hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Csúcson a közösséget teremtő kultúra – a Highlights of Hungary díjkiosztóján jártunk
Tegyük jobbá a világot, keressük meg a hétköznapok hőseit, mondjunk pozitív híreket!
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. február 07.


hirdetés

A Super Channel által az idén hatodik alkalommal meghirdetett versenyben, amelynek záróakkordja szerdán este a Katona József Színházban zajlott le, ezúttal is a kurátorok által kiválasztott 55 projektet, ember-, környezet- és állatbarát, valamint kulturális jellegű kezdeményezést ismerhettünk meg.

Tegyük jobbá a világot, keressük meg a hétköznapok hőseit, mondjunk pozitív híreket – így vezette be alig akcentusos magyarsággal Andrew Hefler a Highlights of Hungary idei díjkiosztóját.

A díjkiosztó, amelynek háziasszonyi teendőit ezúttal is Juhász Anna látta el a kurátorrá előlépett, negyedszázada Magyarországon élő amerikai színésszel, a maga két és fél órájával kissé hosszadalmasnak tűnt, és az estet végig kísérő folyamatos dobolás már-már a genfi konvenció határait feszegette. Mindezt feledtette, hogy láthattuk: mennyi jó szándékú és nem profit- vagy hírnévorientált kreatív ember él az országban, olyanok, akiknek munkája sokszor jóval nagyobb figyelmet vagy tiszteletet érdemelne. Az internetes közönségszavazás első tíz helyezettje pedig arról tanúskodott, hogy milyen igény van napjainkban a közösségteremtésre.

A csúcson az idén a kulturális projektek taroltak. Az első helyet a Sztalker Csoport által elindított Poket Zsebkönyvek sorozat szerezte meg. A Budapest forgalmas csomópontjain felállított automaták az olvasás örömét akarják visszaadni a fiataloknak azzal, hogy a tömegközlekedés idején okostelefon méretű könyvekkel tölthessék az időt.

„A Sztalker Csoportnak két célja van: az egyik, hogy hassunk, a másik, hogy segítsünk. Ez a társadalmi része, a magánemberi része pedig, hogy minden reggel úgy keljünk fel, hogy történjen valami. És mit azt látjuk, hogy az okostelefon-függőség mindenből elvesz egy kicsit. Szeretnénk többet a másik szemébe nézni, többet adni a láthatatlanból. A Poket könyvnek néz ki, de igazából egy közösség akar lenni, egy olyan közösség, amely nem szégyelli magát a másik előtt” – e szavakkal köszönte meg a díjat Vécsei H. Miklós, a projekt vezetője.

A Sztalker munkájának elismerését jelzi, hogy a Vécsei „Hasi” és ifj. Vidnyánszky Attila által létrehozott színházi kollektíva lett a szavazás bronzérmese. Kedvcsinálóként (?) videó-ajánlót láthattunk Woyzeck-előadásból, amely ennek alapján szó szerint brutális élményt kínál.

Közéjük ékelődött be egy értékmentő dokumentumfilm, a Bp. Underground Hip Hop, amely Koltay Anna és Turán Eszter szubkultúra-kutató sorozatának második része, amely a 90-es évek egyik fontos, ma már kevesek által ismert, életformát is jelentő zenei közegét mutatja be.

A Kárpát-medence kiemelkedő tehetségeinek felkarolásáért került be a Top 10-be az 5. helyre a Mathias Corvinus Collegium. A 6. helyezett Köbli Norbert forgatókönyvírót, akinek Apró mesék című filmjét márciusban mutatják be, úgy vezették fel, mintha ő lenne a filmesek Paul Scholes-ja, aki a 90-es évek Manchester United-jének az esze volt, miközben mindenki David Beckhamről beszélt.

A Kockacsoki (7.) családi manufaktúraként indult, eredetileg azzal a céllal, hogy autista gyermeküket foglalkoztassák. Innen léptek tovább hasonló problémával küzdő fiatalok bevonásához, akiknek nemcsak munkát adnak, hanem olyan programokat szerveznek nekik, amelyek segítik őket a későbbi elhelyezkedésben, a társadalomba való beilleszkedésben.

Furcsa módon nem került be az első 10-be, ám két különdíjat (Kreatív, KPMG) is megkapott a Gloveye egy valóban szenzációs találmánnyal: egy olyan, mesterséges intelligenciával készült kesztyűről van szó, amellyel vakok és gyengénlátók úgy tudnak olvasni bármilyen nyomtatott szöveget, mintha az Braille-írás lenne.

A Miniszterelnökség különdíjat kapta meg az Egyszülős Központ, a Coca Cola a sérült embereket alkalmazó Nagy Lépés Futárszolgálatot tüntette ki, míg a kurátorok Kovács Gyulát jutalmazták a Tündérkertek elindításáért: ez a zalai erdész az ősi, kihalófélben lévő magyar gyümölcsfa-fajták megmentésére indított mozgalmat, és ma már több mint száz ilyen „tündérkert” virágzik a Kárpát-medencében.

Kétszer is színpadra szólították Arany-Michels Tímea református lelkészt, mert a 8. helyezés mellé megkapta még a Marie-Claire különdíját is. Tímea, aki 10 éve epilepsziában szenved és a díjkiosztóra is segítő kutyájával érkezett, saját tapasztalatából is tudja, hogy „a szánalom nem segít, viszont az odafigyelés, a szeretet, egy ölelés, egy mosoly annál többre képes. Nem hangos szóval, hanem halk, szelíd hangon lehet eljutni a másik lelkéhez.”

És ha már kutyát említettünk, ne feledkezzünk el a MFÖEK-csoportról (Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát), akik önkéntesként, szabadidejükben végzik az állatmentést. Az állatokkal való növekvő együttérzést jelzi, hogy a MFÖEK a 4. helyen végzett.

A környezettudatosság, „nulla hulladék”, a fenntartható vásárlás egyre fontosabbá váló elvein nyugszik a Sipos Melinda alapította Ligeti Bolt (9.) és a toplistát Priger Inez és Baji Bernadett Add tovább! programja zárja. Ők intézeti gyermekek karácsonyát próbálják szebbé tenni, figyelembe véve kívánságaikat.

Közhely, de igaz, hogy egy ilyen vetélkedésben csak győztesek vannak, hiszen minden jobbító gondolat, ha testet ölt, önmagában alkotás, és bárki hozzájuk tehet, szélesítheti, gazdagíthatja azt. Ha csak erre tanít meg bennünket a Highlights of Hungary, már ez sem kevés.


KÖVESS MINKET:
Sorstársait keresi, és küzd a lehetetlennel a szegedi édesanya
A diagnózis szerint disszociatív (konverzió) zavar miatt ráng mindene. Sem dolgozni, sem magát, sem gyermekét nem tudja ellátni. Most sorstársakat, vagy gyógymódot keres.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Szabó Szilviát (43) kilenc éve ismerem. Akkoriban még hosszú haja volt és annyira vágyott saját gyermekre. Egy teljesen energikus, pozitív szemléletű harmincas nőt ismertem meg benne, aki olyan volt, mint bármelyik kortársa.

Részesei voltunk egymás életének akkor, amikor megszületett a kisfia, aki ma már másodikos általános iskolás. És akkor is, amikor úgy döntött, a hosszú haj helyett egy cuki, rövidebb frizurára vált.

Aztán elsodródtunk egymás mellől, míg tavaly decemberben nagyon keresett engem. Arra kért, szóljak a férjemnek, hogy menjen el érte autóval és vigye őt a kórházba, mert baj van. Mert nagy a baj.

Egész teste rángatózott, szinte alig tudott a korlátba kapaszkodva lejönni az ötödik emeleti lakásából. Ezt követte sok-sok hétnyi kórházi ápolás, benne karjaikat széttáró orvosok hadával, akik számtalan vizsgálat, koponya MRI, EEG, röntgen után sem tudták megmondani, konkrétan mi a baja.

Ő változatlanul remegett, önműködően, tehát nem ő irányítja és ez a remegés azóta is az élete része.

Szilvi régen és most:

Saját felelősségére immár otthon van, édesanyja ápolja, gyógyul, de ... nem gyógyul. Mert semmilyen biztatót nem mondanak neki. Csupán a diagnózis született meg: disszociatív (konverzió) zavar.

A történetbe már a közepén folytunk bele, volt egy előzménye is 2018 szeptemberében. Ekkor Szilvinél a pánikbetegség jelei mutatkoztak, amire gyógyszert kapott. A gyógyszerek viszont inkább ártottak, mint segítettek, hiszen ennek lett a folyománya ez a bizonyos remegés. Ma már mindössze egy gyógyszert, Seduxent szed a tünetekre.

Szilvi élete eközben romokban hever. Ő küzd, de egyelőre kilátástalan minden perce.

A munkahelyén elköszöntek tőle, határozott időre vették fel az előző helyre, ami lejárt december 31-én. A munkaügyi központba nem tud bejelentkezni, hiszen egyrészt nem tud eljutni oda, másrészt a központ által kiadott munkahelyekre sem, sőt, tanfolyamokra sem tudna beülni.

A rokkantosítási folyamat egyelőre nem játszik, hiszen Szilvia egyrészt még bizakodik, hogy egyszer majd elmúlik ez az egész és a jövőben nem lesz más, mint rémálom, másrészt maga a diagnózis is nem olyan régen fogalmazódott meg.

A kisfia az elmúlt hónapokban az édesapánál és annak új kedvesénél van. Az egész történetben talán ez a legnagyobb tragédia.

A gyereket ellátni nem tudná, de nem is tenné ki őt annak a látványnak, amely Szilvia életét most kíséri. Karácsonykor, Szentestén egyszer hazamehetett a kórházból és akkortájt megölelhette a fiát.

"Zombi vagyok, ugráló lábakkal, kezekkel" - fogalmaz és arra is utal, hogy bár a Seduxen szorongásgátló, nyugtató gyógyszer, de aludni immár hetek óta képtelen. 1-3 óra a maximum, amikor már a végkimerültségtől alszik, de alvás közben is tart a remegés, így az minden, csak nem pihentető.

Néha hajnal 5-kor, 6-kor képes valamennyit aludni, de napközben erre már képtelen,

akkor azonnal hányinger fogja el. Nagyon fontos, hogy tudd, ez nem epilepszia.

Szilvi mindig is filigrán, vékony nő volt, akin az is meglátszódott azonnal, ha egy kisebb vírus miatt 1-2 kilót fogyott. Jelenleg mínusz 7 kilónál tart és nekem nincs jogom kimondani olyat, hogy csont és bőr, de tényleg nagyon lesoványodott.

Hogy miért is született ez a cikk? A saját eszközeimmel szeretnék abban segíteni neki, hogy a története nyilvánosságot kaphasson. Sorstársak jelentkezését várja a szasziszi@gmail.com e-mail címre. Hátha van, aki ezt a betegséget már maga mögött tudhatja. Hátha van egy olyan közeg, ahová fordulhat, ahol sorstársakra lel, ahol megértik mindazt, amin keresztül megy. Vagy valaki, aki ebből már sikeresen kigyógyult és tudja, mi a gyógyír.

Arra kérlek, ha tudsz ilyenről, írj!


KÖVESS MINKET:
Az utolsó pillanatban mentették meg az egyéves gyerek életét, aki félrenyelt egy csokidarabot
A kicsit autóval vitték szülei a mentők elé, félúton találkoztak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Csokoládédarabkát nyelt félre az az egyéves kisgyermek, akihez a gyöngyösi mentőket riasztották egy közeli településre - számolt be az esetről Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat.

A szülők pánikba esve hívták a segélykérő vonalat, miközben próbálták eltávolítani a szemmel nem látható idegentestet a kicsi torkából. A mentésirányító azonnal indította a legközelebbi esetkocsit, miközben folyamatosan instruálta a szülőket, hogy mit tegyenek. Miután a csoki eltávolítása sikertelen volt, a gyermeket azonnal saját autójukba tették a szülők és elindultak a mentővel szembe.

A pár perces út felénél találkoztak a mentővel, talán az utolsó pillanatban. Az esetkocsi személyzete, az akkor már eszméletlen gyermeket, gyér légzéssel, és éppen megtartott keringéssel vette át a szülőktől.

A kiérkező mentőtiszt gyorsan, és helyesen az azonnali emelt szintű légútbiztosítás mellett döntött, ami megmentette a gyermek életét. A kicsit ellátás után, végül stabil állapotban szállították kórházba.


KÖVESS MINKET:

Bálint gazda szívhez szóló levelet és kézzel készített díszpolgári kitüntetést kapott a "néptől"
Az ország kertésze számára ez az ajándék többet ért bármilyen hivatalos kitüntetésnél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 22.


hirdetés

Az idén 100 esztendős, legendás agrárszakemberben egyáltalán nincs hiányérzet amiatt, hogy végül nem kapott díszpolgári címet a főváros XVI. kerületétől.

A közvéleményt azért meglehetősen felborzolta a hír, az ország taláb legismertebb gazdáját több helyről is megkeresték ezzel az apropóval, miután saját kerületében leszavazták, most pedig egy igazán szívmelengető meglepetés fogadta, amit többre értékel a formális elismerésnél is.

Bálint Györggyel a Magyar Hang készített interjút, melyben kifejtette azt is, hogy a történtek miatt kicsit sem neheztel.

"Számos elismerést, díjat kaptam, díszpolgára vagyok Gyöngyösnek és Budapestnek is. Semmi hiányérzet, neheztelés, rossz érzés nincs bennem az egésszel kapcsolatban, hiszen épp az ügy kapcsán rengeteg szeretetteljes üzenetet kaptam, több település is díszpolgári kinevezésben részesítene"

– mesélte a lapnak azt követően, hogy az adott kerületben egykori politikai szerepvállalása miatt (a kilencvenes években az SZDSZ-ben tűnt fel) nem kapta meg a címet.

"Sőt, tegnap egy kis csomagot hozott a postás, amelynek feladója „A nép” volt. Kis díszdobozka, abban pedig egy kézzel készített kitüntetés érkezett, ami nekem, mint a XVI. kerület díszpolgárának szól egy szívhez szóló levéllel"

– mesélte a gazda, az SZDSZ-es idők kapcsán pedig elismerte, hogy zsákutca volt számára a politizálás, rossz döntést hozott a szerepvállalással.


KÖVESS MINKET:
Több mint 37 millió forint gyűlt össze a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának
A megözvegyült édesanya négy gyermeket nevel egyedül a családapa halála után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

A református egyház nyilvános gyűjtést szervezett a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának még a történtek után. Most azt is kiderült, hogy rengeteg adomány érkezett a félárván maradt négy gyerek és az özvegy édesanya számára.

"A felhívásra február 20-ig 37.555.320 forint érkezett. A pénzt a református egyház szerdán átutalta az özvegy számlájára."

- írja a 24.hu.

Az egyház még a temetés előtt 3 millió forintos gyorssegélyt küldött az édesanyának, ezután különítettek el egy számlát, amin az adományokat gyűjtötték.

A református kollégium még január 23-án este gyulladt ki. A legtöbb ott tartózkódó ember még időben kijutott, de egy 45 év körüli férfi bent rekedt a tűzben. Később kiderült, hogy egy veszprémi családapa volt az áldozat, aki négy gyermeket hagyott hátra. A férfi az egyik fővárosi egyetemen végzett doktori munkája miatt minden héten egy napot Budapesten töltött, ilyenkor a kollégiumban szállt meg egy vendégszobában.

Később pedig bebizonyosodott, hogy szándékos gyújtogatás okozta tüzet, három fiatalt gyanúsítanak a tűz keletkezésével kapcsolatban.

A kollégium épülete a tűz után teljesen használhatatlanná vált, ezért rövid időre felfüggesztették a vizsgaidőszakot. A diákokat sikerült máshol elszállásolni, de mivel a holmijaik bennégtek a tűzben, gyűjtést indítottak számukra. A jótékony segítőknek köszönhetően pedig rengeteg ruhát kaptak. A Károli Gáspár Református Egyetem számláján összesen 24 és fél millió forintnyi adomány gyűlt össze a tanulók megsegítésére.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x