downcim
Down-szindrómás gyerekek üzentek
Megható üzenetet kapott az a leendő anyuka, akinek magzatáról most derült ki, hogy Down-szindrómás.
Szeretlek Magyarország
2014. március 18.

Torokszorító három perc következik: a Down-szindrómások érdekeit védő Coor Down szervezet kisfilmjén azt láthatjátok, hogy beteg fiatalok válaszolnak egy aggódó, leendő anya üzenetére. Az anya február 9-én e-mailben írta a szervezetnek: "Gyermeket várok. Most tudtam meg, hogy Down-szindrómás lesz. Megijedtem: milyen élete lesz majd?"

Az üzenetek:

"Kedves jövőbeli anyuka, ne aggódj! A gyermeked sok mindenre képes lesz. Képes lesz rá, hogy megöleljen téged, hogy szaladjon feléd. Tud majd beszélni és el tudja majd mondani, hogy szeret téged. Tud majd iskolába járni, ahogy bárki. Megtanul majd írni és olvasni. Képes lesz arra, hogy írjon neked, ha valahol messze jár. Hisz tud majd utazni is..."

"Tud majd segíteni az édesapjának abban, hogy megjavítsa a biciklijét. Képes lesz a munkára és pénzt keresni. És abból a pénzből, amit megkeres, el tud majd téged vinni vacsorázni. Vagy tud majd bérelni egy lakást, hogy egyedül élhessen."

"Néha nehéz lesz. Nagyon nehéz. Szinte lehetetlen. De ez nem ugyanígy van minden anya számára?"

"Kedves leendő anyuka! A gyermeked boldog lesz. Ahogy én is az vagyok. És te is boldog leszel! Ugye, anya?"

down2

A Down-szindrómáról:

A Down-szindróma egy veleszületett kromoszóma-eltérés, ami a 21. kromoszómapár hibás osztódásának következtében jön létre. Középsúlyos vagy enyhe értelmi fogyatékossággal jár és különböző testi rendellenességekkel társulhat. A Down-szindrómás emberek egészségi jellemzői, értelmi és egyéb képességei és személyiségvonásai nagyon különbözőek lehetnek. Általában barátságosak, őszinték és nyíltszívűek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne saját személyiségük vagy hogy ne reagálnának a környezetükre adekvátan.

Emer egy Down-szindrómás kislány, Laoisha anyukája. Rájött, hogy ha együtt készítenek fotókat lányával, akkor Laoisha vizuális és nyelvi készségei is látványosan tudnak fejlődni. Ezért már hat éve fotóznak kéz a kézben.

cimlap

Március 21-én tartják a Down-szindróma Világnapját

Az ünnep célja nem más, mit hogy a figyelem középpontjába állítsák a Down-szindrómát, hogy növeljék a megértést, és segítsen abban, hogy a Down-szindrómások teljes életet élhessenek, méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként.

Ez utóbbira egy nagyon jó példát mutat a Yo, también - Élek és szeretek című film, aminek főszereplője, Pablo Pineda nem csak hogy zseniálisat alakít, hanem a civil életben két egyetemi diplomával is rendelkezik.

Spanish actors Duenas and Pineda pose during a photocall to promote their latest film "Yo Tambien" in Madrid

Magyarországon létesültek már olyan kiscsoportos lakóotthonok, mint például a Sarokház Lakóotthon ahol segített önálló életet élhetnek a Down-szindrómások. Ugyanis ugyanúgy képesek részt venni a kultúrában és a sportban, mint bárki más. Vagy éppen egyetemet végezhetnek, mint Pablo. A Nemadomfel Együttes szólistái elsősorban értelmileg sérült és látásban akadályozott zenészek. Ahogy Facebook-oldalukon is írják, teljes mértékben érvényesülhetnek a zeneileg vagy más módon (tánc, konferálás, stb.) tehetséges tagok. A Baltazár Színház az egyedüli olyan hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. Egyszerűen megteremtették azt a lehetőséget, hogy sérült emberek a tehetségükből élhessenek meg.

A Down Alapítványban olyan Kézműves műhelyeket üzemeltetnek például, ahová a munka-alkalmassági felmérés után kerülnek, először próbamunkára, később kereső tevékenységre. A legtehetségesebbek egyéni képzőművészeti termékeket állítanak elő: festményeket, üvegképeket, egyedi képeslapokat. A többiek ékszerkészítéssel, képeslapkészítéssel, gyertyaöntéssel, szövéssel, varrással, kosárfonással, szárazvirág-kötészettel, bőrtermékek előállításával foglalkoznak. Akik gyengébb képességűek, azok nyomtatás helyett ismétlődő ábrákkal rajzolnak tele papírlapokat, amiből ajándék-zacskókat készítenek a többiek, laminálással és ragasztással. És ha még tovább akarunk menni, akkor meg kell említenünk a Fruit of Care céget, ahol a designer termékeket fogyatékos és hátrányos helyzetű emberek állítják elő kézi munkával.

Március 21. Ne feledd!

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!