hirdetés
554052-cekx42xs14-1000x530.jpg

Családi autó 3,5 millióért? Lehetséges. De milyen áron?

A Citroen C-Elysée járt nálunk, amely a családok alapvető szükségleteit kielégíti. Előre szólok: az érzelmeket azonban máshol keressük!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 02.


hirdetés

Családi autót vásárolni nem egyszerű feladat, mivel sok szempontot kell figyelembe vennünk. Legyen annyira tág az autó, hogy 2-3 gyerek elférjen benne, s a csomagtartót is könnyen pakolhassuk, ha használtat nézünk, lehetőség szerint ne legyen sokat futott, széthajtott, lelakott, ha pedig újat, akkor ne legyen túlzóan drága. Sok-sok elvárás, elképzelés, aminek tényleg nehéz megfelelni, alapvetően ilyenkor jön a kompromisszum, s a kérdés, hogy miből engedjünk. Amennyiben új autóhoz ragaszkodunk, az alapelvárások mellett meghatározó lesz az ár, főleg úgy, hogy azért az új kocsik jóval magasabb költségkategóriát képviselnek. Elérhető, reális áron, azaz 3-4 millió forint már csak pár modell található, így a tárház igencsak szűkös. Ezúttal a Citroen C-Elysée járt nálunk, amely pont ebben az ársávban mozog, kíváncsian vártuk, hogy mit kapunk egy ilyen kocsitól.

A Citroen az elmúlt években a futurisztikus autóiról, az egyedi megoldásairól volt híres, de a márka mérnökei azokat sem hagyták figyelmen kívül, akik kevésbé szeretnének kitűnni a tömegből. Ezt a szerepet tölti be a francia márka palettáján a C-Elysée, amely a Renault Thalia vagy a Dacia Logan mintájára kínál elérhető áron, nagy helykínálattal rendelkező autót. Félreértés ne essék, ezzel a mondattal nem minősíteni szerettem volna a Citroen autóját, mindössze a gyártó filozófiáját kívántam érzékeltetni. A C-Elysée ugyanis jóval modernebb, harmonikusabb formájú a másik két autónál, masszívabb szerkezetnek tűnik, ráadásul a kocsi rajzolata is finomabb vonalakat hordoz, bár a hagyományos limuzin forma adott. Persze nem egy iránymutató alkotás, de arra ott a márka többi modellje.

hirdetés
CL 12.132.014CL 12.132.013

Az utastér alapvetően konzervatív megoldásokat vonultat fel, az anyaghasználat egyszerű, a műszeregységek formája szintén maradi. Ebből kifolyólag azonban a kocsi használata - pozitív értelemben véve - egyszerű, a kapcsolók kézre esnek, egyedül az ablakemelők elhelyezése érdekes, ugyanis azokat a középkonzol alá, a sebváltó elé helyezték el. A helykínálatra nem lehet panasz, két felnőtt, két gyerek, sok holmival, kényelmesen utazik. Pozitívum, hogy a nálunk járt autóban lévő érintőképernyős navi okos funkciókkal is fel volt vértezve: Apple CarPlay és Android Auto kapcsolatot is tudott, így könnyedén csatlakoztathattuk telefonunkat a rendszerhez.

A C-Elysée motorkínálata relatíve szűkös: két benzin (82 Le, 115 Le) és egy dízel (100 Le) erőforrás közül választhatunk. A tesztautónkban ez utóbbi dolgozott, az 1600 köbcentis motor nem egy izomkolosszus, viszont nyomaték csúcson autózva viszonylag haladós a gép, 254 Nm nyomatékunk áll ugyanis rendelkezésünkre. Ezzel párhuzamosan viszont a fogyasztásunk alacsonyan maradt: 5-6 liter között evett a kocsi átlagban. Az ötfokozatú váltó hosszú úton járt, s viszonylag pontatlanul volt kapcsolható.

CL 12.132.018554058-959gkdyvdm

A Citroen célja egyértelműen látható: egy olyan autót szerettek volna gyártani, ami olcsón elérhető, és családok számára is kellő helykínálattal bír. Sok érzelmet azonban nem vált ki az autó a használójából, igazi konzervatív, ámde megvásárolható autó a C-Elysée: 3,1 millióról indul a járgány, és a dízel is elhozható 4 millió alatt.

Családi autót venni nem egyszerű feladat, főleg, ha 3-4 milliós a keret, és új kocsit szeretnénk. Ilyenkor jön a kompromisszum, ami jelen példában abban nyilvánul meg, hogy érzelem mentes autót vezetünk. Ellenben van családi autónk, méghozzá új.

Adatok

Hengerűrtartalom:  1560 cm3

Teljesítmény: 73 kW (100 LE)

Nyomaték: 254 Nm

Széndioxid kibocsátás: 101 g/km

Gyorsulás 0-100 km/h: 11,9 s

Végsebesség: 183 km/h

Tesztfogyasztás:  5,6 l/100 km

A modell alapára: 3.100.000 Ft

Tesztautó ára: 3.930.000 Ft


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
15871658_1215075235251602_764855286743444541_n.jpg

A cégvezetők kedvenc autója, amely a saját gyártóján belül is óriási vitákat okozott

Ugyan ráncfelvarrás előtt áll a 2015-ben bemutatott, harmadik generációs Škoda Superb, nem ellenkeztünk, amikor a lehetőségünk nyílt arra, hogy egy hetet töltsünk együtt a kifutó modellel. Abból is egy különleges példánnyal, egy Dragonskin metál színű, SportLine változattal.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 21.


hirdetés

Lehetne most azzal kezdeni, hogy honnan indult a Škoda évtizedekkel ezelőtt, de azt gondolom, az elmúlt közel 20 év bőségesen adott annyi pozitív tapasztalatot, hogy a régi berögződések már mindenkiből kikoptak. Persze még akadnak „Škoda tagadók”, de bocsánat az erős megfogalmazásért: ők egyszerűen nem értenek hozzá.

A mögöttünk álló esztendők fejlődése látványos eredményt hozott, amit pontosan visszaadnak az értékesítési számok: amíg 1997-ben, az első Octavia megjelenésekor 336 ezer Škoda talált gazdára az egész világon egy év alatt, addig 2018-ban összesen 1.253.700 autót értékesített a márka. A népszerűség nem ok nélküli, a márka kiváló minőséget, remek megoldásokat nyújt, a "csoporttársaknál"  kedvezőbb áron.

A 2000-es évek Superbje meghatározó volt a márka életében, ugyanis adottságainak köszönhetően egy olyan szegmensbe léphettek a csehek, ahol az új érában még nem jártak. A siker nem maradt el, óriási helykínálatának és remek minőségének köszönhetően rövid időn belül nagyon népszerűvé vált a kocsi, ami hazánk útjain is észlelhető volt. Az első modell 2001-ben jelent meg, amely a Passat alapjaira épült, s már ez a modell is parázs vitát indított el házon belül, ugyanis  a Superb egyszerűen túl sok vásárlót csábított el a wolfsburgiaktól.

hirdetés

A 2008-as második modell már az Octavia megnyújtott padlólemezére épült, ebből a sorozatból a limuzin változat mellett kombi is rendelhető volt. Négy évvel ezelőtt, 2015-ben érkezett hazánkba a harmadik generáció, amely minden idők tán legnagyobb feladatát adta fel a konkurenseknek. A házon belüli versenyt nem illik firtatni, de egyértelmű, hogy a Volkswagen-csoporton belül és azon kívül is komoly alternatívát hozott a piacon a csehek zászlóshajója. Az alapvető tulajdonságok nem változtak: tetszetős külső mellé óriási beltér párosult, az anyaghasználatnak és az ésszerű megoldásoknak köszönhetően komfortosan érezhetjük magunkat a kocsi fedélzetén. A vezetői pozíció kiváló, mögöttünk akár egy 210-220 centiméteres ember is kényelmesen utazik. Hátul hárman is elférnek  még hosszú úton is, ráadásul több kofferral is érkezhetnek társaink, ugyanis az utastér mellett a csomagtartó is kategórián felüli helyet bocsát rendelkezésünkre: a limuziné 625 literes, amely 1760 literre bővíthető a hátsó ülések ledöntésével.

A Superb összesen öt felszereltségi szinten kapható, nálunk egy SportLine modell járt, amely külsőre is eltér az alapmodellektől, például 15 milliméterrel alacsonyabban ül a kocsi a sport futóműveknek köszönhetően, és választható hozzá a Dragonskin névre hallgató (a Volkswagennél kurkumasárgának hívott) fényezés, amely igencsak különleges megjelenést biztosít az autónak. A SportLine modell esetében fekete színre fújtak a tükrök, a hűtőrács, a hátsó spoiler, az ablakkeret és a ködlámpák, valamint a B-oszlop mögött sötétítettek az ablakok.

Ebben a felszereltségben 3 motorral rendelhető a Superb: egy 200 lóerős, 2.0 literes TSI, és egy 150 vagy 190 lóerős, 2.0 literes dízel áll rendelkezésre. A tesztautónkban ez utóbbi dolgozott, összkerékhajtással, és 7-fokozatú DSG váltóval. A gázolajjal hajtott modell 400 Nm-es nyomatéka kellő dinamikával mozgatta a 1,5 tonnás testet, amely 7,6 másodperc alatt gyorsítja 100 kilométer/órára a Superbet. Nyugodt vezetés mellett meglepően jó értékeket produkált a kocsi: 7 liter alatti fogyasztással is beérte vegyes használat során, városban persze 10 liter fölött evett. A teljesítményt és az egyéb menetdinamikai tulajdonságokat gombnyomással szabályozhatjuk, a vezetői profilválasztóval Eco, Normal, Sport és az egyéni beállítást választhatunk.

A Škoda Superb prémium minőséget hoz, és számtalan ügyes, okos megoldással biztosítja a mindennapi kellemes használatot. Mindezt pedig megfizethető áron teszi: a belépő modell 9,4 millió forint körül indul, a SportLine felszereltség valamivel 11 millió fölött érhető el. A tesztautónk újkori ára a nagy dízellel, DSG-vel, összkerékhajtással és tele extrázva 16 millió körül mozgott, amellyel a Škoda már a magasabb kategóriájú modellek alapárát súrolja. Ami a nagy különbség, és a Škoda oldalára billentheti a mérleget, hogy a cseh márka ezért az árért szinte a csúcsfelszereltségét kínálja, és az alapfunkciók is tökéletesek: a kocsi kiválóan pakolható, óriási helykínálattal bír, így rendkívül jó utazómodell, ezért összességében jó választás lehet céges és magánhasználatra is.

Adatok

Hengerűrtartalom:  1968 cm3

Teljesítmény: 140 kW (190 LE)/3500-4000

Nyomaték: 400 Nm/1900-3300

Széndioxid kibocsátás: 131 g/km

Gyorsulás 0-100 km/h: 7,6 s

Végsebesség: 230 km/h

Tesztfogyasztás:  7,2 l/100 km

A modell alapára: 9.359.010 Ft

A SportLine felszereltség alapára: 11.072.240 Ft


KÖVESS MINKET:

hirdetés
P90331100_highRes_bmw-x5-launch-in-hun-1000x667.jpg

Túlzás nélkül: az új X5 a valaha volt legjobb X-modell a BMW-től

A negyedik generációs X5 a létező legfrissebb BMW-technológia megtestesítője: dizájn, konnektivitás és luxus szempontjából is kiemelkedik a kategóriában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

Húsz évvel ezelőtt, 1999-ben debütált a BMW X5, amely az X7-es modell idei megjelenéséig a legnagyobb volt a márka palettáján. Három nemzedéken át összesen 2,1 millió példány fogyott a méretes szabadidő-autóból világszerte, amely hazánkban is igencsak kedvelt a vásárlók körében.

Az új X5 minden szempontból nagyobb lett az elődmodellhez képest: 42 milliméterrel nőtt a tengelytávolság, 36 milliméterrel pedig a karosszéria hossza, 66 milliméterrel szélesebb lett a kasztni és 19 milliméterrel gyarapodott magasságában az autó.

hirdetés

A negyedik generáció megőrizte a modell ikonikus karosszériaarányait, de a végletekig letisztult formanyelv újdonságnak számít. A frontrész egyik legfeltűnőbb újítása a vese alakú hűtőrács nagyméretű, egybefüggő kerete, amely igazán karakteres arcot rajzol a kocsinak. A bajor prémiumgyártó az új BMW X5 modellhez az alapfelszereltség részeként LED-technológiás első fényszórót kínál, de opcionálisan már adaptív LED fényszórókkal felszerelt BMW Laserlight lézerfényt is rendelhetünk.

Az autó megjelenésének egyik jellegzetes része a kocsi oldalán végigfutó precíz karaktervonal, amely a hátsó ajtók magasságában meredek emelkedésnek indul, és az erőteljes vállrészt, valamint a LED-technológiás hátsó lámpák mélyen előrenyúló kialakítását nyomatékosítja. A hátsó lámpák háromdimenziós rajzolatú üvegbúrája különleges kialakítású, fontos ismertetőjele az újgenerációs modelleknek.

A külső méretnövekedésnek köszönhetően a belsőben nőtt a térérzet, az első és a hátsó üléssorban helyet foglaló utasokat tágas helykínálat és exkluzív hangulat fogadja. Az emelt üléspozíció, a műszeregység és a központi kijelző új kialakítása, valamint a csúcstechnológiás kijelző- és vezérlési koncepció egytől egyig azt a célt szolgálja, hogy a bajor prémiumgyártó sofőre még könnyebben irányíthassa a járművet.

A BMW Live Cockpit Professional műszerfal-elrendezés az új BMW X5-ben debütált, és már az alapfelszereltségben is elérhető: két 12,3 colos digitális műszeregység nyújt információt a sofőrnek. A kijelzők tartalma az ügyfelek igényeire szabhatók több módon is: akár a multifunkciós kormány gombjaival, az iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsájával, az érintőképernyőkön keresztül, hangvezérléssel vagy BMW Gesztusvezérléssel.

A sofőr és az utasok digitális eszközeit a BMW Connected kapcsolja össze az autóval, s az X5 a márka első olyan modellje, amelynek központi zárja okostelefonon keresztül, a BMW Digital Key digitális kulccsal is aktiválható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
IMG_0999-1000x750.jpg

Öltönybe öltözött igásló – alapvetően munkásautónak tervezték a Ford Rangert

Egy munkásgép, amely már a küllemével hódít: a Ford Ranger legjobban felszerelt változata, a Wildtrack járt nálunk a Blue Edition különleges változatában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 09.


hirdetés

Az SUV lázzal párhuzamosan a pick-upok iránti kereslet is jelentősen megnőtt, egyre több platós jár az országban. Hogy ez a biztonság vagy inkább a kedvezőbb adózási feltételek és a visszaigényelhető ÁFA miatt van-e, inkább nem firtatom. A lényeg, hogy a pick-upok az aranykorukat élik, de eredeti funkciójuktól eltérően jellemzően inkább városi használatra veszik őket. Főleg az olyan magasan felszerelt változatokat, mint a nálunk járt Ford Ranger WildTrack Blue Edition-t.

A Ford Ranger az alapfunkcióját tekintve egy haszonjármű, - még akkor is, ha a legújabb generáció divatos formája ennek ellentmond -, a kocsit alapvetően munkásautónak tervezték. A Ford 1983-ban mutatta be először a Ranger-t Amerikában, s egészen 1998-ig kellett arra várni, hogy a típus európai piacra szánt változatát is elkészítse a márka. Az eredeti funkció pedig mára kissé átalakult, sok esetben már egyáltalán nem használják őket a földeken, hanem a városi közlekedésben, státusz szimbólumként jelennek meg. Pedig a Ranger méretéből fakadóan nem igazán a szűk, európai belvárosi utcákra lett szabva, a majd öt és félméteres kocsival figyelmesen kell manőverezni, megfelelő méretű parkolóhelyet pedig csak szerencsés esetben találunk. Az autó 800 mm-es gázlómélységgel, s 229 mm-es hasmagassággal bír, első, hátsó terepszögei pedig 28 fokosak. Rakodóterülete 1530x1456 milliméter, maximum teherbírása 1042 kilogramm, vontatóképessége pedig 3,35 tonna.

hirdetés

A méretes testet formás külső takarja, a Volkswagen Amarok mellett a Ranger is jó példa arra, hogy a pick-upok igenis lehetnek divatos autók. A ráncfelvarrott modell sportos, dinamikus, áramvonalas megjelenésű, aminek köszönhetően már a kocsi légellenállási jellemzői jobbak a korábbi modellekhez képest. De nem csak e tekintetben, hanem biztonság szempontjából is történt előrelépés: 5 csillagos NCAP töréstesztet teljesített az autó, ami a kategóriát nézve ritkának mondható.

A Ranger hazánkban jelenleg dupla kabinos változatban, s négy felszereltségi szinten (XL, XLT, Ranger Limited, Wildtrack) kapható, de emellett a Ford folyamatosan frissíti a modelljét egy-egy különleges csomaggal, így született meg a Blue Edition.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
163096_2019_Honda_HR-V-1000x667.jpg

Előnyére változott a ráncfelvarrással a Honda HR-V

A Honda kisméretű SUV-ja kívül-belül megújult az idén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

A Honda HR-V története nem nyúlik igazán messzire, az első generációs modell 1998-ban jelent meg. Az akkori kínálatban igazán különlegesnek számított az ívelt vonalakkal megáldott mini SUV, összesen százezernél több példány talált gazdára 2006-ig. Ennek ellenére a Honda nem gyártott utódot, egészen 2014-ig várni kellett arra, hogy a New York-i autókiállításon bemutassa a második generációt. A mexikói gyártás egy évvel később indult el, s az amerikai és a japán piac után 2015-ben Európába is visszatért a kisméretű szabadidőautó. Tavaly év végén pedig megérkezett annak ráncfelvarrott változata, amelyből az Executive felszereltségű modellt, valamint a Sport változatot is próbára tehettük.

Az új HR-V-t a „Solid Wing Face”, a szárnyat formáló hűtőmaszk határozza meg, amely alapvetően elegáns megjelenést kölcsönöz az autónak. A kocsitest sportos és dinamikus, így jóval vagányabb az elődhöz képest, ráadásul kimagasló aerodinamikai teljesítményével kiemelkedik a crossoverek mezőnyéből. Alacsony légellenállása és kedvező üzemanyag-fogyasztása többek között az alsó burkolatoknak köszönhető, valamint például a lökhárítóknak, amelyeket úgy alakítottak, hogy a lehető legkisebb felhajtóerő hasson a kocsitestre, de a kedvező értékekhez az is hozzájárul, hogy a hátsó ajtók kilincsét a C-oszlopba rejtették. Az első lökhárítók magasabb légbeömlő hatású elemeiben kaptak helyet a kör alakú ködfényszórók, a LED nappali menetfénnyel kiegészített lámpatestek az alapfelszereltség részévé váltak. A hűtőmaszk új, feketekróm betétje köszön vissza a hátsó lökhárítón, amivel remekül harmonizálnak a sötétített hátsó lámpák. A HR-V Sport változatánál magasfényű, feketekrómozású betétetek díszitik a modellt, egyedi a hűtőrács, és a ködlámpák körüli méhsejtrács-szerű, fekete fényezéssel feldobott elem is.

hirdetés

[caption id="attachment_1368828" align="alignnone" width="1000"] A HR-V Sportot körbejárva számos olyan kiegészítőt fedezhetünk fel, amely még lendületesebbé varázsolja az összhatást: ilyen például a vékony első koptató, a küszöbszoknya, a kerékjárati ívekre helyezett burkolat, a fényezett tükörborítás és az agresszívebb hátsó lökhárító is. Ez a változat dupla kipufogóvéget és 18 colos, egyedi megjelenésű alufelnit kapott. Ebben a felszereltségben elöl-hátul LED lámpa jár szériában, a hátsó lámpák sötétített, fekete csíkokkal megspékelt burát kaptak, a csomagtartó körül pedig feketekróm díszítőkeret fut.[/caption]

A Honda HR-V anyaghasználata javult az elmúlt időszakban, aminek köszönhetően csendesebb lett az utazás, de a műszeregységek és a kijelzők még mindig konzervatívabbak az európai és a dél-koreai gyártók megoldásaihoz hasonlítva. A 2019-es HR-V első ülései kényelmesebb ülőlapot és háttámlát kaptak, s az elődhöz képest az oldaltartásuk is javult. Az alapfelszereltség részeként kínált textilkárpitozás a lehető legmagasabb minőségi színvonalat képviseli, akárcsak a gazdagabban felszerelt modellváltozatok dupla öltéssorokkal összeállított, textil-bőr kárpitjai.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!