hirdetés

Csomagolásmentes bolt: „A gyerekeinknek szeretnénk élhetőbb bolygót teremteni”

A budai ne pazarolj! nevű üzlet célja, hogy minél kevesebb műanyaggal és hulladékkal járjon a bevásárlás. Kipróbáltuk, hogyan működik a bolt.
Szegedi Éva - szmo.hu
2019. június 21.


hirdetés

A csomagolásmentes bolt lényege egyrészt az, hogy nincsenek (egyesével) nejlonzacskóba vagy celofánba csomagolt termékek, nem kapsz műanyag szatyrot ahhoz, hogy hazavidd.

Neked kell elvinned a saját tároló eszközeidet

– vászontasakjaidat, fa- és fémdobozaidat, üvegeidet –, és miután a kívánt mennyiséget beleraktad, abban viszed haza a zsákmányt. Így csak annyit veszel a rizsből, fűszerekből, vajból és más élelmiszerekből, amennyire tényleg szükséged van.

Nem termelődik felesleg, nem dobsz ki romlott ételt (hiszen a kívánt mennyiség elfogy), vagyis nem pazarolsz.

Nos, ilyen üzletet nyitott Budapesten a Vízivárosban Magyar-Hikisch Ágnes és Nemes Réka. Céljuk a zero waste életformához való közelítés, a műanyag hulladék drasztikus csökkentése, az élhetőbb és fenntarthatóbb élet – és persze helyi közösség létrehozása. A ne pazarolj! ugyanis nem csak bolt, hanem baba-mama barát kávézó és kis közösségi tér is egyben.

hirdetés

„A gyerekeink is inspirálnak bennünket, nekik szeretnénk élhetőbb bolygót teremteni” – mondja Magyar-Hikisch Ágnes.

„Az öcsém hívta fel a figyelmemet egy külföldi lányra, aki használati cikkekkel foglalkozó zero waste boltot nyitott. Amikor elkezdtük ezt az életformát, elhagyni a sok hulladékkal járó termékek vásárlását, leváltani az egyszer használatos dolgokat, akkor szembesültem azzal, hogy mennyi helyre kell szaladgálni.

Úgy döntöttem, ha már belevágok valamibe, akkor olyan üzletet nyissak, ahol lehetőleg mindent egy helyen lehet vásárolni.

Kisgyerekkel egyedül nem szerettem volna csinálni, de Rékát gyermekkorom óta ismerem, neki dobtam fel az ötletet, és miután igent mondott, együtt kezdtük el, együtt néztünk üzlethelyiséget, együtt kerestük fel a beszállítókat.”

Hogyan érkeznek ide az élelmiszerek és tisztítószerek?

Nem nejlonzacskókban és műanyag csomagolásban kapják, és az üzletnek nem kell emiatt plusz hulladékkal bajlódnia.

Rendszerint a beszállító tárolójában hozzák a termékeket, például az olajokat, a tejtermékeket, vagy a túró rudit, onnan átkerül a bolt üvegeibe vagy tárolóedényeibe. A beszállító visszaviszi a szállításhoz használt tárolót.

Egyes termékek papírban érkeznek.

Ha mégis van csomagolás, akkor amit lehet, a ne pazarolj! bolt szelektíven gyűjt, amit pedig nem lehet így megoldani, annál a csomagolást visszaküldik.

A beszállítók kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a termék magyar legyen és bio vagy vegyszermentes helyről érkezzen. Ám az első hetekben kiderült a vásárlók igényei alapján, hogy ezt nem tudják száz százalékosan teljesíteni, máshol előállított termékeket is tartaniuk kell. Datolyát például sokan használnak sütéshez-főzéshez. Így csomagolásmentes alternatívát kerestek hozzá.

Az is lényeges szempont volt, hogy az áru nagy része, amennyire lehet, közelről érkezzen, és ne nagyvállalat terméke legyen, hanem családi manufaktúráé, kisvállalkozásé. A tejtermék az Etyektejtől származik – róluk azt kell tudni, hogy a teheneik nem kapnak antibiotikumot, és a gazdaság saját takarmányával etetik őket.

Olyan beszállítókat kerestek, akik a csomagolás terén rugalmasak, és nem ragaszkodnak ahhoz, hogy minden tételt nejlonzacskóban adjanak.

Mit találsz a boltban és hogyan viszed haza?

A leggyakoribb termékek, amiket egy ilyen típusú üzletben találhatunk a teljesség igénye nélkül: olyan alapélelmiszerek, mint a rizs, gabonafélék, lisztek, magvak, fűszerek, zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tejtermékek, olajok; környezetbarát tisztítószerek, természetes anyagokból készült kozmetikumok, illetve olyan hasznos és tartós háztartási eszközök, amelyekkel kiválthatjuk az egyszer használatos, eldobható társaikat. Például textilzsebkendő a papírzsepi helyett vagy újratölthető fém kulacs az ásványvizes PET palackok mellőzésére.

A bejáratnál található mérlegre teszed a hozott edényt, üveget vagy tasakot, lemérik az önsúlyát.

A gép vonalkóddal látja el – de fel is írhatod a súlyt, hogy a vonalkóddal sem termelj hulladékot.

Ezután a tárolóedényedbe/vászontasakodba/üvegedbe méred ki magadnak a lisztet, a fűszereket, a tésztát, a magvakat, aszalványokat stb.

Végül a pénztárnál lemérik az összes áru végső súlyát, és fizetsz.

Láthattok kenyeret, péksüteményt is a polcokon. Ezek nem itt készülnek, a Kis Pékinasból érkeznek.

„Lényeges szempont volt, hogy kis, kézműves manufaktúra készítse ezeket, akik vajjal dolgoznak. Mi ugyanis semmilyen, pálmaolajat tartalmazó terméket nem árusítunk”

– mondja Magyar-Hikisch Ágnes. „A kozmetikumok sem tartalmaznak pálmaolajat.”

Nemes Rékával kifejezetten azért választottak galériás helyiséget, hogy az üzletük ne csak egy bolt legyen, hanem közösségi tér is. Az emeleten baba-mama barát kávézót alakítottak ki játszósarokkal (sok kismama kisgyermekes szülő jár hozzájuk), ahol nyugodtan leülhet bárki enni-inni.

Nemrég szappantartó-készítő workshopot tartottak a galérián, a nyári szünet után szeretnék folytatni a programokat és beszélgetéseket tartani a környezettudatosságról.

„A szemléletformálás is fontos, az, hogy a vásárlóink tudják, miért vágtunk bele és miért csináljuk ezt a boltot.”


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
balaton-nyar-strand-rostasy.jpg

Pénteken újra kánikula lesz, aztán 10 fokot zuhan a hőmérséklet hétvégén egy hidegfront miatt

Pénteken és szombaton még igazi strandidő lesz, de vasárnapra megérkezik a lehűlés.
Fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Egyre jobban melegszik az idő, pénteken már 30-35 fok lesz az egész országban, szombaton viszont jön egy hidegfront, ami véget vet a kánikulának - derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Szerdán ismét egyre melegebb légtömegek érkeznek, a csúcshőmérséklet 23 és 29 fok között alakul, majd csütörtökön már eléri a 26-32 fokot. Mindkét napon délen, délnyugaton lesz zavartalanabb a napsütés, máshol gomolyfelhők zavarhatják azt, de számottevő csapadék nem várható.

A legmelegebb pénteken lesz, országszerte kánikula várható, 30-35 fokos csúcshőmérséklettel.

Felhő alig lesz az égen, szikrázóan napos időre van kilátás. A hőségben csak a megélénkülő délies szél hozhat némi felfrissülést.

Az Időkép arra is figyelmeztet, hogy

hirdetés

a következő napokban nagyon erős, többfelé extrém erős lesz az UV-sugárzás 10 és 16 óra között. Ha tehetitek, kerüljétek a közvetlen napfényt, ne tartózkodjatok sokáig a tűző napon, mert akár 15 perc alatt is leéghettek.

Ha viszont ezt nem tehetitek meg, kenjétek be magatokat fényvédő krémmel, viseljetek vállat eltakaró felsőt, szalmakalapot és napszemüveget.

Szombat napközben egy északnyugat felől érkező hidegfront szakíthatja meg a kánikulát. Viharossá fokozódó északnyugati szél, záporok, zivatarok kísérhetik átvonulását.

A front előtt még 24-36 fokig melegszik az idő, nyugaton lesz hűvösebb, délkeleten a legmelegebb.

Vasárnap napközben elvonul a csapadék, kisüt a nap. Erős északias szél,

20-27 fok várható, tehát a legmelegebb területeken egyik napról a másikra 9-10 fokot csökken a hőmérséklet.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
tankolas-benzin-pixabay.jpg

Péntektől drágább lesz a tankolás, mint a koronavírus előtt

Megint emelik az üzemanyag árát, ezért érdemes még szerdán vagy csütörtökön tankolni.
Illusztráció: planet_fox/Pixabay - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Ismét emelkednek az üzemanyagárak péntektől, és akkor már drágábban tankolhatunk, mint a koronavírus-járvány berobbanása előtt.

A holtankoljak.hu azt írja, a benzin átlagára várhatóan 3 forinttal emelkedik, a gázolaj átlagára pedig 4 forinttal lesz drágább a hét második felében.

A hazai átlagárak tehát így alakulnak péntektől:

95-ös benzin: 369 Ft/liter

Gázolaj: 385 Ft/liter

hirdetés

Ekkor már többe kerül majd az üzemanyag, mint a koronavírus-járvány előtt.

Mint megírtuk, július 1-től nagyot drágult a benzin és a gázolaj ára a jövedéki adóváltozás miatt, akkor az átlagárak ismét olyan magasak voltak, mint március elején. Ezeket az árakat fogja túlszárnyalni a pénteki emelés.

Szerdán viszont nem drágult sem a benzin, sem a gázolaj ára, mindkettő maradt a múlt hét végi szinten.

Tehát most a 95-ös benzint literenként 366 forintért, a gázolajat pedig 381 forintért lehet tankolni péntekig.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
belgrad.jpg

Koronavírus: hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában

'Csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb' – közölte a szerb elnök.
MTI - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt. "Csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb" - jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök kedd esti sajtótájékoztatóján.

A szerb elnök először csak Belgrádról beszélve nevezte kritikusnak a járványhelyzetet, ami miatt betiltják az öt fősnél nagyobb rendezvényeket a szerb fővárosban. Ezt követően jelentette be, hogy péntek estétől hétfő reggelig kijárási tilalmat vezetnének be. Újságírói kérdésre válaszolva egyértelműsítette, hogy ez utóbbi intézkedést szíve szerint az egész országra kiterjesztené.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy

a belgrádi kórházak majdnem megteltek, ezért tábori kórházakat és ideiglenes járványkórházakat alakítanak ki több helyszínen. Mint mondta, nemcsak a fővárosban drámai a helyzet, az ország több pontján is járványgócok alakultak ki, mindenhol majdnem beteltek már a kórházak kapacitásai.

A szerb elnök hozzátette, ezek a várható intézkedések, végleges döntést azonban a válságstáb hozhat, a kormány azt később megerősíti.

hirdetés

Szerbiában az utóbbi 24 órában 299 új fertőzöttet regisztráltak, és 13-an haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. A halottak száma még soha nem volt ilyen magas, a fertőzöttek száma pedig már több mint egy hete napi háromszáz körül mozog.

Szerbiában március 15-én hirdettek szükségállapotot, amelynek következtében hétvégi kijárási tilalmat vezettek be, bezárták a vendéglátóhelyeket, az iskolákat, az óvodákat, leállították a tömegközlekedést, betiltották a tömeges rendezvényeket. A majdnem két hónapig tartó szükségállapot lezárását követően viszont napokon belül eltöröltek minden korlátozást, és május végén már visszaállt az élet a koronavírus-járvány előtti kerékvágásba, június 21-én pedig megtartották a parlamenti választásokat is.

Az azonosított fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése miatt az Európai Unió országainak többsége nem engedi be a szerbiai állampolgárokat, vagy kéthetes karanténra kötelezi őket. Legutóbb Görögország jelentette be: annak ellenére, hogy korábban megnyitotta határait a szerb turisták előtt, hétfőtől mégsem engedi be a nyugat-balkáni országból érkezőket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
donald-trump-mti-ap-alex-brandon.jpg

Hivatalos: kilép az Egyesült Államok a WHO-ból

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje viszont már most jelezte, hogy ha megválasztják, elnöksége első napján semmisnek nyilvánítja Trump döntését.
MTI, fotó: MTI/AP/Alex Brandon - szmo.hu
2020. július 08.


hirdetés

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból - jelentette kedden amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva több amerikai médium is, köztük a The Wall Street Journal című lap.

Az értesülések szerint a kilépés egy év múlva, 2021. július 6-án lép életbe. A vonatkozó törvény értelmében ugyanis a kilépő országnak egy évvel a hivatalos kilépés előtt kell értesítenie erről az ENSZ szakosított szervezetét, és a döntés hatályba lépéséig eleget kell tennie pénzügyi kötelezettségeinek.

A WHO időközben közölte, hogy értesült a történtekről. "Jelentést kaptunk arról, hogy az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt kilépési szándékáról a WHO-ból 2021. július 6-i hatállyal" - írta az Egészségügyi Világszervezet szóvivője e-mailen továbbított állásfoglalásában. "Ezen a ponton nem rendelkezünk további információkkal" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök áprilisban jelezte először a kilépési szándékot. Az elnök azzal indokolta ezt, hogy az amerikai kormányzat megítélése szerint a WHO rosszul kezelte az új típusú koronavírus világjárványát, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett, és részrehajló magatartást tanúsított Kína iránt, ahonnan a járvány kiindult.

hirdetés

A lépés még az előtt bírálatot váltott ki az Egyesült Államokban, hogy a Fehér Ház is hivatalosan nyilvánosságra hozta volna. Bob Menendez demokrata párti szenátor ugyanis a Twitteren közzétette, hogy a kilépési értesítésről tájékoztatták a kongresszust. Menendez szerint a döntés helytelen volt. Mint írta: "ez nem fogja megvédeni sem az amerikai életeket, sem az amerikai érdekeket".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!