hirdetés
sunset_1000x678.jpg

Elhagyatott épületek bűvöletében

Gyula Judit az elhagyatott gyárak szerelmese. Meghallja a történeteket, amiket a falak mesélnek neki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. január 19.


hirdetés

Judit a képeit "oSpi" néven szokta publikálni. Fotós szenvedélyéről így írt: "Kicsi korom óta érdekel a fotózás, de 3-4 éve foglalkozom komolyabban a témával. Főként DSLR géppel dolgozok, de fél éve "ismerkedem" az analóg fényképezőgépekkel, a negatívok és a pozitív képek előhívásával. A kedvenc témáim a "street photography" és az "urban exploring". Ez utóbbit űzöm a legszívesebben.

Régóta vonzanak az elhagyatott épületek, közülük is főleg a gyárak. Csodálatos érzés egy ilyen épületbe belépni és fotózni. Megpróbálom megragadni a pusztulásukban azt a melankóliát, ami belengi a tereiket.

Leírhatatlan ott állni abban a furcsa csendben, amit a kitört ablakokon átsüvítő szél tör csak meg. Valahol, ahol nem is olyan régen még dübörgött az élet, most pedig csak a vakolat pereg le. Ezeknek a falaknak történeteik vannak, amiket ha jól figyel az ember, "meghallhat". :)

Az UrbEx-hez kell némi fanatizmus, de mindenképpen a megőrzésen, megragadáson van a hangsúly. Az urban explorer nem fújkál, nem rongál és főleg - nem tulajdonít el semmit. Mint ahogy az első és legfontosabb szabálya is jelzi - "Take only pictures, leave only footprints".

Ez utóbbit csak azért írom le, mert egy ideje egyre népszerűbb az elhagyatott épületekbe mászkálás az emberek körében, és sokan csupán a hecc, meg az adrenalinszint fokozás kedvéért térnek be ezekre a helyekre. És vannak, akik "nyomot is akarnak hagyni maguk után". Pedig egy elhagyatott épület rengeteg veszélyt rejt magában. Meglazult födém, rossz statikai állapot, és a földszint alatt is meglepően sok szint, alagsor stb. rejtőzik.

A fényképeim Magyarországon, és Angliában készültek.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kossjanaos_mervai-10-1.jpg

Fotók a temetésről: rengetegen vettek végső búcsút Koós Jánostól

A Farkasréti temető művészparcellájában helyezték végső nyugalomra.
Fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2019. március 20.Szerdán helyezték végső nyugalomra Koós Jánost a Farkasréti temető művészparcellájában. A szertartásra érkezők a ravatalnál róhatták le kegyeletüket, a család kérésére egy szál virággal.

A táncdalénekes-parodista-színész március 2-án hunyt el 81 évesen, rövid betegség után.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tragikus.jpg

Mécsesek, virágok a Duna-parton - így néz ki most a tragikus hajóbaleset helyszíne

21 embert, köztük egy hatéves kislányt és több 70 év körüli turistát még keresnek. Legalább 7 áldozata van a tragédiának.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.A Parlamentnél szerda este történt hajóbalesetnek legalább 7 halálos áldozata van. 21 embert, köztük egy hatéves kislányt és több 70 év körüli turistát még keresnek. A túlélők közül már csak egy sérült van kórházban, őt bordatöréssel ápolják.

Mint ismert, a tragédia nem sokkal 9 óra után történt a Margit hídnál. A Viking szállodahajóval ütközött össze a nála jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, és másodpercek alatt elmerült.

Az M1 információi szerint a szerdai volt a dél-koreai turistacsoport első napja Budapesten, a városnéző hajó este nyolckor futott ki fedélzetén 33 turistával és kéttagú magyar személyzettel.

A roncs kiemelési munkálatairól helyszíni videót és fotókat is készítettünk:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Kossuth-ter-1.jpg

Nézd meg Nyíregyházát a magasból - így még sosem láttad

Magyarország hetedik legnagyobb városában impozáns épületek, szép parkok, és különleges részletek is felbukkannak.
Fotók: Nyírdrón - szmo.hu
2019. április 17.Nyíregyháza kedvelt úti célja a turistáknak, hiszen a város az Észak-Alföld második legjelentősebb településének számít. Egyik leghíresebb látványossága a több mint ötszáz, köztük számos különleges fajt bemutató Állatparkja európai szinten is elismert.

Belvárosában sok érdekességet érdemes megnézni, köztük a Városházát, Megyeházát, a templomokat, a mozaikkal díszített épületeket, vagy a Városi Galériát. Most ezek közül nézhetsz meg egy válogatást, különös helyről - egy drón segítségével a magasból.

Bessenyei tér

Evangélikus templom

Görög-katolikus templom

Hősök tere park

Jósa András Múzeum

Kossuth tér

Lutherház

Megyeháza

Móricz Zsigmond Színház

Nyírvíz-palota

Református-templom

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
vivicitta_2019_felmaraton_07-1000x666.jpg

Vivicittá: rekordot döntött a nevezők száma – fotógaléria

30.000 nevezővel rajtolt el a Vivicitta futás Budapesten. Mutatjuk a képeket!
Fotók: Pozsonyi Roland - szmo.hu
2019. április 14.Az idei Telekom Vivicittá Városvédő Futásra több mint 1100 hazai településről és a világ 89 országából érkeztek a résztvevők - írta meg a Sport365.hu.

Az amatőr futók tízezrei között neves művészek -mások mellett Lévay Viktória színésznő, Epres Attila színész- és olimpiai bajnokok -Kovács Kokó István, dr. Kiss Gergely és Storcz Botond- is futócipőt húztak a hét végén.

Létszámcsúccsal zárult az idei előnevezési időszak, soha ennyien nem neveztek még, mint 2019-ben: 30155 fő jelezte szándékát, hogy futva ünnepli a várost a tavasz futóünnepén

- írta a lap.

Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági szolgáltatások vezérigazgató-helyettese azt mondta, idén a verseny fő üzenete, hogy legyünk tettre készek. Mindegy, ki hol tart, hány éves, mit csinál, csak a saját kifogásait kell legyőzni, és tennie kell a dolgát.

A további képekért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x