hirdetés
baby-22194_1920.jpg

Családokat szakíthat szét az olcsó DNS-tesztek megjelenése

Nagy-Britanniában 50 fontért, azaz körülbelül 18 ezer forintért már beszerezhető egy otthoni tesztkészlet.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. január 16.


hirdetés

A Daily Mail frissen megjelent cikke szerint Nagy-Britanniában körülbelül 2,6 millió ember éli abban a tudatban a mindennapjait, hogy valójában nem a szüleitől származik. Ennek következményei mind személyes, mind társadalmi szinten hatalmasak. A lap összegyűjtött néhány tanulságos történetet.

Louise McLoughlin például mindössze 13 esztendős volt, amikor boldog gyermekkorának addig kialakult képét gyökerestől felfordították. Minden azzal kezdődött, hogy a szülei leültették és azt mondták, hogy valami fontos dologról szeretnének beszélni vele.

Megtudta, hogy édesapja - a férfi, aki imádta, rossz pillanataiban átölelte és letörölte a könnyeit - elképzelhető, hogy nem is a vér szerinti apukája.

hirdetés

Mesterséges megtermékenyítés útján született, magyarázták a szülők. Évekig eredménytelenül próbálkoztak, ezért, hogy megnöveljék az esélyeket, összekeverték az apuka spermáit egy donoréval, tehát 50% az esély arra, hogy a lány valójában nem a biológiai édesapjával ül szemben. Régóta be akarták avatni ebbe a titokba és úgy gondolták, hogy 13 évesen megérett rá.

"Azon az éjszakán az ő ágyukban aludtam, zokogva. Pont abban a korban voltam, amikor lassan kitalálod, hogy ki is vagy valójában, ezzel a hírrel pedig odalett a személyiségem fele"

- emlékezett vissza Louise. Mivel a bizonytalanság az őrületbe kergette, két évvel később, 15 évesen rászánta magát egy DNS-tesztre.

"A legrosszabb félelmeim akkor igazolódtak be, amikor apa épp munkában volt. Kinyitottam a levelet és a bejárati előtt vártam, hogy amint belép, elmondhassam: »Megvannak a DNS-eredmények. Nem éppen olyan hírek, amikre vágytunk«. Megölelt és nagyon hosszú időn keresztül csak ölelgetett, míg én zokogtam."

Az elkövetkező években, habár apja iránti szeretetet változatlan maradt, a most 27 éves, londoni televíziós producer úgy érezte, hogy földrengésszerű változás állt be abban, ahogy önmagára és a családban elfoglalt helyére tekint.

"Rengeteg időt töltöttem a tükör előtt, azon filózva, hogy vajon mit örököltem a biológiai apámtól. A barna hajam, a kék szemem, a szeplőimet vagy a gombszerű orrom? Arról fantáziáltam, hogy talán egy híres gitáros vagy dalszerző."

Habár úgy hangozhat, mintha az előbbi történet egy szappanoperából származna, a valóság az, hogy Louise családja messze nem az egyetlen, akit efféleképpen "megtréfált" az orvostudomány. Ez azt jelenti, hogy a könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető tesztek korában az eddig elfeledettnek hitt, hasonló titkok most bármikor lelepleződhetnek.

Ebben a világban, ha például Angliában 50 fontot befizetünk egy DNS-tesztelő klinikára és postázunk egy nyálmintát, máris megállapítható, hogy kivel állunk rokonságban, és kivel nem.

Ezzel egy időben a különböző eredetfeltáró honlapok is gomba módra szaporodni kezdtek, melyek régóta elveszettnek hitt rokonok újraegyesítését tűzték ki célul. Itt az emberek DNS-profiljai "matchelnek" egymással, nemvárt érzelmi cunamikat indítva ezzel.

Ugyan teljesen pontos becslést végezni lehetetlen, de a szakértők szerint a népesség 2-4 százaléka - ami az Egyesült Királyságban körülbelül 2.6 millió embert jelent - tart attól, hogy a szülei valójában nem az igazi szülei. Ez főként az édesapák esetében van így, nyilvánvalóan biológiai okok miatt.

A következmények hatalmasak, mind személyes, mind társadalmi szinten. Nemrégiben Richard Mason milliomos, a Moneysupermarket.com honlapjának társalapítója beszélt arról, hogy családját mennyire összetörte a tény, hogy három fia felnőttként rájött, valójában nem ő a biológiai apjuk. Cisztás fibrózist állapítottak meg nála, s egyúttal azt is, hogy ennek nyomán fizikailag nem lehetséges, hogy ő legyen a gyermekekei apja. A tesztek elkészítése után egykori felesége pénzt szeretett volna nyerni a dologból, két fiaként nevelt gyermeke pedig nem hajlandó szóba állni vele.

A 28 éves, kétgyermekes anyuka, Kirsty Ward gyermekkoráról kialakult képe 14 évvel ezelőtt hullott darabokra, amikor egy boríték érkezett, rajta a "magánjellegű és bizalmas" jelzéssel. Egy DNS-teszt bizonyította, hogy az apja nemzett egy csecsemőt az ő anyai oldalról származó, 19 éves unokatestvérével. Természetesen a szülők elváltak és egy soha be nem gyógyuló seb keletkezett a családon.

hirdetés

"Még mindig rosszul leszek, ha arra napra gondolok, amikor az eredmények megérkeztek. Az idősebb nővérem házába küldtek, míg a szüleim felnyitották a levelet és abban a pillanatban, ahogy anya telefonált, láttam a nővérem arcán, hogy az életünk többé nem lehet olyan, mint azelőtt. Mire hazaértem, apa már elvitte a cuccait otthonról"

- mesélte Kristy a Daily Mailnek.

"Depressziós és boldogtalan voltam évekig, és úgy éreztem, hogy nem bízhatok meg senkiben, ez pedig hatalmas súlyt helyezett a barátságaimra és a kapcsolataimra."

A DNS-tesztekben és a modern orvostudomány fejlődésében tehát rengeteg potenciál van és nem egy eset bizonyítja, hogy gyönyörű, családi "egymásra találások" történhetnek a segítségükkel. Ám vannak bizonyos esetek, amikor jobb nem háborgatni a családi szálakat, akkor sem, ha kételyek merülnek fel bennünk, mivel személyiségünk és szeretett családtagjaink is bánhatják.

Forrás: DailyMail


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
asteroid-4376060_1920-1000x607.jpg

Csak „egy hajszállal” kerüli el a Földet karácsonykor egy aszteroida

Az ütközéstől szerencsére nem kell tartani. A hajszál 7 millió kilométer...
Fotó:Pixabay - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Bár ez a hajszál emberi mértékkel sok lehet: 7 millió kilométerre fog elrepülni a Föld mellett a 216258 (2006 WH1) számú aszteroida, a NASA értékelése szerint ez csillagászati mértékkel nézve valóban egy hajszál.

Az égitest december 20-án délután 15 óra 17 perc környékén ér legközelebb a Földhöz,

hirdetés

ám az előrejelzések szerint semmilyen hatást nem gyakorol majd a bolygó életére. Az aszteroidatömb nagyjából 500 méter széles, összehasonlításként a New York-i Empire State Building 443 méter magas, egy felhőkarcolóméretű aszteroida pedig könnyen kiirthat egy várost, ha becsapódik. A Föld mellett rendszeresen haladnak el aszteroidák - legutóbb múlt héten - idáig szerencsénk volt, hogy nagyobb ütközés nem történt.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kinai_vaza-1.png

400 forintért vett egy kínai vázát, 190 millióért adta el

Az aukciósház 80 ezer fontra (31 millió forint) becsülte a váza értékét. Végül a többszöröséért kelt el.
Fotó: Instagram/swordersfineart - szmo.hu
2019. december 08.


hirdetés

Senki nem tudja, milyen úton került abba a hertfordshire-i jótékonysági boltba az a kínai váza, amit 1 fontért (kb. 400 forint) vásároltak meg, később pedig ennek sokszorosáért értékesítettek egy novemberi árverésen. A hihetetlen mázli előzményeiről néhány hónapja mi is beszámoltunk:

hirdetés

Azóta lezajlott az árverés is, és a váza végül 484 ezer fontért (kb. 190 millió forint) talált új gazdára.

Az egyfontos vázát a Sworders aukciósház értékesítette, miután a szerencsés vevő az eBay-en próbálta eladni, és már ekkor komoly ajánlatokat kapott. A személyazonosságát érthető okokból eltitkoló illető szakértőkhöz fordult, akik legnagyobb meglepetésére 80 ezer fontra (kb. 31 millió forint) becsülték a Csien-lung császár korabeli műkincset.

Az árverésen végül ennek is többszöröséért, 380 ezer fontért (kb. 150 millió forint) kelt el a mindössze 20 centis tárgy, ehhez jöttek még a jutalékok és kiegészítő díjak, amikkel együtt végül kialakult a végösszeg. Az aukciósház a tétel leütéséről egy videót is feltöltött a Facebookra:

Az új tulajdonosról semmit nem árultak el. Csak annyi biztos, hogy az illető kínai. Az eladó érthető módon nagyon boldog és közölte, hogy a pénzt a most három éves lánya jövőjének megalapozására fordítja majd.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
ikrek.png

Különleges ikrek születtek: az egyik gyerek fekete, a másik fehér

Az ikrek szülei feketék, de az apuka albínóként látta meg a napvilágot.
Fotó: Instagram/Stacy Omirin - szmo.hu
2019. december 08.


hirdetés

Csak néhány perc van közöttük, de mégis alig hasonlítanak egymásra. A különleges ikrek szülei mindketten feketék, de az egyik fiú mégis fehér, aranyszínű hajjal. A kis Daniel ugyanis édesapja születéskori albinizmusát örökölte, vagyis a színanyag képződésének zavarában szenved. Ezért, bár megszólalásig hasonlít néhány perccel korábban világra jött bátyjára, Danielre, jó darabig mégsem lesz gondjuk a szüleiknek, hogy megkülönböztessék őket, írja a The Sun.

David az albinizmus egy olyan típusával született, ami minden húszezredik születésnél következik be. De eddig csak egy holland és egy mozambiki esetről számoltak be, ahol az ikerpár egyik felét érintette csak a hiányos melanin termelődés.

hirdetés

A 30 éves Stacynek és nyolc évvel idősebb férjének, Babajindének korábban már született egy lánya is, de Demilade szüleihez hasonlóan sötét bőrű, és fekete, göndör hajú. Az anyuka azt mondja, ha sétálni megy a fiúkkal, gyakran furcsán néznek rá a járókelők.

"Volt már, aki megkérdezte, hogy a kettő közül melyik az enyém. Amikor azt válaszolom, hogy mindkettő, sokan azt hiszik, hogy viccelek" - mondta a családjával együtt Nigéria fővárosában élő anyuka.

Ahogy Stacy, úgy az orvosok sem tudták egészen a születésig, hogy a két fiú különböző bőrszínnel jön majd a világra. Így amikor a szülés közben azt mondta a nővér, hogy úgy látja, a második gyereknek aranyszínű haja van, nagyon megdöbbent. Majd lepillantott, és megdöbbenve látta a fehér bőrű kisbabát. Ezután az orvos is megerősítette, hogy a két fiú jelentősen különbözik egymástól.

"Hatalmas meglepetés volt" - emlékezett vissza a különleges élményre a fiatal nő.

A szülés után szinte az összes orvos összegyűlt a nő ágyánál, és a babákkal fotózkodtak. Többségük a szülésen éppen csak átesett nőhöz hasonlóan soha nem látott még csak ehhez foghatót sem.

A család egyébként jól van, az anya és a babák négy nap után elhagyhatták a kórházat. Azóta pedig Lagos leghíresebb lakói közé tartoznak, akárhova mennek, mindig megállítják őket az utcán.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
phone.png

Téged is hívtak ezekről a tunéziai számokról? Jobb, ha nem veszed fel

A telefon látszólag kicseng, de a csalók már felvették és a kicsengés hangját játsszák le, így rövidíthetnek meg minket az emelt díjas számokkal.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Hétfőn +216-tal kezdődő, tunéziai számokról kerestek fel több magyar előfizetőt - írja a 24.hu. A módszer nem új, szeptemberben például +377-tel kezdődő, monacói számokról csörgették a magyarokat. A csalók a nemzetközi telefonszámokról hívásokat generálnak azzal a céllal, hogy azokat a fogadó fél visszahívja.

Habár az adataink nem ellophatók, ha nem ismered a számot, akkor ne fogadd a hívást, és semmiképp ne hívd vissza.

A telefon látszólag kicseng, de a csalók már felvették és a kicsengés hangját játsszák le, így rövidíthetnek meg minket az emelt díjas számokkal.

hirdetés

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!