hirdetés
daroczics_cim.jpg

Megörökíteni egy olyan pillanatot, ami senki másnak nem adatik meg rajtad kívül

Daróczi Csaba több mint 25 éve lett a természetfotózás szerelmese. Sokszor csak 1-2 igazán jó képet tud készíteni évente, de a közben átélt élmények bőven kompenzálják.
Láng Dávid; fotók: Daróczi Csaba - szmo.hu
2018. március 20.


hirdetés

A Varázslatos Magyarország fotókiállítás minden évben a Magyar Természettudományi Múzeum programjainak egyik fénypontja.

A kupolacsarnokban látható tárlatra idén 3200 nevezés érkezett, amiből a szakmai zsűri végül 129-et választott ki: egytől egyig lélegzetelállító képek hazánk természeti szépségeiről, növény- és állatvilágáról.

A pályázaton I. díjat nyert Daróczi Csabával a műfaj kulisszatitkairól beszélgettünk.

hirdetés

– Mi fogott meg először a természetfotózásban? Van-e olyan konkrét kép vagy emlék, aminek hatására eldöntötted, hogy te is ezzel szeretnél foglalkozni?

– Volt ilyen konkrét pont: egy egész kiállítás. Szegedi főiskolás éveim alatt, 1992-ben hívott el az egyik barátom egy helyi fotós tárlatára. Ez akkora hatással volt rám, hogy amint kijöttem, biztos voltam benne, hogy a nyomába szeretnék lépni. Bár földrajzszakos tanárként előtte is volt fényképezőgépem, de egyszerű dokumentáláson kívül nem nagyon tudtam másra használni. Itt viszont felvillant előttem, milyen hatalmas lehetőségek vannak még benne.

Fel is kerestem az illető fotóst, Hencz Alajost, és megkérdeztem tőle, mi a módja, hogy én is ilyen képeket tudjak készíteni. Onnantól 2-3 évig ő tanítgatott engem: nagyon sokat jártunk ki együtt a természetbe, szívtam magamba a tudást, aztán fokozatosan a saját lábamra álltam.

daroczics_7

Fagyos alkony

daroczics_8

Makrófelvétel a szikes pusztán

daroczics11

Gólyahír – a kép nemrég első lett növény kategóriában a 28. Memorial Maria Luisa fotópályázaton, Spanyolországban

– Mennyi múlik a szerencsén a természetfotózás során? Gondolom ebben a műfajban sokkal kiszámíthatatlanabb minden, mint amikor emberek az alanyok.

– Szerintem a szerencsének van a legnagyobb szerepe.

Az adja egy kép sava-borsát, hogy egy olyan pillanatot örökíthetsz meg, ami senki másnak nem adatik meg rajtad kívül.

hirdetés

Persze sokszor előre eltervezi az ember, mit szeretne fotózni, de igazán kiemelkedőt akkor lehet alkotni, ha hirtelen valami olyasmi terem ott előtted, amire egyáltalán nem voltál felkészülve. Ezekből a pillanatokból születnek a legjobb képek.

– Neked milyen gyakran vannak ilyen pillanataid?

– A hitvallásom az, hogy meg kell adni a szerencsének az esélyt arra, hogy megtaláljon. Ezért a lehető legtöbbször ki kell menni a természetbe. Ha konkrét számra vagy kíváncsi, évente talán egy vagy két olyan képem lehet, ami tényleg ilyen ritka és szerencsés együttállásnak köszönhető.

– És a többi?

– Azok amiatt jók, mert bemutathatsz egy állatot, növényt vagy tájat a saját látásmódod szerint. Szépek tudnak lenni ezek is, de őszintén szólva nagyjából bárki meg tudná őket ismételni.

– Tehát ami miatt igazán megéri csinálni ez egészet, az évi 1-2 fotó?

– Mondhatnánk ezt is, de elsősorban inkább az élmény. Még ha valamit nem is tudsz lefotózni, akkor is örök emlék marad neked, hogy láthattad és átélhetted. Rengeteg ilyen kép van beégve az agyamban, ilyenkor tényleg másodlagos, lett-e végül kézzelfogható fotóm róla.

daroczics_6

Családi napfürdőzés. A kis üregi nyulak félve merészkednek elő a kotorékból, és a legkisebb zajra is spuriznak vissza a lyukba. Addig is a család összetart.

daroczics12
daroczics13

– A technikának mekkora szerepe van?

– Ez leginkább témafüggő. Akit a madarak és az emlősök érdekelnek, annak jó mélyen zsebébe kell nyúlnia, Akit a tájak, vagy a makró felvételek, annak egy fokkal kevésbé. Nyilván az egyszerűbb témákkal érdemes kezdeni, nem madarakkal, hiszen azoknak ki kell ismerni a viselkedését, ami önmagában nagyon sok terepmunkát és megfigyelést igényel.

– Sok időt kell csendben, várakozással töltened?

– Nem nagyon szeretem a lesfotózást, sokkal inkább azt, amikor a természetet járva folyamatosan megyek a lehetséges témák után. Ilyenkor lehet legkönnyebben olyasmibe botlani, amire nem számít előzetesen az ember. Például előfordult olyan, hogy nagyvadakat fotózni mentem ki, de közben találtam egy csodálatos makrótémát, és végül abból lett díjnyertes felvétel.

A kulcs az, hogy minél több inger ér, annál könnyebben lehet valami emlékezeteset kiragadni. Ezért ha megteheted, célszerű mindig a lehető legszerteágazóbb felszerelést magaddal vinned, hiszen sose tudhatod előre, milyen lehetőség adódik.

– Tudsz olyan szituációt említeni, amiről azt hitted, hogy biztosan nem sikerül lefotóznod, de mégis összejött?

– Egy nagyon erős emlékem van 2002-ből. Kis liléket szerettem volna fotózni, már napok óta lesen voltam egy sátorban, és láttam, hogy éppen párzási időszakuk van. Azonban sajnos a tónak pont az ellentétes oldalán tartózkodtak. Egy veréb nagyságú madárról van szó, tehát legalább 4 méterre közel kellett volna jönniük ahhoz, hogy értékelhető képet tudjak csinálni róluk.

Már éppen feladtam volna, amikor a legutolsó naplementénél, a legszebb fényviszonyok mellett egyszer csak odajöttek 3 méterre tőlem.

Annyira, hogy még nekem kellett hátrébb húzódnom, hogy az élességi síkot tartani tudjam. Szenzációs képek lettek, életem egyik legnagyobb élménye volt.

21

A fentebb említett kis lilék

daroczics_9daroczics_10

– És az ellenkezője, amikor nagyon sokat vártál valamire, végül mégse sikerült?

– Ebből rengeteg van, nem is igazán tudnék konkrétan egyet se kiemelni, annyira gyakran előfordul. Persze ha valamibe több hónapot beleteszek eredmény nélkül, van bennem csalódottság, de el kell fogadni, hogy ez egy ilyen műfaj: sosincs a siker garantálva.

– Az elnyert díjaknak mekkora jelentősége van számodra?

– Régebben nagyobb volt. Most már inkább azokra a nagyobb pályázatokra fókuszálok, amelyeken eddig nem sikerült eredményt elérnem, ilyen például a BBC Év természetfotósa pályázata. De fontos megemlíteni, hogy ahány zsűri dönt ezekről a díjakról, annyi különféle látásmód érvényesül.

Ha valahol nyersz, az annyit jelent, hogy abban a konkrét esetben a te látásmódod megegyezett a zsűriével, és ezt díjazták.

Hogy a képed jó, vagy nem jó, ahhoz egy ilyen elismerésnek nem sok köze van. Így kell felfogni a pályázati sikereket.

– A Varázslatos Magyarország pályázaton most elért első hely mennyire volt fontos neked?

– Ezt a pályázatot azért szeretem különösen, mert egy folyamatot mutat meg: egy teljes éven át húzódik, nagyon sokat kell agyalni azon, milyen képet raksz be. Persze a nyolc év alatt, amióta meghirdetik, itt is alkalmam nyílt már kiismerni a zsűri látásmódját. Abból a szempontból nagyon örülök a győzelemnek, hogy ezzel együtt már öt alkalommal nyertem el itt a fődíjat, emellett negyedik és második helyezéseim is vannak. De a díjakra vonatkozó alapelvem igaz erre is: nem kell neki túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítani. Az ember örül, majd szusszan egyet és megy ki újra a természetbe.

daroczics_3

Nagy halász

daroczics_4

A jégszív megszakad

daroczics_5

Miklapuszta, Kiskunsági Nemzeti Park – hatalmas tömegben nyílik a sziki őszirózsa

– Esküvőfotózással is foglalkozol. Ezen a területen mi inspirál?

– Ezt sem csinálnám, ha nem szeretném. Motivál, ha emberek közelében lehetek, benne a történések sűrűjében.

Folyamatos kihívást jelent, hogy elkapjam a legjobb pillanatokat, illetve minél kreatívabb látásmóddal mutassam be a helyszínt és a jelenlévőket.

Egyébként az egész véletlenszerűen indult: nem akartam én ezt csinálni, de egyszer felkértek rá, és olyan jól sikerült, hogy utána sorra jöttek az újabb megbízások. Főállásban viszont továbbra is pedagógus vagyok, földrajzot és testnevelést tanítok egy általános iskolában.

– Természetfotósként vannak igazán nagy vágyaid témák terén?

– Nem igazán. Ahogy előzőleg is elmondtam, szeretnék minél több szerencsés pillanatot. Hogy ez konkrétan milyen szituációban történik meg, részletkérdés.

– Külföldre szoktál járni?

– Nagyon ritkán. Egyrészt az időm se nagyon engedi, másrészt nagyon szeretem a szűkebb környezetemet, a Kiskunságot, bőven akadnak itt is kiaknázatlan témák. Egy gyengém azért van: imádom a sivatagos, homokos formákat. Lengyelországban találtam egy tengerparti nemzeti parkot, ahová már többször visszamentem, és szerintem fogok is még. Gyönyörű tájképeket lehet ott csinálni.


KÖVESS MINKET:


Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
harkany-medence.jpg

Ez a 10 fürdő lett idén Magyarország legjobbja

Nektek melyik a kedvencetek? Mutatjuk a listát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A termalfurdo.hu összeállította a 10 legjobb magyar fürdő listáját. Azt írták: az Év Fürdője szavazáson olyan különleges fürdők diadalmaskodtak, mint Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, Közép-Európa legnagyobb barlangfürdője, a legsokoldalúbb gyógyvízzel rendelkező fürdő, sokoldalú élmény-, gyógyfürdők és aquaparkok.

Az első helyen a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő áll. 18 medence, 7 csúszda, 3 szauna található benne. Strandmedencék, feszített víztükrű uszoda, gyermekmedence és csúszda várja a vendégeket - csúszdaparkja családi, 10 méterről induló kamikaze- és anakonda csúszdát is magában foglal. A gyermekvilágban vízesés, kalózhajó és kincsesbarlang található. A szolgáltatások között megtaláljuk a frissítő és gyógyító kezelések mellett a holisztikus gyógymódokat is. Gyógyvize a mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is, írják róla.

hirdetés
A teljes lista így alakult:

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

2. Hungarospa Hajdúszoboszló

3. Zalakarosi Fürdő

4. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

5. Gyulai Várfürdő

6. Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ

7. Demjéni Termál Völgy

8. Zsóry Gyógy- és Strandfürdő

9. Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő

10. Miskolctapolca Barlangfürdő


KÖVESS MINKET:

hirdetés
gulyas-andras-legfiatalabb-polgarmester-1000x648.jpg

22 éves a legfiatalabb polgármester Magyarországon

Gulyás András Döbröce vezetője lett az októberi önkormányzati választások után.
Fotók: Mikola Gergely/Facebook - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Csak 22 éves Magyarország legfiatalabb polgármestere. Bár az Index nemrég készített egy videót a 26 éves Plachi Attiláról, akit Kóspallagon választottak meg polgármesternek, kiderült, hogy vannak nála fiatalabbak is.

Encsen a 24 éves Mikola Gergely nyert az októberi önkormányzati választáson.

hirdetés

A fiatal politikus tavaly még a Jobbik színeiben indult országgyűlési képviselőnek, idén viszont már ellenzéki támogatottsággal, de függetlenként indult Encsen, és el is nyerte a választópolgárok többségének bizalmát.

Azonban még van egy nála is fiatalabb polgármester, aki mindössze 22 éves.

Gulyás András maga hívta fel a figyelmünket erre a tényre. A fiatalember a Zala megyei Döbröcén indult a választáson függetlenként, és 35 szavazatot kapott, így csupán 4 szavazattal megelőzve eredményesebb riválisát (a harmadik jelölt egyetlen szavazatot sem kapott) sikerült győznie.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
dobos.jpg

A dobostorta bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A Magyar Értéktár négy új elemmel bővült: a hosszifuruglával, a regöléssel, a magyar cifraszűrrel és a betyárköltészettel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 05.


hirdetés

Bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe a dobostorta és bővült a Magyar Értéktár is - közölte az Agrárminisztérium.

A dobostortát a magyar szakács- és cukrászművészetért sokat tevő, sokoldalú szakember és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt mutatta be először a nagyközönségnek, és kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is.

A Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár része lett:

- a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer, a hosszifurugla,

hirdetés

- a regölés,

- a magyar cifraszűr,

- a betyárköltészet.

A regölés, a hozzá kapcsolódó szokás és ének olyan kuriózum Európában, amely csak a Kárpát-medencei magyarságra jellemző, különleges termékenységvarázsló és köszöntő rítus. A hosszifurugla mind játéktechnikájában, hangsorában és morfológiai kiképzésében is egyedülálló sajátosságokat hordoz. A magyar cifraszűr nemcsak egy reprezentatív magyar népi ruhadarab, hanem nemzeti szimbólumunk is, míg a magyar betyárköltészet közel 200 éves múltra tekint vissza és hozzájárult a magyar virtus eszmei tartalmának fennmaradásához.

A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe 71 érték, a Magyar Értéktárba 167 érték tartozik.

A közleményben olvasható, hogy Nagy István szerint az értékmentés egyre jobban felértékelődik, ezért fontos feladatnak nevezte a települési, megyei és nemzeti értékek számbavételét, megőrzését, továbbörökítését a Hungarikum Bizottság keddi ülésén.

Bővebben a Hungarikum oldalon olvashatsz.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
500-fos-rockzenekar-kecskemet-1000x644.jpg

500 rockzenész játszott egyszerre Kecskeméten - több mint 24 millióan látták már a videóikat

Magyarország legnagyobb rockzenekarában a legfiatalabb tag 6, a legidősebb pedig 69 éves volt a nem mindennapi kecskeméti koncerten. Elképesztően látványos klipek készültek a közös zenélésükről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Nem kevesebb, mint 500 zenész játszott egyszerre Kecskeméten a Cityrocks Hungary által szervezett Kecskemétrocks esemény keretén belül.

A nem mindennapi koncerten 12 dalt játszott el Magyarország legnagyobb rockzenekara, amelyben a legfiatalabb zenéz 6, a legidősebb pedig 69 éves volt.

A dalok közül négyről (Depeche Mode – Personal Jesus, Metallica – Enter Sandman, Bikini – Végleg elmegyek, Queen -Joan Jett-LGT medley) videóklip is készült, amelyek október elején kerültek fel a YouTube-ra.

Alig egy hónap alatt egyenként már több százezren látták mindegyik videót, összesen pedig már több mint 24 millióan nézték meg a klipeket

hirdetés

- olvasható a Cityrocks oldalán.

A közösségi oldalakra felkerült videókat később aztán több, világszerte tartalommegosztó is átvette, így még nagyobb nézettségük lett mindenféle felületen.

„Természetesen nagyon örülünk a videók sikerének, nézettségének. De sokkal inkább büszkék vagyunk arra az ötszáz zenészre, akik végigcsinálták a válogatás procedúráját, megtanulták a számokat, majd pedig a kétórás esőszünet után is teljes odaadással játszották el a dalokat a több ezer nézőnek. Óriási élmény volt számunkra azt a hatalmas „boldogságrezgést” átélni velük a helyszínen, amit a filmjeinkben nem is tudtuk visszaadni, mert az lehetetlen”

– mondta Révész Zsolt, a Cityrocks Hungary kommunikációs vezetője.

"Szeretnénk, ha kezdeményezésünk – amely az élőzene fontosságáról, a kezdő zenészek segítéséről és persze a közönség szórakoztatásáról szól – minél több magyar nagyvárosba eljusson, hisz akkor a már 500 fős nagyzenekarunkhoz az ott élők is csatlakozhatnak majd. Számunkra az élő koncert varázsa a legfontosabb, és azt szeretnénk, ha azt az energiabombát, amit a több száz zenész tud adni, minél többen testközelből is átélhetnék” – mondta Gajda Ferenc a Cityrocks Hungary főszervezője.

A szervezők már dolgoznak Magyarország legnagyobb rockzenekarának 2020-as koncertjének megszervezésén is, amelynek helyszínét és időpontját decemberben teszik majd nyilvánossá.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!