hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Elhagyatott épületek bűvöletében
Gyula Judit az elhagyatott gyárak szerelmese. Meghallja a történeteket, amiket a falak mesélnek neki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2013. január 19.


hirdetés

Judit a képeit "oSpi" néven szokta publikálni. Fotós szenvedélyéről így írt: "Kicsi korom óta érdekel a fotózás, de 3-4 éve foglalkozom komolyabban a témával. Főként DSLR géppel dolgozok, de fél éve "ismerkedem" az analóg fényképezőgépekkel, a negatívok és a pozitív képek előhívásával. A kedvenc témáim a "street photography" és az "urban exploring". Ez utóbbit űzöm a legszívesebben.

Régóta vonzanak az elhagyatott épületek, közülük is főleg a gyárak. Csodálatos érzés egy ilyen épületbe belépni és fotózni. Megpróbálom megragadni a pusztulásukban azt a melankóliát, ami belengi a tereiket.

Leírhatatlan ott állni abban a furcsa csendben, amit a kitört ablakokon átsüvítő szél tör csak meg. Valahol, ahol nem is olyan régen még dübörgött az élet, most pedig csak a vakolat pereg le. Ezeknek a falaknak történeteik vannak, amiket ha jól figyel az ember, "meghallhat". :)

Az UrbEx-hez kell némi fanatizmus, de mindenképpen a megőrzésen, megragadáson van a hangsúly. Az urban explorer nem fújkál, nem rongál és főleg - nem tulajdonít el semmit. Mint ahogy az első és legfontosabb szabálya is jelzi - "Take only pictures, leave only footprints".

Ez utóbbit csak azért írom le, mert egy ideje egyre népszerűbb az elhagyatott épületekbe mászkálás az emberek körében, és sokan csupán a hecc, meg az adrenalinszint fokozás kedvéért térnek be ezekre a helyekre. És vannak, akik "nyomot is akarnak hagyni maguk után". Pedig egy elhagyatott épület rengeteg veszélyt rejt magában. Meglazult födém, rossz statikai állapot, és a földszint alatt is meglepően sok szint, alagsor stb. rejtőzik.

A fényképeim Magyarországon, és Angliában készültek.


KÖVESS MINKET:

A titokzatos Esernyős Ember a Duna vizén sétált
Bekapcsolta a God Mode-ot.
Fotók: Kálló Péter - szmo.hu
2018. december 04.


hirdetés

Megjelent már óriáskeréken, hídon, és ugrótornyon is a titokzatos Esernyős Ember. Most egy újabb képsorozat készült róla.

"Bekapcsoltuk a God Mode-ot, és most az Esernyős Ember nem magas helyre mászott fel, hanem "csak" megmutatta, hogy a vízen is tud járni. Ezt a különleges kaszkadőr technikát nagyon kevesen ismerik a világon" - írta a képekhez a fotós, Kálló Péter. "Valójában arról van szó, hogy meg kellett várjuk, amíg a Duna vízállása olyan magas lesz, hogy pont eltakarja a Lánchíd pesti pillonjánál lévő sziklákat, és így úgy tűnik, mintha a vízen állna" - árulta el a "titkot".


KÖVESS MINKET:
Csodás ünnepi fényekbe öltözött Budapest: felkapcsolták a díszkivilágítást
Körbejártunk a városban.
Fotók: Mervai Márk - szmo.hu
2018. december 03.


hirdetés

Az ünnepi időszak egyik leglátványosabb jele az utcákon a színes fények bekapcsolása. Budapestnek nincs oka szégyenkezni ebből a szempontból: a belvárosban szinte az összes forgalmasabb út és csomópont ki van világítva.

Fotósunk körbejárt, mi a helyzet most a Vörösmarty téren, a Parlamentnél, a Lánchídnál, az Andrássy úton és a Bazilikánál.


KÖVESS MINKET:

Ennél gyönyörűbb szilveszteri fotót ma nem tudunk mutatni
Veszprémben készítette Fényes Lóránd.
Forrás: Fényes Lóránd - szmo.hu
2019. január 01.


hirdetés

Csodaszép felvételt készített Veszprémben a szilveszteri tűzijátékról Fényes Lóránd. Ennél gyönyörűbb magyarországi képet ma biztosan nem tudunk mutatni nektek.

A fotós asztrofotóival és drónfelvételeivel lett híres, 2013-ban az egyik csillagászati fotója a nap képe lett a NASA-nál; a fotózott objektum a híres Nagy Carina-köd, az égbolt egyik legfényesebb, már szabad szemmel is látható ködössége volt.

A mostani kép a veszprémi Várhegy felől készült.

A fotó nem csak Fényes Lóránd honlapján, hanem a Facebook-oldalán is látható:


KÖVESS MINKET:

Ritkán látható ilyen szépen, ahogy a Kőrös és a Tisza keveredik
Madártávlatból nézheted meg ezt a nem mindennapi természeti látványosságot.
Fotók: Ötvös Sándor - szmo.hu
2019. január 14.


hirdetés

A megáradt Körös és a Tisza látványos keveredését örökítette meg a fotós madártávlatból. Jól látszik, amint a megáradt, hordaléktól barnás színű Körös lassú áramlás útján elkeveredik a jóval nagyobb víztömegű Tiszával. Ritka, hogy a két folyó színe ennyire markánsan eltérjen és a keveredés ilyen jól kivehető legyen.

(A felvételek 2018. december 27-én készültek Csongrádnál.)


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x