hirdetés
pedestrians-400811_1920.jpg

Dél-Koreában születésed pillanatában egy éves leszel - valaki most változtatni szeretne ezen

Egy új törvényjavaslat felülírhatja a tradíciót, és véget vethet a zűrzavarnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 03.


hirdetés

Ha egy dél-koreai embert külföldiként a koráról kérdezünk, általában két számot is kapunk válaszként.

Nem azért, mert nincsenek tökéletesen tisztában az évszámokkal, és nem is a szenilisség jele ez, hanem egy történelemben gyökerező hagyományé.

Szóval megválaszolják a "nemzetközi korukat", tehát a születésük óta eltelt évek számát, és a "koreai korukat" is, ami akár egy vagy kettő évvel is magasabb lehet.

Mindez azért alakult így, mivel náluk a gyermeket, amikor világra jön, egy évesnek tekintik.

Tehát, ha valaki 1990 januárjában született, az 30 éves, nem pedig 29.

Azok számára, amik egy az későbbi szakaszában születtek, ez a hézag még nagyobb lehet.

Egy kisbaba például, aki december 31-én születik, január 1-én máris betölti a 2. életévét.

Nem csoda, hogy mindez kisebb zűrzavart okoz a fejekben és az ügyintézésben egyaránt, ezért aztán Hwang Ju-hong jogalkotó úgy döntött, hogy itt az idő a változásra!

"Kelet-Ázsiában Dél-Korea az egyetlen nemzet, amely még mindig ezt a hagyományos rendszert használja"

- indokolta felvetését Hwang, amikor idén bevitte a parlamentbe a törvényjavaslatot, hogy ők is a nemzetközi normát követhessék.

Egyébként a koreai korrendszer érdekes módon Kínából gyökerezik. A kínai nyelv- és írásrendszert ugyanis egykor széles körben használták Koreában, és ez nagyban befolyásolta az ottani fejlődést.

Kínában a kort tradicionálisan olyan sorrendben írják, ami az 1-el kezdődik, akárcsak Koreában. Azt mondják, hogy a gyermek az első évében van, vagyis "han sal", amikor megszületik - december 31-én pedig belép a második évbe, ami a "du sal". Ha ezt más nyelven akarjuk kifejezni, akkor a "han sal"-ból "egy éves" lesz, ez okozza a zűrzavart.

Míg Kínában a hagyományos rendszer kikopott a használatból, az emberek nyelvi szempontból még mindig megkülönböztetik egy személy névleges korát (xusui), ami a hagyományos rendszeren alapszik, és a valódi életkorát (shisui), még akkor is, ha leginkább az utóbbit használják jogilag is.

Az alapvető különbség az, hogy ez a rendszer a számolást nulla helyett az 1-el kezdi. Bár ez zavarónak tűnhet, de más országokban is előfordul, gondoljunk csak a "2000-es évekre" és a "21. századra".

Japánban az említett hagyományos rendszert a 20. századtól kezdték elhagyni, ám egészen 1950-ig, vagyis a nemzetközi rendszer bevezetéséig fel-felbukkant.

A dél-koreai törvények jelenleg különböző rendszereket mixelnek össze.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ruha2.jpg

„Ez a ruha egy asztalterítő” – beszóltak a plus size menyasszonynak az egyszerű öltözéke miatt

Persze hatalmas vita lett belőle a kommentelők között.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 02.Kellemetlen kommentáradattal kellett szembenéznie annak a plus size menyasszonynak, aki egyszerű esküvői ruháját töltötte fel Facebookjára nemrég. Barátai közül néhányan "csodálatosnak" és "aranyosnak" nevezték a darabot, ám aztán jött egy kommentelő, aki közölte: a barátok hazudnak, "ez egy asztalterítő" - írja a Daily Mail.

A nő felment a Facebookra, hogy megkérdezze, hogy tetszik alacsony költségvetésű menyasszonyi ruhája az ismerőseinek. Jöttek is szokásos bátorító kommentek az azóta közel 1000 hozzászólást bevonzó poszthoz. És végül érkezett egy troll is, aki szerint "asztalterítő" a kiválasztott ruha. Hozzá is csatlakoztak később jópáran.

Így néz ki a nő esküvői szettje:

A kommentelők között sokan egyetértettek abban, hogy a ruha nem a stílusuk, mások azzal érveltek, hogy nem mindig könnyű az átlagosnál nagyobb méretre szép ruhát találni.

Ám nem mindenki volt ilyen kedves:

„Milyen barátok azok, nem voltak hajlandóak segíteni neked találni valamit, ami nem hasonlít egy függönyre?"

- tette fel a kérdést egy kommentelő.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
business-1477601_1920.jpg

„Ő egy diagnosztizált szociopata” – az apa a saját lányától védené a felbukkanó udvarlót

A férfi nem tudja eldönteni, hogy elmondja-e a hódolónak: csemetéje 'sötét titkot' rejteget.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. június 03.Azt mondják, a szülői szeretet feltétel nélküli.

Egy apa azonban mégis kényelmetlen szituációban találta magát, amikor lánya kapcsolata került terítékre.

Az érdekes a helyzetben pedig az, hogy rendhagyó módon nem a felbukkanó udvarlótól kellett oroszlán módra megvédenie gyermekét, hanem pont a lovagot kellett védelmeznie lányától.

Szerinte a srác "egy remek fickó, nagyon kedves, vicces és intelligens", tehát egyáltalán nem ő a probléma forrása.

Hanem a lánygyermek, aki "orvosilag diagnosztizált szociopata", ezt az információt pedig szándékosan eltitkolja friss barátja elől.

Az apa a Reddit fórumán, névtelenül osztotta meg aggályait.

Elmondta, hogy a félelem azért gyúlt lángra benne, mivel az udvarló már hangot adott lánykérési szándékának, ám a leendő ara még mindig egyetlen szót sem szólt mentális állapotáról.

"Én remek kapcsolatot tudtam kialakítani a lányommal és szeretek vele lenni, de van egy dolog, ami sok embert meggátolna ebben - ő egy diagnosztizált szociopata."

Mint kiderül, a jelek már gyermekkorában jelentkeztek, amikor is elkezdett "furcsán viselkedni" és agresszív volt a húgával szemben.

Az iskolában bukdácsolt, folyton bajba keveredett a hazugságai, kegyetlenkedései és egyéb rosszalkodásai miatt.

Végül 18 éves korában a diagnózis és a rákövetkező terápia segített a helyzeten és az apa maga is beismeri, hogy lánya egészen kivirágzott.

Ugyanakkor a lánykéréstől mégis tart, mivel azt érzi, hogy a lány nem viszonozza a fiú érzelmeit.

"Nem hiszem, hogy szerelmes belé. Volt pár nagyon őszinte, mély beszélgetésünk a mentális egészségéről a diagnózisa óta és nyíltan bevallotta nekem, hogy nem képes szeretetet vagy empátiát érezni senki iránt, még a családja iránt sem.

Amikor nagyon szomorúnak és letörtnek tűnt egy közeli barátja temetésén, utólag elmondta, hogy az egész színjáték volt az ő részéről és 'meglehetősen semlegesnek' érezte az egész szituációt. Illetve azt is kijelentette már, hogy sosem érezte magát bűnösnek semmi miatt, amit tett és nem tudja elképzelni, hogy az milyen érzés is lehet pontosan."

Ha ezek nem lennének éppen eléggé intő jelek egy közeledő eljegyzésre nézve, a lány azt is bevallotta apjának, hogy egyáltalán nem áll szándékában mesélni állapotáról a barátjának.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x