hirdetés
grizzly-medve-pixa-1000x667.jpg

Csontsovány medvecsaládról készült fotók figyelmeztetnek a klímaváltozás egyik legnagyobb veszélyére

A szomorú képek újabb bizonyítékai annak, hogy az állatok a nem megfelelő életkörülmények miatt sokkal gyorsabban elpusztulhatnak, mint korábban.
Címkép: illusztráció (NeedPix) - szmo.hu
2019. október 03.


hirdetés

Szívszorító képek készültek egy Nyugat-Kanadában élő medvecsaládról. Rolf Hicker kanadai fotós szeptember végén osztotta meg néhány fotót egy nőstény grizzly medvéről és két bocsáról, amelyek Brit-Kolumbiában, a Knight-tengeröböl területén élnek, és szemmel láthatóan nincsenek jó bőrben.

Security Check Required

null

Úgy tűnik,

a csontsovány állatok az újabb áldozatai a klímaváltozásnak, amelynek hatásai miatt a nyár folyamán nem jutottak elegendő élelemhez. Ez pedig igencsak aggasztó, mivel a téli álom időszakára felhalmozandó zsírtartalék nélkül nem biztos, hogy túlélik a telet.

Sajnos ez nem egyedi eset. Jake Smith, a Mamalilikulla First Nation medvefigyelő szervezet vezető természetőre szerint egyre rosszabb a medvék helyzete. A szervezetnél

évek óta szemmel tartják az állatokat, és azt látják, a lazacpopulációk drasztikus csökkenése miatt nincs elegendő élelem a grizzlyk számára.

Brit-Kolumbiában az elmúlt pár évben ugyanis egyre kevesebb lazac volt, annyira, hogy a parti térség halászai szerint ez volt 50 éve a legrosszabb halászszezon, és már a kormány segítségét is kérték.

Egy augusztusi jelentés szerint

Kanadában kétszer gyorsabban melegszik a klíma, mint a globális átlag, ami komoly hatással van a lazacok életkörülményeire. A hőhullámok, az egyre gyakoribb áradások és az aszályok hatalmas stresszt okoznak a halaknak, így folyamatosan csökken a számuk.

A grizzlyk számára pedig a lazac a legfőbb táplálék, így ha kevesebb van belőlük, a ragadozók is kevesebbet tudnak enni. Ez már odáig fajult, hogy a medvék szemmel láthatóan lesoványodtak.

"Drasztikus változást figyeltünk meg rajtuk néhány hónapon belül. A medvék veszélyben vannak"

- hívja fel a figyelmet Jake Smith természetőr.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
brexit-boris-johnson-nagy-trukkje-ket-levelet-irt.jpg

Boris Johnson nagy trükkje: két levelet írt, az egyikben a Brexit halasztását kérte, a másikban az ellenkezőjét

A halasztás kezdeményezését az Európai Tanácsnak egyhangú döntéssel kell elbírálnia.
MTI - szmo.hu
2019. október 20.Boris Johnson formálisan kezdeményezte szombat éjjel az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnak küldött levelében a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását.

Egy másik levélben ugyanakkor közölte a testülettel, hogy károsnak tartaná a kérés teljesítését.

Boris Johnsont törvény kötelezte a jelenleg október 31-én esedékes Brexit halasztásának kezdeményezésére, miután a brit parlament szombatig nem fogadta el a Brexit feltételrendszeréről e héten kötött megállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem.

Johnson az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak címzett első levelet, amely a halasztást kezdeményezi, nem írta alá.

A szombaton éjjel nyilvánosságra hozott első levélben az áll, hogy a brit parlament elfogadott egy törvényt, amelynek előírásai kötelezik Őfelsége kormányát az október 31-i kilépési határidő meghosszabbításának kezdeményezésére.

Johnson levele szerint a brit kormány javasolja, hogy a hosszabbítás lejárati időpontja 2020. január 31-én, brit idő szerint 23 óra - közép-európai időszámítás szerint aznap éjfél - legyen.

A levélben szerepel ugyanakkor az is, hogy ha a felek ennél hamarabb ratifikálni tudják a Brexit-megállapodást, a brit kormány a halasztási időszak korábbi befejezését fogja javasolni.

Ezen a levélen nem szerepel Boris Johnson aláírása, de még neve sem, csak annyi, hogy a levelet "Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának miniszterelnöke" küldte.

Johnson az első levélhez mellékelt egy jóval terjedelmesebb másodikat is, amelyet aláírt, és amelyben közli: személyes meggyőződése és kormányának álláspontja szerint a Brexit további halasztása károsan hatna az Egyesült Királyság és EU-partnerei érdekeire, valamint a kétoldalú viszonyrendszerre.

Ebben a levélben Johnson kifejezi sajnálkozását amiatt, hogy a többi uniós vezetőnek még több időt és energiát kell áldoznia egy olyan ügyre, amelyről ő azt remélte, hogy a héten - a Brexit feltételeit rögzítő megállapodás megkötésével - megoldódott.

A brit miniszterelnök elismeri, hogy ebben a helyzetben szükség lehet egy újabb EU-csúcs összehívására.

Johnson közli a második levélben, hogy kormánya folytatja erőfeszítéseit a Brexit-megállapodás ratifikálása érdekében, és a jövő hét elején beterjeszti az ehhez szükséges törvénytervezetet.

Boris Johnson hangsúlyozza: bízik abban, hogy október 31-ig a ratifikációs folyamat végére lehet jutni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!