hirdetés
baby-22194_1920.jpg

Családokat szakíthat szét az olcsó DNS-tesztek megjelenése

Nagy-Britanniában 50 fontért, azaz körülbelül 18 ezer forintért már beszerezhető egy otthoni tesztkészlet.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. január 16.


hirdetés

A Daily Mail frissen megjelent cikke szerint Nagy-Britanniában körülbelül 2,6 millió ember éli abban a tudatban a mindennapjait, hogy valójában nem a szüleitől származik. Ennek következményei mind személyes, mind társadalmi szinten hatalmasak. A lap összegyűjtött néhány tanulságos történetet.

Louise McLoughlin például mindössze 13 esztendős volt, amikor boldog gyermekkorának addig kialakult képét gyökerestől felfordították. Minden azzal kezdődött, hogy a szülei leültették és azt mondták, hogy valami fontos dologról szeretnének beszélni vele.

Megtudta, hogy édesapja - a férfi, aki imádta, rossz pillanataiban átölelte és letörölte a könnyeit - elképzelhető, hogy nem is a vér szerinti apukája.

Mesterséges megtermékenyítés útján született, magyarázták a szülők. Évekig eredménytelenül próbálkoztak, ezért, hogy megnöveljék az esélyeket, összekeverték az apuka spermáit egy donoréval, tehát 50% az esély arra, hogy a lány valójában nem a biológiai édesapjával ül szemben. Régóta be akarták avatni ebbe a titokba és úgy gondolták, hogy 13 évesen megérett rá.

"Azon az éjszakán az ő ágyukban aludtam, zokogva. Pont abban a korban voltam, amikor lassan kitalálod, hogy ki is vagy valójában, ezzel a hírrel pedig odalett a személyiségem fele"

- emlékezett vissza Louise. Mivel a bizonytalanság az őrületbe kergette, két évvel később, 15 évesen rászánta magát egy DNS-tesztre.

"A legrosszabb félelmeim akkor igazolódtak be, amikor apa épp munkában volt. Kinyitottam a levelet és a bejárati előtt vártam, hogy amint belép, elmondhassam: »Megvannak a DNS-eredmények. Nem éppen olyan hírek, amikre vágytunk«. Megölelt és nagyon hosszú időn keresztül csak ölelgetett, míg én zokogtam."

Az elkövetkező években, habár apja iránti szeretetet változatlan maradt, a most 27 éves, londoni televíziós producer úgy érezte, hogy földrengésszerű változás állt be abban, ahogy önmagára és a családban elfoglalt helyére tekint.

"Rengeteg időt töltöttem a tükör előtt, azon filózva, hogy vajon mit örököltem a biológiai apámtól. A barna hajam, a kék szemem, a szeplőimet vagy a gombszerű orrom? Arról fantáziáltam, hogy talán egy híres gitáros vagy dalszerző."

Habár úgy hangozhat, mintha az előbbi történet egy szappanoperából származna, a valóság az, hogy Louise családja messze nem az egyetlen, akit efféleképpen "megtréfált" az orvostudomány. Ez azt jelenti, hogy a könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető tesztek korában az eddig elfeledettnek hitt, hasonló titkok most bármikor lelepleződhetnek.

Ebben a világban, ha például Angliában 50 fontot befizetünk egy DNS-tesztelő klinikára és postázunk egy nyálmintát, máris megállapítható, hogy kivel állunk rokonságban, és kivel nem.

Ezzel egy időben a különböző eredetfeltáró honlapok is gomba módra szaporodni kezdtek, melyek régóta elveszettnek hitt rokonok újraegyesítését tűzték ki célul. Itt az emberek DNS-profiljai "matchelnek" egymással, nemvárt érzelmi cunamikat indítva ezzel.

Ugyan teljesen pontos becslést végezni lehetetlen, de a szakértők szerint a népesség 2-4 százaléka - ami az Egyesült Királyságban körülbelül 2.6 millió embert jelent - tart attól, hogy a szülei valójában nem az igazi szülei. Ez főként az édesapák esetében van így, nyilvánvalóan biológiai okok miatt.

A következmények hatalmasak, mind személyes, mind társadalmi szinten. Nemrégiben Richard Mason milliomos, a Moneysupermarket.com honlapjának társalapítója beszélt arról, hogy családját mennyire összetörte a tény, hogy három fia felnőttként rájött, valójában nem ő a biológiai apjuk. Cisztás fibrózist állapítottak meg nála, s egyúttal azt is, hogy ennek nyomán fizikailag nem lehetséges, hogy ő legyen a gyermekekei apja. A tesztek elkészítése után egykori felesége pénzt szeretett volna nyerni a dologból, két fiaként nevelt gyermeke pedig nem hajlandó szóba állni vele.

A 28 éves, kétgyermekes anyuka, Kirsty Ward gyermekkoráról kialakult képe 14 évvel ezelőtt hullott darabokra, amikor egy boríték érkezett, rajta a "magánjellegű és bizalmas" jelzéssel. Egy DNS-teszt bizonyította, hogy az apja nemzett egy csecsemőt az ő anyai oldalról származó, 19 éves unokatestvérével. Természetesen a szülők elváltak és egy soha be nem gyógyuló seb keletkezett a családon.

"Még mindig rosszul leszek, ha arra napra gondolok, amikor az eredmények megérkeztek. Az idősebb nővérem házába küldtek, míg a szüleim felnyitották a levelet és abban a pillanatban, ahogy anya telefonált, láttam a nővérem arcán, hogy az életünk többé nem lehet olyan, mint azelőtt. Mire hazaértem, apa már elvitte a cuccait otthonról"

- mesélte Kristy a Daily Mailnek.

"Depressziós és boldogtalan voltam évekig, és úgy éreztem, hogy nem bízhatok meg senkiben, ez pedig hatalmas súlyt helyezett a barátságaimra és a kapcsolataimra."

A DNS-tesztekben és a modern orvostudomány fejlődésében tehát rengeteg potenciál van és nem egy eset bizonyítja, hogy gyönyörű, családi "egymásra találások" történhetnek a segítségükkel. Ám vannak bizonyos esetek, amikor jobb nem háborgatni a családi szálakat, akkor sem, ha kételyek merülnek fel bennünk, mivel személyiségünk és szeretett családtagjaink is bánhatják.

Forrás: DailyMail


KÖVESS MINKET:

hirdetés
sirius_academy_north.jpg

Levette a blézerét, mert melege volt - egynapos kitiltást kapott az iskolából a brit diáklány

A lány felháborodott anyja szerint az eset és az iskola is 'teljes mértékben szánalmas'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 18.Kelly Shann szerint 14 éves lánya, Summer Burkitt csupán annyit tett, hogy levette a blézerét a Sirius Academy North nevezetű intézményben, mivel a tanóra közben melege volt, mégis egy nap eltiltást kapott cserébe.

A felháborodott anya szerint az eset és az iskola is "teljes mértékben szánalmas".

Az akadémia vezetője a Hull Live-nak nyilatkozott. Noha egyedi eseteket nem áll módjában kommentálni, szerinte minden efféle döntést egy "tartós ellenszegülés, dacos viselkedés vagy visszaélés" előz meg a diákok részéről.

Kelly Shann már csak azért is elfogadhatatlannak tartotta a történteket, mert lánya a 10. évfolyamot kezdte és ebben az évben kell majd megszereznie egy fontos, végzettségét igazoló bizonyítványt.

A szülő úgy gondolja, hogy az iskolában "nevetséges", egyenruhával kapcsolatos szabályokhoz vannak kötve a tanulók.

"Mit szeretnének inkább, hogy ott üljön és csinálja a dolgát, vagy sem? Nem látom, mi abban a probléma, hogy levette a blézert, ha közben dolgozott a feladatán. Ez teljes mértékben szánalmas."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
mom-2208928_1920.jpg

Albínó kisbabája született, sokáig a „tökéletes gyermekét” gyászolta egy ír anya

Hollie Dunlea feltett szándéka, hogy megvédje lányát az 'utálatos' emberektől, mert attól tart, hogy megjelenése miatt csúfolni fogják.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. szeptember 18.A 21 éves anyuka, Hollie Dunlea az RSVP Live hasábjain arról vallott, hogy amikor megtudta, hogy gyermeke albinizmussal született, kezdetben "le volt sújtva".

A kis Ellie ezzel a különös genetikai rendellenességgel jött világra, mely hatással van a bőre, a haja és a szemei pigmentációjára, illetve a látására is.

Édesanyja mostanra megbékélt gyönyörű gyermeke diagnózisával, de nem volt ez mindig így.

Hollie küldetésének tartja, hogy megvédje lányát az utálatos emberektől, mert attól tart, hogy idősebb korában megjelenése miatt csúfolni fogják.

Az albinizmus a színanyag képződésének veleszületett zavara, mely csökkent vagy hiányzó pigmentációban nyilvánul meg és 20 ezer emberből 1-et érint. A kis Ellie-t csupán 12 hetes korában, 2018 október 14-én oculocután albinizmussal diagnosztizálták. Hat hónapos koráig nem látta az árnyékokat.

A Corkból származó anyja nemrég felfedte kezdeti ellenérzéseit, amik akkor kerítették hatalmukba, mikor a baba állapotával szembesült.

"Soha nem fogom elfelejteni a szülésznőmet, ahogy azt mondja, hogy 'van egy szőke kisbabánk', majd Ronan, Ellie apja is elismételte, miközben megcsókolt. Aztán a nővér így folytatta: 'valójában inkább fehér'. Én nem vettem rögtön a lapot, Ellie-t a mellkasomra helyezték és behívták az anyámat. Ő a mai napig azt mondja, hogy abban a pillanatban tudta, hogy albínó, amint meglátta a kis fehér fejét."

Másnap reggel az orvosok, ápolók, hallgatók, szülésznők, mindenki ott volt, hogy meglátogassa a "fehér hajú babát". Így hívták Ellie-t a kórteremben.

A fiatal anyuka először nagyon nehezen barátkozott meg a diagnózissal.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szuletesnapi-leggomb-ajka-barany-csalad.jpg

80 éves osztrák asszony szülinapi lufiját találta meg a házuk mellett egy ajkai kisfiú

A léggömb 310 kilométer utazott, a fiú családja pedig meglepetéssel készült a születésnaposnak.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 18.Kedves történetről számolt be nemrég a veol.hu.

A lap azt írja, hogy

egy ajkai kisfiú és családja egy léggömböt vett észre a házuk melletti domboldalon.

Később az is kiderült, hogy a lufi rengeteget utazott, míg odaért.

A rajta lévő üzenet alapján Ausztriából érkezett, Waidhofen an der Thaya városbó, egy 80 éves néni születésnapjáról. A léggömb 310 kilométeres távolságból jutott el a Bárány családhoz.

Úgy megörültek a meglepetésnek, hogy postán választ küldtek a néninek a születésnapi jókívánságaikkal.

Security Check Required

null

Forrás: Sokszínű Vidék


KÖVESS MINKET:
hirdetés
menyasszony-eskuvo-stroke.jpg

Az igen kimondása előtt, az esküvőn kapott stroke-ot a várandós menyasszony

Császármetszéssel világra segítették a babát, de a 30 éves brazil anyukán már nem tudtak segíteni, a kórházban meghalt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 19.Stroke-ot kapott az esküvőjén egy 30 éves nő Brazíliában. Az esetről több külföldi lap is beszámolt.

A lapok azt írják brazil forrásokra való hivatkozással, hogy a tragikus eset São Paulóban történt.

Jessica Guedes beszámolók szerint már a templomhoz vezető úton rosszul lett a limuzinban, szédülésre, nyaki fájdalomra panaszkodott. Ám a családja azt hitte, hogy csak az esküvő miatt izgul.

A 6 hónapos terhes nő az autóban elájult.

Vőlegénye, a 31 éves Flavio Gonçalvez már az oltárnál várta a párját. Amikor megérkezett a limuzin, a menyasszony nem szállt ki belőle, egy rokon berohant, segítséget kérve, a vőlegény pedig az autóhoz sietett. Amikor a férfi kinyitotta az ajtót, a menyasszonya visszanyerte az eszméletét. Azt mondta, minden rendben, de nagyon fáj a nyaka.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x