Magyar ügyvéd készül megmászni az Antarktisz legmagasabb hegyét
A siker titka az állóképesség, az izomerő és a mentális felkészültség – mondja Neszmélyi Emil.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 05.A profi hobbimászó, Neszmélyi Emil nekivág az antarktiszi Vinson Massifnak, amely a Mont Blancnál is magasabb. Utazásról, a várható körülményekről és felkészülésről is mesélt a Promotions.hu-nak.

A magyarok közül Németh Alexandra volt az első, aki végigmászta a Seven Summitsot, vagyis felkapaszkodott az összes kontinens legmagasabb csúcsára.

A nyomában jár Neszmélyi Emil, aki civil foglalkozását tekintve ügyvéd. Asztmásan, az északi, vagyis a nehezebb útvonalon ért fel korábban az Everest csúcsára.

A hét kontinens csúcsait magába foglaló sorozatot eddig alig több mint háromszázan teljesítettek a világon. Emilnek már csak az alaszkai Denali és az antarktiszi Vinson Massif hiányzik, hogy teljes legyen a hetes lista.

Vegyes a társaság

"A dél-chilei Punta Arenasból indul majd a jégen is landolni képes utasszállító gép velünk az Antarktiszra. Ez egy különleges repülő, mely az antarktiszi munkavállalókat szállítja Chile és az Antarktisz között, és azokat a sportolókat, akik a kizárólagos antarktiszi expedíciós szállítással foglalkozó ALE nevű céggel szerződést kötnek az utazásra. Mint például engem" - mesélte a sportoló. "Nagyjából tízen megyünk egy expedícióban, lesznek köztünk dél-amerikaiak, amerikaiak, egy oroszt is láttam az utaslistán, de az expedíció vezetők a világ bármely pontjáról érkezhetnek" – mondta.

Neszmélyiék egy Union gleccser nevű helyen szállnak majd le, ami közel kétezer méterrel van a tengerszint felett. Onnan kisebb propelleres gépekkel mennek tovább a Vinson Massif alaptáborába, ez pár száz méterrel van csak magasabban.

Vigyáznak a környezetre

A Vinson Massif 4892 méter magas, tehát 82 méterrel magasabb, mint a Mont Blanc. Az alaptábor, a körülmények, és maga a hegy is hasonlít az alaszkai Denalira: sok a jég, és a résztvevők körültekintően óvják a környezetet. Épp ezért alkalmi sátrakat lehet csak felverni, és az utolsó gramm hulladékot is el kell majd szállítani. Lehetőleg ökológiai nyom nélkül kell eltűnnie mindenkinek, aki sportolni érkezik ide.

Hideg lesz, legalább ez biztos

Az expedíción Neszmélyi véleménye szerint minden attól függ, hogy mennyire lesz hideg, és hogy lesz-e vihar: ez a két igazi kockázati tényező az Antarktiszon. Furcsa, egyben pozitívum is, hogy rendkívül hideg, de kiszámítható az idő arrafelé. Sajnos akár kiszámíthatóan rossz is lehet. Ezen az útvonalon előfordult, hogy mínusz 50 fokot is mértek nyáron. Egy nap alatt is meg lehetne mászni a Vinsont, de Neszmélyi úgy látja, ha már eljut az Antarktiszra, minek siessen? Nem sokszor jut el ide az ember.

"Ott most nyár van, s napközben néha úgy érezhetjük majd, hogy plusz 30 fok van az öltözékünkben. Persze nem lesz ennyi, viszont mínusz 30-40 fokra pillanatok alatt lesüllyedhet a hőmérséklet. Emiatt a klasszikus pehely overálban nem fogunk tudni mászni, hisz nagyon sok folyadékot veszítenénk a melegben, hasonló, de kétrészes felszerelést használunk majd. Oxigénpalackra itt nem lesz szükség.

A terheinket a hátunkon visszük és a szánunkon húzzuk majd magunk után, 55-60 kilót személyenként"

– mondta. A végső szállítandó tömeg jelentős részét az étel teszi majd ki.

Az előzetes elképzelés szerint klasszikus alpin stílusban másznak majd, négyen-öten lesznek egymáshoz kötve. Itt nem lesz kikötelezett út, mint sok más magashegyen. A műholdas telefon és a műholdas üzenetküldő készülék a kötelező felszerelés része, emellett erre a túrára csak az jöhet, akinek az esetleges légimentési költségeit fedezi a biztosítása.

Optimális esetben Neszmélyi január 20-23. között már itthon lesz. Reméli, hogy ők maguk dönthetik majd el, mikor indulnak vissza, nem pedig a rossz időjáráson múlik majd.

"A siker titka az állóképesség, az izomerő és a mentális felkészültség. Utóbbi adja a siker 80 százalékát. Én már elsajátítottam a megfelelő mentális technikákat. Elképesztő élmény lesz egy ilyen, kontinensnyi lakatlan területen létezni - mondta a hegymászó.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x