Donald Trump: Semmifajta tájékoztatást nem kaptunk Phenjantól
Az amerikai elnök szerint sem tudni egyelőre, hogy sor kerül-e a csúcstalálkozóra Kim Dzsongunnal.
MTI - szmo.hu
2018. május 16.


Az amerikai elnök szerint egyelőre nem tudni, hogy találkozik-e június 12-én a Szingapúrba tervezett csúcstalálkozón Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Donald Trump szerdán újságírók előtt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséhez.

Phenjan szerdán ismét Trump és Kim Dzsongun észak-koreai vezető csúcstalálkozójának lemondásával fenyegetőzött: nem hajlandó elfogadni a kommunista ország az Egyesült Államok követelését, miszerint teljesen mondjanak le a nukleáris fegyverekről.

Washington még remél

Az amerikai elnök utalt arra, hogy Washington semmifajta tájékoztatást nem kapott Phenjantól erre vonatkozóan. "Nem láttunk, nem hallottunk semmit" – fogalmazott Trump, hozzátéve, hogy egyelőre semmilyen döntés nem született. John Bolton, Trump nemzetbiztonsági főtanácsadója Fox News Radio műsorában elmondta: az esélyek még mindig a csúcstalálkozó megtartása mellett szólnak.

"Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy sikeres legyen a találkozó, ugyanakkor nem visszakozunk a találkozó célját illetően, amely Észak-Korea teljes, ellenőrízhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése" – hangsúlyozta Bolton.

Előzőleg egy hadgyakorlat volt az ok

A KCNA észak-koreai hírügynökség korábban közölte Phenjannak a szingapúri csúcstalálkozó lemondásával kapcsolatos fenyegetését a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt, amely Phenjan szerint egy Észak-Korea elleni invázió főpróbája.

A gyakorlat miatt Észak-Korea le is mondott egy szerdára tervezett magas rangú találkozót déli szomszédjával. Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondják a csúcstalálkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket.

"Ha az Egyesült Államok megpróbálja kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet"

– mondta Kim Kje Gvan.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x