hirdetés
DSC8619.jpg

Cseh Tamás nyomában jártunk

Hol élt Cseh Tamás, hogyan ismerkedett meg Bereményivel, hová jártak inni és hol születtek első közös dalaik? Megtudhatjátok a „Cseh Tamás nyomában Budán” névre keresztelt túrán.
Láng Dávid írása, Nagy Szabolcs fotóival - szmo.hu
2013. október 16.


hirdetés

Hol élt, hogyan ismerkedett meg Bereményi Gézával, hová jártak esténként inni és hol születtek első közös dalaik? Ez csak néhány kérdés azok közül, amire mind választ kaphattok a „Cseh Tamás nyomában Budán” névre keresztelt túrán, amelyet a Hosszúlépés. Járunk? csapata szervezett.

Hogy megértsük Cseh Tamás hihetetlen népszerűségének okát, ismerni kell a történelmi kontextust is. A történet a hatvanas évek végén kezdődik, amikor az 1956-os forradalom öröksége mindennél jobban rányomta bélyegét a hétköznapokra.

_DSC8577
_DSC8580

A kormányzat ugyanis első számú közellenségnek a fiatalokat kiáltotta ki, őket tette ’56 fő felelőseivé, hogy egyfajta diákcsínyként beállítva csökkentse az egész jelentőségét. Ennek következményeképp igyekeztek szabotálni minden olyan szerveződést, ahol a tizen- illetve huszonévesek csoportosan voltak jelen, így fennállt a veszélye, hogy rendszerellenes gondolatokkal befolyásolják egymást.

A rendőrség Ifjúságvédelmi osztálya szinte vadászott a fiatalokból álló társaságokra – vagy ahogy önmagukat nevezték, galerikre –, és minden fronton ellehetetlenítette működésüket. Ehhez jött még hozzá az 1968-as csehszlovákiai bevonulás okozta általános megdöbbenés. Mindez együtt hatalmas letargiát és nihilt eredményezett a társadalomban.

_DSC8590
_DSC8594

Cseh Tamás is a kiábrándult, jövőkép nélküli sokasághoz tartozott. Fejér megyei származásúként nem sokkal azelőtt költözött Budapestre, Kőbányán kapott munkát egy iskolában, de nem igazán találta a helyét.

Neki is volt viszont gitárja, amit ebben az időszakban egyre többen fedeztek fel maguknak, mint az önkifejezés eszközét: az évtized közepére már kilencezer darab fogyott belőle évente.

_DSC8596

A túra első állomása a Batthyány tér mögött található Iskola utca 35/B. számú ház volt, ahol Cseh Tamás nagyjából két évig élt a hatvanas-hetvenes évek fordulóján. A kapuban emléktábla is figyelmeztet erre.

Miután egy véletlen folytán megismerkedett Bereményi Gézával, már másnap meghívta őt magához, és rögtön ezen a találkozón megszületett első közös szerzeményük Az ócska cipő. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem: a következő évtizedekben megszámlálhatatlan dal látott napvilágot együttműködésük gyümölcseként.

VIDEÓ: Cseh Tamás: Ócska cipő

Hamarosan össze is költöztek: mivel Bereményinek akkortájt épp nem volt hol laknia, Cseh nagylelkűen felajánlotta neki, hogy ha főbérlője is beleegyezik, nála meghúzhatja magát. Innentől csak azt kellett összehangolni, mikor melyikük menjen el hazulról, ha a másik épp „hölgyvendéget fogad”.

Az egymás közötti kommunikációra egyébként – mobiltelefon és internet híján – többnyire a bejárati ajtóra kirakott papírszalvétákat használtak. Itt közölték egymással azt is, távollétük esetén éppen melyik kocsmában vannak a környék vendéglátóhelyei közül.

_DSC8599_DSC8601_DSC8602

Cseh és Bereményi számára ugyanis állandó esti program volt a környező utcák ivóinak végigjárása. Egyik kedvenc helyük a háztól alig száz méterre található (és egyébként máig működő) Isolabella volt, de gyakran megfordultak a vele szemközti, azóta már bezárt Jeney bisztróban is.

A túra során érintettük még a Fő utcában található Horgásztanya vendéglőt, ahová Cseh leginkább Baksa-Soós Jánossal, a Kex frontemberével közösen járt. Ez volt az a zenekar, amely leginkább extravagáns, lázadó szellemiségű koncertjeiről vált emlékezetessé. A hatalom nem is tűrte meg sokáig: alig pár éves működés után felbomlasztották, Baksa-Soóst pedig emigrációba kényszerítették, azóta is Berlinben él.

_DSC8604_DSC8617

Cseh Tamást a személyes barátságon túl is erős szálak fűzték a Kex-hez: az ő egyik koncertjük szünetében lépett először színpadra nyilvánosan, azelőtt csak ismerőseinek játszott.

Sokan már itt felfigyeltek rá, az igazi siker azonban akkor érte el, miután elfogadta a felkérést, hogy tartson egyszemélyes előadóesteket a Várban található Huszonötödik színházban. Ezeknek az esteknek futótűzként terjedt a híre, 1972 és 77 között negyvenöt alkalommal kerültek műsorra, állandó telt házzal.

_DSC8633_DSC8640_DSC8646_DSC8652

Végképp meghozta neki az országos ismertséget, hogy 1976-ban a Népszabadság – amely akkoriban a legolvasottabb napilapnak számított – egész oldalas cikkben foglalkozott vele. Innentől nem volt megállás: egymást követték az újabb előadóestek, vidéki turnék és a stúdióalbumok. Cseh Tamás már harmincas éveinek elejére egyértelműen legendává vált.

Ha ti is szívesen részt vennétek a túrán, a most zajló Café Budapest fesztivál keretében még két alkalommal lehetőségetek van rá: csütörtökön 16 órától, illetve szombat délelőtt 11 órától.

További információkat ITT olvashattok.

Ha te is szereted Cseh Tamás dalait, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-3.jpg

Olyan forró volt egy játszótéri csúszda a 9. kerületben, hogy megsült rajta a tojás

A Kétfarkú Kutya Párt le is videózta, ahogy rántottát készítenek az egyébként gyerekek által használt csúszdán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 07.Egy nyári napon egy ferencvárosi játszótéren sütöttek meg egy rántottát – a csúszdán. A Kétfarkú Kutya Párt videót is készített róla.

A receptjük egyszerű volt: egy tojás, fűszer, zsemle, paradicsom és egy csúszda...

A rántotta igen hamar elkészült, még egy kicsit "le is kozmált", mert a sütőfelület túl forró volt.

Az akciót követően a "szakácsok" elmosogatták az "edényt" is.

VIDEÓ: Tojássütés egy játszótéri csúszdán

A tojássütésről képeket is megosztottak a Facebookon, ahol ajánlásként ezt írták hozzá: "Kipróbáltuk, hogy egy ferencvárosi játszótér fémcsúszdáján megsül-e a tojás. Nos, igen. Szóval végül is egy önkormányzati illegális gyereksütőre bukkantunk."

A kommentelők megjegyezték, hogy nem túl jó ötlet a játszóterekről a fát kivágni, és az árnyék nélküli helyekre fém játékokat rakni. Akadt olyan is, aki szerint a tűző nap miatt nem lehet a gyereket kiengedni a játszótérre.

Többek szerint a csúszdák tájolásával van a gond. "Ez teljesen normális. Magyarországon a honfoglalás óta a nap felé kell fordítani a csúszdákat. Soha máshogy. Valami kultikus oka lehet" – írta egy hozzászóló.

Mások már egész menüt is el tudnának készíteni egy játszótéren: "Jó ez a kis klímaváltozás. Az asszony már a játszira jár főzni, a rakéta tetején süti az oldalast, a mókuskerékben meg kicentrizi a salátát. A beton pingpong asztalon meg klopfolja a malaccombot."

Volt aki arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonlóan gondot jelent például az aluljárókba levezető lépcsők fémkorlátja is.


KÖVESS MINKET:hirdetés
french-fries-1851143_1920.jpg

Hivatalos: elindult McDonald's házhoz szállítása Budapesten

A Netpincéren már fellelhető a gyorsétterem, de egyelőre csak a főváros néhány pontjára szállítanak.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. július 09.Aki a fővárosban lakik és egy kis "bűnös Mekizésre" vágyik, hamarosan teljes titokban is megteheti, akár a foteljéből.

Elindult ugyanis a McDonald's házhozszállítása Magyarországon is.

Az európai piacon csak kiemelt nagyvárosokban futó rendszer nálunk még nem debütált hivatalosan, azonban a Netpincér oldalán már megtalálható a József körúti étterem - szúrta ki a G7.

A próbaüzemmel startoló program lassan bővül majd és végül az egész országban elérhető lesz.

Ez azt jelenti, hogy 89 McDonald's-ból, köztük 49 budapesti étteremből rendelhetünk majd.

Addig viszont még türelemmel kell lennünk, ugyanis egyelőre csak néhány fővárosi étterem körzetére, pl. a belváros Kiskörúton belüli részeire terjed ki a szolgáltatás.

A dobásról az étteremlánc is nyilatkozott.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ádám3-1.jpg

A 9 legszebb esküvői helyszín Budapesten, ahol te is igazi hercegnő lehetsz

Összegyűjtöttünk 9 budapesti kastélyt, villát és éttermet, ami álmaid esküvőhelyszíne lehet.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. július 13.Gyerekkorában majd' minden lány hercegnő szeretne lenni. Később persze rájövünk, hogy legtöbbünk nem élheti királylányként hétköznapjait. Kivéve egyetlen napot. Az esküvőnk napján mi is lehetünk igazi hercegnők. Sőt a kislányként elképzelt királynői környezet és gyönyörű kastély sem olyan elérhetetlen, ha időben elkezdjük a spórolást.

Összegyűjtöttünk 9 budapesti helyszínt, ahol igazi hercegnőnek érezhetitek magatokat az esküvőtök napján.

Ádám villa

Az Ádám villa neobarokk épülete egy igazán romantikus helyszín.

Az összenyitható termekben akár 80 meghívott is elfér. Az esküvőt azonban tarthatjátok a szabad ég alatt is a feldíszített kertben. A ceremónián a VII. kerület anyakönyvvezetője rendelkezésetekre áll. Ráadásul a villa könnyen megközelíthető, akár tömegközlekedéssel, akár autóval érkeznek vendégeid.

Ádám villa - 1071 Budapest, Városligeti fasor 35/a.

Barabás villa

A Barabás Villa gyönyörű épülete a XII. kerület hivatalos házasságkötő helyszíne. Ezért itt is lehetőség van a polgári szertartás megtartására.

A polgári szertartás után tarthattok állófogadást a Villa kertjében. Az esküvői vacsorát pedig a 120 fős rendezvényteremben is lebonyolíthatjátok. Az előtérben elhelyezett bár- és büféasztalok, könyöklők ideálisak a vacsora utáni kötetlen beszélgetésekhez.

Barabás villa - 1122 Budapest, Városmajor u. 44.

Udvarház Étterem

A Hármashatárhegy tetején, természetvédelmi környezetben is eltölthetitek a nagy napot.

Az Udvarház Étterem páratlan panorámával teraszáról szinte egész Budapestet beláthatjátok. Az lagzira az étterem három terme és az Európában is egyedülálló, csodálatos panoráma terasz is a rendelkezésetekre áll. 45 de akár 300 főt is vendégül láthattok.

Udvarház étterem - 1037 Budapest, Hármashatárhegyi út 2.

Sacelláry kastély

A Sacelláry kastély elegáns termeiben vagy angolparkjában nem csak a lakodalmat, de az egyházi és a polgári ceremóniát is megtarthatjátok.

A szecessziós stílusú kastély belső termeit vintage hatású fafaragások és díszes ólomüvegek ékesítik, melyek az alkalmi dekorációval együtt olyan élményt nyújtanak, melyre még az aranylakodalmatokon is szívesen gondoltok vissza. A kastély előtti parkot száz éves gesztenyefák, örökzöldek és hangulatos lámpások díszítik. Tudtok ennél ideálisabb helyszínt az esküvői képek elkészítéséhez?

Sacelláry kastély - 1221 Budapest, Anna u. 1-3.

Széchenyi Kertvendéglő

Budapest egyik legnagyobb, fedett, körpanorámás kerthelyiségében is megtarthatjátok esküvőtöket. A Széchenyi Kertvendéglő festői környezete mesés hangulatba öltözteti a nagy napot.

Itt igény szerint a polgári szertartást is megtarthatjátok. Az étterem 130 fős vendégsereg számára is kényelmes, de a változatos lehetőségek miatt egy kisebb létszámú (50 fős) esküvő sem veszik el a térben. Kényelmetekhez a kiváló megközelíthetőség és a jó parkolási lehetőség is hozzájárul.

Széchenyi Kertvendéglő - 1146 Budapest, Állatkerti krt. 9-11.

Klebelsberg Kastély

Az elegáns Klebelsberg Kastélyban is átélhetitek életetek legszebb napját.

A festői környezetben lévő kastély és díszpark kitűnő helyszíne lehet az egyházi és polgári szertartásoknak és a boldogító igen kimondásának. Majd a kastély rendezvényháza adhat otthont az esküvői vacsorának, így tökéletes helyszínt biztosít az álom megvalósításához.

Klebelsberg Kastély Budapest - 1028 Budapest, Templom u. 12.

Selyemgombolyító

A Selyemgombolyító szabadtéri helyszínei, a Park, a Pavilon és a kis kerti tó tökéletes hátteret adhatnak mesés esküvőd számára.

A kert két oldalról is megközelíthető, ezzel egyszerre biztosítható a meghívott vendégek zavartalan érkezése és a rendezvénygasztronómia, -technika, -bútorzat betelepülése.

Selyemgolbolyító Rendezvényház - 1035 Budapest, Miklós tér 1.

Hemingway étterem

Ha tóparti esküvőben gondolkodsz, az egyik legszebb helyszínt a XI. kerületben találod.

A Feneketlen tó partján álló Hemingway étterem csodálatos adottságának és kitűnő konyhájának köszönhetően az egyik legkedveltebb étterem Budapesten. 2-től 200 főig várnak esküvőtök napján. Tökéletes helyszín a lakodalomra, és a polgári szertartás az étterem tóra néző teraszán is tarthatjátok.

Hemingway étterem - 1113 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 2.

Podmaniczky Rendezvénykastély

A Rákoskeresztúr szívében álló kastély parkba belép, egy időutazáson érezhetitek magatokat.

A késő barokk stílusban felújított Podmaniczky Kastély fő- és oldalépülete, és a nagy pázsitos kert mesebeli helyszín egy esküvőhöz. A kastély kertjében, valamint a főépület földszintjén lévő díszteremben is lebonyolíthatjátok esküvőtöket szertartásvezetővel. A gyönyörű belső kert a kültéri lakodalomnak is teret adhat. Az ünnepi ebédre vagy vacsorára körasztalos vagy összetolt asztalos ültetéssel is van lehetőség.

Podmaniczky Rendezvénykastély - 1173 Budapest, Pesti út 115.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
pesterzsebeti-furdo-mti-foto2.jpg

Több mint egy évtized után újra megnyitott a pesterzsébeti strand

Budapest egyetlen jódos-sós vízű fürdője több mint 3 milliárd forintból újult meg, szerdától már 13 medencével várja a látogatókat.
MTI, fotók: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2019. július 10.Átadták a felújított Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdőt szerdán, a rekonstrukció több mint hárommilliárd forintból valósult meg, a strand délután nyitja meg kapuit.

Tarlós István főpolgármester az átadási ünnepségen elmondta:

3,4 milliárd forintból újították fel Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdőjét. A Soroksári-Duna bal partján álló pesterzsébeti fürdőt veszteséges működése miatt évekkel ezelőtt be kellett zárni: a strand 2001, a gyógyfürdő 2005 óta nem fogad vendégeket.

A felújítási munkálatok 2018 elején kezdődtek, a zárt termálfürdő részt már az év decemberében megnyitották, míg a kinti strandrész az idei szezonra készült el. A felújítás során egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdőt alakítottak ki. Modernizálták a helyi védelem alatt álló kupolás "áltörökfürdőt" és egy 4300 négyzetméteres új épülettel is bővült a létesítmény.

A fedett térben tíz medence - jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence - várja a látogatókat, míg a kinti részlegen - a felújított hullámmedence mellett - helyett kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág a teljes megnyitás után külön zónaként üzemel majd.

A KEHOP-program keretén belül a főváros, illetve a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több mint 170 millió forint támogatást nyert a fürdő energetikai fejlesztésére, amelynek eredményeként az energetikai korszerűsítés fenntarthatóvá teszi a fürdő működését, hozzájárul az energiaköltségek csökkenéséhez. A hőtechnikai korszerűsítés esztétikai megújulással is jár.

A fürdő területén egy 120 parkolóhely létesült és a fürdő környezetében is további változások lesznek. Ezekről jelenleg is folynak az egyeztetések a helyi önkormányzattal. A tervek szerint a közelben még 100 parkolóhelyet hoznak létre.

A főpolgármester kiemelte: a rekonstrukció a fővárosi önkormányzat fürdőfejlesztési programjának része, annak eredményeképp már megújult, illetve bővült is 2010 óta a Palatinus, a Rudas, a Lukács, a Pascal vagy például a Csillaghegyi strand.

"Most újabb jelentős lépést tettünk annak a célnak az érdekében, hogy Budapest fürdőváros jellege az elképzeléseknek megfelelően tovább erősödjék"

- fogalmazott Tarlós.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x