hirdetés
borkai-zsolt-mti-foto-krizsan-csaba2-1000x740.jpg

Döntött az ítélőtábla: ki kell adni Borkai Zsolt vagyonnyilatkozatát

A győri önkormányzat köteles e-mailben elküldeni egy adatigénylőnek a volt városvezető 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatát. A döntés ellen nem lehet fellebbezni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

A Győri Ítélőtábla arra kötelezte a város önkormányzatát, hogy e-mailben elküldje egy adatigénylőnek a nemrégiben lemondott Borkai Zsolt volt polgármester 2018-ban leadott vagyonnyilatkozatát - írja az Átlátszó.

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője (akit időközben önkormányzati képviselőnek és alpolgármesternek választottak a Pest megyei városban) indított adatigénylési eljárást, miután az adatigénylését elutasították.

A portál szerint

a győri önkormányzat jogászai mindent elkövettek annak érdekében, hogy a helyhatóságnak ne kelljen e-mailben elküldeni Borkai vagyonnyilatkozatát.

Az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumok tanúsága szerint a politikus jogi képviselője azt kívánta elfogadtatni a bíróságokkal, hogy nem vonatkozik rájuk az információszabadságról szóló törvény.

hirdetés

Azzal érvelt, hogy az önkormányzati törvény írja elő az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának benyújtásáról szóló szabályokat. A helyhatóságnak működési szabályzatot kell alkotnia, amelyben meghatározzák, mely bizottság tárolja a leadott vagyonnyilatkozatokat. Ahhoz, hogy ezekbe bele lehessen nézni, időpontot kell kérni az ügyben illetékes önkormányzati bizottság elnökével.

A Győri Ítélőtábla azonban elutasította ezt az érvelést, a döntés ellen pedig nem lehet fellebbezni. Ezzel leszögezték, hogy

ha valaki e-mailben kéri az önkormányzati képviselő (polgármester, alpolgármester) vagyonnyilatkozatát, akkor azt e-mailben kell kiadni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lezuhant-ukran-repulogep.jpg

Tíz másodperc alatt döntötték el Iránban, hogy lelövik az ukrán utasszállítót

Azt hitték, hogy az ukrán utasszállító egy pilóta nélküli repülőgép.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 11.


hirdetés

Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője, az ország légtéréért felelős parancsnok szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért - írja az MTI.

A beismerést Amirali Hádzsizadeh az iráni televízióban tette meg, és elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték.

A rendszerkezelőnek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére.

A gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg.

Hozzátette:

hirdetés

nem akarták eltitkolni az esetet, de előbb a vizsgálatot akarták lefolytatni. Mint mondta, „inkább meghalt volna, semmint szemtanúja legyen egy ilyen balesetnek”.

Irán több nap következetes tagadás után szombat hajnalban ismerte el hivatalosan, hogy lelőtték az ukrán légitársaság utasszállító gépét január 8-án.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ukranpilotaozvegy.jpg

„Ne repülj, kérlek ne tedd!” - felesége kérlelte a lelőtt ukrán gép pilótáját, hogy ne vállalja az utat

A nő féltette férjét az Iránban dúló konfliktusok miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 11.


hirdetés

A Skynews-nak nyilatkozott először a január 8-án Teheránban lelőtt ukrán utasszállító pilótájának özvegye, aki elmondta: a repülés előtt kérlelte férjét, hogy az országban uralkodó, és a Kászim Szulejmáni múlt heti meggyilkolása után elmérgesedő, háborús helyzet miatt ne repüljön Irán területén.

Katerina Gaponenko abban bízott, hogy férje, Vologyimir útját Teheránból Kijevbe lefújja a légitársaság a körülményekre hivatkozva. Az Ukrainian International Airlines azonban végül nem törölte a járatot, így férjének kellett volna visszarepülnie a 176 utassal a fedélzeten Kijevbe.

Feleségének rossz előérzete volt, és kérlelte férjét:

"Ne repülj, kérlek ne tedd!"

hirdetés

Hiába kérte azonban a férfit, hogy ne szálljon repülőre, mert veszélyes lehet, a pilóta keze meg volt kötve:

"Nem léphetek vissza, ha én nem vállalom az utat, akkor nincs más, aki megtegye ezt helyettem. Ha menetrend szerint mégis elindítják a gépet, muszáj repülnöm."

- magyarázta el a férje, miért neki kell vezetnie a gépet.

Vologyimir tapasztalt pilótának számított, 11 ezer óra repülés állt mögötte. Rutinosságáról árulkodik az is, hogy miután az utasszállítót eltalálta a rakéta még megpróbálta visszakormányozni az égő repülőt a reptérre, ám a gépen kialakult tűz miatt még azelőtt felrobbant a jármű, mielőtt épségben földet érhettek volna. A gépen tartózkodó 176 fő - köztük a pilóta is - meghalt a balesetben.

Irán ma hivatalosan is elismerte, hogy ők lőtték le a gépet:


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
M7-es-autópálya.jpg

Tízezrekbe kerülhet, ha nem a megfelelő helyen ellenőrzik az autópálya-matrica érvényességét az autósok

Egy férfi nem jó helyen ellenőrizte az autópálya-matricája érvényességét, 60 ezer forintja bánta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 11.


hirdetés

Könnyen ráfázhat, aki nem megfelelő helyen ellenőrzi az autópálya-matrica érvényességét, és a figyelmetlenség akár több tízezer forintba is kerülhet. A Népszava írta meg egy autós történetét, aki egy viszonteladó honlapján ellenőrizte, hogy a frissen vásárolt kocsin érvényes-e az éves matrica vagy sem.

A férfi még tavaly nyáron vásárolt egy használt autót, és az eladó azt állította, hogy a kocsira vett 2019-re érvényes országos sztrádamatricát. Az új tulajdonos a biztonság kedvéért leellenőrizte ezt, és rövid internetes böngészés után rákattintott a matricákat hivatalosan értékesítő e-autopalyamatrica.hu oldalra. Ott aztán az érvényesség online lekérdezése menüpont alatt beírta a kocsi rendszámát, a rendszer pedig hamar válaszolt. Azt írta:

„Az érvényes matricák adatai: éves országos, Pest megyei”.

A tulajdonos megnyugodott. Majd pedig rövid időn beül kétszer is sztrádán hajtott, jóval túl Pest megye határain.

Megdöbbenésére három hónap múltán levelet kapott: mindkétszer oda-vissza megbüntették jogosulatlan autópálya-használat miatt, összesen mintegy 60 ezer forintra.

hirdetés

Ekkor újra lekérte az adatokat, és azt a választ kapta, hogy csak Pest megyére érvényes matricája van.

Megkésve ugyan, de ekkor már végigolvasta a „matricaérvényesség online lekérdezése” menüpont leírását, és visszanézte korábbi kereséseit, amiből kiderült számára: egyfelől ő maga is hibázott, másfelől a lekérdezés nem túl ügyfélbarát.

Kiderült például, hogy teljes, hiteles adatbázisa kizárólag az állami Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.-nek van, ő viszont egy viszonteladónál kérdezte le matricáját. A viszonteladó adatbázisa azonban – ezt írták is – nem teljes. Ráadásul rögzítették azt is:

„A rendszerünkben indított lekérdezés alapján kapott információk pótdíjas eljárás során nem számítanak hitelt érdemlőnek.”

Az autós nem vitatja, hogy hibázott, elismeri, figyelmesebben kellett volna eljárnia az ellenőrzésnél, ezért be is fizette a bírságot, ám szerinte a történtek miatt nem csak ő a felelős. Nem érti például, hogy ha a viszonteladók adatbázisa nem teljes, és a jelek szerint nem mindig pontos, ráadásul egyébként sem lehet az onnan kapott információkra hivatkozni jogvitában, akkor miért kínálhatják fel egyáltalán ezt a szolgáltatást.

Kérdéses szerinte az is, hogy miként hagyhatja a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., hogy partnerei olyan szolgáltatást nyújtsanak, ami akár csak elviekben is, de lehetőséget ad nem teljes körű vagy egyszerűen félreérthető tájékoztatásra.

A lap megkereste az e-autopalyamatrica.hu oldalt üzemeltető kft.-t, de a cég vezetése nem kívánt nyilatkozni. Az állami NÚSZ sajtóosztályán hangsúlyozták: az e-matrica érvényességéről kizárólag ők tudnak hiteles és megbízható adatokkal szolgálni.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Letartóztatták Joaquin Phoenixet, mert a klímaváltozás ellen tüntetett

A friss Golden Globe-díjas színész is csatlakozott a Jane Fonda által elindított tüntetéssorozathoz, sőt a pénteki eseményen beszédet is mondott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 11.


hirdetés

Pénteken ismét a klímaváltozás ellen tüntettek a washingtoni Capitolium előtt, a demonstrálók közt pedig olyan ismert arcok is feltűntek, mint a friss Golden Globe-díjas Joaquin Phoenix és Martin Sheen.

A rendőrők több aktivistát letartóztattak, szám szerint 147-et - köztük a két színészt is

- adta hírül a Deadline.

A washingtoni rendőrség már hozzá lehet szokva, hogy ismert embereket vernek bilincsbe, a tüntetéssorozatot ugyanis Jane Fonda színésznő indította, akit jóformán heti rendszerességgel tartóztatnak le.

hirdetés

A színésznő a Fire Drill Fridays nevű kezdeményezés elindítója, majdnem minden pénteken arra hívják fel a figyelmet békés demonstrációk keretein belül, hogy itt az ideje felfogni a klímaváltozás veszélyeit, és az ország vezető politikusait ösztönzik arra, hogy fogadják el a demokraták klíma- és társadalommentő csomagját.

A színésznőhöz gyakran csatlakoznak színészek és ismert emberek, ezúttal Joaquin Phoenix is köztük volt, aki egy héttel ezelőtt nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-díjat, köszönőbeszédében pedig szinte kizárólag a klímaváltozásról beszélt, illetve arról, mi mindent tehetünk egyénileg ellene.

A színész a tüntetésen is beszédet mondott, amelyben a hús- és tejtermelő cégeket nevezte meg a klímaváltozás egyik fontos tényezőjeként.

"Néha eltűnődhetünk, hogy vajon mit is tehetünk a klímaváltozás elleni harcban, és van valami, amit igenis meg tudsz tenni már ma és holnap is: helyesen dönthetsz abban, mit fogyasztasz. Vannak dolgok, amiket nem tudok kikerülni: ide is repülővel jöttem, viszont egy dolgot biztosan megtehetek: megváltoztathatom az étkezési szokásaimat."

- mondta a színész beszédében, mielőtt a rendőrök egy éjszakára őrizetbe vették Martin Sheennel és több aktivistatársával együtt.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!