hirdetés
borkai-zsolt-mti-foto-krizsan-csaba2-1000x740.jpg

Döntött az ítélőtábla: ki kell adni Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát

A győri önkormányzat köteles e-mailben elküldeni egy adatigénylőnek a volt városvezető 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatát. A döntés ellen nem lehet fellebbezni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

A Győri Ítélőtábla arra kötelezte a város önkormányzatát, hogy e-mailben elküldje egy adatigénylőnek a nemrégiben lemondott Borkai Zsolt volt polgármester 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatát - írja az Átlátszó.

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője (akit időközben önkormányzati képviselőnek és alpolgármesternek választottak a Pest megyei városban) indított adatigénylési eljárást, miután az adatigénylését elutasították.

A portál szerint

a győri önkormányzat jogászai mindent elkövettek annak érdekében, hogy a helyhatóságnak ne kelljen e-mailben elküldeni Borkai vagyonnyilatkozatát.

hirdetés

Az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumok tanúsága szerint a politikus jogi képviselője azt kívánta elfogadtatni a bíróságokkal, hogy nem vonatkozik rájuk az információszabadságról szóló törvény.

Azzal érvelt, hogy az önkormányzati törvény írja elő az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának benyújtásáról szóló szabályokat. A helyhatóságnak működési szabályzatot kell alkotnia, amelyben meghatározzák, mely bizottság tárolja a leadott vagyonnyilatkozatokat. Ahhoz, hogy ezekbe bele lehessen nézni, időpontot kell kérni az ügyben illetékes önkormányzati bizottság elnökével.

A Győri Ítélőtábla azonban elutasította ezt az érvelést, a döntés ellen pedig nem lehet fellebbezni. Ezzel leszögezték, hogy

ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor azt e-mailben kell kiadni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
aszteroida-fold-ur-csillagaszat-pixa-1000x607.jpg

Hatalmas aszteroida halad el ma a Föld mellett

Pénteken pedig még a gízai nagy piramisnál is nagyobb objektum húz majd el a bolygónk mellett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Egy jókora aszteroida fog elhaladni ma este a Föld mellett - derül ki a NASA adataiból.

A 2019 WH4 elnevezésű objektum 22 méter széles, és 29 ezer km/h-s sebességgel húz el a bolygónk mellett.

Szerencsére 2,2 millió km távolságra lesz majd a Föld középpontjától, mert

ha olyan közel kerülne a bolygóhoz, hogy neki is ütközne, hatalmas, az 1908-as tunguszkai eseményhez hasonló robbanást okozna.

hirdetés

Akkor a légkörben felrobbant tűzgömb hamuvá égette a legelő állatokat, gyökerestül tépett ki fákat, a közelben lévő településen pedig kitörte a házak ajtajait, ablakait.

Pénteken pedig ismét közel kerül a Földhöz egy aszteroida. A 2019 WH3 jelű objektum is az Apollo-család tagja, és nagyobb, mint a gízai nagy piramis.

A NASA becslése szerint december 6-án, pénteken közelíti meg a Föld pályáját 27,036km/h-s sebességgel.

Forrás: International Business Times, Express, címkép: illusztráció (Pixabay)


KÖVESS MINKET:

hirdetés
havazas-cimkep.png

Kedden már el is olvad a hó és csak néhol érkezik utánpótlás

A folytatásban is téli idő várható, szerdán és csütörtökön a maximumok is fagypont körül lesznek.
Címkép: MTI, Soós Lajos - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Kedden már csak néhol várható hózápor, a legtöbb helyen olvadni fog a hó - mondta Simon Gergő meteorológus hétfő délután az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett videofelvételen.

hirdetés

A szakember azt mondta, kedden csak a borongósabb északkeleti tájakon maradhat meg a hó, másutt olvadásra kell számítani. Azokon a havas tájakon, ahol kiderül az ég, mínusz 10 Celsius-fokig is lehűlhet a levegő, másutt mínusz 5 és 0 fok között alakulnak a minimumok.

Kedden napközben északkeleten tartósabban megmaradhat a köd, ott ónos szitálás is lehet. Néhol előfordulhat kisebb futó hózápor, emellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

A folytatásban is téli idő várható. Szerdán és csütörtökön a maximumok is fagypont körül lesznek, a minimumok mínusz 10 fok körül alakulnak majd - tette hozzá a meteorológus.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

Több mint 100 kiló szemetet találtak egy elpusztult bálna gyomrában

A Harris-sziget közelében elpusztult állatban horgászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, zacskók és műanyag poharak voltak.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

A BBC oldalán jelent meg egy történet egy Skóciában talált, elpusztult bálnáról, aminek gyomrában 100 kilónyi szemetet találtak, felboncolása után. A Harris-sziget közelében elpusztult állatban horgászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, zacskók és műanyag poharak voltak.

A szakértők szerint nem egyértelmű, hogy a törmelék hozzájárult-e a bálna halálához.

hirdetés

A helyiek, akik csütörtökön találták meg a bálna tetemét a Seilebost strandon, azt nyilatkozták, hogy ez a történet is rámutat a tengeri szennyezés szélesebb körű problémájára.

Dan Parry, aki a közeli Luskentyre-ben él, így fogalmazott: "Kétségbeejtően szomorú volt, főleg, amikor láttam a gyomrából kijött halászhálókat és törmeléket" - mondta a férfi hozzátéve, hogy éppen ezek az esetek mutatják meg a tenger szennyezettségének mértékét.

A bálnák és delfinek pusztulását vizsgáló szervezet, a Smass (Scottish Marine Animal Stranding Scheme) tagjai felboncolták a bálnát, hogy kiderüljön a halálának oka.

A csoport Facebook- oldalán azt írta, hogy az állat nem volt különösen rossz fizikai állapotban, bizonyíték mégsincs arra, hogy a szemét közvetlenül okozta a halálát.

"Ez a műanyagmennyiség a gyomorban ezzel együtt szörnyű, nehezíti az emésztést, és újra rámutat azokra a veszélyekre, amelyeket a tengeri szemét és az elveszett vagy eldobott halászeszközök a tengeri élővilágra jelentenek"

- írja a poszt.

A parti őrség és a szigetek önkormányzata segített a boncolásban és a gigantikus gödör kiásásában, ahová a bálnát temették.

A Smass adatai alapján a cetek egyre nagyobb számban sodródnak a skót partokra: 2009-ben 204 eset történt, 2018-ban több mint 900.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:


hirdetés
foti-gyermekkozpont-monus-marton-1000x583.jpg

Nem tudott tárgyalni a fóti gyermekvárosról a parlamenti bizottság, mert a fideszes képviselők nem jelentek meg

Határozatlanképtelen volt az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága a kormánypárti tagok távolmaradása miatt. Szél Bernadett szerint ez 'botrányos'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Határozatlanképtelenség miatt nem lehetett elkezdeni hétfőn az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülését, ami második napirendi pontként tárgyalta volna a fóti gyermekközpont ügyét - írja a Népszava.

A Fidesz képviselői nem jelentek meg az ülésen, és mivel a kormánypárt tagjai vannak többségben a bizottságban, az határozatlanképtelen volt.

Szél Bernadett azt javasolta volna, hogy

hirdetés

• a kormány azonnali hatállyal állítsa le a fóti Károlyi István Gyermekközpontban gondozott speciális szükségletű gyermekek gondozási helyének megváltoztatására irányuló eljárásokat

• helyezze hatályon kívül a 2016-ban elfogadott, a Gyermekközpontban nyújtott ellátások új helyszíneken történő megszervezéséről szóló nem nyilvános kormányhatározatot, és biztosítsa a Gyermekközpont megfelelő működéséhez szükséges forrásokat,

• valamint állítson fel egy állandó Gyermekvédelmi Egyeztető Fórumot a gyermekvédelmi intézmények átszervezésével, valamint a gyermekotthoni férőhelyek kiváltásával kapcsolatos döntések átláthatóvá tétele, szakmai megalapozása és a folyamatok monitorozása érdekében.

A politikus szerint "botrányos, hogy a Fideszt annyira hidegen hagyja a gyermekvédelem ügye, hogy még az arról szóló bizottsági ülésen sem jelennek meg képviselőik".

A lap szerint azt mondta, Kövér László házelnökhöz fog fordulni az ügyben, hogy kiderüljön, mit gondol a párttársai munkamoráljáról.

Korózs Lajos, a Népjóléti Bizottság szocialista elnöke a Népszavának azt mondta, a fideszes képviselők ezzel csak az érték el, hogy a javaslat újra a bizottság napirendjére kerüljön. Az őszi ülésszakasznak viszont jövő szerdán vége, így lehet, hogy már csak a jövő februárban kezdődő tavaszi ülésszakaszban lesz erre lehetőség.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!