hirdetés
perseidak-meteorraj-csillaghullas-hullocsillag-1.jpg

Csodaszép volt a Perseidák meteorraj átvonulása - beragyogták az éjszakai eget

Mutatjuk a fotókat és a videókat!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 13.


hirdetés

Minden évben ezrek kémlelik nálunk is az éjszakai égboltot augusztusban, hullócsillagokra vadászva.

A látványért a Persus csillagkép felől érkező a Perseidák meteorraj felelős, amely július 20. és augusztus 20. között látható,

de a maximumát rendszerint augusztus 10 körül éri el, vagyis ekkor a leglátványosabb a csillaghullás.

Az időpont évről évre változik,

idén hétfőről keddre virradó éjszaka ragyogta be a legtöbb hullócsillag az eget.

"Ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok"– mondta Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

A csillaghullás maximum idején óránként akár 50-60 meteort is láthatunk. A meteorok az égbolt bármely pontján feltűnhetnek, de érdemes ilyenkor abba az irányba nézni, ahol a legkevesebb felszíni fény zavarja a látásunkat.

A meteorzáporról egymás után jelennek meg a képek és videók a híroldalakon és közösségi oldalakon. Ezekből válogattunk számotokra.

Meteor az égbolton a nagykanizsai Csónakázó-tó felett 2019. augusztus 13-ra virradóra. Fotó: MTI/Varga György

Meteor az égbolton a hollókői vár felett 2019. augusztus 12-re virradóra. Fotó: MTI/Komka Péter

A videókhoz és a többi fotóhoz kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
wizzair-repulogep-jarat-rado-andras-utazomajom.jpg

Elárulta a WizzAir, miért ültetik szét a gépen azokat, akik együtt utaznak

És azt is, hogy lesz-e alapdíjon hívható ügyfélszolgálatuk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 13.Az Utazómajom blog lehetőséget kapott arra, hogy interjút készítsenek a Wizz Air légitársaság vállalati kommunikációs menedzserével.

Az utazási portál ezért kiválasztotta az olvasóit legjobban érdeklő kérdéseket, és ezeket tette fel Radó Andrásnak.

"Hogy lehet hogy fizetésnél az utolsó gomb megnyomásánál tölt az oldal, majd egyszer csak kidob a rendszer és ugyanaz a jegy már sokkal de sokkal drágább?"

- kérdezte az Utazómajom egyik olvasója.

"Mindig őszintén válaszolunk, így most is. Ez az eset akkor áll fent, ha az adott árú jegyből, vagy az adott árosztályban lévő jegyekből már nagyon kevés van, vagy az általad kiválasztott volt az utolsó ilyen áron elérhető jegy, és amíg te a foglalásodat véglegesítetted valaki (gyorsabban) megvásárolta az általad „kinézett” jegye(ke)t"

- válaszolta a menedzser.

"Ha a foglalásod közben elfogy az általad kiválasztott árú jegy, vagy esetleg már az adott jegyosztályban sincs jegy, akkor a foglalás véglegesítésénél automatikusan magasabb árú jegyet ajánl neked a rendszer."

A folytatáshoz kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
maxresdefault.jpg

Meteorit-becsapódások miatt alakulhatott ki az élet a Földön

Földünk korai történetéből származó kövekben rejtőző vegyületek bizonyíthatják, hogy életünket meteoritoknak köszönhetjük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 12.A tübingeni egyetem izotóp-geokémiai csoportjának kutatói szelénium-izotópokat vizsgáltak meg, és találtak azonos összetételűeket a földköpeny köveiben és a naprendszer pereméről, a Juipter, a Saturnus, az Uranus és a Neptunus régiójából érkező meteoritokban.

Az előbbieket a tektonikus lemezek mozgása hozta a felszínre, és változatlanok maradtak a Föld kialakulása óta. Ez arra utalhat, hogy a szelénium, akárcsak a nagy mennyiségű víz, és az élet más építőkövei Földünkön kívülről származtak - írta a Daily Mail.

Számításaik szerint a földi vizek mintegy 60 %-a az ilyen meteoritokból jött és így jöttek létre az óceánok. Ugyancsak a meteoritok hozták azokat a szálló anyagokat, amelyek hozzájárultak a Föld védő atmoszférájának kialakulásához.

„Mindez megteremtette a feltételeket a mai formában ismert földi élethez – mondta dr. Maria Isabel Varas-Reus kutató.

Az erről szóló tanulmány a Nature Geoscience-ben jelent meg.

Egyes tudósok még ennél is tovább mennek. A Panspermia-elmélet szerint az élet az üstökösökre vagy meteoritokra rátelepedett baktériumok által terjedt el az univerzumban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Astronaut_working_on_Mars.jpg

Emlékezetvesztés és szorongás sújthatja a Marsra induló űrhajósokat

Egy Mars-utazás maga lehet az őrület. Nem azért, mert a világűr mélyén kell felfedezni egy több tízmillió kilométerre lévő bolygót, hanem mert szó szerint súlyos mentális zavarokat okozhat az űrhajósoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 12.A Mars meghódításához rendelkezünk már a technológiai feltételekkel, vagy legalábbis azok megvalósítása folyamatban van. Ugyanakkor még nincsenek meg az eszközeink arra, hogy megvédjük az úttörőket a bolygóközi utazás idején.

A legnagyobb veszélyt azok a kozmikus sugarak jelentik, amelyek ugyan láthatatlanok, de rendkívül károsak, és ami a legjobb, kikerülhetetlenek az emberi agy számára.

Szorongást, emlékezetvesztést okozhatnak, alááshatják az űrhajósok döntéshozatali képességeit, és ez veszélybe sodorhatja a Mars-missziót, sőt az űrhajósok életét is.

A kozmikus sugarak veszélyességéről már számos tanulmány született, köztük olyanok is, amelyeknek eredményei egymásnak ellentmondanak. A legutóbbi kutatás során, amelyben 17 olyan tudós vett részt, akik a sugárzások, illetve az azokhoz kötődő betegségek szakértői, szimulálták azokat a körülményeket, amelyekkel az űrhajósoknak valóban szembe kell nézniük. A kaliforniai Irvine egyetem által koordinált tanulmány szerint, amely a Society for Neuroscience című szakfolyóiratban jelent meg, még soha senki nem reprodukálta ezeket a körülményeket, vagyis az alacsony szintű sugárzásnak több hónapig tartó kitételét.

Földünk védőpályán kívül a környezet meglehetősen barátságtalan. Túl az olyan, Napból származó elektromágneses sugárzásokon, mint az ibolyán túli, vagy a Röntgen-sugarak, a naprendszerünk és a galaxisunk határain túlról érkező Gamma-villámok, valóságos részecske-esőben van részünk, amelyek származhatnak napkitörésekből, de sokkal messzebbről is. És nagyon veszélyesek.

Valamennyi ionizáló sugárzás, amikor elérik például testünk atomjait állandó fénysebességgel utazva, energiájukkal képesek elektronokat felszabadítani, komoly károkat okozva a sejteknek, akár daganatokat is okozva. Ugyanakkor az agyat is károsíthatják.

A coloradói állami egyetem fizikusai egy olyan gépezetet építettek, amely szimulálja az ilyen kibocsátásokat, Gamma-sugarakat és neutronokat. Ezek kozmikus sugarak összeütközéseiből jönnek létre, amelyekkel szemben egy űrhajó falai nem védenek teljes egészében. A neutronok pedig olyan szabad gyököket hoznak létre, amelyek megrongálhatják a sejtfalakat, a DNS-t és az emberi szervezet más finom szerkezeteit.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
eso-szel-idojaras.jpg

Északi szél és sok eső söpri ki a kánikulát az országból

Szerdára véget ér a forróság.
Időkép, Országos Meteorológiai Szolgálat; Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. augusztus 13.Kedden egy hidegfront hatására hajnalban nyugaton lehetnek záporok, napközben a középső tájakokon, késő estétől többfelé további záporok, elszórtan zivatarok alakulhatnak ki - írja az Időkép.

Északon és a Dunántúlon 25-30 fokra, máshol 31-37 fokra számíthatsz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arra figyelmeztet, hogy a záporokat, zivatarokat, felhőszakadást viharos (60-80 km/h) szél kísérheti.

Szerdára virradóra sokfelé lesz eső, kiadós zápor, zivatar. Napközben még keleten eshet, nyugat felől viszont felszakadozik a felhőzet. Az északi szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, hajnaltól az Északnyugat-Dunántúlon erős széllökésekre is számíthatsz. Zivatarok környékén erősödik majd a szél.

Szerdán az egész országban véget ér a hőség, 19-26 fok valószínű.

Csütörtökön enyhül a szél, és napos, száraz időre van kilátás. Kifejezetetten hűvös lesz a hajnal, 8-15 fokig hűl a levegő. Délután a legmagasabb hőmérséklet az Időkép szerint 22-27 fok lehet.

Pénteken mérsékelten meleg, gomolyfelhős időre van kilátás helyenként kialakuló záporokkal, esetleg zivatarokkal.

Szombaton változóan felhős időre számíthatunk, erősödik a felmelegedés, 23-29 fok ígérkezik. A délies szél északnyugaton lehet élénkebb.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x