hirdetés
IMG_03241.jpg

Czigány György: Kodály nem így képzelte

7 évig szünetelt a legendás rádióműsor, Czigány György azonban visszatért. A komolyzene mai szerepéről kérdeztük.
Láng Dávid, Fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2014. május 02.


hirdetés

"Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben. Aki kérdez: Czigány György. Aki válaszol: ..." - emlékeztek? Így kezdődött a legendás vetélkedő, amit a Kossuth Rádión 38 és fél éven át játszott az egész ország. Az Astoria Szálló halljában vették fel a nagy sikerű műsort, ám 2007-ben megszüntették azt.

A legenda azonban újjáéled, és az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Astoria péntekenként újra várja a műsor rajongóit: a Bartók Rádión 15:00-19:00-ig sugárzott Muzsikáló délután része lesz a Ki nyer ma?, természetesen Czigány Györggyel.

Hogy fogadta a műsor újraindulásának hírét?

- Nagyon örömteli volt, hiszen ami engem illet, eredetileg is örültem volna, ha nem szűnik meg, de elfogadtam a döntést. Ez 2007-ben, még a rádió előző vezetésének idején történt, akiknek az volt a koncepciójuk, hogy a Kossuth adón inkább a szöveges tartalom legyen középpontban. A komolyzene bázisa a Bartók Rádió lett, annak a profiljába viszont ez a fajta játékos, sőt kissé talán frivol műsorformátum nem illett annyira bele. Egy ideig átvittük a Katolikus Rádióba, ott viszont érthető módon a hallgatottság maradt el az addig jellemzőtől. Ezért végül inkább úgy határoztunk, hogy ne erőltessük a dolgot, ne rontsuk el a régi jó emlékeket, amikor például még az Astoria előtt, a járdán is tömegek álltak. Én magamban már lezártam ezt a dolgot, de most kiderült, hogy legalábbis erre a délutánra visszatérnek a régi idők – sőt ha minden jól megy, nem is csak egy alkalommal.

hirdetés

Az eltelt időben dolgozott még valahol műsorvezetőként?

- Az utóbbi években már kevésbé, a múltam viszont annál mozgalmasabban alakult. Már a Ki nyer ma? második húsz éve alatt is inkább televíziós voltam, mint rádiós. Nagyon sok portréműsort készítettem jeles művészekről, például Illyés Gyuláról, Weöres Sándorról, Solti Györgyről, és még sorolhatnám. Alkalmam nyílt közvetíteni két pápalátogatást, Antall József temetését, valamint még jó néhány fontos eseményt. Sok-sok emlékem fűződik a Magyar Rádióhoz és Televízióhoz egyaránt.

IMG_0283

IMG_0336

astoria-kintrol

Miben lesz más a Ki nyer ma? most, a visszatérés után?

- Ha jól tudom, havonta egy alkalommal fog jelentkezni, minden hónap utolsó péntekjén, a régen megszokottakhoz hasonlóan az Astoriából. Közvetíteni pedig a Bartók Rádió fogja. Ez nyilván nem ugyanaz, mint amikor naponta volt adás a déli krónika után, de a semminél így is több. Be kell látni, hogy eleve más volt a műsor hangulata akkor, amikor a Kossuth Rádió egyeduralkodó volt és mindenki azt hallgatta. Velem például a mai napig előfordul, hogy megismerik a hangomat az utcán és utánam fordulnak, hogy „jé, Ki nyer ma!” – még Erdélyben is történt ilyen. Örömmel tölt el, hogy ilyen szempontból több száz kilométerre az Astoriától is otthon érezhetem magam.

Az elmondottakon túl mi okozhatta még Ön szerint a műsor hatalmas népszerűségét?

- A fő ok az lehetett, hogy még az előző rendszer nehezebb időszakaiban is világos volt, hogy ez a műsor nincs manipulálva: végig természetes és őszinte maradt. Emellett mindig akadt egyfajta derű vagy vidámság benne: az emberek nem érezték azt, hogy vizsgáztatjuk őket. Ha valaki ráismert egy-egy zenére, az okozott neki örömet, ha pedig nem, mondhatta azt, hogy "na, ma is tanultam valamit". Ottlik Géza vagy Ferencsik János is rendszeresen hallgatták a műsort, többször véleményezték nekem telefonon a kérdéseket az adott adás után. A játékosok között pedig egyaránt előfordult fodrász, postás – aki munkaidőben szaladt be gyorsan válaszolni a kérdésekre –, illetve foglalkozástól és végzettségtől függetlenül minden zeneszerető.

IMG_0414

IMG_0271

Mi alapján válogatja a műsor feladványait?

- Sokszor szolgáltatják az apropót éppen aktuális évfordulók, mondjuk egy bemutató, vagy a szerző születésnapja. Gyakran egy adott asszociáció köré csoportosulnak a kérdések, így például ha a holdat állítjuk középpontba, kérdés lehet Beethoven Holdfény szonátája, Debussy Holdfény című műve, vagy Puccini Turandotjából a Hold-kórus. Ha pedig a mai adást nézzük, mindegyik feladvány az adott sorszámhoz kapcsolódott – elsőként Brahms első szimfóniája, majd Bartók második zongoraversenye és így tovább. A lehetőségek gyakorlatilag kimeríthetetlenek.

Mennyire szűk körből kerültek ki a játékosok? Nekem úgy tűnt, a megszűnés előtti utolsó években elég sok volt a visszatérő arc.

- Valóban viszonylag szűk ez a kör, de mi tulajdonképpen úgy tekintettünk rájuk, mint a munkatársainkra: velük együtt szolgáltuk azokat, akik otthon hallgatták a műsort és nem nyereményért, csak kíváncsiságból, illetve a játék öröméért tippeltek. Emiatt nem volt baj, hogy a vége felé már többnyire csak néhány idősebb úr, illetve zenerajongó hölgy jött el, hiszen a zenék ugyanúgy megszólaltak, a hallgatókat elérték, ami elég nagy sokaságot jelentett szerte az országban. Az egész Ki nyer ma? fő célja az ő kiszolgálásuk volt, vagyis hogy azt sugalljuk, a műsorban felcsendülő remekművek bárki számára elérhetőek, akár mindenfajta zenei képzettség nélkül.

IMG_0296

IMG_0397

Mit gondol, mekkora a komolyzene iránti igény ma Magyarországon?

- Statisztikailag nem tudom felmérni, annyi viszont biztos, hogy a hazai hangversenytermek rendszeresen tele vannak, pedig az utóbbi időben jó néhány új helyszín is nyílt Budapesten. Én akárhová megyek, mindenhol ezzel szembesülök, tehát az érdeklődés szerencsére megvan.

Ez azért főleg az idősebbekre vonatkozik, a fiatal generációt mivel lehetne megfogni ilyen téren?

- Sajnos erre az iskolai oktatás nem a legalkalmasabb – azt is mondhatnám, hogy Kodály annak idején biztosan nem így képzelte, amikor azt mondta, hogy legyen a zene mindenkié és legyen mindennap ének-zene óra. Nyilván nagy előny lenne, ha a gyerekek megtanulnák a kottaolvasást, de azért mégsem ugyanaz a helyzet, mint egy regény esetében, amit csak az tud értelmezni, aki tud olvasni. A zenét lehet élvezni akkor is, ha az ember nem ismeri a kottát, de ehhez az kell, hogy a fiatalokat minél nagyobb arányban megismertessék vele.

Mit gondol a kortárs komolyzenéről? Születnek még olyan művek manapság, amelyek a régi nagyokhoz mérhetőek?

- A régi nagyok idején is rengeteg olyan mű volt, amelyek jelentőségét a maguk idejében nem ismerték fel. Elég csak Bach-ra gondolni, akinek műveit a halálát követően legalább száz évig nem játszották, szinte mindenki divatjamúltnak tartotta. Mendelssohn-nak kellett jönnie, hogy az eredeti bemutató után jó egy évszázaddal népszerűvé tegye a Máté-passiót, ami azóta a zenetörténet egyik leghíresebb darabjává vált. Vivaldit szintén csak a 20. században fedezte fel a nagyközönség. Ahogy régen nem volt magától értetődő, hogy mikor mi népszerű, ugyanúgy egy Kurtág-, Petrovics-, vagy éppen Stockhausen-műről sem lehet ma megmondani, milyen pályát futhat be – ezt majd az idő eldönti.

IMG_0324

IMG_0351

A műsorvezetői pálya mellett költőként is tevékenykedik.

- „Kalitkám is madár” címmel pár hónapja jelent meg egy kötet összegyűjtött versekből, jár hozzá még egy CD-melléklet is, ahol én magam mondok el huszonöt verset a benne szereplők közül. Újak is rendszeresen születnek, épp a napokban küldtem egyet az Élet és Irodalomnak. A rádió és a televízió mindennapos sodrásában is írtam, de mostanában főleg van rá időm. Gyakran járok író-olvasó találkozókra, amibe akár még egy kis zene is belefér: ha van a helyszínen zongora, leülök és eljátszok mondjuk egy Bach-prelúdiumot. Eredetileg zongoraművészként végeztem, bár másfelé sodort az élet, de ennyi azért megmaradt a diplomahangversenyem emlékéből (mosolyog).

Ha örülsz, hogy újraindult a műsor, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hajlektalanok-este8-kijarasi-tilalom-budapest-9-1000x688.jpg

„Mit csinálhatnak velünk a rendőrök? Hazaküldenek?” – hajléktalanság a kijárási tilalom alatt

A kijárási tilalom miatt elvileg nem lehetnének az utcán. Budapesti riportunk.
Szegedi Éva, Fotó: Markovics Z. Kristóf - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

„Van egy cigid?” kérdezi egy rongyos ruhában toporgó férfi a Körúton, amikor a közelébe érek. „Nem dohányzom” – felelem. „Akkor egy kis aprót adnál?” „Sajnos nincs nálam”. Megértően bólogat.

„Kijárási tilalom van” – mondom neki. „Mit keresel az utcán este 8 után?” – folytatom, azután felteszem neki azt a sztenderd kérdést, ami szinte minden, fedél nélkül élőkkel foglalkozó cikk alá beírnak a kommentelők „Miért nem mégy egy hajléktalanszállóra?” „Oda nem” - csóválja a fejét. A körülményeket ecseteli néhány mondattal. Hasonló dolgokat mesél, mint egy hete a Nagykörúton egy másik fedél nélkül élő férfi.

Azt hallgatom, hogy a szállón sok a bogár, összeszedhet az ember tetveket, rühatkát, bolhát, az ágyban poloskák lehetnek. Hogy figyeljem csak meg, mennyi hajléktalan vakarózik, nem véletlenül. És hogy könnyen elfertőződhetnek a végtagjaik, amiket aztán amputálni kell. Amikor arról beszélünk, hova mehet, szóba kerülnek a kapualjak, romos házak, pincék.

A Város Mindenkié csoport már évekkel ezelőtt összegyűjtötte a válaszokat a laikus olvasók olyan kérdéseire, hogy „miért nem mennek szállókra a hajléktalan emberek, amikor ott ingyen kapnak a szállás mellett enni-inni, és még mosnak is rájuk”.

„Szinte semmi sincs ingyen, sokféle hajléktalanszálló létezik és ezek közül nagyon sok helyen fizetni is kell a szállásért – főleg a jobb minőségű helyeken.

hirdetés

Az átmeneti hajléktalanszállón a szállás díja 9 és 22 ezer forint között mozog, plusz havonta előtakarékosságot is kell gyűjteni, ami kb. 10 ezer forint. A többi intézményben változó a helyzet, néhol ingyenes a szállás, de ott nagyon rossz a lakhatási körülmény” - írta a honlapján A Város Mindenkié.

Azt is elmagyarázták, hogy a mosást a fedél nélkül élőknek maguknak kell intézniük, időpontot kapnak, mikor mehetnek, és akad, ahol a mosásért is fizetni kell.

„Plusz sok az ágyi poloska, konyhai csótány és az egyéb élősködő. Sok intézmény nagyon leromlott műszaki állapotban van”

– olvasható a tájékoztatóban.

Mindenhol más a házirend, és nem mindenhol életszerű minden egyes pontja. Nincsen privát szféra. A párok gyakran nem lehetnek együtt, még egy szállóra se mehetnek be. A jobb minőségű szállókon ráadásul egy ember csak meghatározott ideig tartózkodhat. És az is tévhit, hogy mindig mindenkinek van elegendő hely, a téli napokon például a plusz férőhelyek kialakítása ellenére is akár 2-3000 ember rekedhet az utcán.

A Menhely Alapítvány téli felhívása

Azt kérik, figyeljünk oda ismét jobban a környezetünkben a hajlék nélkül, a nehéz körülmények között élő, vagy a magányos emberekre, mert ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak.

Budapesten a Fővárosi Önkormányzat támogatásából működő téli krízisprogramoknak köszönhetően 24 órás Diszpécser Szolgálat működik, Krízisautó, és speciális utcai szolgálatok is segít. A Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata napi 24 órában fogadja a bejelentéseket a veszélyeztetett helyzetben lévő emberekről, a +36 1 338 4186-os telefonszámon

A Diszpécser Szolgálat Krízisautót, utcai, vagy speciális utcai szolgálatokat küld a rászorultakhoz. A segítők elsődleges célja, hogy mindenki a számára legmegfelelőbb elhelyezéshez jusson.

További információkat erre a linkre kattintva olvashatsz.

Azt, hogy mennyien lehetnek valójában az utcákon, közterületeken, saccolni sem lehet. Látjuk, hogy sokkal kevesebben vannak, mint hetekkel ezelőtt, de ez nem a november 11-től életbe lépett kijárási tilalomnak köszönhető, hanem a november második felében érkezett hidegnek és az első fagyoknak. Ezt erősítette meg az a büfés is, a Boráros téri aluljáróban november 22-én este 8 után, amikor odaértük. Szerinte a hideg miatt sokan húzódtak be menedékhelyekre, átmeneti szállásokra, hajléktalanszállókra.

A Deák tértől a Vámház körúton és a Nehru Parkon át a Boráros térig gyalogoltunk a kollégámmal, Kristóffal, de csak futárokat, taxisokat, kutyásokat és pár hazasiető gyalogost láttunk, fedél nélkül élőket nem. Az aluljáróban is csak a szatyrokban összegyűjtött, szépen egymás mellé rakott holmijukat találjuk.

A Ferenc körút környékén már más a helyzet, az Üllői út és a Körút sarkán az árkádok alatt ketten is alszanak teljesen beburkolózva. A nyolcadik kerületben, a Horváth Mihály téri templom oldalában is fekszik valaki, ki sem látszik a takaró alól.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
szajer-jozsef2.jpg

„Végig lehet dolgozni fél életet a nyilvánosság előtt úgy, hogy az ember lelke, igazi valója közben rejtőzködik” - gondolatok a Szájer-botrányról

Bakos András szabadúszó újságíró írása Szájer József szexpartis ügyéről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 01.


hirdetés

Szájer József nyilvános megszégyenülésén sokan mulatnak most. Ez ellen nincs mit tenni, vannak vicces nemzeti tragédiák.

Egy soproni pedagógus házaspár fia 1986-ban jogi diplomát szerez, aztán az Oxfordi Egyetem vendéghallgatója, az University of Michigan ösztöndíjas kutatója lesz; közreműködik az egyik rendszerváltó párt megalapításában, az Ellenzéki Kerekasztal résztvevője, később országgyűlési képviselővé, frakcióvezetővé, parlamenti alelnökké választják; dolgozik az európai alkotmány szövegén, büszkén nyilatkozza, hogy az ő iPadjén készül az új magyar alkotmány, európai parlamenti képviselővé lesz – végigdolgozik több mint harminc évet a politikában, az első- és második vonalban, mindvégig egy olyan pártot képviselve, amely ez idő alatt nagyot változik. Vasárnap közleményt ad ki arról, hogy lemond. Arra hivatkozik, hogy ezen már régóta gondolkodott, elfáradt – de azért a magyar kormány álláspontjával egyetért „az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelemben”. Pártjában szomorúan fogadják a döntést, de köszönik neki, hogy döntő szerepe volt „abban, hogy a magyar polgári konzervativizmus és kereszténydemokrácia elfoglalhassa az őt megillető helyet az európai politikai színtéren.”

És aztán kiderül, hogy lemondásának bejelentése előtt két nappal dolga akadt a rendőrséggel, nem akármilyen körülmények között.

A belga sajtó szexpartiról ír, ahol főként férfiak voltak jelen, a belga ügyészség ereszcsatornán az utcára lemászó, megsérült kezű európai parlamenti képviselőt említ, akinek hátizsákjában drogot találtak a rendőrök.

Ahogy a történet végighullámzik a magyar sajtón, Szájer József megint közleményt ad ki, amelyben arról ír, a belga újságokban megjelent hír róla szól. Jelen volt egy brüsszeli házibulin, amelyet nem lehetett volna megtartani a koronavírus-járványra vonatkozó előírások miatt. A rendőröknek, akik igazoltatták a jelenlévőket, megmondta, hogy képviselő, mert igazolvány nem volt nála. Fölajánlotta, készítsenek drogtesztet – az összejövetelen kábítószert is talált a rendőrség – de enélkül folyt le az eljárás. Ő nem fogyasztott kábítószert, nem tudja, kié volt a partin talált drog. Szóbeli figyelmeztetést kapott, aztán hazavitték. Sajnálja, hogy megsértette a gyülekezésre vonatkozó szabályokat, vállalja az ezért járó szankciókat. Megköveti a családját, kollégáit, választóit, szerinte botlása személyes: „azért csak magam tartozom felelősséggel, kérem, ne terjessze azt ki senki se a hazámra, se a politikai közösségemre”.

hirdetés

Azért idézem ilyen hosszan a magyarázkodását és a kérését, mert többet mond róla, mint amennyit ő közölni szeretne.

Tényleg nem érdekel, mit kap a nyakába a nemzeti és európai sorskérdéseket fél kézzel megoldó kormányunk, élén az erkölcsi hérosszal, mit gondolnak most a jobboldali, polgári, konzervatív, kereszténydemokrata emberek, nem érdekel, hogy tud-e köpni-nyelni Dúró Dóra, az főleg nem, mi zajlik a brüsszeli házibulikon. Egyelőre ott tartok a történet földolgozásában, hogy

a legenda igaz: végig lehet dolgozni fél életet abban a szakmában, vagyis a nyilvánosság előtt úgy, hogy az ember lelke, igazi valója közben rejtőzködik. És aztán lehet konzervatív politikusként úgy botlani, mint egy szabadelvű ember.

Popper Péter írja, hogy amikor Pilinszky Jánossal találkozott, a költő azt mondta neki, haragszik a pszichológusokra, mert azt hirdetik, minden emberi problémának van megoldása. „Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan hülye, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb. – és összeomlik. A valóságban (…) az élet dolgainak többsége nem megoldható. Legfeljebb jól rosszul elviselhető. (…) Ti úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak, és megoldásokra van szükség, én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
korhazunsplash.jpg

Ferenci Tamás: „Aki ma koronavírusban haldoklik, még korlátozások előtt fertőződött meg”

Még csak most érhet be a novemberi szigorítások hatása – emlékeztet a biostatisztikus. Kérdés, mindez hogyan alakul, ha a kormány karácsonyra enyhít a szabályokon.
Rónyai Júlia; illusztráció: Mufid Majnun / Unsplash - szmo.hu
2020. december 04.


hirdetés

Kétségbeejtő összevetni a jelenlegi koronavírus-statisztikákat az Egészségmérési -és értékelési Intézet (IHME) előrejelzésével. Októberben például voltak napok, amikor az új megbetegedések száma a becslésben szereplő adat duplájára nőtt. Korábban megírtuk azt is: a Washingtoni Egyetemen működő intézet szerint a második hullám a napokban tetőzhet Magyarországon.

Azóta - az új korlátozások értelmében - frissült a modell, ami december 8-ára most például napi 178 fertőzött halálát prognosztizálja. Az IHME előrevetítette azt is: az év végéig az áldozatok száma a 9 ezret is elérheti.

Ha azonban a kormány december 11. után feloldaná a korlátozásokat, a járvány a modell szerint csak január 16-án tetőzne. Ekkor egy nap alatt akár 449-en is elhunyhatnának a vírus következtében.

Ferenci Tamás klinikai biostatisztikus, orvosbiológiai mérnök, az Óbudai Egyetem docense megfontoltságra int, mielőtt még a friss adatok olvastán pánikba esnénk.

“A Washingtoni Egyetem előrejelzése meglehetősen vitatott a szakmában, ez a mostani számoktól függetlenül, már korábban is így volt. Megkérdőjelezhető a módszertan, amit alkalmaznak, eleinte például semmilyen járványterjedési ismeret nem volt beépítve a modelljükbe” - mondja a biostatisztikus.

hirdetés

Ferenci példaként említi a maszkhasználatot, amit az IHME a modellben felhasznál. Ez november 11-én az intézet szerint 76 százalék volt, 12-én viszont már 77 százalék. Nyilvánvaló, hogy ezt ilyen pontosággal senki nem tudhatja, ezért nem megnyugtató, hogy az előrejelzéseik ilyen információkat is felhasználnak - tette hozzá a szakember.

“A valódi járványügyi modellekre is igaz, hogy arra kevésbé alkalmasak, amit a közvélemény várna tőlük. Azaz: nincsen jósgömb funkciójuk” - mondja. “Sok esetben ugyanis a járvány alakításában a biológiai tényezőknél fontosabb, hogy milyen korlátozó vagy enyhítő döntések születnek, és azokat hogyan tartja be a lakosság.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
tg.jpg

Török Gábor: „Az újabb szexbotrány hatalmas csapás a Fidesznek”

A politológus szerint az ellenzékiek most jól szórakoznak, de ettől még nem lesznek többen. A kérdés az, hogyan reagálnak a botrányra a fideszes szavazók.
Fotó: Török Gábor/Facebook - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

"Az újabb szexbotrány, ezt szerintem senki nem vitatja, hatalmas csapás a Fidesznek. Számtalan tekintetben: egy értékes politikus elvesztése miatt, a hitelességen esett csorba miatt, a nemzetközi visszhangok és következmények okán, egy gondosan építgetett téma "sérülése" miatt és persze kommunikációs nehézségek miatt is (lásd "brüsszelezés" új értelmezése)"

- kezdi a bejegyzését Török Gábor politológus, amit a Szájer-botrány kapcsán írt.

Majd kifejti, hogy az ellenzéki szavazók most nyilván jól szórakoznak, de ettől nem lesznek többen. Szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy miként reagálnak rá a potenciális, illetve a jelenlegi fideszes szavazók.

Különösen azok, akik nem minden körülmények között szavaznának a Fideszre, és egy ilyen helyzetben időlegesen vagy tartósan kiábrándulhatnak, elbizonytalanodhatnak.

hirdetés

"Szóval most elsősorban őket érdemes figyelni, hallgatni, olvasni - biztos vagyok benne, hogy a következő napokban-hetekben a kormánypárt is ezt fogja kutatni ezerrel" - fűzi hozzá bejegyzésében Török Gábor.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!