hirdetés
Joe_Biden_and_Donald_Trump.jpg

„Mi köze ennek a ki…tt vírusnak az újraválasztásomhoz?” – Donald Trump bukásának kulisszatitkai

Így látták a bennfentesek az amerikai elnökválasztási kampányt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 14.


hirdetés

Donald Trump kampányemberei már februárban, amikor látszólag minden a hivatalban lévő elnök mellett szólt, érezték, hogy a koronavírus-járvány akár az újraválasztásába is kerülhet. Trumpot azonban öngerjesztő győzelmi mámorában elhagyta minden veszélyérzete.

A Politico a két jelölt bennfenteseinek segítségével idézte fel e nem mindennapi párharc hátterét.

Brad Parscale, Trump 2016-os kampányának sikerkovácsa, egyértelmű volt, hogy ő vezeti elnöke duplázási törekvéseit. Február közepén minden nagyon szépnek tűnt, szárnyaltak a közvéleménykutatási eredmények még a hagyományosan demokrata államokban is, amikor megjelent a koronavírus. A kampányfőnök figyelmeztette a Fehér Ház urát ennek veszélyére, aki egy fültanú szerint e kérdést tette fel Parscale-nek: „Mi köze van ennek a ki…tt vírusnak az én újraválasztásomhoz?”

Joe Biden éppen ezt várta Trumptól, és tudta, hogy neki ellenkezőleg kell cselekednie. Elkezdett maszkot viselni, lemondta a nagy nyilvános eseményeket, és úgy igazította kampányát, hogy azzal ne ártson az embereknek.

Anita Dunn, Biden főtanácsadója elmondta, hogy Trumpnak a pandémia kellős közepén tartott látványos nagygyűlései kapcsán az újságírók, de még saját szövetségesei is értetlenkedtek. Attól féltek, hogy a politikai normáknak fittyet hányó celebelnöknek másodszor is bejönnek botrányos húzásai éppen ellenfele visszafogottsága miatt.

hirdetés

Csakhogy Trump propagandagépezete korántsem működött olyan olajozottan, mint négy évvel korábban. Jellemző például, hogy az elnök kampánycsapata és a republikánus párt országos bizottsága (RNC) között olyannyira megromlott a viszony, hogy a végén ez utóbbi már saját reklámokat készített az általa rendkívül alacsony színvonalúnak tartott Trump-hirdetések helyett.

Ezúttal túl későn indult el a Trumpot támogató Politikai Akció Bizottság (PAC) kampánypénzt gyűjtő akciója. Republikánus körök szerint az elnök pénzügyi csapata, amelyet fiának, az ifjabb Donaldnak barátnője, Kimberly Guilfoyle, a volt Fox TV-s vezetett, végtelen dilettantizmusról tett tanúságot. Még az is előfordult, hogy a szexuális életével gyakran dicsekvő hölgy rúdtáncot kínált egy pénzgyűjtő esten a felajánló donornak. Nem csoda, hogy nem tudtak vetélkedni Bidenék sok kis adományra épített stratégiájával, miközben a demokraták lemondtak arról, hogy házról házra járva győzzék meg a híveket.

Ez a döntés nem váltott ki kezdetben osztatlan lelkesedést, de végül őket igazolta, hogy jelöltjük egészséges maradt, miközben a vírus szélsebesen terjedt a Fehér Házban. Igaz, hogy Biden beindulásához kellett, hogy a dél-karolinai előválasztás előtt előlépett támogatóként az állam legbefolyásosabb politikusa, a képviselőház demokrata többségének frakcióvezető-helyettese. Clyburn nemrégiben egy interjúban elmondta, hogy már egy évvel korábban tudta, hogy Biden mellé áll, csak nem akarta idő előtt nyilvánosságra hozni. A kampánystáb most meggyőzte őt, és bejött: Biden elsöprő győzelmet aratott Dél-Karolinában, majd a szuperkedden is, miután több korábbi riválisa visszalépett és hozzá csatlakozott.

Trump kampányát az elnök szeszélyei diktálták, míg Bidené rendet, fegyelmezettséget sugallt.

És bár rendkívüli óvatossága gúnyolódásokat is kiváltott – alagsori főhadiszállása elnökjelöltségének mintegy szimbóluma lett – az amerikai szavazók végül mégis elutasították Trump elnökségének káoszát, miután több mint 235 ezren haltak meg a pandémia során, amelyet képtelen volt és nem is akart kezelni. Inkább választottak egy mintadiákot, aki hónapokon át ki sem mozdult otthonából, még az elnökjelölő konvención sem vett részt személyesen. Végül több mint 74 millió szavazatot gyűjtött, többet, mint bármely korábbi amerikai elnökjelölt, köztük levélszavazók millióinak voksait, akik ugyanúgy visszahúzódtak otthonukba, mint ő.

Trump mindenáron be akarta bizonyítani, hogy a vírus nem tartja őt vissza.

A járvány kitörése után Parscale a szabadtéri kampánygyűléseket javasolta az elnöknek, ő azonban ragaszkodott a zárt arénákhoz. Így vált a június 20-i tulsai, alig félházas esemény a kampány fordulópontjává és romlott meg végleg Trump és Parscale viszonya. Akkor próbálta kezébe venni az ügyek irányítását Jared Kushner, aki betekintést akart nyerni a kampány minden részletébe, bevonva a vezető republikánus képviselőket és szenátorokat.

Tony Fabrizio, Trump közvélemény-kutatója július 21-én egy 79 oldalas memorandumot írt, amelyben azt tanácsolta az elnöknek: előbb szorítsa vissza a koronavírust, mielőtt megnyitja a gazdaságot, követelje meg a maszkviselést, és a levélszavazásra biztassa híveit. Mindezt Fabrizio alátámasztotta azzal, hogy az elnök népszerűsége többhónapos mélypontot ért el. Parscale és Ronna McDaniel, a RNC elnöke azt javasolta Trumpnak, hogy hagyjon fel a napi koronavírus-sajtótájékoztatókkal. Az egyiken hangzott el ugyanis az a hírhedtté vált javaslata, hogy az emberek fertőtlenítőt injekciózzanak be maguknak a vírus ellen. Közben Kushner meggyőzte az elnököt, hogy rúgja ki Parscale-t.

Ezzel szemben Joe Biden március 11-én, egy héttel az elnökjelöltségét bebiztosító szuperkedd után kivonta magát a forgalomból. Politikai igazgatója, Stef Felman emlékszik arra, hogy folyamatosan figyelték a híreket, és világossá vált számukra, hogy a koronavírus veszélyes ütemben terjed.

Egyes demokraták attól féltek, hogy Trump a maga gőzhenger stílusával eltapossa Bident, ehelyett a kormány orvos tanácsadóit és a médiát söpörte félre. Néhány hét elteltével Biden már vezette a közvélemény-kutatásokat. Biden egy másik bizalmasa, Kate Bedingfield szerint az elnök napi tv-s tájékoztatói nemhogy megnyugtatták volna az embereket, hanem idegesebbé tették őket.

A demokrata csapat egyszerűen nem értette, hogy Trump miért nem állt elő egy átfogó stratégiával a járvány ellen, holott erre minden eszköz a rendelkezésére állt. Ehelyett szándékosan hazudott az amerikai közvéleménynek, és Biden „alagsorán” gúnyolódott. De májusban még Biden saját tábora is kételkedett a kihívó stratégiájának helyességében, és stábjának vissza kellett vernie a párt egyes vezető figuráinak követelését, amelyek több cselekvésre ösztönözték őt.

Még olyanok is osztották nekik az észt például a New York Timesban, akiknek korábbi támogatottjait Biden legyőzte az előválasztásokon. Közben azonban, nagyrészt Trumpék elhibázott pénzgyűjtő akcióinak köszönhetően Biden augusztusra már a tv-reklámok terén is előnyt élvezett. Ebben nem kis része volt annak, hogy az O’Malley Dillon vezette kampánystáb a Zoomon keresztül virtuálisan gyűjtötte össze a támogatókat. Ez nemcsak biztonságos volt a járvány miatt, hanem egyúttal idő- és költségkímélő módszer is.

De legalább ennyire fontos döntés volt, hogy Biden Kamala Harrist választotta alelnök-jelöltjének.

Bár kezdetben még bizonytalan volt, mert a volt kaliforniai főügyész egy vita során úgy tűnt, mintha rasszistának tartaná az egykori alelnököt. Biden azonban végül húgára, Valerie-re, és feleségére, Jillre hallgatott, akik emlékeztettek arra, hogy 2015-ben meghalt fia, Beau nemcsak jó barátja volt Harrisnak, de nagyra becsülte őt kollégaként is. Dick Harpootlian, Biden régi barátja és donorja szerint ez volt a döntő momentum a kampányban, mert a támogatók igazi nyerő párost láttak bennük.

Mire a republikánusoknak szeptemberre összejött a két fődonor üzletember, Sheldon Adelson és Bernard Marcus által összekovácsolt szuper-PAC, amelyből finanszírozták a Preserve America (Őrizd meg Amerikát) kampányt, addigra a közvélemény-kutatások szerint a szavazók több mint 70%-a eldöntötte, hogy kire adja voksát. Éppen ezért a Biden-csapat már ekkor hozott egy titkos döntést arról, hogy megkezdik a pénzgyűjtést Biden hivatalba lépésének, a leendő Fehér Ház stáb felállításának finanszírozásához.

Trump helyzetét nemcsak a koronavírus felelőtlen kezelése rontotta, hanem a fekete bőrű George Floyd május 25-i, rendőri erőszak általi halála és az azt követően országszerte kitört zavargások is.

Joe Biden néhány nap múlva nagy hatású üzenetben felszólított a rasszizmus elleni fellépésre, egyben olyan alapvető reformokat javasolt a rendőrségnél, amelyekkel vissza lehetne szorítani a túlkapásokat. Ugyanakkor a CBS-nek június elején adott interjúban határozottan elutasította azt a radikális követelést, hogy a rendőrség költségvetésének egy részét más, civil kormányszerveknek adják át. Ezzel semmissé tette Donald Trump vádját, mely szerint ellenfele el akarja lehetetleníteni a rendőrséget és a káoszt támogatja. Közben az elnök a hadsereg bevetésének fenyegetésével, a rendőrség dicséretével azt a látszatot keltette, hogy szítja a faji megosztottságot.

E viselkedésére a washingtoni Szent János templom előtti bibliás pózolása tette fel a koronát, miközben a rendőrök könnygázzal oszlatták fel a békésen tüntető tömeget. Bryan Lanza, Trump volt tanácsadója szerint az elnök ezt olyan gesztusnak szánta, mint annak idején George W. Bush, amikor megjelent az Ikertornyok romjainál, csak éppen fordítva sült el.

Ugyancsak fontos mérföldkő volt a küzdelemben a szeptember 29-i első elnökjelölti tv-vita. „Senki nem tudja, miért üvöltözött Trump Bidennel 90 percen keresztül” – mondta az elnök egyik tanácsadója az amerikai választások történetében példátlan eset után.

Ráadásul úgy tűnt: azt várja híveitől, hogy fegyveresen jelenjenek meg a szavazóhelyiségekben a választás napján, miközben nem volt hajlandó elítélni a Proud Boys nevű neofasiszta csoportot, amely számos utcai összetűzést provokált. Mi több: nem volt hajlandó megígérni, hogy elfogadja a választások eredményét. Bidenék azonban nem mentek bele az utcájába. Bob Bauer, Obama elnök volt Fehér Házi tanácsadója szerint tisztában voltak azzal, hogy Trump mindenkit bele akar hajszolni saját fantáziavilágába, ahol ő diktálhat, ezért úgy döntöttek: nem adnak lovat alá egyes botrányos kijelentéseinek túlreagálásával.

Trump azonban nem tágított, továbbra is megagyűléseket rendezett, aztán október 2-án robbant a romba: az elnök, a járványveszély megrögzött tagadója, elkapta a vírust. Biden tanácsadói szerint a volt alelnököt meglepte a hír, de nem érződött rajta káröröm riválisával szemben.

Dunn szerint ekkor igazolódott be, hogy Biden milyen jól döntött sokat gúnyolt alagsor-stratégiájával, mert megmutatta az amerikai népnek, hogyan kell egy elnöknek cselekednie.

Trump csapatát a pánik kerülgette, az elnök mélyrepülése tovább folytatódott a felmérések szerint, és a kampányemberek szerint rossz volt nézni Mark Meadows Fehér Házi stábfőnök válságkezelő szerencsétlenkedését.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szajer-jozsef2.jpg

Szájer Józsefen kívül két másik diplomata is részt vett a brüsszeli orgián

A magyar politikushoz hasonlóan ők is a mentelmi jogukra hivatkoztak, amikor a rendőrök igazoltatták őket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Szájer József a Fidesz európai parlamenti képviselőjét péntek este egy rendőrségi rajtaütés során tetten érték, miközben az ereszcsatornán mászva menekült, egy, a Covid-szabályokat megszegve rendezett, 25 fős brüsszeli meleg-orgiáról. Szájer táskájában ecstasytablettákat is találtak, ő azt állítja, nem tudja, hogyan kerültek oda, de a bulin való részvételét elismerte.

Most kiderült, hogy két másik diplomáciai mentességet élvező résztvevője is volt a brüsseli szexpartinak - írta meg a Brussels Time.

A lap két monogramot is közölt: az 1977-ben született D.O.-ét és az 1987-ben született P. B.-t.

Az orgiának helyet adó lakásban a rendőrök mindenkit igazoltattak, a két másik diplomata is, épp úgy, ahogy Szájer József, mentelmi jogára hivatkozott.

hirdetés

A cikk szerint a szexparti minden résztvevője 250 eurós bírságot kapott, amiért megsértette a koronavírus miatt hozott korlátozó szabályokat. A rendőrség kábítószert is talált a helyszínen.

Az eljárás folyamatban van, tette hozzá az ügyész. Mivel a büntetőeljárást csak azután lehet megkezdeni, hogy felfüggesztik az érintettek mentelmi jogát.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
dt-1.jpg

Harminc néppárti képviselő kezdeményezte Deutsch Tamás kizárását a frakcióból

Az aláírók szeretnék, ha december 9-én szavaznának a fideszes tag kizárásának kérdéséről.
Fotó: Deutsch Tamás/Facebook - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Az Európai Néppárt 30 tagja levélben értesítette Manfred Weber frakcióvezetőt és Simon Busutil frakció főtitkárt, hogy kezdeményezik Deutsch Tamás kizárását a politikai csoportból - írta a Népszava.

A kezdeményezők között dán, finn, lengyel, luxemburgi, német, osztrák és szlovák képviselők is vannak. Az aláírók szeretnék, ha december 9-én szavaznának a fideszes tag kizárásának kérdéséről.

A párt szabályai szerint nemzeti delegációkat nem lehet kizárni, viszont egyéni frakciótagokat igen, az előírások pedig nem szabják meg, hány képviselőnek kell az eljárást indítványoznia.

Ahogy azt korábban megírtuk, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában kezdeményezés indult Deutsch kizárására „radikalizálódása és verbális támadásai” miatt, különös tekintettel arra a nyilatkozatára, amelyben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését.

hirdetés

A hírre reagálva Deutsch a Magyar Nemzetnek azt mondta: "ha ez igaz, akkor az még viccnek is durva."


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szajer-jozsef3.jpg

Kezdeményezik Szájer soproni díszpolgári címének visszavonását

A fideszes politikus 10 évvel ezelőtt kapott díszpolgári címet a várostól. A DK egyik helyi önkormányzati képviselője most kezdeményezi a cím visszavonását, mert szerinte Szájer a drog és szexbotrány után méltatlanná vált a titulusra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Mint megírtuk, a belga ügyészség eljárást kezdeményezett Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő ellen, mert a táskájában kábítószert találtak, amikor egy brüsszeli meleg-orgiáról akart távozni az ereszcsatornán leereszkedve.

Szájer József tíz éve kapott díszpolgári címet Soprontól. Az elismerés átvételekor mondott beszéde most is olvasható a lemondott európai parlamenti képviselő oldalán - írta meg a 24.hu.

A DK egyik helyi önkormányzati képviselője most úgy döntött, kezdeményezi Szájer díszpolgári címének visszavonását, mert szerinte a fideszes politikus a drog és szexbotrány után méltatlanná vált a címre.

A portál kereste a fideszes vezetésű város önkormányzatát is, hogy ők kezdeményezik-e a díszpolgári cím visszavonását, de egyelőre még nem válaszoltak.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
op-torzs-dec-2.jpg

Jövő héten dönt a kormány arról, milyen járványügyi szabályozás lesz karácsonykor

Müller Cecília elmondása szerint már nem emelkedik olyan meredeken a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, mint eddig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

A kormány jövő héten dönt arról, meghosszabbítják-e a korlátozásokat, illetve, hogy karácsonykor milyen szabályok lesznek érvényben - mondta el Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A reggel nyilvánosságra hozott napi statisztikák ismertetése után azt mondta,

ugyan emelkedik a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, már nem olyan meredeken, mint eddig.

Azt is elmondta, hogy

hirdetés

már húszezernél több gyerek fertőződött meg eddig összesen a koronavírussal a járvány márciusi kitörése óta.

A sajtó kérdésére kiderült a kiskorúak aránya is:

a járvány kezdete óta 21 144 18 év alatti fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 28 gyermek van kórházban, ám egyikük sem szorul lélegeztetőgépre.

Az iskolák tekintetében eddig 122 általános iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet a megbetegedések miatt, és minden negyedik intézményben van olyan osztály, ahol digitális munkarendet kellett bevezetni. Az óvodák esetében 383 létesítményben egy-egy csoportot érintően, 191-ben pedig teljeskörűen rendeltek el rendkívüli szünetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!