hirdetés
vcm
Dorothea Bistro: titkos búvóhely Szentendrén
Kicsi, meghitt, tündéri, és az ételek fenomenálisak. Mutatjuk!
Miliosz Katalin, Fotó: Medveczki Tamás, Címkép: Facebook - szmo.hu
2014. október 25.


hirdetés

Apró, varrógéplábú asztalok, igen gazdag kínálat, kellemes hangulat és udvarias kiszolgálás vár benneteket a szentendrei Dorothea Bistro Caféban. A Seattle-ből idetelepült Ryan Hoyt-ot több mint 10 évvel ezelőtt rabul ejtette az eldugott kis utca. Első látásra beleszeretett ebbe a mindössze 27 m2-es kuckóba, és igazi kis búvóhelyet álmodott a városka egy romantikus sarkába.

Hiába először jártunk itt, úgy üdvözöltek, mintha törzsvendégek lennénk. Sok vendéglátó nehezen találja meg a közös hangot a vendéggel, nem érzi, mikor túl sok vagy éppen túl kevés. A Dorotheában valahogy az első pillanattól kezdve teljesen természetesen és olajozottan működött minden.

Olyan érzésünk volt, mintha csak átugrottunk volna az egyik barátunkhoz enni és inni egy jót.

A hely hangulatához a barátságos berendezés is hozzájárul. A belső részben található puha párnás sarokpadok, a rusztikus famennyezet mellőznek minden mesterséges elemet. Jó időben a teraszon is üldögélhettek, ami vidám falfestményeivel és képeivel szintén garantálja a jó hangulatot.

utcatavol

utcakozel

belter2fb

Fotó: Facebook

belterfb

Fotó: Facebook

Élőzene a Dorotheában

A Dorotheában rendszeresen koncerteket és kisebb összejöveteleket, lánybúcsúkat, üzleti megbeszéléseket is szoktak rendezni. Rendszeres fellépő Balogh Zsófia bárénekesnő, de Máhr Richárd, Bolba Éva és Szili Róbert a Hot Jazz Band-ből, Mark Van Gabe és Patonay is szórakoztatta már a vendégeket.

elozene

Az ital- és étlapon sok a mókás nevű fogás - de amennyire viccesek a nevek, olyan komolyan veszik az ízeket.

Feltétlenül kóstoljátok meg Pelikán elvtárs limonádéját vagy a szó szerint százféle különleges koktél közül a Moszkvai Szamarat - de a Narancsos tic-tacban sem fogtok csalódni!

Az italválaszték persze nem áll meg a koktéloknál: nyolcvanféle kitűnő bort és mintegy ötvenféle pálinkát kóstolhattok.

A vega és vegán ételekre specializálódott kávézó kínálata - megtartva a vega vonalat - közben kiegészült a soul fooddal is. Ennek ellenére bátran kijelenthetjük, hogy a Dorotheában a húsevők sem maradnak éhen - sőt, hiányérzetük sem lesz. Nekünk egyből megakadt a szemünk a Dorothea Kóstolótálon, amely különféle sajtokat, házi készítésű krémeket (joghurtos padlizsán, oliva, paradicsom és medvehagymás paszták) zöldség és pita/pirítós köretet, illetve sonkát és szalámit tartalmaz.

ital

palinkafb

Fotó: Facebook

Mi az a Soul Food?

A soul food fogalma az 1960-as években jelent meg, az afroamerikai kultúra gasztro-különlegességeit sorakoztatja fel. Kialakulása egészen az transzatlanti rabszolga-kereskedelem (15. század) idejére vezethető vissza, amikor Európából és Afrikából olyan élelmiszerek érkeztek az amerikai kontinensre, mint a rizs, cirok (más néven Guinea kukorica) vagy az okra. Ezek a hozzávalók tették ki a szolgaságban élő afrikaiak mindennapi táplálékának nagy részét. A rabszolgatartók természetesen minél olcsóbban akarták kihozni a munkások étkeztetését, így a betelepített rabok az ültetvényeken termő növényekből (tarlórépa, cékla, pitypang) bővítették a kínálatot.

Később továbbfejlesztették a recepteket a leveles kel, kerti zsázsa, fehér mustár, fehér zászpa nevű növényekkel. Természetesen állati eredetű hozzávalók is kerültek a fazékba, kezdetben azonban csak az olcsóbb alkotórészek (például disznózsír, disznóláb, disznófül, és pacal). Az idő előrehaladtával gazdagodott és minőségében is fejlődött a soul food konyhája. Mivel a rabszolgáknak tilos volt írni és olvasni tanulni, a legtöbb recept szájról-szájra terjedt. A legelső ilyen ételeket tartalmazó szakácskönyv 1881-ben jelent meg, Abby Fisher alkotása.

1_1200x675

2_1200x840

4_1200x800

10_1200x800

11_1200x675

12_1200x800

A kóstolótál mellé kértünk még egy Cheddar sajtos grillszendvicset pirított lilahagymával. Ha igazán jó, arányaiban teljesen mértékben eltalált szendvicset akartok kóstolni, ez legyen az! A szakács bőkezűen bánik a hozzávalókkal, majd a grillben egymással összeolvasztva igen gusztusosan tálalja.

Természetesen a desszert sem maradhatott ki. A házi készítésű málnás brownie és a citromtorta mellett döntöttünk. Őszintén szólva kicsit szkeptikusan álltunk az utóbbihoz, de pozitívan csalódtunk: az omlós piskóta és mindenféle aromát nélkülöző krém feltette az i-re a pontot. A brownie-t pedig szerintünk sem elrontani, sem nem szeretni nem lehet (bár lehet, elfogultak vagyunk :) ). Akárhogy is, az biztos, hogy

a Dorotheában a házi készítésű sütemények egyszerűen mennyeiek!

d1

desszert

A Dorothea ajánlata

Házi serpenyőgombás ravioli: a kiadós fogás után kizárt, hogy éhesek maradjatok. Az ízletesen fűszerezett, serpenyőben megpirított gomba és a kellő keménységűre főzött ravioli tökéletes párosítás.

Flaming Lamborghini: hogy igazán hangulatba jöjjetek! Az Y-pohárban felszolgált ital titka a hibátlan rétegezés. Alulra grenadine szirup kerül, ezt a Sambuca (ánizs alapú likőr), majd a brandy, a Galliano (vaníliás ízű gyógynövénylikőr), végül pedig a rum követi. Fogyasztás előtt meggyújtják, és fahéjat szórnak rá, amitől a láng szikrákat szór.

Ha ezek után még szomjaznátok:

Házi Áfonya Puncs a rossz időkre

Gyömbéres Limonádé

Aperol Spitz

A teljes élményhez még egy kávékör hiányzott. A hely nevében nem véletlenül szerepel a Café kifejezés: repertoárja teában és kávéban sem szerény. Az alapkínálat mellett különböző ínyencségek is szerepelnek az itallapon.

Ha nem mozogtok otthonosan a kávé világában, nyugodtan kérjétek a pincérek segítségét! Könnyen előfordulhat, hogy nem csak választ, hanem egy, a ti igényeitekre átírt feketét kaptok.

Mivel az idő közben átváltott hűvösre, mi a Coffee Kahlúa mellett döntöttünk. A Kahlúa tulajdonképpen egy rum alapú kávélikőr, amit itt még egy kis tejjel, tejszínnel, vaníliával és cukorral bolondítottak meg.

kv

cm

Fotó: Facebook

Dorothea Bistro Café

hétfő–péntek: 9:00–23:00

szombat–vasárnap: 11:00–23:00

Cím: Szentendre, Jankó János u. 4.

e-mail: kedvenchelyed@gmail.com

Asztalfoglalás: +36 20 297 5432

Ha elsőre nem találjátok meg, ne adjátok fel, keressétek tovább! Álljatok a Fő téren háttal a Dunának, és sétáljatok be a bal kezetek felé eső első kis utcácskába.

Ha kedvet kaptál, hogy benézz a Dorotheába, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x