

Még ebben az évben átadják Magyarország egyik legkomplexebb játszóterét. Befejeződik az egyik legszebb épület, az Olof Palme Ház rekonstrukciója is, az épületet Millennium Háza néven ősszel nyílik meg a századfordulós Budapestet megidéző interaktív tárlattal. A Millennium Háza előtt egy kialakítanak egy új, gyönyörű rózsakertet is.

Hamarosan elkészül az Európa legnagyobb és legmodernebb múzeumi háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) is.

A végéhez közelít a Szépművészeti Múzeum szoborgyűjteményének a jövőben otthont adó Komáromi Csillagerőd. A Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai a tervek szerint haladnak, a kivitelezés magasépítési szakaszba lépett, az új ismeretterjesztő központ várhatóan 2021 végén nyitja meg kapuit. Idén elkezdődik az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Házaként megnyíló Közlekedési Múzeum épületének kivitelezése.

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is átadnak.

Az ifjúsági sportpályákat rengeteg iskolás és hobbi futó használja, de oda járnak edzeni a Rippel fivérek és a Rippel Brothers Akadémia artista növendékei is.

A nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek Rippel Ferenc és Rippel Viktor gyakran tart növendékeinek órát a modern pályákon.

2020-ban az autóval érkező már használhatják a Dózsa György úti 800 férőhelyes mélygarázst.

A Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése már javában zajlik az 56-osok terén, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

A megújuló Városliget parkrészei igazán népszerűek. A Kutyás élményparkban negyedmillióan jártak az elmúlt évben. Gyakori vendégek itt a sztárok is, köztük Kulcsár Edina, aki kiskutyájával Fifikével elsőként tesztelte a parkot.

Látogatott a látássérültek pihenését szolgáló Vakok Kertje, amit Agárdi Szilvi énekesnő is kipróbált sorstársaival.

A Liget Budapest Projekt keretében tavaly befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukciója és modernizációja is, így újra régi pompájában látható a több mint 70 évig lezárt Román Csarnok.

Ha érdekel a látványos videó is, lapozz

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Bezár a Keleti 2 hétre, teljesen megváltozik a vonatok menetrendje
Május 13-tól és május 26-ig a Keleti pályaudvarról induló és oda érkező vonatokat más budapesti pályaudvarra irányítják. Ne indulj útnak rutinból!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 09.Jövő hétfőtől bezár a Keleti pályaudvar, szinte az összes budapesti vonalon változások lesznek. A hírről az MTI is megjelentetett egy közleményt, de a Máv a honlapján is megírta, mi minden módosul.

Mint azt korábban már megírtuk, május 13-tól 26-ig, két hétre zárják le Keletit karbantartás miatt.

Ebben az időszakban az érintett vonatok mindegyike módosított menetrend alapján közlekedik.

A felújításra azért van szükség, hogy a Keleti pályaudvaron csökkenjen az üzemzavarok, a meghibásodások száma, megelőzzék a sebességkorlátozások bevezetését, pontosabban közlekedjenek a vonatok. A munkák azzal kezdődtek egyébként, hogy megtervezték egy sor bódé elbontását a pályaudvar épületében.

A legfontosabb változás a menetrendben: a győri vonalról az IC-k és a railjetek a Délibe érkeznek, a pécsi IC-k Kelenföldön fordulnak. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalról a személyvonatok és zónázók egy része Kelenföldre érkezik, másik fele Kőbánya-felsőn fordul. A Pécelig közlekedő személyvonatokat és a piliscsabaiakat összekötik. A Békéscsabára induló és onnan érkező vonatok a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda érkeznek, a záhonyi sebesek Szolnokon fordulnak vissza.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x