hirdetés
DSC_3117.jpg

A legszexibb budapesti pizzéria! – a Digónál jártunk, a Kazinczy utcában

Végre éttermi körülmények között is ehetünk igazi nápolyi pizzát a belvárosban. Teszteltük a helyet.
Fotó: Csákvári Péter, szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

Decemberben új egységgel bővült a Digó pizzéria flottája, de mi szokásunktól eltérően nem siettünk annyira hozzájuk. Hiszen ettünk már jópár Digó pizzát az elmúlt években. Először az Akvárium előtt bűvöltek el, majd a fesztiválokon faltuk őket két koncert között, és a Rómain is megnéztük a teraszukat. Így valahogy azt éreztük, hogy mi már mindent láttunk tűlük.

Mit mutathatnak még nekünk? Miért kellene a Kazinczy utcát is útba ejtenünk?

Aztán az egyik héten valahogy csak megjött a kedvünk a jó nápolyi pizzához, és reméltük, hogy hoz valami olyan újdonságot az hely, ami miatt érdemes lesz tollat ragadni. És láss csodát, most itt vagyunk.

Nem tudom, pontosan mire számítottam, de egy ilyen étterembelsőre biztos nem. A srácok részéről megmaradt a laza, közvetlen fogadtatás, de a berendezés és a kések, villák, poharak együttes hangulata teljesen más szintre emeli a Digótól megszokott élményt.

Rendesen elegáns és szexi a hely. De nem úgy elegáns, hogy csak ingben tudsz beülni, hanem inkább trendi, fiatalos és letisztult hangulatot áraszt.

hirdetés

Nyugis elektronika cseng a fülbe, és a pizzák mellett a borok és koktélok is repkednek ki az asztalokhoz. Még semmit nem ettem, de már nagyon bírtam az egészet.

És ha már újdonságot akartunk, hagytuk rábeszélni magunkat az előételre. Azaz az előételekre. És ez volt a hét, ha nem a hónap legjobb döntése.

Burrata a kemencéből - 1490 forint

A burrata egy friss sajt, aminek a külső része szilárdabb mozzarella, a belseje pedig egy tejszínesebb, lágyabb sajt. Ezt ők a fokhagymás paradicsomszósszal együtt a kemencébe tolják pár percre. Mielőtt forró és lágy formájában elénk kerül, még egy kis pecorinot és bazsalikomot kap a tetejére, és egy fűszeres-diós-fenyőmagos focacciát mártogathatunk bele.

Óriási adag, és szó szerint orgazmus az ízlelőbimbóknak.

Én ennél többet azon az estén nem is kívántam már, az előételnél megjött a csoda. És ez még csak nem is az én előételem volt...

Antipasti D.O.P tál - 1790 forint

Idézem: "A kemencés burrata mellé összeválogattunk nektek egy előétel tálat eredetvédett alapanyagokból.

Alig lehet megszámolni, mennyi ínyencség van rajta, de pármai sonkát, olasz szalámit, pecorino sajtot, mozzarellát, parmezánt és focacciát biztosan tartalmaz a tál."

Hát ez így eleve a legjobb borkorcsolya evör, de nyilván volt rajta még többféle savanyított csoda, meg egy kis oliva, meg egy kis kapribogyó... meg nem is tudom pontosan, hogy mi még, hiszen szabályosan sokkot kaptam.

Ez csak az előétel? Ez csak az előétel!

Én nem tudom, hogy meddig tarthatóak ezek az árak, hogy nekik is megérje, de ha rám hallgattok, azon nyomban foglaltok náluk asztalt, amíg tutira ez a felállás.

És még csak ezután jöttek a pizzák.

Ha valakinek nem lenne meg, gyorsan azért tisztázzuk, hogy mitől olyan extra a Digó pizzája, és miért lesz teljesen új élmény neked, ha eddig még nem ismerted a nápolyi stilót.

“A nápolyi pizzának a tésztája az, ami igazán különleges. A hosszú – legalább egy napos – kelesztésnek köszönhetően rendkívül ízletes, puha, középen vékony, de a széle – hirtelen sütés által – akár 2 cm magasra felpuffadt, kívül roppanós, levegősen könnyű tészta keletkezik, amelyen jól láthatóak a fatűz lángjának köszönhető jellemző sötét pöttyök. Az eredeti nápolyi pizza elkészítéséhez elengedhetetlen a hagyományoknak megfelelő felépítésű fatüzeléses kemence, amelynek köszönhetően 480 fokon kevesebb, mint 90 másodperc alatt készül el a pizza.”

A paradicsomuk San Marzano, a Vezúvról, a bivalymozzarellájuk pedig Campaniaból jön. És a többi alapanyag sem megúszós. Elképesztő sonkák és szalámik várják, hogy feltét legyen belőlük.

Marinara - 1990 Ft

Marinara pizzát csak akkor mer rendelni az ember, ha tudja, hogy a tészta és a szósz elég a boldogsághoz, ha ez a két alapanyag, némi főszerrel, olivával és fokhagymával képes megcsinálni a bulit.

Döbbenet, de ez annyit adott, mint máshol a sonkával, gombával, kukoricával és kiló sajttal megborított SE!

Friarielli és nápolyi szalámi - 2890 Ft

Ezt a pizzát úgy ajánlották nekünk. Mert a friarielli olyan extrás feltét, amit nem gyakran látsz a városban, de még Olaszországban sem mindenhol. A brokkolik családjába tartozó, mégis inkább spenótra emlékeztető, savanyított zöldség nem csak kinézetével dobja fel a pizzát. Igazán izgalmas kombináció ez így.

Nem tudtunk belekötni, de annál inkább köszönjük a tippet.

A Digó igazán meglepett. Ez a legstílusosabb pizzéria most Pesten, ahol a minőségi nápolyi mellett jó bort, koktélt és előételt is érdemes fogyasztani.

Nem tudom nem ajánlani őket, pedig szívem szerint inkább megtartanám magamnak a tippet, hogy mindig legyen szabad asztalom, ha arra járok!



hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
CSP_3545-scaled.jpg

Tibi Atya felhúzott egy templomot a város közepén – megnéztük a Humbák Borkápolnát

A kezdetben még csak a mémjeiről ismert kitalált papnak több kocsmája, sőt fesztiválja is volt már. Most viszont megnyílt a hely, ami otthonra találásként is értelmezhető.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. június 14.


hirdetés

-Kérsz egy kevertet?

-Végül is miért ne?

-Csak vicceltem, valami normálisra gondoltam amúgy.

-Ja.. Okés.

A fenti párbeszéd köztem és Máté - a Tibi Atya brand egyik megalkotója - között esett meg a Borkápolna nyitóestjén, és így utólag olvasva talán az egész hely lelke benne van ebben a négy sorban.

hirdetés

Szerda 19:00. A Körút-Wesselényi sarok már a péntek jeleit mutatja. Most, hogy kiszabadulhattak a népek, a kispéntek kitolódni látszik szerdáig. A körúti kocsmák teraszai szokásosan tele vannak, de az évek óta zárva tartó Limit előtt furcsa anomáliát lehet felfedezni: valami orgonazene ordít az utcára. Az elhaladó fiatalok közül sokan megtorpanva felkiáltanak, hogy: “mi a f*sz?”

A kolosszális antréhoz két Tibi Atya szobor is asszisztál, amiket elnézve már biztos tudni akarod, mi a jó élet folyik bent, bár némi sejtésed van már róla: szesz. Belépve nem a szokásos körúti kocsma belső fogad, méghozzá annyira nem, hogy az ember ijedtében hátra is néz, nem egy dimenziókapu tréfálta-e meg ismét, de a 4-6-os ismerős látványa visszaránt a megnyugtató maszkos-dizájneres körúti valóságba.

Az ajtó után egy valóságos hall fogad, ami elsőre egy vadászház nappalija is lehetne, de trófeák helyett egy irgalmatlan nagy “Dicsértessék” felirat és Tibi Atyás freskók fogadnak.

Az igazi show csak akkor kezdődik, amikor belépünk a szemközti helyiségbe, ami konkrétan egy templom képét tárja elénk. Két oldalon a padok, mint a két hajó, és az első két eleme valóban az “oltár” vagyis a pult felé néz, így akár lehet ordítozni onnan a pultossal, ha már legalább 10 másodperce kikértük az italunkat, de az még mindig nincs bennünk.

Találunk itt egy gyóntatófülkét is, amibe bele se merek gondolni, mi célt szolgálhat jelen esetben. Akaratlanul is feltűnt, hogy gondosan ügyeltek arra a srácok, hogy egyetlen feszület se legyen az ivóban, sőt, még a falon csüngő Jagermeister logókról is eltávolították azokat.  

Az emeletre egy stílusos nyekergő sötétbarna lépcsőn jutunk fel, ahol egy újabb “oltár” várja az arra szomjazót. Itt már szeparáltabban lehet helyet foglalni is, és a direkt lelakottá festett falak már arra engednek következtetni, hogy egy újabb tematika felé haladunk: a Tátika borozó felé.

A legendás fiktív kocsma a Tibi Atya univerzum központi helye, ami végre fizikai testet is öltött, és pont úgy néz ki, mint bármelyik Ibolya Presszó 30 évvel ezelőtt, egy különteremben kapott helyett. Itt találjuk az esszenciális oldalhamutartós csocsóasztalt, és azt a zenegépet, amit úgy sem mersz kihúzni, ha Jimmy szólna belőle. A felette lógó TNT platinalemez plakett pedig meg is erősít benne, hogy márpedig gyakran fog szólni Jimmy belőle. 

A pince felé haladva szomorodnak a fények, és szinte lehúznak egy cigivel a falak: a pokol felé közeledünk. A falon lévő 14. századi mémek a tudtodra adják, hogy ha a szörny gyomrában iszol, osztozol annak savában. A későbbiekben a hét fő bűnre asszociáló különterem elsősorban bérelhető lesz, és a lent lévő hűtő arról is gondoskodik, hogy max. a WC-ig kelljen kódorogni. 

Már jó pár év eltelt azóta, hogy az első Tibi Atyához köthető kocsma megjelent Budapesten, de istenigazából a falon megjelenített vicces kiírásokon túl nem tett le többet a rizlingtől ragacsos asztalra. A Borkápolna viszont egy óriási gag, egy falakkal rajzolt mém, a brand egész eddigi munkásságának állított szeszgőzös emlékműve, ahol nem feltétlenül csak egy agyatlan vedelés emlékeit temethetjük el, hanem minőségien trash pillanatokat élhetünk át a Körút egyetlen nem lelketlen kocsmájában.       

hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
CSP_5991.jpg

Csernus Imre egri kávézója rendesen meglepett minket - a Depressoban jártunk

Kávézó? Étterem? Koktélbár? Vagy minden IS? A Depresso zavarba hozott minket.
Fotó: Csákvári Péter Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. július 02.


hirdetés

Ha Noszvaj fele jár az ember, a Csendülő kihagyhatatlan! - mondták nekünk, amikor még csak a környékre készültünk. Mi mégis kihagytuk, de helyette mindenképpen szerettünk volna valami Csernus-féle izgalmat, így Egerben betértünk a Depressoba.

"Jó turistaként" csak annyit tudtam a helyről, hogy Csernus meg kávé. Majd iszok egy feketét, és ha lesz még reggeli 11 körül, talán egy friss sütemény is lecsúszik majd.

Aztán rákerestem az oldalra a neten, és az étlap/itallap rendesen meglepett:

Van kávé és van reggeli, de van melegkonyha és külön koktéllap is. És elég izgalmasak az ételek, na meg az italok is... Pardon? Ez mi?

Amikor egy hely egyszerre akar MINDEN IS lenni, az nem szokott jól elsülni... de most már látni akartam a saját szememmel!

hirdetés

M. Fülöp Gergővel, az üzletvezetővel ültem le végül, aki gyorsan tisztába is tette a viszonyokat.

Imrével még 2014-ben, az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon dolgoztak együtt, innen a jó viszony. A Depresso akkor még csak egy kávémárkaként tűnt fel, de már a Csendülővel egy időben megszületett a gondolat, hogy legyen egy hely Egerben, ami ezt a nevet viszi tovább, és ahova nem csak egy presszóra lesz érdemes beugrani.

A Depresso megnyitott, majd túlélt egy költözést is, és 2017 őszétől van a jelenlegi helyén, Gergő irányítása alatt. Imrével szorosan együttműködnek, de megvan a bizalom, így a napi teendőkbe a doktor nem szól bele.

Mielőtt rátérnénk az ételekre, a design is ér egy misét. Bódi Eszter (The Style Police) munkája az igencsak megnyerő belső tér. És szerencsére nem csak szép, hanem kényelmes is, ezért ha feléjük jártok, mindenképpen érdemes a terasznál beljebb merészkedni.

És akkor vessük bele magunkat az élvezetekben: Reggeli!

A Depresso sokáig csak a kávéjáról és az egész napos reggelijéről volt híres, de jelenleg is azon dolgoznak, hogy az emberek megismerjék a többi finomságukat is. Mondjuk ilyen kávé és ilyen reggeli mellett nehéz másra fókuszálni.

Külön nem térnék ki a saját pörkölésű kávéjukra, mert ez tényleg az ismertebb alap, de azt megemlíteném, hogy elvetemültebb kreációk is vannak náluk. Isteni tejeskávékat kóstoltunk például, és az étkezés végén még egy chai lattéval tettünk pontot az i-re.

A reggelik között vannak péksütemények és rántották is, de mi inkább a legkülönlegesebb verzióra csaptunk le, aminek elég csak a nevét leírni, máris teljesen extázisba jön az ember:

Sült libamáj, szarvasgombás-aszaltszilvás túrókrém és cheddar ropogós bagelben!

Igen, pontosan olyan! Én ennél izgalmasabb és ízletesebb reggeli fogást/szendvicset még nem kóstoltam. Nagy szerencse, hogy a Depresso nem Pesten van...

Mégsem álltunk meg itt. Jöhetett az melegételes vonal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_2349.jpg

„Én a strandra is enni járok!” - vacsora Budapest tengerpartján, a Lupán

Ha különleges vízparti vacsorára vágytok, nem kell messzire utaznotok. Elég, ha beneveztek a Costes Beach Club esti menüjére.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Ez a nyár egy kicsit más lesz, mint a többi. Ha utazunk is külföldre, kevesebbet és óvatosabban, így a hőn áhított tengerpart elég kérdőjeles program jelenleg. De szerencsére itt van nekünk Budapest közvetlen szomszédságában a Lupa, ami a fehér homokkal és a türkiz színű vízzel elég jól hozza a karibi hangulatot.

Ha a Lupa nevét hallom, nekem a szép, kék baldachinos ágyak ugranak be, meg egy jó koktél. Tudom, hogy a legtöbben a strandolást élvezik a tóparton, de számomra mindig kedvesebb elfoglaltság volt a partmenti láblógatás. Higgyétek el, strandra nem csak fürdeni jár az ember, és mivel ez a nyár nem ígérkezik túl forrónak, érdemes rápróbálni a többi programlehetőségre is.

A pünkösdi hétvégén, szombaton, vasárnap és hétfőn például ingyenes a belépés a Lupa Beach-re, és mivel 20 szabadtéri étterem és büfé várja az ide látogatókat, logikusnak tűnik, hogy az ember ebédelni vagy akár vacsorázni érkezzen.

Arról, hogy a Lupa Beach idén milyen szolgáltatásokkal várja a fürdeni, játszani, sportolni és pihenni vágyókat, ebben a cikkben olvashattok bővebben:

hirdetés

A Lupa Beachen egyszerre vannak jelen a tipikus strandételek és a különlegesebb, éttermi fogások. A kávézótól a koktélbárokon át, a Divinobeach bárjáig elég széles a paletta.

Mi egy héttel ezelőtt a Lupa Beach legjobb éttermét, a Costes Beach Clubot teszteltük, és annyit előre elárulhatok, hogy nehezen hagytuk el a teraszt.

Aperollal indítottunk, ami pálmafák alatt szürcsölve azonnal kicsit tengerpartra hajazó élmény. Alkohol fronton aztán a koktélok irányába mozdultunk el, ami a lehető legjobb döntés volt. A hely signature koktéljai nagyon izgalmasak és dekoratívak. Az egyik különlegesség konkrétan olyan, mintha a konyakmeggyet akarták volna kicsit fanyarabban és fiatalosabban egy pohárba zárni.

Az ételekkel kapcsolatban nagyon izgatottak voltunk. Miguel Rocha Vieira, a Costes csoport executive chéfje egy fine-dininghez szokott, extrém fantáziával és teherbírással megáldott gasztrolegenda. Nehéz elképzelni azt, hogy elénk rak egy szelet rántott húst, hiába vagyunk egy tóparti étteremben, ami valamennyire a strandról betérők igényeihez is kell hogy igazodjon.

Jó döntés volt az étterem részéről, hogy a 2020-as szezonra készültek nappali és esti étlappal is. A nappali étlapon van hamburger és spagetti is, minden, ami a strandoláshoz csúszik. Az esti menü viszont sokkal különlegesebb, így ha az étterem erősségére vagytok kíváncsiak, én vita nélkül ezt ajánlom.

A fogásokat olvasva még nem tudtuk, hogy pontosan mire számítsunk, de az előételek közül mindketten a füstölt pisztrángot választottuk, meleg burgonyasalátával, tormával, lilahagymával és metélőhagymával.

Nem tudom, hogy a másik két előétel milyen volt, de ha újra választhatnék, ugyanezt választanám. A tökéletes ízű és méretű fogás volt ez. A tálalás is gyönyörű, de mégse sok. Nem több, mint amit egy ilyen hely elbír.

És ez a megállapítás aztán igaz lett a többi ételre is. Nem voltak feleslegesen túlbonyolított tálak, és pont így volt minden, de tényleg minden étel amit ettünk TÖKÉLETES.

Füstölt pisztráng, meleg burgonyasaláta és torma

A leglátványosabb fogás az én főételem volt: tengeri durbincs sókéregben, zöldbab, újburgonya, krémes spenót. A halra sült kérget egy felszolgáló bontotta le az asztalunknál, és ki is filézte a halat. Ez egyfelől figyelmes, másfelől látványos mutatvány. És az utána következő ízekben sem kellett csalódni.

Tengeri durbincs sókéregben
Zöldbab, új burgonya, krémes spenót
Párolt marhaoldalas, szívsaláta
Nyárias paradicsomsaláta, gazpacho

A főételeket kifejezetten kiadós adagnak mondanám, így ha valaki desszertet is kér, szépen el fog telni az este végére.

És desszertet kérni muszáj!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_4613.jpg

Ez a csülök már nem az a csülök – a Cupákosból Dobka bistro lett

Magyaros, zsidó és ázsiai konyha egy fedél alatt. Ki is próbáltuk azonnal.
Fotó: Csákvári Péter, Szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. június 28.


hirdetés

Ha valaki figyelemmel követi a budapesti vendéglátóhelyek születését és átalakulását, jó eséllyel hallott már Cupákosról. A bulinegyed szívében található, modern hentesüzletre hajazó étterem a belvárosiak egyik kedvenc kolbászlelő helye volt. Én is többször jártam náluk, és ajánlottam is a baráti körömnek. Mindig az a visszajelzés jött, hogy: Isteni! Nem tagadom, meg is lepődtem, amikor jött a hír, hogy átalakultak, és mostantól Dobka néven üzemelnek tovább.

Azt hittem, hogy séfcsere történt, és ezért érzeték szükségesnek a váltást, de nem. Továbbra is Tasnádi Ákos kreálmányait lehet kóstolni, így a régi jó dolgokból a lényeg tulajdonképpen megmaradt.

A változások közül az első és legszembetűnőbb a design. Barnára és haragoszöldre váltott a fehér és piros belső tér. Nemcsak hogy elegánsabb, de sokkal otthonosabb is lett így a hely. Szerintem ez egy abszolút pozitív változás.

Az ételek tekintetében pedig a magyaros vonal helyett lett MINDEN IS!

Maradt a gulyásleves, a karaj, a csülök, és desszert fronton a somlóitól sem váltak meg. Szóval ha valaki továbbra is ezt a tradicionális vonalat keresné, nyugodtan üljön be az új helyre is. A hangulat persze sokkal inkább alkalmas most egy lassú és kellemes vacsora elköltésére, de ezzel a teherrel meg lehet birkózni.

hirdetés

Az előételek közül mi két újdonságot is megkóstoltunk: a tatárt és a kacsamájat.

Ez az étlap kifejezetten a nyári szezonra készült, így még a nehezebb alapanyagok is kapnak egy kis frissítő körítést. A máj mellett például zöldalma van. Hibátlanul üdítő fogás.

Számomra mégis a tatár beefsteak volt a legnagyobb meglepetés. Ugyanis a hagyományos verziót én ki nem állhatom. Tudom, hogy van, aki arra gerjed, ha szinte ízesítés nélkül, nyers tojással érkezik ez a fogás, de hozzám sokkal közelebb áll a Dobka verziója.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!