hirdetés
baby-22194_1920.jpg

Családokat szakíthat szét az olcsó DNS-tesztek megjelenése

Nagy-Britanniában 50 fontért, azaz körülbelül 18 ezer forintért már beszerezhető egy otthoni tesztkészlet.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. január 16.


hirdetés

A Daily Mail frissen megjelent cikke szerint Nagy-Britanniában körülbelül 2,6 millió ember éli abban a tudatban a mindennapjait, hogy valójában nem a szüleitől származik. Ennek következményei mind személyes, mind társadalmi szinten hatalmasak. A lap összegyűjtött néhány tanulságos történetet.

Louise McLoughlin például mindössze 13 esztendős volt, amikor boldog gyermekkorának addig kialakult képét gyökerestől felfordították. Minden azzal kezdődött, hogy a szülei leültették és azt mondták, hogy valami fontos dologról szeretnének beszélni vele.

Megtudta, hogy édesapja - a férfi, aki imádta, rossz pillanataiban átölelte és letörölte a könnyeit - elképzelhető, hogy nem is a vér szerinti apukája.

Mesterséges megtermékenyítés útján született, magyarázták a szülők. Évekig eredménytelenül próbálkoztak, ezért, hogy megnöveljék az esélyeket, összekeverték az apuka spermáit egy donoréval, tehát 50% az esély arra, hogy a lány valójában nem a biológiai édesapjával ül szemben. Régóta be akarták avatni ebbe a titokba és úgy gondolták, hogy 13 évesen megérett rá.

"Azon az éjszakán az ő ágyukban aludtam, zokogva. Pont abban a korban voltam, amikor lassan kitalálod, hogy ki is vagy valójában, ezzel a hírrel pedig odalett a személyiségem fele"

hirdetés

- emlékezett vissza Louise. Mivel a bizonytalanság az őrületbe kergette, két évvel később, 15 évesen rászánta magát egy DNS-tesztre.

"A legrosszabb félelmeim akkor igazolódtak be, amikor apa épp munkában volt. Kinyitottam a levelet és a bejárati előtt vártam, hogy amint belép, elmondhassam: »Megvannak a DNS-eredmények. Nem éppen olyan hírek, amikre vágytunk«. Megölelt és nagyon hosszú időn keresztül csak ölelgetett, míg én zokogtam."

Az elkövetkező években, habár apja iránti szeretetet változatlan maradt, a most 27 éves, londoni televíziós producer úgy érezte, hogy földrengésszerű változás állt be abban, ahogy önmagára és a családban elfoglalt helyére tekint.

"Rengeteg időt töltöttem a tükör előtt, azon filózva, hogy vajon mit örököltem a biológiai apámtól. A barna hajam, a kék szemem, a szeplőimet vagy a gombszerű orrom? Arról fantáziáltam, hogy talán egy híres gitáros vagy dalszerző."

Habár úgy hangozhat, mintha az előbbi történet egy szappanoperából származna, a valóság az, hogy Louise családja messze nem az egyetlen, akit efféleképpen "megtréfált" az orvostudomány. Ez azt jelenti, hogy a könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető tesztek korában az eddig elfeledettnek hitt, hasonló titkok most bármikor lelepleződhetnek.

Ebben a világban, ha például Angliában 50 fontot befizetünk egy DNS-tesztelő klinikára és postázunk egy nyálmintát, máris megállapítható, hogy kivel állunk rokonságban, és kivel nem.

Ezzel egy időben a különböző eredetfeltáró honlapok is gomba módra szaporodni kezdtek, melyek régóta elveszettnek hitt rokonok újraegyesítését tűzték ki célul. Itt az emberek DNS-profiljai "matchelnek" egymással, nemvárt érzelmi cunamikat indítva ezzel.

Ugyan teljesen pontos becslést végezni lehetetlen, de a szakértők szerint a népesség 2-4 százaléka - ami az Egyesült Királyságban körülbelül 2.6 millió embert jelent - tart attól, hogy a szülei valójában nem az igazi szülei. Ez főként az édesapák esetében van így, nyilvánvalóan biológiai okok miatt.

A következmények hatalmasak, mind személyes, mind társadalmi szinten. Nemrégiben Richard Mason milliomos, a Moneysupermarket.com honlapjának társalapítója beszélt arról, hogy családját mennyire összetörte a tény, hogy három fia felnőttként rájött, valójában nem ő a biológiai apjuk. Cisztás fibrózist állapítottak meg nála, s egyúttal azt is, hogy ennek nyomán fizikailag nem lehetséges, hogy ő legyen a gyermekekei apja. A tesztek elkészítése után egykori felesége pénzt szeretett volna nyerni a dologból, két fiaként nevelt gyermeke pedig nem hajlandó szóba állni vele.

A 28 éves, kétgyermekes anyuka, Kirsty Ward gyermekkoráról kialakult képe 14 évvel ezelőtt hullott darabokra, amikor egy boríték érkezett, rajta a "magánjellegű és bizalmas" jelzéssel. Egy DNS-teszt bizonyította, hogy az apja nemzett egy csecsemőt az ő anyai oldalról származó, 19 éves unokatestvérével. Természetesen a szülők elváltak és egy soha be nem gyógyuló seb keletkezett a családon.

"Még mindig rosszul leszek, ha arra napra gondolok, amikor az eredmények megérkeztek. Az idősebb nővérem házába küldtek, míg a szüleim felnyitották a levelet és abban a pillanatban, ahogy anya telefonált, láttam a nővérem arcán, hogy az életünk többé nem lehet olyan, mint azelőtt. Mire hazaértem, apa már elvitte a cuccait otthonról"

- mesélte Kristy a Daily Mailnek.

"Depressziós és boldogtalan voltam évekig, és úgy éreztem, hogy nem bízhatok meg senkiben, ez pedig hatalmas súlyt helyezett a barátságaimra és a kapcsolataimra."

A DNS-tesztekben és a modern orvostudomány fejlődésében tehát rengeteg potenciál van és nem egy eset bizonyítja, hogy gyönyörű, családi "egymásra találások" történhetnek a segítségükkel. Ám vannak bizonyos esetek, amikor jobb nem háborgatni a családi szálakat, akkor sem, ha kételyek merülnek fel bennünk, mivel személyiségünk és szeretett családtagjaink is bánhatják.

Forrás: DailyMail


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
buso-norbi.jpg

Hoppá: beszóltak Schobert Norbinak a mohácsi busójáráson

Több táblán is visszaköszönt a nagy port kavart ügy a felvonuláson.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Nagy vihart kavart nemrégiben Schobert Norbi, a fitneszceleb korábban azt mondta, szerinte a házasságok azért mennek tönkre, mert a nők nem fogynak le a szülés után, és ezért a férjük nem kívánja már őket. Később bocsánatot kért a stílusa miatt, de azt is mondta, hogy a véleményét továbbra is fenntartja.

A téma a busójárást is elérte,

a Mohács - Szívem csücske Facebook-oldala osztotta meg a képeket, milyen viccesnek szánt versikékkel üzentek Norbinak:

Fotó: MTI/Sóki Tamás

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kanari-szigetek.jpg

„Vörös apokalipszis!” – látványos képeken a Kanári-szigeteki homokvihar

A hatalmas vihar az űrből is látszik, és komoly problémákat okoz a térségben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Narancsosra színezett tájat és óriási közlekedési káoszt okoz a szombat este lecsapott homokvihar a Kanári-szigeteken - írja a Metro című brit lap.

A nagy szél a Szahara felől hozta a vöröses homokot, ami miatt a látótávolság is erősen lecsökkent az Afrika nyugati partjainál elterülő szigetcsoporton.

REDTEAMSPAIN on Twitter

Tenerife south airport #gcts #tfs arrivals in #calima #sandstorm not sure how long it will remain open as Gran Canaria #LPA and Lanzarote #ACE are already closed @breakingavnews https://t.co/CzJXtGK7N6

A regionális kormányzat elrendelte a riasztási fokozatot, és arra kérte a lakosságot, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, a nyílászárókat pedig tartsák csukva. A spanyol reptéri üzemeltetési igazgatóság leállította az összes Gran Canariából induló és oda tartó járatát. Egy brit turista a közösségi médiában "apokaliptikusnak" írta le a helyzetet.

hirdetés

Lapozz további felvételekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
spagetti.jpg

Nevetséges vagy zseniális? Ez a férfi megoldotta a spagettievés rejtélyét

Neked hogy tetszik a forradalmi tésztaevő megoldás?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Amióta az emberiség spagettit eszik, több táborra szakad az étkező közönség aszerint, hogy mi a helyes evési mód. Feltekerni a tésztát a villára, és úgy bekapni, vagy egyszerűen beleszúrni, és a kilógó tésztaszálakat beszívni?

Nos, egy interneten keringő videón egy férfi nagyon egyszerűen átvágta a gordiuszi spagettit - szúrta ki a Mirror.

A villára feltekert, ám lelógó tésztát nemes egyszerűséggel ollóval vágja le.

CucumberTonic? on Twitter

Wtf ??? ✂️ https://t.co/uV1Za6a02s

hirdetés

Az ollóval-villával láthatóan profi módon dolgozó úr videóját az Twitter-csatornán már több mint nyolcmillióan látták. A közönséget nagyon megosztja a módszer: egyesek röhejesnek, mások egyenesen zseniálisnak tartják Mr. Spagetti megoldását.

Valaki felhívja a figyelmet, hogy a megoldás szokatlannak tűnhet ugyan, forradalminak azonban nem nevezhető: Buster Keaton 1918-as, The Cook című filmjében már alkalmazták a módszert.

Buster Keaton Spaghetti GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Spaghetti GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Neked mi a véleményed a kedves idős úr kreativitásáról? Szánalmas lúzer vagy a spagettievés Nicola Teslája?

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
barbie3.jpg

Több ezer dollárért változtatta élő Barbie-vá magát egy norvég anyuka

Az egyedülálló anya ma már felismerhetetlen a régi fotóihoz képest.
Címkép: Northfoto/Barcroft Media/mediadrumworld.com/@sindystarlet - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Egy oslói egyedülálló édesanya, Sindy Starlet 21 évet töltött azzal, hogy igazi Barbie hasonmást faragjon magából – szó szerint. A nő eddig körülbelül 10.000 dollárt, azaz több, mint 3 millió forintot költött kozmetikai beavatkozásra, de még mindig nincs megelégedve a külsejével.

A csupa rózsaszín megjelenésével és platinaszőke hajával Sindy Norvégia Barbie babájának tekinti magát. A 36 éves anya a jelenlegi 700 köbcenti méretű implantátumát a közeljövőben 3000 köbcentisre cserélné, amivel reméli, hogy elnyerheti az ország legnagyobb mellű emberének címét.

A nő ma már teljességgel felismerhetetlen a régi fotóihoz képest, amik még a beavatkozások előtt készültek róla.

A nő mintegy 200 ezres követőtáborral rendelkezik Instagramon, ahova mindig szexi és beállított képeket posztol, hétköznapokon pedig egy szalont vezet Oslóban, és egyedül neveli 14 éves fiát, Leót.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!