hirdetés
dsr-2-1.jpg

Dolák-Saly Róbert: Nomádművészeti műfajszédelgő lettem

Volt az Omega előzenekara több ezres tömeg előtt, de a lemezgyári fejeseknek nem kellett. Így lett humorista, de ezt ma már sem ő, sem mi nem bánjuk.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. október 31.


hirdetés

Dolák-Saly Róbert egyike annak a négy személynek, akik miatt a humorpályán lehetek, Görgey Gábor, Koltai Róbert és Csukás István mellett ugyanis tagja volt az 1998-as humorfesztivál zsűrijének. Most önálló estjéről faggattam.

– Nemrég Márton Andrással készítettem interjút, és ő említette a nevedet azzal kapcsolatban, hogy az 1981-es táncdalfesztiválra neveztetek olyan dalt is, aminek ők voltak a szerzői és Te énekelted. Ez rádöbbentett, milyen keveset tudok a zenei munkásságodról, különösen a kezdetekről. Mentségemre szóljon, hogy 1981-ben még csak 5 éves voltam. Elmondanád, hogy alakult a pályád addig, hogy összeállt a L’art pour l’art?

– Első ízben 1976-ban az Omega együttes „előzenekaraként” léptem nagyközönség elé, a zenekar nyári, szabadtéri turnéján. Egy szál gitárral kísértem magamat, és minden előzmény, médiaháttér nélkül, teljesen ismeretlenként, egyedül álltam több ezres közönségek előtt, ami úgy tudom, addig példa nélküli volt az „előzenekarok” történetében. Majd fél év múlva visszahívtak a téli sportcsarnokos rendezvényeikre, amit a mai napig a legnagyobb elismerésként könyvelek el a pályámon, hiszen az akkori legnépszerűbb zenekarról beszélünk.

Nem kell mentegetőznöd, hogy keveset tudsz a „zenei munkásságomról”, mert azt, az akkori lemezgyári „zenegyógyászok” még magzati állapotban távolították el a művészeti életből.

Kioperáltak, kinyírtak mindent, ami nem érte el az észlelési küszöbüket.

hirdetés

Sem az Omega előtti szerepléseim, sem a demófelvételeim nem keltették fel az érdeklődésüket, így az első önálló nagylemezemet 15 év múlva, 1991-ben vehettem fel. Ez annyira abszurd, hogy talán nem is csoda, hogy a humor tájékán landoltam.

De végül is jót tettek velem. Rákényszerítettek egy nomádművészeti műfajszédelgésre, ami sok újdonsággal kecsegtetett: humor, színház, tévésorozatok, könyvek, koncertek, gyerekelőadások, és sorolhatnám. Szóval, ha késve is, de kárpótolt a pályám.

– A L’art pour l’art Társulat akkoriban lett igazán ismert Magyarországon, amikor nagy divat lett az angol abszurd humor, elsősorban a Monty Python. Éppen ezért sokak fejében a mai napig zavar van abból a szempontból, hogy hova sorolják a társulatot. Segíts.

– A lpl.hu minden oldalának állandó, felkiáltójeles linkje: NEM ANGOL HUMOR! Itt részletesen kifejtettem, amit ezzel kapcsolatban érdemes elmondani. A lényege:

Az „angol humor” megnevezés a köznyelvben fanyar humort jelent. Emiatt az abszurdot előszeretettel sorolják e kategóriába: hibásan. Az világhíres angol komikus Benny Hill is az angol humor egyik képviselője, pedig a legnagyobb jóindulattal sincs semmi köze az abszurd humorhoz. A L’art pour l’art Társulat magyar abszurd humort ír és játszik!

Bevallom, én például nem is ismertem a Pythonokat, amikor az első években már a Társulat tagjaként abszurdot játszottam. Így később is „csak” mint lelkes néző örültem a filmjeiknek, a munkámat nem befolyásolták.

Ha inspiráló elődöket kell említenem, akkor Karinthy Frigyes, Nagy Lajos, valamint Alfonzó nevét kell kiemelnem, és persze Örkényről sem feledkeznék meg.

– A saját magad humorát hogy határoznád meg? Van a L’art pour l’art-ban olyan, ami nem fedi le a Te ízlésvilágodat, vagy világnézetedet? És megfordítva: mi az, amit jobban meg tudsz valósítani szólóban, mint a társulat tagjaként?

– Amit a Társulat eddig biztosan nagyon jól csinált, az az, hogy nagyszerűen kezelte a különböző nézetek együttélését. Itt is a weboldalunkról emelnék át egy gondolatot:

„Együttműködésük jó példája annak, hogy hogyan lehet látszólag teljesen más kulturális értékek iránt elkötelezett, más mentalitású művészek alkotásait egy közös mondanivalóban megfogalmazni. Dolák-Saly Róbert tudományszerető, szkeptikus világszemlélete, Laár András idealista, buddhista alapokon nyugvó életfelfogása, Pethő Zsolt pacifizmusa és Szászi Móni humanista, kiváló közösségi szelleme különleges egységgé formálódik munkáik során.”

Ami pedig a szóló megnyilvánulásaimat illeti, azok teljesen más hozzáállást kívánnak tőlem: „nagyobb levegőt kell vennem” fellépés előtt, hiszen nem lehet kényelmesen hátra dőlve pihenni a backstage-ben, miközben a kollégák dolgoznak a színpadon, hanem végig kell vinni az egészet az utolsó meghajlásig.

A szóló előadások szabadabb kezet adnak a műsorválasztásban, amivel élek is olykor.

Előkerülhetnek például olyan komolyabb hangvételű dalok is, vagy hirtelen ötlettől vezérelt műsorszámok, amiket a saját felelősségemre bármikor előadhatok. A gyerekműsoraim, vagy a tervezett koncertem pedig egyértelműen más feladatok elé állítanak, amiket szintén nagyon szeretek, illetve várok.

– Vannak kollégák, akik azt mondják, a céljuk a nevettetés. Szerintem humoristaként a nevettetés csak egy eszköz, hogy elmondhassam a közönségnek, amit a világról gondolok. Számodra mi a legfontosabb a humorista létben, a humorban?

– Illúzióromboló leszek, de lényegileg én is azt vallom, hogy a nevettetés a fő cél. Az pedig már a hozzáadott érték lehet, hogy ki milyen módon teszi ezt: milyen ízléssel fogalmaz, igyekszik-e kerülni a közhelyeket, és tud-e eredeti dolgokat produkálni. Természetesen mindenki magából merít, a saját személyisége az alapanyag, de én még sosem álltam neki úgy megírni egy humoros jelenetet, dalt, hogy majd azzal önkifejezem magamat. Abból nem lesz vicces előadás.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
365nap.png

A nemi erőszakot dicsőíti sokak szerint, mégsem veszi le a 365 napot a Netflix

Túlságosan sokan nézik a filmet ahhoz, hogy csak úgy levegyék. A szolgáltató ilyenkor azt hangsúlyozza, hogy "meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét".
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Nem veszi le a műsorról a 365 nap című lengyel filmet a Netflix, bár többen felszólaltak ellene. Köztük volt az énekesnő, Duffy, aki szerint a film a nemi erőszakot, a szexkereskedelmet és a nők elleni szexuális agressziót élteti - írja a 24.hu. A walesi énekesnő néhány hónapja mondta el, hogy őt is elrabolták, bedrogozták és megerőszakolták. Mindezt és az aggodalmait a film miatt nemrég írta meg Reed Hastings Netflix-vezérigazgatónak.

Duffy levele nyomán petíció is született, amelyet már több mint hatezren írtak alá, és amelyben a film eltávolítását követelik. A Netfix szerint a filmnél egyértelműen jelezték, hogy erőszakot, szexet és meztelenséget ábrázol, ezen túl már a felhasználóra van bízva, hogy látni akarja-e.

"Hiszünk abban, hogy meg kell adni nézőinknek a választás és a kontroll lehetőségét a nézői élmény tekintetében. A felhasználók eldönthetik, hogy mit néznek meg, szűrőket állíthatnak be, és kizárhatják azokat a filmeket, amelyeket soknak éreznek"

– mondta a cég szóvivője.

A Netflix nem mindig áll így a problémás filmekhez: nemrég kivette a megnézhető filmek közül a Trópusi vihart, mert többen rasszistának gondolják. A 2008-as amerikai szatirikus akció- és komédiafilmben ugyanis Robert Downey Jr. feketére maszkírozva játssza el az egyik főszerepet, ami a streaming-szolgáltató szerint is sértő a feketékre nézve. Itt valahogy nem kell a választás és a kontroll lehetőségét megadni, igaz, nem is nagyon nézte már senki a filmet...

hirdetés

Viszont a 365 napot bár nem a Netflix gyártotta, ez egy lengyel film, amelynek csak a jogait vették meg, a cég ezt mindig hangsúlyozza, de azt kevésbé, hogy ez az utóbbi idők egyik legnézettebb filmje a stream-szolgáltatón.

hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
pamkutya-mark_szolo.jpg

Megjelent Pamkutya Márk első szóló dala, és a YouTube élére repült

A dal néhány óra alatt közel százezres nézettséget ért el a YouTube-on, és szárnyal tovább. Nektek hogy tetszik az új szám?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Először jelentkezett szóló dallal Márk a Pamkutya formációból.

Az ironikus, lendületes Rapper leszek én című számért teljesen odavan a YouTube közönsége, péntek estére, néhány órával a premier után már a százezret közelítette a nézettsége az 1,2 millió feliratkozóval rendelkező Pamkutya csatornán.

Pamkutya Márk - Rapper leszek én (Official Music Video)

Köszönjük az autókat a DRX Sportnak, a Meglepkéknek és az Élményvezetés.hu-nak! Itt ti is vezethetitek őket: http://www.drive-x.eu Köszönjük a rendőrruhákat ...


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
quimby.jpg

Jelenleg terápián vagyok és a felépülésemre koncentrálok - üzeni Kiss Tibi, a Quimby szünetel

A frontember maga írt arról, hogy kimerült, pihenésre van szüksége, a zenekar pedig türelmet és megértést kér. Jövő évi nagykoncertjük dátuma nyilvános már.
Fotó: Quimby/Facebook - szmo.hu
2020. július 03.


hirdetés

Fontos információt tett közzé Facebook-oldalán jövőbeni koncertjeikről a Quimby. Az együttes közleményét változtatás nélkül közöljük.

"Kedves Barátaink!

Mindig fontosnak tartottuk, hogy őszinték legyünk veletek, ezért szeretnénk megosztani, hogy mi zajlik a zenekar háza táján és mindez milyen következményekkel jár az elkövetkező hónapokra nézve.

Mivel az elmúlt időszak nagyon kimerítő volt Tibi számára, ezért úgy döntött, hogy pihenésre van szüksége és 2020 év végéig terápiás céllal visszavonul a nyilvánosság és a média elől.

A zenekar tagjai és menedzsmentje teljes szívvel támogatják ebben a döntésében, és erre kérnek titeket és a sajtó képviselőit is. Természetesen mindannyian azon vagyunk, hogy mielőbb teljes hangerővel térhessünk vissza hozzátok, addig pedig a háttérben rengeteget beszélgetünk, alkotunk és tervezünk. Ígérjük, hogy legkésőbb jövő év elején részletesen beszámolunk nektek és az újságíróknak arról, hogy mi a helyzet a Family Tugedör háza táján.

hirdetés

„A 2019-es év végén már teljesen kimerültem, de a legnagyobb gond az volt, hogy nem kértem segítséget a bajban, és egyedül akartam megoldani a problémáimat. Jelenleg terápián vagyok és a felépülésemre koncentrálok. Nagyon sajnálom, hogy ezt a koncertszezont ki kell hagynom és nem találkozhatunk személyesen, de bízom benne, hogy mielőbb újra együtt lehetünk és jókedvűen táncolhatunk az esőben. Addig is vigyázzatok magatokra, hamarosan jelentkezem és ne féljetek segítséget kérni, ha szükségetek van rá!

Megértésetekben és támogatásotokban bízva, Tibi”

A fentiek sajnos egyúttal azt is jelentik, hogy bár nagyon vártuk, hogy ismét élőben zenélhessünk nektek, le kell mondanunk az idei fellépéseket,

a Budapest Parkos koncertünk pedig egy új időpontra, 2021. április 24-re kerül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
film-keszul-az-emmanuelle-filmek-sztarjarol.png

Filmen a szexszimbólum – tévésorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Az erotikus filmekben játszott szerepe miatt a hetvenes évek egyik szexszimbóluma lett. Daganatos betegségben halt meg 2012-ben.
MTI, Fotó: Print Screen/Player.Fm - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

Tévésorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről, aki a hetvenes évek egyik szexszimbóluma volt - számolt be a Variety.com.

A Sylvia című tévésorozat a párizsi székhelyű Lincoln TV megrendelésére készül. A hatrészes sorozatot Kristel 2006-ban megjelent Nue (Meztelenül) című önéletrajzi könyve nyomán forgatják. A néhai színésznő a kötetben pályája felemelkedéséről és mélybe zuhanásáról is vallott.

A produkció jelenleg a forgatókönyv írásánál tart. Az epizódokat Bénédicte Charles és Olivier Pouponneau írják, akik az idén debütált Mirage című thrillersorozatot is jegyzik.

A Lincoln TV alapítói, két tapasztalt producer, Christine de Bourbon-Busset és Marc Missonnier, a Cherche-Midi kiadótól vették meg a Kristel-életrajz megfilmesítési jogait.

hirdetés

A producerek szerint Kristel története illik a MeToo-korszak leleplező produkciói közé. Sylviát gyermekkorában szexuálisan zaklatták. Húszéves korára azonban nemzetközi sztár lett belőle, a hetvenes évekbeli szexuális forradalom jelképévé vált.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!