hirdetés
Korzenszky_Klára_sajtófotó2.jpg

Csodás fényekbe öltözött Józsefváros főtere

Csodás programok lesznek, elmondjuk miért érdemes ellátogatnotok oda!
(x) - szmo.hu
2015. november 27.


hirdetés

Múltidéző Kalendárium adventi programjaival és Kézműves Karácsonyi vásárral nyílik a Palotanegyedben november 28-án Józsefváros ünnepi rendezvénysorozata. A kerület főterén, a Horváth Mihály téren a napról napra növekedő fényességet hirdetve az advent vasárnapi gyertyagyújtások meghitt, áldott pillanatai teszik teljessé a karácsonyi várakozást. Ünnepi koncertekkel vár kicsiket és nagyokat a Párbeszéd Háza a Szent József Katolikus Plébánia és a Józsefvárosi Galéria is.

Ha ellátogattok decemberben a Szabó Ervin térre egy csodálatos fénybe öltöztetett múltidéző karácsonyi hangulatnak és vásári barangolásnak lehettek részesei. A téren felállított színpadon mesemondók, muzsikusok, közkedvelt zenekarok – a Makám Csillagváró koncertje, Török Ádám különleges fuvola szólóestje, a HoldDalaNap zenekar, a The Bits Beatles Emlékzenekar a Fourtissimo Jazz Orchestra és még számos kellemes kulturális programmal találkozhattok. Lesznek még betlehemesek, tűzzsonglőrök, nemzetközi hírű táncegyüttesek és meghallgathatjátok a Vasas Művészegyüttes rénszarvas kórusát is.

Tűzmadarak_sajtófotó

hirdetés

A gyerekek pénteken és szombaton megcsodálhatják az élő betlehemet, megsimogathatják az állatokat, készíthetnek karácsonyi díszeket, mézeskalácsot és találkozhatnak a Mikulással is. A Józsefvárosi Adventi Galéria esteken ünnepi teázás és az ünnepkört megidéző csodálatos adventi esteken vehettek részt. Meghallgathatjátok Lovász Irén, Kárászy Szilvia és Erdi Tamás koncertjeit is. Mind a két nap délutánján a Mézeskalácsház kézműves játszóháza és az Élő betlehem vár mindenkit a Szabó Ervin téren.

Szombaton a Szent József Katolikus Templomban az adventi vasárnapokon Párbeszéd Háza dísztermében meghallgathatod a Kodály Férfikar és a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttest, a Misztrál Együttest, a Simplicissimust, Farkas Tünde és zenekarát, Sebestyén Mártát és Andrejszky Juditot, Szerényi Bélt és Balasi Barnabás orgonakoncertjét. Lesz még ezeken kívül Mikulásfogat, Gryllus Vilmos koncert és még számos programmal kedveskednek nektek.

Makam

A vásárok elengedhetetlen feltétele sem hiányozhat: a Szabó Ervin tértől a Kálvin térig kézműves portékákat és ételeket vásárolhattok. A vásáron kaphattok például puncsot, forralt bort, házi pálinkát, forró csokit, kemencés finomságokat, karácsonyi sülteket és káposztákat és természetesen kürtős kalácsot is, illetve mesteremberek portékai mellett találkozhattok egyedi formatervezett, ötletes ajándék és használati tárgyakkal is.

Negyedik adventi hétvége programjai

Advent a Palotanegyedben

November 28 - December 24., Józsefváros

December 18. péntek

PALOTANEGYED PÓDIUM

Szabó Ervin tér

15.30 óra Magonc Együttes: Karácsonynak éjszakáján

16.30 óra DANIEL SPEER BRASS CHRYSTMES JAZZ SHOW

18.00 óra THE BITS BEATLES EMLÉKZENEKAR

ADVENTI GALÉRIA ESTEK

Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont

Bp., VIII. József krt. 70.

18 óra Ünnepi teázás, lelki feltöltődés, ahol minden kedves vendégünket szeretettel várjuk egy pohár forró itallal, adventi gyertyagyújtással.

19 óra ÉRDI TAMÁS zongoraművész karácsonyi hangversenye

December 19. szombat

Józsefvárosi Szent József

Római Katolikus Plébánia

1085 Bp., Horváth Mihály tér 7.

19.30 óra SEBESTYÉN MÁRTA és ANDREJSZKI JUDIT

PALOTANEGYED PÓDIUM

Szabó Ervin tér

15 óra Budaörsi Kata Pult és a Bálint Márton Ált. Iskola Kórusa

16.00 óra Aranyalma páros: Csillagcsengő

17.00 óra AUREVOIR KONCERT

18 óra TÖRÖK ÁDÁM szólókoncert

December 20. vasárnap

HORVÁTH MIHÁLY TÉR

Angyalváró Kalendárium

16 óra ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS

A negyedik gyertyát meggyújtja: Soós György - Budapest Főváros Józsefváros Önkormányzatának képviselője

A gyertyagyújtást megáldja: Kovács Dávid Emil

a Külső-Józsefvárosi Református Templom lelkésze,

Közreműködik: Tárnoki Beatrix, a Téka együttes énekese

16.30 óra Magyar Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar Kamaraegyüttese

PÁRBESZÉD HÁZA DÍSZTEREM

1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Ünnepi koncertek a Párbeszéd Háza dísztermében

19.30 óra PARADICSOM KŐKERTJÉBEN Farkas Tünde és zenekara adventi koncertje

Jegyárak az Adventi Galéria Esteken:

Jegyek vásárolhatók a Galéria pénztárában elővételben és a rendezvény napján a helyszínen.

Felnőtt jegy: 1200 Ft (Galéria klubkártyával: 1000 Ft)

Diák és nyugdíjas jegy: 800 Ft (Galéria klubkártyával: 700 Ft)

Kedvezményes csoportos diák és nyugdíjas jegy: 600 Ft/fő/alkalom

Jegyárak a Héjsza táncházban:

Felnőtt jegy: 800 Ft

Diák és nyugdíjas jegy: 600 Ft

Részletesen a programokról ITT és ITT tájékozódhattok!

Advent_alt

Ha Te is elmennél, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
75456890_2287457844879112_1268240934122815488_n-1.jpg

Ami nélkül nincs karácsony - a szaloncukor története

Tudod miért szaloncukor, a szaloncukor? És azt, hogy mennyiféle ízben kóstolható? Kis szaloncukor történetünkből ez is kiderül.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 22.


hirdetés

Kint szitál a hó, bent tarkán villódznak a karácsonyfa fényei, melyek a kék, piros, sárga szaloncukros papíron meg-megvillannak a szobában, néha leleplezve a ház lakóit, hogy már csak az üres papír lóg a fán. A szaloncukor szinte minden hazai háztartásban elmaradhatatlan része a karácsonynak. Sok helyen a fát is díszítik, a csábításnak pedig nehéz ellenállni, úgyhogy sűrűn előfordul, hogy a kisgyerekek vagy édesszájú felnőttek lopva lekapnak egy-egy darabot a fáról. Így volt ez velünk, a szüleinkkel, a dédszüleinkkel és még ki tudja hány felmenőig visszaszámolva.

De mióta létezik szaloncukor és egyáltalán, honnan jött ez a szó?

A szaloncukor ősét a franciák kezdték el készíteni a 14. században. Akkoriban ez egy fondant-cukor volt, ami a cukoroldat felfőzésével készült, puha, kikristályosodott massza volt, majd a német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével jutott el Magyarországra.

Itthon a 19. század első harmadától készítik. Kezdetben szorgos kezek munkájának „gyümölcse” volt. Egy 1891-ben kiadott szakácskönyv már 17 különféle szaloncukor ízt nevezett meg. Sok háziasszony is készített otthonában, de az igazán népszerűek a cukrászdák kreálmányai voltak, a neves budapesti cukrászdáknak mindnek volt saját, titkos receptje is. Az ünnepekhez közeledve pedig gyakran napi 25-30 kg csokoládét is felhasználtak a szaloncukrok gyártásához.

hirdetés

A csomagolás a kezdetektől fogva fontos része volt a szaloncukornak: a 19. században ehhez közel 1000 fajta sztaniolpapírból válogathattak a papírgyárak kínálatából. Eleinte a cukrászinasok feladata volt a papír berojtozása, később azonban ezt a feladatot átvette a „ricselő gép”, mely segítségével egy mozdulattal be lehetett rojtozni a csomagolást. Ezt is az inasok működtették.

Bár a szaloncukor nem magyar találmány, azt, hogy a fának ékes dísze lehet, mi találtuk fel először!

A karácsonyfára ugyanis kezdetben gyümölcsök, mézeskalács figurák, papírból kivágott díszek kerültek, a szaloncukor megjelenése után azonban ezeket is elkezdték felakasztgatni a fára. Ahol a család kevésbé volt tehetős, gyakran megtartották a cukorka eredeti csomagolását és következő évben a háziasszony ebbe csomagolta a maga által készített édességet.

A cukorka neve egyébként egy német szóból, a Salonzuckerl-ből ered, Jókai pedig előszeretettel nevezte szalonczukkedlinek. Egyes teóriák szerint azonban nevét annak köszönheti, hogy a karácsonyfát a polgári családok a szalonban állították fel és ott kínálták ezt a különleges édességet is.

A szaloncukrok nagyüzemi gyártása az ’50-es években indult, akkor azonban ez is egységesítve volt és csak néhány ízben lehetett kapni. A kezdetekre jellemző, széles választék csak a piacgazdaság megjelenésével vált ismét jellemzővé, manapság pedig már tényleg csak a fantázia szabhat határt annak, milyen szaloncukrot gyártanak. Szerencsére a neves cukrászdák is évről-évre újdonságokkal rukkolnak elő.

A Szamos például elsőként készít szaloncukrot ruby csokoládéból

Ez a negyedik fajta csokoládé (az ét, a tej és a fehér után) és legérdekesebb jellemzője, hogy rózsaszín színű, íze pedig gyümölcsös. Az izgalmas választék részei a klasszikusok mellett még a különféle sütemények szaloncukor verziója, mint az Isler, az Eszterházy és a Mandulatorta, de egy ilyen szortimentből nem maradhat ki a marcipán vagy a praliné sem, a hagyományos ízek mellett. Látogass el üzletükbe, és válogass kedvedre finomságaikból!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyito-5.jpg

Régi idők karácsonyait idézi meg a Harang csendül, ének zendül kiállítás

A világháborús karácsonyoktól nagyszüleink ünnepi készülődéséig, a ma már retró díszektől az 'eredeti' zselés szaloncukorig sokféle emlék felidéződik.
Söptei Zsuzsanna írása, fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2019. november 21.


hirdetés

Karácsony eleink számára is fontos volt, de arról, hogy miként zajlott a családok egyik legfontosabb ünnepe, kevesebbet tudunk.

Egy igazi karácsony-történeti időutazásban lehet részed, ha ellátogatsz Gödöllőn, a Karácsonyház emeletén berendezett kiállításra.

hirdetés

A Harang csendül, ének zendül című tárlat anyagát a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a Gödöllői Királyi Kastéllyal együttműködve rakta össze a Karácsonyház lelkes csapata.

Kruták Zsófi elmondta, hogy az ötletet egy pár éve a Várkert Bazárban látott kiállítás adta. Azóta is vágyott arra, hogy itt egy hasonló kiállítást készíthessenek. Most pedig a régi álma valóra válhatott, és az külön öröm számukra, hogy a Karácsonyház huszadik születésnapján nyílhatott meg ez a kiállítás.

A három teremben hétvégenként látható gyűjtemény és a hozzájuk kapcsolódó filmek, zenék, leírások régi időkbe repítenek vissza.

A hazai karácsonyfa-állítás történetét mutatják be, és mesélnek a frontkarácsonyok hangulatáról. Erzsébet királyné Gödöllőn töltötte legkedvesebb és legemlékezetesebb karácsonyait, erről is megemlékeznek. A vitrinekben pedig a Karácsonyház antik üvegdísz gyűjteményének legszebb darabjai láthatók.

A régi fotók mesélnek arról, hogy az első világháborúban, a fronton szolgáló katonák hogyan ünnepeltek. Volt, ahol kis fát állították és a betlehemest is előadták. De volt olyan katona, aki akkor látott először karácsonyfát. A szívszorító leírások között egy különleges frontkarácsony történetével is megismerkedhetsz.

A nagyszüleink, szüleink biztosan sóhajtozva nézik majd a régi díszeket, melyek több tárlóban is láthatók. A hagyományos gömbök mellett sokféle figura, pici tárgyak is divatosak voltak. A házikó, gomba, hóember, madárka mellett meglepő, de nagy sláger volt a szódásüveg formájú dísz is. Jó pár évtizeddel ezelőtt a díszek egy része még egyedileg készült, üvegből, és komoly szaktudást igényelt. Egy kisfilm ennek a régi mesterségnek a titkaiba is beavat.

A díszek az idők folyamán sokat változtak, és a terményekből hosszú út vezetett a mai csillogó, díszes, ezerféle formájú díszekig. A diótól az aszalt gyümölcsig, a süteménytől a színes szentképekig, az almától a felfűzött bogyókig, pántlikáig sok mindennel tették szebbé a fát, vagy ágat. Hogy milyen érdekes anyagokat használtak, milyen technikákkal csinálták például a házi készítésű díszeket, erről is mesélnek a tárlaton.

A kiállítás érdekes összeállításából azt is megtudhatjuk, hogy a mik voltak a mai karácsonyfák elődei, vagy mivel helyettesítették a fákat, ha nem jutottak hozzá. Például azokon a vidékeken, ahol nem volt fenyőfa, vagy nem tellett rá, sokféle módon pótolták. Díszítettek bokrokat, muskátlit, fűszernövényt, de még lúdtollból is készítettek „műfenyőt”. A díszítés időszakonként és tájanként változott.

hirdetés

A régi szaloncukros dobozokból is komoly kollekció látható, a „klasszikus”, majd a zselés változatok csomagolásai is megmaradtak. A leírásokból az is kiderül, hogy a szaloncukor speciális magyar édesség. A szaloncukor, mely ma már hungarikum, először a főúri családok szalonban felállított fáin jelent meg a 19. században, innen kapta a nevét. Mivel drága volt a cukor, sokszor pótolták például kenyérhéjjal, szén vagy krumpli darabbal, a gyerekek megtréfálásra pedig fagyott répát dugtak a papírba. Sokszor kockacukorral, vagy aszalt gyümölccsel helyettesítették a cukrot.

Az ünnep fontos része még ma is karácsonyi ételek elkészítése. A régi, hagyományos ételekről is mesélnek, a mézeskalácsról, az ostyáról, a szaloncukorról, a habcsókról és persze a kelt tésztákról, süteményekről, csokikról is.

Ha szeretnél többet tudni a régi korok karácsonyáról, akkor olvasd el korábbi írásunkat:


KÖVESS MINKET:


hirdetés
karacsony-level-gyerek-1000x680.jpg

„Kérem vissza a gyerekkoromat” – a legröhejesebb karácsonyi ajándéklisták, amiket gyerekek írtak

Úgy tűnik, a legújabb iPhone és a luxusmárkás ruhák már alapdolgoknak számítanak. Megmosolyogtató és meghökkentő kívánságokat gyűjtöttünk össze.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Alig egy hónap múlva itt a karácsony, a gyerekek pedig nem meglepő módon pedig már most elkezdték összeírni, mi mindent szeretnének kapni. Legutóbb már beszámoltunk egy igencsak hosszú és drága kívánságlistáról, amit egy 10 éves kislány írt, és amin még az édesanya is megdöbbent.

A közösségi médiában már most terjednek a röhejes, hihetetlen, vagy csak szimplán vicces ajándéklisták, amiket végigolvasva mi is megrökönyödtünk.

Az alábbi listákat brit és amerikai gyerekek írták, akik ugye nem a Jézuskától, hanem a Mikulástól kapják az ajándékot karácsonykor. Sokan már jó előre megírták, mi mindent szeretnének a fa alatt látni.

hirdetés

1.

Egy valószínűleg már nem olyan kicsi gyerek listáján szerepelnek olyan átlagosnak mondható kérések, mint a The Sims 4 számítógépes játék, karácsonyfás és cápás kezeslábas és legó, de azt is odaírta, hogy szeretné visszakapni a gyerekkorát.

2.

Egy fiatal fiú elég egyértelművé tette, hogy kicsit csalódott lenne, ha nem 13 ezer font (5 millió forint) készpénzt találna a csomagban.

3.

Valaki annyira szeretne egy macskát kapni karácsonyra, hogy 16 különböző nyelven leírta a macska szót egy papírra. Egyértelmű célzás...

4.

Egy másik gyerek néhány játékon és 200 dollár készpénzen kívül többek közt igazi dinoszauruszt, igazi dínó-DNS-t és csontokat, és egy óriási robot dinoszauruszt is kért.

5.

hirdetés

Egy fiatal egy igazán hosszú és drága listát írt, amiben több tételhez odaírta, hogy ezeknél egyeztessenek vele előtte. Sőt a végén azt üzente, csak ezeket szeretné kapni, mással nem lesz elégedett. Erre az édesanyja válaszként odaírta, hogy ez elfogadhatatlan, és a fiatal örülhet, ha egyáltalán kap valamit karácsonyra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
kar_nyito.jpg

A Karácsonyházban a Mikulás elvarázsolt birodalmába csöppensz

Van itt jégvilág huskyval, víz alatti karácsony, kastélyok díszes szalonja, az erdők ünnepe, sőt még a kutya fáját is megcsodálhatod. És az is kiderül, milyen az idei trendi ünnepi dekoráció.
Söptei Zsuzsanna írása, fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Gödöllő központjában, a kastéllyal szemközti testőrlaktanyában egy mesevilág várja a betérőt. A bejárat előtt már ünnepi a hangulat, zene szól, karácsonyi illatok lengedeznek, és két hatalmas diótörő áll őrséget.

Az idén jubileumát ünneplő, húszéves Karácsonyház a teljesen megújult Várkapitányi lak műemléki környezetében mutatja meg, hogy mik az idei karácsonyi trendek, és persze a nagy klasszikusok is láthatók a kilenc szobában, ahol több mint tíz országból válogatott dekorációkkal, kellékekkel varázsolnak ünnepi hangulatba.

hirdetés

A Karácsonyház „motorja” Krutak Zsófi elmondta, hogy a megszokott módon

egy-egy kis terem egy-egy témát mutatnak be, és idén is rengeteg újdonsággal készültek, a klasszikus témák pedig kicsit megújultak.

Örök sláger a „jeges világ”, ezek most is megtalálhatók. A fehér, ezüst, szürke, kék különféle csillogó, díszített, csillámos variációi is láthatók. A jégbirodalomban most a jegesmedvék, pingvinek mellett két hatalmas husky is fotózásra csábítja a szobába belépőt. A hóbagoly még mindig kedvenc és a csillogó fények is trendik.

Bár már korábban is feltűntek az erdei manók, a madarak, őzek, de idén egy elvarázsolt erdőbe érkezünk, ahol még a gömböket is madártollak díszítik.

Az állatos téma még mindig nagyon népszerű, külön „kutya fája” is készült, hozzá rengeteg féle kutyás dísz is kapható. De láttunk lámát, mókust, vadmadarakat, őzikét is.

Továbbra is menő a rózsaszín, csajos, „királylányos” színvilág, a csillogó vagy halvány púderrózsaszín, a bájos angyalkák és persze elmaradhatatlan az unikornis vagy a flamingó is. Sőt, vidám pink robogós díszt is láttunk.

Az utazós téma is nagy kedvenc, a szán mellett kis autók, mozdonyok, repülők, léghajók is díszíthetik a fát.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!