hirdetés
HOF-nyito-190206-001c.jpg

Csúcson a közösséget teremtő kultúra – a Highlights of Hungary díjkiosztóján jártunk

Tegyük jobbá a világot, keressük meg a hétköznapok hőseit, mondjunk pozitív híreket!
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. február 07.


hirdetés

A Super Channel által az idén hatodik alkalommal meghirdetett versenyben, amelynek záróakkordja szerdán este a Katona József Színházban zajlott le, ezúttal is a kurátorok által kiválasztott 55 projektet, ember-, környezet- és állatbarát, valamint kulturális jellegű kezdeményezést ismerhettünk meg.

Tegyük jobbá a világot, keressük meg a hétköznapok hőseit, mondjunk pozitív híreket – így vezette be alig akcentusos magyarsággal Andrew Hefler a Highlights of Hungary idei díjkiosztóját.

A díjkiosztó, amelynek háziasszonyi teendőit ezúttal is Juhász Anna látta el a kurátorrá előlépett, negyedszázada Magyarországon élő amerikai színésszel, a maga két és fél órájával kissé hosszadalmasnak tűnt, és az estet végig kísérő folyamatos dobolás már-már a genfi konvenció határait feszegette. Mindezt feledtette, hogy láthattuk: mennyi jó szándékú és nem profit- vagy hírnévorientált kreatív ember él az országban, olyanok, akiknek munkája sokszor jóval nagyobb figyelmet vagy tiszteletet érdemelne. Az internetes közönségszavazás első tíz helyezettje pedig arról tanúskodott, hogy milyen igény van napjainkban a közösségteremtésre.

A csúcson az idén a kulturális projektek taroltak. Az első helyet a Sztalker Csoport által elindított Poket Zsebkönyvek sorozat szerezte meg. A Budapest forgalmas csomópontjain felállított automaták az olvasás örömét akarják visszaadni a fiataloknak azzal, hogy a tömegközlekedés idején okostelefon méretű könyvekkel tölthessék az időt.

„A Sztalker Csoportnak két célja van: az egyik, hogy hassunk, a másik, hogy segítsünk. Ez a társadalmi része, a magánemberi része pedig, hogy minden reggel úgy keljünk fel, hogy történjen valami. És mit azt látjuk, hogy az okostelefon-függőség mindenből elvesz egy kicsit. Szeretnénk többet a másik szemébe nézni, többet adni a láthatatlanból. A Poket könyvnek néz ki, de igazából egy közösség akar lenni, egy olyan közösség, amely nem szégyelli magát a másik előtt” – e szavakkal köszönte meg a díjat Vécsei H. Miklós, a projekt vezetője.

hirdetés

A Sztalker munkájának elismerését jelzi, hogy a Vécsei „Hasi” és ifj. Vidnyánszky Attila által létrehozott színházi kollektíva lett a szavazás bronzérmese. Kedvcsinálóként (?) videó-ajánlót láthattunk Woyzeck-előadásból, amely ennek alapján szó szerint brutális élményt kínál.

Közéjük ékelődött be egy értékmentő dokumentumfilm, a Bp. Underground Hip Hop, amely Koltay Anna és Turán Eszter szubkultúra-kutató sorozatának második része, amely a 90-es évek egyik fontos, ma már kevesek által ismert, életformát is jelentő zenei közegét mutatja be.

A Kárpát-medence kiemelkedő tehetségeinek felkarolásáért került be a Top 10-be az 5. helyre a Mathias Corvinus Collegium. A 6. helyezett Köbli Norbert forgatókönyvírót, akinek Apró mesék című filmjét márciusban mutatják be, úgy vezették fel, mintha ő lenne a filmesek Paul Scholes-ja, aki a 90-es évek Manchester United-jének az esze volt, miközben mindenki David Beckhamről beszélt.

A Kockacsoki (7.) családi manufaktúraként indult, eredetileg azzal a céllal, hogy autista gyermeküket foglalkoztassák. Innen léptek tovább hasonló problémával küzdő fiatalok bevonásához, akiknek nemcsak munkát adnak, hanem olyan programokat szerveznek nekik, amelyek segítik őket a későbbi elhelyezkedésben, a társadalomba való beilleszkedésben.

Furcsa módon nem került be az első 10-be, ám két különdíjat (Kreatív, KPMG) is megkapott a Gloveye egy valóban szenzációs találmánnyal: egy olyan, mesterséges intelligenciával készült kesztyűről van szó, amellyel vakok és gyengénlátók úgy tudnak olvasni bármilyen nyomtatott szöveget, mintha az Braille-írás lenne.

A Miniszterelnökség különdíjat kapta meg az Egyszülős Központ, a Coca Cola a sérült embereket alkalmazó Nagy Lépés Futárszolgálatot tüntette ki, míg a kurátorok Kovács Gyulát jutalmazták a Tündérkertek elindításáért: ez a zalai erdész az ősi, kihalófélben lévő magyar gyümölcsfa-fajták megmentésére indított mozgalmat, és ma már több mint száz ilyen „tündérkert” virágzik a Kárpát-medencében.

Kétszer is színpadra szólították Arany-Michels Tímea református lelkészt, mert a 8. helyezés mellé megkapta még a Marie-Claire különdíját is. Tímea, aki 10 éve epilepsziában szenved és a díjkiosztóra is segítő kutyájával érkezett, saját tapasztalatából is tudja, hogy „a szánalom nem segít, viszont az odafigyelés, a szeretet, egy ölelés, egy mosoly annál többre képes. Nem hangos szóval, hanem halk, szelíd hangon lehet eljutni a másik lelkéhez.”

És ha már kutyát említettünk, ne feledkezzünk el a MFÖEK-csoportról (Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát), akik önkéntesként, szabadidejükben végzik az állatmentést. Az állatokkal való növekvő együttérzést jelzi, hogy a MFÖEK a 4. helyen végzett.

A környezettudatosság, „nulla hulladék”, a fenntartható vásárlás egyre fontosabbá váló elvein nyugszik a Sipos Melinda alapította Ligeti Bolt (9.) és a toplistát Priger Inez és Baji Bernadett Add tovább! programja zárja. Ők intézeti gyermekek karácsonyát próbálják szebbé tenni, figyelembe véve kívánságaikat.

Közhely, de igaz, hogy egy ilyen vetélkedésben csak győztesek vannak, hiszen minden jobbító gondolat, ha testet ölt, önmagában alkotás, és bárki hozzájuk tehet, szélesítheti, gazdagíthatja azt. Ha csak erre tanít meg bennünket a Highlights of Hungary, már ez sem kevés.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
balazs-feco-1.jpg

Egymás után búcsúznak a magyar hírességek Balázs Fecótól

Többek között Vujity Tvrtko, Schobert Norbi és a Tankcsapda is kifejezte megrendültségét.
Címkép: YouTube/A Dal - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Az elmúlt napokban rengetegen imádkoztak Balázs Fecó felépüléséért, miután koronavírussal kórházba került a legendás énekes. Állapota azonban súlyosbodott, a hírek szerint az utolsó napokban lélegeztetőgépen tartották. Szívbetegsége miatt a különösen veszélyeztetettek közé tartozott.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes halálhíre az egész országot megrázta, a közösségi oldalakat elárasztották a búcsúüzenetek:

A Tankcsapda megosztotta az együttes Maradj velem című dalát a hír hallatán. „Erre már tényleg nincsenek szavak... Nyugodj Békében Balázs Fecó” - írták.

Log into Facebook

null

hirdetés

„Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó Nyugodj Békében.”

- tette közzé mély fájdalommal az Apostol együttes.

Log into Facebook

null

„Ez a csönd éve volt, körül zárt, átkarolt. Gyere hát, legalább te légy kicsit bolond.”

- búcsúzott Vujity Tvrtko, az énekes egyik saját dalszövegével.

„Idézhetnék még megannyi dalszöveget, szemekből könnyeket kicsaló sort, lassú tánclépések ütemét, szerelmes csókok elcsattanása alatti melódiát. Rengeteget gyerekkorunkból, életünkből, érzelmeink kisérőit, saját ki nem mondott szavaink megformálóit... Idézhetném és majd fogom is számtalanszor, később. Ami most van, az a csönd évének néma hallhatása. Mert eljött a pillanat, »amikor vége az utolsó dalnak is, az utolsó hang is szertefoszlott már...«”

Log into Facebook

null

„Balázs Fecó is. Ülök, csak ülök és nézek magam elé. A tokaji Rock gyermekei táborban mi voltunk a Herót és a Marót. A Stan és a Pan. Zoru és Horu. Jake és Elwood Blues. Lemmon és Matthau, az örök morgók. Hetekig röhögtünk, ő zenélt, én dumáltam, ki mi tud. Amikor a szíve ijesztgette, amikor a lelke fájt, az mind egy dal volt. Amit gondolt, Horváth Attila megírta.

Csak ülök, a dalait hallgatom. Azok élnek, azokban érzés, szeretet van. Azok itt maradnak velünk. Feri, Isten veled!”

- írta Rónai Egon.

Log into Facebook

null

„»Amikor vége az utolsó dalnak is...« Valahogy az utolsó percig bíztunk abban, hogy Te fogsz győzni! Fecókám, köszönöm azt a rengeteg érzelmet, amit dalaiddal, billentyűjátékoddal adtál mindannyiunknak! Isten veled, felejthetetlen vagy számomra!”

– tette közzé Facebook oldalán Alapi István, az Edda gitárosa.

Log into Facebook

null

Schobert Norbi is megszólalt, ő egy videót osztott meg, melyben Balázs Fecóval közösen énekel.

„Amikor vége az utolsó dalnak is.... Évekkel ezelőtt segítettél nekem, tanítottál barátsággal, hogy Rékát daloddal köszönthessem születésnapján... És most egy felhőn ülsz Öreg Barátom... Soha nem felejtünk, nagyon hiányzol, nagyon sírok. Nem szégyellem....”

Log into Facebook

null

Megemlékezett még az énekesről többek között Joshi Bharat, Németh Kristóf, Pély Barna, Hajdú Péter, és Curtis is.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
12-eves-kisfiu.jpg

Rengetegen fogtak össze a 12 éves Balázsért, aki lakástűzben vesztette el nagyszüleit

A hétfői tragédia még a rutinos rendőröket is megrázta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

A rendőrök pénteken meglátogatták és ajándékokat vittek a Heim Pál Gyermekkórházba Balázsnak, annak a 12 éves kisfiúnak, akit hétfő hajnalban a XV. kerületi égő házból mentettek meg.

A tűzben meghaltak a fiú nagyszülei, akik nevelték őt, miután az édesanyja születésekor lemondott róla. A gyanú szerint nézeteltéréseik miatt egy korábbi lakótársuk, M. András gyújtotta fel az épületet. A kisfiú sokkos állapotban került a kórházba, de sérülések nélkül megúszta az esetet.

„Egy pillanat alatt veszített el mindent Balázs, és bár tudjuk, hogy nagyszüleit, akik a világot jelentették neki nem adhatjuk vissza, szerettünk volna tenni valamit, hogy érezze, nincs egyedül ebben a nagy világban”

– olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság közösségi oldalán.

hirdetés

A rendőrök azt írják, őket is megrendítette a tragédia, azóta is az motoszkál a fejükben, hogy hogyan tudnának segíteni a kisfiúnak.

Most egy játékautóval és tablettel lepték meg Balázst, de kiemelték: a napokban elképesztő összefogással és sok segíteni akaró emberrel találkoztak, ezért hamarosan elérhető lesz az a számlaszám is, amire a felajánlásokat tudják fogadni.

Log into Facebook

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mága-zoltan-balazs-feco.jpg

Mága Zoltán és lánya közös dalfeldolgozással búcsúznak Balázs Fecótól

A megható, immáron teljesen új értelmet nyert videóban Jennifer és Balázs Fecó A csönd éve volt című dalt énekli, míg Mága Zoltán hegedűn kíséri őket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Mága Zoltán és Mága Jennifer idén tavasszal vették fel A csönd éve volt című dal feldolgozását, Balázs Fecó és egy szinfonikus zenekar közreműködésével. A videó eredetileg a TV2 Neked énekelek című televíziós jótékonysági műsorához készült.

A hegedűművész most külön megosztotta a dalt a YouTube csatornáján, Isten veled Fecó! A csönd éve volt címen.

Facebook oldalán a videó mellé azt írta, nagyszabású terveik voltak még Fecóval, így most szívében mély a gyász.

„Mély döbbenet, és még mélyebb gyász van szívemben, hogy a magyar zenei élet egyik legnagyobb kiválósága, akivel családi barátságot ápoltunk, és annyi gálakoncertem, jótékonysági előadásom kiemelt sztárvendége volt, ma feladta a harcot, és lelke a mennyekbe költözött.

Naponta többször imádkoztam Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesünk gyors gyógyulásáért és erre kértem ismerőseimet is, mert sok közös tervünk volt. A "Csönd éve" után egy nagy, világra szóló produkcióval szerettük volna megköszönni hétköznapi hőseinknek az emberfeletti munkát, önzetlenséget, amit a koronavírus miatti veszélyhelyzetben tanúsítottak. Fecó egyszer már sikeresen győzedelmeskedett és visszanyerte egészségét, de ezúttal ez a harc nem sikerült.

hirdetés

A szomorúság és a fájdalom most embertársaink millióinak tölti el szívét, mert egy ikon, egy legenda hagyott itt minket. Gyászollak zenészként, barátként, rajongódként, családommal együtt. Drága Fecó, nyugodj békében!”

Balázs Fecó napokkal ezelőtt került kórházba, koronavírusos fertőzéssel. Bár rengetegen imádkoztak a felépüléséért – többek között Mága Jennifer is mihamarabbi gyógyulást kívánt a zenésznek a közösségi oldalán – az énekes állapota súlyosbodott, csütörtök este pedig végleg feladta a harcot.

Isten veled Fecó! A csönd éve volt - Balázs Fecó, Mága Jennifer, Mága Zoltán

A csönd éve volt - Balázs Fecó, Mága Jennifer, Mága Zoltán


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balazs-feco-csond-eve.jpg

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

A csönd éve című dalt osztotta meg Facebook-oldalán.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2020. november 27.


hirdetés

Balázs Fecó napokkal ezelőtt került kórházba koronavírusos fertőzéssel. Szívbetegsége miatt a különösen veszélyeztetettek közé tartozott, az orvosok nem tudták megmenteni az életét. 69 éves korában elhunyt a Korál együttes alapítója.

Halálhíre óta a közösségi oldalakra folyamatosan érkeznek a búcsúüzenetek.

Orbán Viktor is megemlékezett a legendás zenészről, A csönd éve című dalt osztotta meg a közösségi oldalán.

A miniszterelnök röviden azt írta: „Elment Balázs Fecó. Isten Veled, Barátom!”

null

null

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!