hirdetés
rozalija-neni-csernobil.jpg

Többen élnek és dolgoznak a csernobili halálzónában és a környékén, mint gondolnánk

Sokan azt hiszik, hogy az atomkatasztrófa körzete teljesen elhagyott vidék. Csakhogy a területet őrzik, felügyelik, és az egykori lakók is vissza-visszaszivárognak.
Rozalija néniről a fotókat Mervai Márk készítette - szmo.hu
2019. július 11.


hirdetés

Szamoszeli. Így hívják Ukrajnában azokat, akik az 1986-os katasztrófa után visszaköltöztek a csernobili halálzónába.

Pontosabban az atomerőmű 30 kilométer sugarú körzetébe. A szamoszeli azt jelenti: önként beköltöző.

Az 1986. áprilisában történt robbanások következtében Ukrajnában több mint 4,6 millió hektárnyi terület szennyeződött, köztük értékes mezőgazdasági területek is. A balesetet követő hónapokban több százezer ezer katonát, tűzoltót és kárelhárító munkást küldtek a helyszínre, hogy megakadályozzák a további katasztrófát, illetve a területet amennyire csak lehet, kármentesítsék. Ebbe beletartozott az állatok kilövése, és az is, hogy a halálzónából kitelepítsék az embereket.

Az erőmű körül létrehozott állandó, 30 kilométer sugarú körben ugyanis a döntés értelmében tilos emberi lakóhelyet létesíteni. Elvileg.

Csakhogy – mint az az utóbbi években kiderült – volt, aki visszatért a szülőföldjére. Máig pár száz, túlnyomórészt öreg ember él a halálzónában.

hirdetés

Közéjük tartozott az azóta elhunyt Rozalija néni is, akit fotósunk, Mervai Márk megörökített néhány éve a csernobili zónában tett látogatásakor.

Zaliszja aprócska falu a zóna területén, mára szellemvárossá lett, a házak többsége romba dőlt vagy ki sem látszik a gazból. Az erdő terjeszkedik, már csak egy-egy ösvény utal arra, hogy itt időnként emberek járnak. Ezen a helyen lakott az akkor 90 év körüli Rozalija Ivanovna.

Magáról gondoskodott, és a turistáknak azt mondta, nem fél egyedül. Az 1986-os kitelepítés után visszajött, majd amikor újra kitelepítették, ismét visszatért.

De nem csak a terület egykori lakói élnek az atomerőműtől nem olyan messze. A reaktor 40-50-60 kilométeres körzetében például hajléktalanok is laknak, akik a Fehéroroszországban vagy Ukrajnában a baleset miatt elhagyott falvak vagy városok düledező házaiba költöztek. És nem laknak túlságosan messze a halálzónában dolgozók sem.

A zóna ma egy külön szabályok szerint működő kis állam az államban. Majdnem 3000 négyzetkilométeres, máig őrzött terület, ahová kizárólag külön engedéllyel lehet belépni. Igazgatási központja az egykori Csernobil városka (Nem keverendő a Csernobilnak nevezett atomerőművel.) A várost annak idején kiürítették, de mivel a baleset idején az időjárási viszonyok miatt nem kapott akkora sugárzást, a várost most adminisztratív célokra használják. A szél 1986. április 26-án északnyugati irányú volt, így az erőműtől alig 10 kilométerre, ám délre fekvő Csernobil nem kapott komoly adagot a kiáramló szennyezett anyagból. Az itteni sugárzás emiatt – egyes mérések szerint – csak kicsivel magasabb, mint Kijevben.

A zónában dolgozók nagyjából kéthetes turnusonként váltják egymást. Aki 15 napot dolgozott a területen, annak a következő 15 napot a zónán kívül kell töltenie.

Csernobil városban működik a bolt, ahol vásárolhatnak a zónába visszatelepült lakók, és ügyes-bajos dolgaikat is itt intézhetik. Rozalija néni is a városban vette fel annak idején a nyugdíját. Csernobilban kapnak orvosi és szükség esetén kórházi ellátást is.

A KGB 1986 májusi jelentése szerint 59 olyan települést ürítettek ki, amelyek veszélyes zónában helyezkedtek el és 71 ezer embert evakuáltak. 25 ezren önként költöztek el.

A lakók egy része a tiltás és a többszöri kitelepítés ellenére visszaköltözött, ezért a hatóságok egy idő után feladták a küzdelmet velük szemben.

Olekszandr Szirota ukrán fotós a csernobili tiltott zóna közelében lakik. 1976. június 7-én született, és 1983-ban költöztek Pripjatyba, így már majdnem 10 éves volt, amikor a baleset történt. Emlékszik arra, amikor evakuálták őket. Mindenkinek azt ígérték, hogy egy idő után visszatérhetnek, valójában soha nem költözhettek vissza a város lakói. Szirota családja 1987-től Kijevben élt, ő ott fejezte be az általános iskolát, a középiskolát és az egyetemet – történelemből diplomázott.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
koronavirus-1000x758.jpg

Franciaországban is megjelent a koronavírus

Ez az első megerősített eset Európában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi

miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

Mint mondta,

ez az első megerősített eset Európában. Az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették.

A miniszter valószínűsítette, hogy további esetek is lesznek.

hirdetés

Európában eddig csak az Egyesült Királyságból érkezett hír gyanús esetekről. A koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel négy beteget vizsgálnak Skóciában, egyet pedig Észak-Írországban.

Magyarországon jelenleg nincs koronavírusos beteg és kevés az esélye a járványnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. De jelezték, hogy fokozottan figyelemmel kísérik a kínai koronavírus járványt, és amint indokolttá válik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

A koronavírus már az Egyesült Államokban is megjelent, ahol 22 tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak, 11 páciens esetében a betegség gyanúja nem igazolódott be, viszont két betegnél már egyértelműen azonosították a koronavírust.

Kínában péntekre már 26-ra nőtt a koronavírus halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig már 800 felett jár.

Az egészségügyi hatóságok szerint még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

Péntekre már tizenhárom várost kellett lezárni a vírus miatt: a 11 milliós lakosságú Vuhant már korábban elszigetelték a külvilágtól, repülők és vonatok sem mehetnek se ki, se be, és a buszok, metrók kompok se járnak. Csütörtöktől pedig korlátozásokat vezettek be a több mint hétmilliós Huanggangban és a kb. egymilliós Ezhou-ban is.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
dusnok-szulok-gyerek-gyamugy-1000x614.jpg

Nem akarnak okmányokat a szülők a babájuknak, akit rendőrök vittek el tőlük

Szerintük csak szülői gondoskodásra van szüksége a kisfiúnak, az állami támogatásokból sem kérnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Bács-Kiskun megyei Dusnokon rendőrök segítségével vett el a gyámhatóság egy négyhónapos kisbabát a szüleitől, mert hónapok óta nem tudnak semmit a gyerekről.

A kisfiú szeptember 5-én született. A gyámhivatal rendőrségnek írt levele szerint szeptember 20-a óta semmilyen információjuk nincs a baba egészségi állapotáról, akkor látták őt utoljára a kalocsai kórházban.

A Bajai Járási Hivatal november 19-én rendelte el a kisfiú állami nevelésbe vételét.

Másnap 10 óra körül megpróbálták a babát elhozni, de a gyámhivatal szerint 10-15-en jöttek ki házból, akik megakadályozták, hogy elhozzák a gyereket. Ezért kértek rendőri segítséget.

A hatóságok többek közt azért léptek fel, mert a család nem akarta a gyereket anyakönyveztetni. Erről egy videóban is beszélnek a szülők. Később az is kiderült, hogy a kisfiú otthon született, az anya pedig a terhesgondozáson sem vett részt.

hirdetés

A szülők egy YouTube-on elérhető videóban felolvastak egy levelet, amiben megfogalmazták, hogy semmilyen állami támogatást nem akarnak kérni, gyest, családi pótlékot sem vesznek fel, mert "szabad embernek szülték a gyereküket".

Az anya és az apa most az RTL Híradónak nyilatkozva megerősítették, hogy nem szeretnének okmányokat a kisfiuknak, mert szerintük nincs szüksége ezekre, csak szülei gondoskodására.

Elmondták, hogy korábban elvesztették a bizalmukat a hivatalokban, ennek ellenére együttműködnek, ha megmondják nekik, hova regisztrálják a gyereküket.

"Nem értjük, hogyan lehet így eljárni a mai világban, hogy válasz nélkül, csak egyszerűen be kell tartani azt, amit mondunk, és kész. Senki nem válaszol semmilyen kérdésünkre, csak ezt kell tennünk"

- mondta az édesapa.

Az édesanya pedig arról beszélt, hogy a természetességre törekszenek, ahogy tették ezt a várandósság alatt és a szülésnél is.

A kisfiúnak eddig sem hivatalos neve, sem TAJ száma nem volt, és a kötelező védőoltásokat sem kapta meg.

A Bács-Kiskun megyei kormányhivatal az RTL Híradó kérdésére azt közölte, azért vették el a gyereket, mert a család nem fogadja el a jogi kötelezettségeket és elhatárolódik az állami szervvel való kapcsolatfelvételtől. Ezen kívül a szülők a gyermekre vonatkozó minden egészségügyi ellátást elutasítanak.

A kormányhivatal szerint az intézkedéssel a gyermek jogait védték.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
osztrak-teve-magyar-mediahelyzet-1000x580.jpg

A magyar médiahelyzet volt a téma negyed órán keresztül egy osztrák tévéműsorban

Az internetre is felkerült az adásrészlet, amit magyar felirattal is meg lehet nézni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Magyarország, pontosabban a magyarországi médiahelyzet volt a téma az osztrák közszolgálati tévé 1-es csatornájának Gute Nacht Österreich című műsorában.

Ebben többek közt elhangzott, hogy "Magyarországon az egyetlen független sajtó a hotelben, a reggelinél lévő gyümölcsprés, amin a PRESS (angolul sajtót jelent) felirat látható". Majd részletesen bemutatták, hogyan vált valamennyi közszolgálati médium egyetlen médiaholdinggá.

Ezután szóba került Heinrich Pecina osztrák pénzügyi befektető, majd Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc befolyása is a médiában.

Peter Klien műsorvezető humorizálva beszélt a témáról, és több poént is elsütött, de az adásszerkesztők is kitettek magukért a különböző bevágott képekkel és animációkkal.

Az adásról felkerült egy 16 perces videó a YouTube-ra is, ahol magyar felirattal is meg lehet nézni.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
orban-viktor-europai-neppart-mti-szecsodi-balazs2-1000x667.png

Spiegel: nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból

A német lap szerint nincs meg a többség a párt tagságának megszüntetéséhez.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs - szmo.hu
2020. január 24.


hirdetés

Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), mert nincs meg a magyar kormánypárt tagságának megszüntetéséhez szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládban - jelentette pénteken a Der Spiegel.

A német hírmagazin hírportálján - és nyomtatásban szombaton megjelenő számában - közölt beszámolóban kiemelték, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának továbbra sem kell tartania attól, hogy kizárják az EPP-ből.

Értesülésük szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel telefonon folytatott megbeszélésein világossá tette, hogy jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható.

Az EPP nagyobb tagjai közé tartozik a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) - írta a Der Spiegel, hozzátéve: a telefonbeszélgetéseken Paul Ziemiak CDU-főtitkár és Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök is "óvott attól, hogy a Fideszt elhamarkodva, véglegesen kitessékeljék az EPP-ből".

Donald Tusk hétfőn a Twitter közösségi portálon a Fidesz tevékenységének vizsgálatára létrehozott háromfős testülettel tartott találkozója után azt írta, hogy tanácskozik a pártcsalád vezetőivel, majd az EPP politikai közgyűlésének február 3-4-i brüsszeli ülésén közzéteszi értékelését a testület jelentéséről.

hirdetés

Az EPP politikai közgyűlése tavaly március 20-án az elnökség és a Fidesz megegyezése alapján a Fidesz tagságának felfüggesztéséről határozott a párt kritikus álláspontja és a pártcsalád alapvető értékeinek állítólagos megsértése miatt. Arról is határoztak, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét. A vizsgálatra felállított testületet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezeti, további tagjai Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és a CDU-s Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a márciusi ülés utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogai gyakorlását a háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Közölte, hogy a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" - amely tárgyal a néppárt delegáltjaival -, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról, hogy miként alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!